Vida Kristopher: „Szem előtt tartottam az átigazoláskor, hogy a Piastból könnyebben be tudok kerülni a válogatottba”
Interjú

Vida Kristopher: „Szem előtt tartottam az átigazoláskor, hogy a Piastból könnyebben be tudok kerülni a válogatottba”

Interjú Vida Kristopherrel, a Piast Gliwice játékosával, aki nemrég szerződött Lengyelországba a DAC csapatától.

A szlovák bajnokság harmadik helyezettjétől a lengyel élvonal (akkori) hatodik, most már második helyezettjéhez igazoltál. Előrelépésnek mondható ez a váltás?

Azt gondolom, minden szempontból mondható az, hogy igen. A lengyel liga azért magasabban jegyzett bajnokság, mint a szlovák, több néző látogat ki egy mérkőzésre, többen követik a TV-n keresztül is, sőt talán több játékosmegfigyelő is látogat ki egy-egy mérkőzésre. Szóval innen jobb esélyem lehet akár továbblépni is majd, ez is volt az egyik célom, hogy a saját karrieremet építgessem.

A Piast Gliwice kivásárolt a szerződésedből, valószínűsítem, régóta figyeltek. Mikor történtek az első megkeresések, mikor volt először szó arról, hogy esetleg klubot váltasz a télen?

Igazából az egész már nyáron elkezdődött, a nyári átigazolási szezon utolsó napján közel voltak ahhoz, hogy megszerezzenek. Akkor nem jött össze az üzlet, viszont folyamatosan követték a teljesítményemet. Sikerült egy jó félévet zárnom, ezáltal újra próbálkoztak, és a sportigazgató is többször Dunaszerdahelyre látogatott beszélni az ottani klubvezetőkkel. Nagyon szerettek volna megszerezni. Január környékén történt az első komolyabb ajánlattétel, és februárban köttetett meg végül az üzlet.

Voltak más érdeklődők is a Piast mellett?

Voltak különböző országokból megkeresések, lehetettek volna más lehetőségeim is, viszont ennyire konkrét ajánlatot csak a Piast tett.

Nagyszerű őszi szezont futottál, 25 meccsen szereztél 8 gólt, alapembere voltál a DAC-nak. Nem volt túlságosan nehéz döntés a váltás? Akár a te, akár a klub szemszögéből. Hogy mást ne mondjak, 2019 novemberében még szerződést hosszabbítottál 2022-ig.

Így van, nem volt egyszerű. Voltak célok az én szemem előtt is, meg a klub előtt is, hogy mit szeretnék, mit szeretnénk elérni. De mindkét oldalról azt gondoltuk, hogy talán ez lehet a megfelelő alkalom arra, hogy klubot váltsak, és a rövid távú célokat kicsit félrerakni, és inkább a hosszú távú célokra koncentrálni. A DAC-nál eltöltött három és fél év szép időszak volt, de mind a klub, mind én arra jutottunk, hogy itt az ideje annak, hogy váltsak.

Közrejátszott a klubváltásodban, hogy a Dunaszerdahely télen megvált eddigi vezetőedzőjétől, Peter Hyballától és helyére Hélder Cristóvão érkezett?

Az új edzővel is jó kapcsolatom volt, szóval ilyen szempontból nem. Az más kérdés, hogy játékstílust váltottunk az érkezésével, az mindenképpen érzékelhető volt, hogy nem lesz annyi gól, gólhelyzet, mint mondjuk Hyballa irányítása alatt, jobban a védekezésre helyeztük a hangsúlyt. Szóval ebből a szempontból meg igen, belegondoltam, hogy talán ez a jó időzítés arra, hogy váltsak, mert, tételezzük fel, egy olyan második félév, amikor kevesebb gólt szerzek, nem biztos, hogy ugyanilyen jó ajánlatot hozott volna.

Térjünk át az új csapatodra. Hogy ment a beilleszkedés, hogy fogadtak a társak, mennyire kezded megszokni a lengyel körülményeket?

Jól sikerült szerencsére, van a csapatnál egy-két korábbi csapattársam, akik segítettek azonnal beilleszkedni. Egyébként mindenki nagyon nyitott és segítőkész, szóval egész jól alakul eddig. Játékpercekben még fel kell zárkóznom, de úgy gondolom, hogy szép lassan be tudok illeszkedni a csapatba, és egyre többet percet tudok majd a pályán tölteni. Valószínűleg ez a pár hónap, ami nyárig hátra van, az ezzel fog eltelni, hogy beilleszkedjek, hogy felvegyem a ritmust, megszokni ezt a játékstílust, amit itt kérnek, de szerintem jó lesz itt nekem.

Kikérted a korábban Lengyelországban már megfordult magyar játékosok vagy azon régi csapattársaid, akik most a Piastban játszanak véleményét odaigazolásod előtt?

Nem az átigazolás előtt, hanem inkább most, az átigazolás után beszéltem például Nagy Dominikkal hosszabban. Ő is úgy gondolja, hogy jó döntés volt a részemről ez a váltás. Tomas Hukkal, a korábbi dunaszerdahelyi és jelenlegi csapattársammal pedig még az átigazolás előtt beszéltem. Hallgattam a szavukra, csak pozitív dolgokat mondtak, úgyhogy nekik is szerepük volt abban, hogy váltsak és most a Piast csapatához tartozzak.

A hétvégén az eddigi listavezető Legia Varsót győztétek le, amely hatalmas eredménynek számít. Ugyan te csak a végén kaptál lehetőséget, de te és a csapat hogyan élted meg a meccset?

A hangulat fantasztikus volt, 24 ezer ember kint volt a mérkőzésen, végig buzdították a Legiát. Emellett jól játszott a csapat, megérdemeltük a győzelmet. Persze örültem volna kicsit több játékpercnek. 1-1 után közel voltam ahhoz, hogy becseréljenek, de miután megrúgtuk a második gólt, vártunk a cserével még, így csak a végén sikerült beszállnom. De örülök, hogy a mester a hajrában még beküldött, támadóként, és játszhattam egy pár percet a Legia ellen. A győzelem nagy dolog volt számunkra, mert körülöttünk mindenki pontokat vesztett, mi felléptünk a második helyre a tabellán, szóval most ismét jól állunk a bajnokságban.

Mik a célok a klubnál? Nagyon valószínű, hogy a felsőházi rájátszásba jut majd a csapat, ahogy te is mondtad, jelenleg második helyen álltok a táblázaton. Azon belül mi a célkitűzés?

Mindenképpen szeretnénk az Európa-ligában vagy a Bajnokok Ligájában szerepelni, utóbbihoz ugye bajnoknak kell lenni. Még a kupában is bent vagyunk, azon a téren is jól szerepelünk, a negyeddöntőben játszunk szerdán, a Lechia Gdansk ellen. A lengyel kupából is el lehet érni az európai kupaindulást, úgyhogy talán azt is mondhatom, hogy rámegyünk a jó kupaszereplésre, és persze a bajnokságban is az első háromba kerülés a cél.

Marco Rossi még nem hirdetett keretet a pótselejtezőre, várható-e, hogy szerepel a neved majd a keretben?

A szemem előtt volt az is az átigazoláskor, hogy Lengyelországból jó teljesítménnyel könnyebben be tudok kerülni a válogatottba. Nyilván most kicsivel nehezebb a dolgom, hiszen be kell épülnöm a csapatba, csereként kell beszállnom, és folyamatosan bizonyítanom kell. De bízom benne, hogy ott lehetek, majd, ha eljön a kerethirdetés ideje, meglátjuk, hogy ott szerepel-e a nevek között az enyém is.

Szóval még te se tudsz semmit erről, nem kerestek a válogatottól?

Nem, még semmit sem tudok.

Sokak szerint már régen többszörös válogatottnak kéne lenned, hiszen a DAC egyik legjobbja voltál, ennek ellenére eddig nem léphettél pályára címeres mezben, többször a kerettagságig jutottál. Rossi kapitány ráadásul dolgozott is veled együtt a csallóközi csapatnál. Mit gondolsz, mi az oka, hogy eddig nem vetett be mérkőzésen?

Jó kérdés, igazából ez a mester döntése, hogy kiket hív meg, kik azok, akiknek szerepet szán. Én dolgozom tovább, rossz kapcsolat nincs közöttünk Marco Rossival, úgyhogy bízom benne, hogy eljön az én időm. Úgy vagyok vele, hogy egyszer kell megkapnom a lehetőséget, és az már az én dolgom, hogy éljek vele. Most azért küzdök, hogy az az egy lehetőség meglegyen, remélem, hogy ez minél hamarabb bekövetkezik, és onnantól kezdve a kapitány számít majd rám.

Hogyan látod az esélyeinket a pótselejtezőn?

Bízom benne, hogy jól fog szerepelni a csapat, nyilvánvalóan nem lesznek könnyű mérkőzések. Ugye jelen állás szerint szurkolók nélkül rendezik majd meg a bolgárok elleni idegenbeli meccset, sosem könnyű így játszani. De azt gondolom, hogy a magyar csapat bármire képes, meglátjuk, mit hoz majd a mérkőzés, de bízom a továbbjutásban.

A Football Factor partnereként milyen focicipőt tudsz ajánlani? Milyet hordasz most?

Először is, nagyon örülök ennek az együttműködésnek, a Football Factornál mindig segítőkészek, mindig a lehető legjobb cipőkkel szolgálnak nekem. Jelenleg kétfajta cipőben is játszom, a Vaporban, és a Superfly 360-ban. Nagyon szeretem mindkét cipőt, csak ajánlani tudom mindenkinek.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

FOOTBALL kiegészítők

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

RUHÁZAT

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.