OTP Bank Liga – 30. forduló
Magyar foci

OTP Bank Liga – 30. forduló

A labdarúgó NB1 21/22-es szezonjának végjátékában ezen a hétvégén Paksról hozta el a három pontot a már bajnok Ferencváros, ismét lépéselőnybe került a Puskás Akadémia a Kisvárdával szemben, régi helyére kúszott vissza a MOL Fehérvár és zárkóztak a kiesőjelöltek! Football Factor, OTP Bank Liga összefoglaló!

Paks – Ferencvárosi TC

Talán még fel sem ocsúdott a bajnoki cím elnyeréséből fakadó mámorból a Ferencváros, máris lehetősége nyílt főpróbát tartani a Paks vendégeként. A Magyar Kupa döntőjében ugyanis ez a két csapat képviselteti majd magát május 11-én. Jó alkalom volt ez azonban a hazai együttes számára is, hogy szokja az FTC elleni atmoszférát és néhány percig úgy tűnt él is a lehetőséggel Bognár György csapata. Lenzsér Bence korai fejesgóljával ugyanis vezetett a Paks és sokáig jól is tartotta magát, Besic lövésénél azonban jókorát hibázott Rácz Gergő, így az előny elolvadt a 20. percre. A folytatásban beszorult kapuja elé a házigazda, a Fradi azonban csak szabálytalan gólig jutott, épp ezért onnan kezdhették a második félidőt a felek, ahonnan az elsőt elkezdték…

…ez az etap azonban sokkal lassabbra és nyögvenyelősebbre sikeredett, mint az előző, a hosszan tartó eseménytelenséget mindössze Kovacevic kapufája törte meg, egészen a hajráig. Ekkor ugyanis érkezett Vécsei Bálint, aki újabb lécre fejelt labdával emelte meg a vendégszurkolók pulzusszámát, majd villant Carlos Auzqui is, akinek a fejéről már a kapuba vándorolt a labda, így az összességében többet irányító és több helyzetet kidolgozó Ferencváros megérdemelten nyerte meg a találkozót.

Puskás Akadémia – Mezőkövesd

Mint ahogy a két együttes tabellán elfoglalt helyezése is nagy különbséget mutat, úgy a játék képe is azt mutatta, hogy nem véletlenül harcol a Puskás Akadémia az ezüstéremért, míg a Mezőkövesd kis túlzással a kiesés ellen. Ám a hazaiak fölénye csak a mezőnyjátékban tudott megmutatkozni, ráadásul a 28. percben, Zahedi saját tizenhatosán eladott labdájából a vendégek büntettek, méghozzá Drazic góljával. Három perccel később aztán Urblík József egyenlített az érthetetlenül határozatlan kövesdi védelem ”felügyelete” mellett, a félidő utolsó percében pedig Zahedi javította korábbi hibáját, így a felcsúti gárda még az első etapban fordítani tudott.

A szünetben hiába nyúlt bele csapatába Supka Attila (Madarász, Jurina és Cseri is érkezett a vendégekhez), a Mezőkövesd csak labdabirtoklásban javult fel, helyzetkidolgozásban nem. Pedig szüksége lett volna rá, hiszen az akkor még ledolgozható hátrányt Zahedi duplázta meg mindössze négy perc játékot követően, és bár Cseri révén volt egy egész komoly helyzete a vendég együttesnek a felzárkózásra, az esély kimaradt, a Puskás Akadémia pedig megérdemelt három pontot zsebelt be.

Honvéd FC – Kisvárda

Nincs még teljes biztonságban a Honvéd első osztályú tagsága a következő szezont illetően és a Kisvárda ellen közel sem a legegyszerűbb feladatok egyike volt pontot, vagy pontokat szerezni. Sokat segített azonban a vendéglátó helyzetén Dombó Dávid, a vendégek kapusa, aki a 8. percben kapu előtt elvesztett labdával ajándékozta meg Nenad Lukicot, a szerb csatár pedig élt is a tálcán kínált lehetőséggel. A folytatásban Mesanovic sérülése és kényszerű cseréje tetézte a Kisvárda borús helyzetét és az sem adott sok örömre okot a vendég kispadon, hogy Makowski igen nagy helyzetben fejelt kapu mellé a játékrész hajrájában.

A második félidőben tovább küszködött játékának megtalálásával a vendégcsapat, ráadásul Cirkovic hajmeresztő hibájából Bőle Lukács majdnem megduplázta a kispesti előnyt. A ziccer azonban kimaradt és erre rá is fázott a Honvéd, a 85. percben ugyanis az egalizálásért keményen dolgozó vendégcsapat kiegyenlített, méghozzá egy jól elvégzett szögletből, melyet követően Bumba kotort a hazai kapuba. Bár az egy pontot maximálisan megérdemelte Révész Attila csapata, a slusszpoén – és a Honvéd három pontja – Kadiri kapu fölé szálló fejesében maradt.

Debreceni VSC – MOL Fehérvár FC

Akárcsak a Honvéd, a Debrecen is az első osztályú tagságát igyekszik megvédeni az utolsó fordulókban, a Fehérvár pedig visszaszerezné a sokáig birtokolt negyedik pozícióját a tabellán. Ezek voltak a csapatok motivációi a találkozó előtt, a kezdő sípszót követően viszont hamar választ kaphatott a publikum arra, hogy melyik gárda elszántabb a gyakorlatban a céljait illetően. A Fehérvár ugyanis korán, már a 9. percben vezetést szerzett Nikolic góljával és a folytatásban is meggyőző fölényben futballozott. Jó helyzetkihasználásának köszönhetően a 33. percben már kettő volt a vendégek előnye, Nego passzát Kodro váltotta gólra.

A fordulást követően a Fehérvár átadta a kezdeményezést a Debrecennek, ám a vendéglátó látványosan ötlettelennek bizonyult a támadóharmadban, ráadásul még Joan Carillo cseréi sem tudtak színt vinni a Loki játékába. A Vidi könnyedén védekezte ki a hazaiak próbálkozásait, és bár láthatóan a kontrákra rendezkedett be a vendégegyüttes, azokkal sem kockáztatta túlságosan a kinyílás lehetőségét. Rögzített szituációból viszont veszélyes maradt a fehérvári gárda, Sabanov beívelését Nego fejelte szép mozdulattal a kapuba a 79. percben, mellyel be is állította a kiütéses végeredményt.

Zalaegerszeg – MTK Budapest

A Honvéd és a Debrecen botlásai halovány reménnyel kecsegtettek a kiesőzónában tanyázó MTK, Gyirmót párosnak, ám ehhez feltétlenül nyerni kellett volna mindkét csapatnak, ráadásul erős ellenfelek ellen, idegenben. A fővárosiak stabil védekezéssel próbálták megalapozni a támadásépítést, igaz ahhoz, hogy eredményes legyen az MTK, a Zalaegerszeg könnyelműsége is kellett. Szűk negyedóra elteltével Stieber passzát Futács váltotta gólra és bár – önszántából legalábbis – a folytatásban sem húzódott vissza kapuja elé a kék-fehér alakulat, a bekapott gól felébresztette a zalaiakat. Halilovic kapufát fejelt, Lesjak nagy helyzetben kapu mellé rúgott, Bedi lövését Mijatovic védte bravúrral, a játékrész utolsó perceire pedig véglegesen térfelére kényszerült a vendégcsapat.

A második félidőt hasonlóan támadó szellemben kezdte a ZTE, gólt azonban ismét Futács szerzett az 55. percben, és ha némileg szerencsés körülmények között nem szépített volna szinte azonnal Spoljaric (58.p), akkor már itt eldőlhetett volna a találkozó. A zárkózást követően igyekezett egyenlíteni a vendéglátó, ám a támadások lendületüket vesztették, az MTK javarészt határozottan semlegesítette a Zalaegerszeg akcióit, azonban Zsóri a 86. percben mégis ki tudott egyenlíteni. Az igazi katarzis viszont még hátra volt, hiszen a végjáték perceiben az MTK előbb lesgólt, majd a 91. percben Grozav révén szabályosat is szerzett, így összességében véve nem érdemtelenül, drámai körülmények között szerzett három pontot a kiesés elől menekülő fővárosi csapat.

Újpest – Gyirmót

Lagymatag kezdést követően, mondhatni előzmények nélkül szerzett vezetést a Gyirmót Újpesten, méghozzá Nagy Patrik góljával. Pedig az első félidőben alapvetően az Újpest kezdeményezte a futballt, az Újpest igyekezett fazont szabni a pályán történő eseményeknek. Ám hiába a mezőnyfölény, hiába Croizet és Beridze kihagyott helyzetei, a Gyirmót szervezettséggel válaszolt és ez sokáig kifizetődő taktikának bizonyult a részéről. Aztán a hazai hajtásnak végül meglett az eredménye, a játékrész utolsó utáni percében Mitrovic megpattanó lövésével kiegyenlített az Újpest, nem érdemtelenül.

A szünet után magasabb fordulatszámra váltott a házigazda és sokszor csak Rusák Edvárdon múlott, hogy nem került hátrányba a vendégcsapat. A Gyirmót nehezen alkalmazkodott a magasabb tempóhoz, így nemcsak a kontraakciók haltak el szép lassan, de a szervezett védekezést is a kényszerű kapu elé szoruló játék váltotta fel. A folytatásban kezezés miatt büntetőhöz jutott az Újpest, ám Zivzivadze igen flegmán végezte azt el, ami mint később kiderült, sokba került a liláknak, egészen pontosan két pontjukba. Mert bár a kihagyott büntetőt követően sorra alakította ki a helyzeteket Krusic csapata és Onovo révén a 85. percben be is talált, az utolsó percben Ventúra lövése is utat talált a kapuba, így a Gyirmót pontot csent a Szusza Ferenc Stadionból.

Eredmények

PaksFerencvárosi TC1 : 2
Puskás AkadémiaMezőkövesd3 : 1
Honvéd FCKisvárda1 : 1
Debreceni VSCMOL Fehérvár FC0 : 3
ZalaegerszegMTK Budapest2 : 3
ÚjpestGyirmót2 : 2

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB FOCICIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.