Balogh Botond: „Több volt ebben a Világbajnokságban”
Interjú

Balogh Botond: „Több volt ebben a Világbajnokságban”

Mind a három találkozón elejétől a végéig pályán volt a korosztályos magyar válogatottban az u17-es Világbajnokságon, ráadásul az első, Nigéria elleni meccsen csapatkapitányként vezette ki a társakat a brazíliai gyepre. Augusztus óta az olasz élvonalbeli Parma csapatának Primavera együttesében szerepel, sőt, hetente többször is már a felnőttekkel tréningezik. A nyári klubváltásról, az új légkörről, és nem utolsó sorban a VB tapasztalatairól, arról, hogy mennyire tekinthető kudarcnak ez a szereplés, illetve az előzetes elvárásokról beszélgettem a 17 éves, többszörös utánpótlás-válogatott hátvéddel, Balogh Botonddal. Interjú.

Az u17-es válogatott 1 pontot szerzett a brazíliai világbajnokságon, így a csoportkörben búcsúzni kényszerült. Most, már a VB után, elmondhatod, hogy mi volt a célkitűzés a csapaton belül?

A torna előtt azt a célt határoztuk meg magunknak, hogy a csoportot sikeresen vegyük, és továbbjussunk a legjobb 16 közé, utána pedig lépésről lépésre haladjunk előre.

Hogyan értékeltétek ezt a szereplést?

Természetesen csalódottak voltunk, több volt ebben a tornában. De azt sem szabad elfelejteni, hogy ez egy világbajnokság volt, és büszkék vagyunk arra, hogy az EB-n elért 5. helyünk miatt ott lehettünk ezen a fantasztikus eseményen Brazíliában.

Mindhárom meccset végigjátszottad, Nigéria ellen csapatkapitány is voltál. Hogyan értékelnéd a saját játékodat?

Örülök, hogy minden meccset végig tudtam játszani, a csapatkapitányi karszalagot viselni pedig mindig óriási dolog. A saját teljesítményemmel részben meg voltam elégedve, de az utolsó meccsen hibáztam az első ecuadori gól előtt, ami befolyásolta a végeredményt is.

Egyetértesz-e azzal, hogy jelenleg ez a realitás? Azaz, hogy a válogatott nagy bravúrral kijutott a VB-re, ott viszont mindössze 1 pontot tud szerezni – elvárható-e ennél több?

Ez nem realitás kérdése. Minden mérkőzésre úgy mentünk ki, hogy győzni akarunk, és vezettünk is mindig, de ebből sajnos csak 1 pont lett, és a csapaton belül is éreztük, hogy ez lehetett volna több is.

Mi az, ami az egész eddigi ide vezető út során, az EB-selejtezőkön és az EB-n is működött, de ezúttal nem?

Ránk mindig az volt jellemző, hogy a meccsek végén nagyon erősek voltunk mentálisan, és az utolsó percekben meg tudtuk nyerni a mérkőzéseket. Most ennek pont az ellentétje jött ki a találkozókon.

Térjünk át a klubfocira. Idén augusztusban, pár hónapja igazoltál az olasz Parma együtteséhez. Hogyan jött ez a lehetőség a klubváltásra?

A nagyon jó európa-bajnoki szereplésének is köszönhetően volt pár komoly megkeresésem külföldi csapatoktól, de a Parmát választottam, mert érződött rajtuk, hogy engem szeretnének, és nem csak egy játékost a sok közül.

Miben másak a kinti edzések, mint az itthoniak voltak?

Itt kint mindenki 120 százalékot nyújt edzésen is. Ezáltal sokkal gyorsabb, nagyobb a tempó a tréningeken, ami miatt könnyebb fejlődni is.

Jelenleg az u19-es csapatot erősíted. Van-e kitűzött célod arra vonatkozóan, hogy mikor szeretnél bemutatkozni a felnőtt, Serie A-s csapatban; meddig szeretnéd, hogy ez megtörténjen?

Igen, a Primaverában játszom, de ez nem kimondottan U19, mivel itt játszhatnak túlkorosak is, szóval akár az is előfordulhat, hogy 4-5 évvel idősebb játékosok ellen is játszhatok. Emellett hetente két-háromszor a felnőtt csapattal is tudok edzeni, ami nagyon jó a tapasztalatszerzés miatt, mivel sokat lehet tanulni az ott játszó játékosoktól, például Bruno Alvestől. A célom, hogy ebben a szezonban benne lehessek a meccskeretben, az pedig a csúcspont lenne, ha esetleg be is tudnék mutatkozni a Serie A-ban, de mindent lépésről lépésre.

Hosszú távon is külföldön tervezed a karrieredet? Hogyha mondjuk hívna egy magyar első osztályú csapat, amiben a felnőttek között játszhatnál 17-18 évesen, elfogadnád, vagy visszautasítanád az ajánlatot?

Mindenképpen külföldön szeretnek játszani, természetesen visszautasítanám.

Mit tartasz a legnagyobb erősségednek?

A céltudatosságomat.

A Football Factor egy sportruházattal foglalkozó cég, azon belül is kiemelt jelentőségűek a focicipők. Te milyenben futballozol most?

Jelenleg Puma cipőkben játszom.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

slot server jepang