Bukta Csaba: “A Salzburgnál rendkívül precízen fel van építve a rendszer egészen a kiválasztástól a versenyeztetésig”
Interjú

Bukta Csaba: “A Salzburgnál rendkívül precízen fel van építve a rendszer egészen a kiválasztástól a versenyeztetésig”

Kevesen tudják, hogy Szoboszlai Dominik mellett még két magyar játékos is a Red Bull Salzburg kötelékébe tartozik. Egyikük közülük a 2001-es születésű Bukta Csaba, aki egy éve Debrecenből került ki az osztrák klub utánpótlásába. A múlt ősszel az u18-as bajnokságban kapott szerepet a 3 poszton is bevethető labdarúgó, aki szerint a Salzburgnál precízen felépített rendszer van. Az edzők magasan képzettek, a körülmények kifogástalanok – tehát minden adva van a fejlődéshez. Az u19-es válogatottba nehéz lenne még fiatalabbként bekerülnie, de saját korosztályában rendszeresen számítanak rá a nemzeti csapatban. Interjú.

2018 februárja, tehát nagyjából egy éve erősíted a Red Bull Salzburg utánpótlás-csapatát (illetve korábban a másodosztályú fiókcsapatot, a Lieferinget). Hogyan értékeled az elmúlt az eddigi kint töltött időszakot?

Igen, egy éve vagyok Salzburgban. Úgy gondolom, ez az egy év alatt sokat tanultam minden téren, a pályán megtanultam egy új játékrendszert, amit a Salzburg játszik. A pályán kívül pedig sikerült beilleszkednem egy új közösségbe, összebarátkozni mindenkivel az akadémián, és nyilván ide tartozik a nyelv is, amit rendszeres tanulással és odafigyeléssel sikerült megtanulni.

Szoboszlai Dominik és Major Sámuel személyében (előbbit aligha kell bemutatni bárkinek) két honfitársad is van a klubnál, mennyit számít, hogy nem egyedüli magyar vagy a Salzburgnál?

Mondhatni úgy is talán, hogy kicsit szerencsés is voltam ebben a helyzetben. A beilleszkedés és a kommunikálás szempontjából is egyszerűbb volt az elején, hogy ők itt vannak magyarként és segítenek mindenben: fordítani, tanulni a nyelvet, és könnyebben megismerni a kinti szokásokat. De ha valaki egyedül kerül ki külföldre, annak meg kell tanulni egyedül is érvényesülni az életben, mert nem biztos, hogy mindig lesz ott egy olyan ember, aki az ilyen dolgokban segíteni tud. Én, ahogy mondtam, szerencsés voltam, hogy több magyar is volt és van is a Salzburgnál.

Mit gondolsz, mennyi időn belül kerülhetsz fel a felnőtt csapathoz, úgy, mint most Szoboszlai Dominik?

Nem szeretnék előre gondolkozni, hogy mikor. Természetesen a célom nekem is az, hogy odakerüljek, de nekem most elsőnek a korosztályos csapatban kell bizonyítanom, az edzéseken, valamint a minden meccsen a legjobbamat nyújtani. A felnőtt csapat előtt még van egy lépcsőfok, hiszen a Lieferingben szeretnék bemutatkozni bajnoki meccsen is.

Debrecenből igazoltál ki Ausztriába, hogyan figyeltek fel rád annak idején az osztrák klub megfigyelői?

A korosztályos válogatottban figyeltek fel rám. Úgy tudom, hogy fél éven keresztül minden meccsemet látták. Ezt követően tettek először ajánlatot az akkori klubomnak, a Debrecennek, és hosszú tárgyalási folyamat és számomra óriási izgalmak után, az átigazolási időszak utolsó napján született megegyezés.

Az RB Salzburg akadémiáján híresen magas színvonalú munka folyik, mit gondolsz, minek tudható be, hogy a világ legjobbjai között tartják számon?

Ezt a szintet csak úgy érhette el a klub, hogy rendkívül precízen fel van építve a rendszer egészen a kiválasztástól a versenyeztetésig, illetve rengeteg pénzt fektettek ebbe bele, manapság e nélkül ez sem megy. Az edzők is nagyon magasan képzettek, a körülmények pedig kifogástalanok.

Mennyire volt nehéz elsajátítani a Salzburg letámadásos játékát, amit már a korosztályos együtteseknél is alkalmaznak?

Az első félév mindenképp kellett, hogy felvegyem a kinti ritmust, és elsajátítsam a csapat letámadásos játékát. Valamint azt is, hogy az én pozíciómban mikor mi a feladatom. Ez mostanra úgy gondolom sikerült, de persze nekem is rengeteget kell még tanulnom, fejlődnöm.

Csatárként, jobb- és balszélsőként is bevethető vagy, hol szeretsz jobban játszani?

Kint legtöbbet csatárként számítanak rám, mivel más játékrendszerben játszik a csapat. Szeretem mind a három pozíciót, de legjobban a szélen szeretek játszani.

Egy évvel fiatalabb vagy, mint annak a korosztálynak a zöme, akik most az u19-es válogatottat alkotják, és nagy esélyük van kijutni a korosztályos Európa-bajnokságra. Mennyi esélyt látsz arra, hogy fiatalabbként bekerülj ebbe a válogatottba, és pályára léphess az elitkörben, és egy esetleges sikeres kvalifikáció esetén az u19-es EB-n?

A válogatott mindig a legnagyobb dicsőség egy játékos számára. Jelenleg egy kialakult erős mag alkotja az eggyel idősebbek keretét és nem merült fel, hogy náluk játszanék. A saját korosztályomban Bene Ferenc rendszeresen számít rám, és mindig óriási öröm, ha hívnak, és a klubom is elenged.

Tudvalevő, hogy a futball mellett igyekszel a tanulásra is nagy hangsúlyt fektetni. Továbbra is kitartasz amellett, hogy leérettségizel magántanulóként Debrecenben, és továbbtanulsz?

Mindenképp szánok időt a tanulásra is és szeretnék leérettségizni. A továbbtanuláson még nagyon nem gondolkoztam, mivel még van két évem az érettségiig, addig sok dolog történhet még.

Hogyan jellemeznéd a játékodat egy mondatban?

Lendületes, gyors, és remélem kiismerhetetlen az ellenfeleim számára.

A Football Factor egy sportruházattal foglalkozó cég, azon belül is kiemeltek a focicipők. Te milyen cipőben futballozol most?

Én Adidas cipőben focizom, ezen belül jelenleg az X18+-os kategóriát használom, amit nagyon szeretek és 100%-osan meg vagyok vele elégedve.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

FOOTBALL kiegészítők

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

RUHÁZAT

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

slot server jepang