Veni, Vidi, vici: székesfehérvári aranyvasárnap – NB I, 32. forduló
Magyar foci

Veni, Vidi, vici: székesfehérvári aranyvasárnap – NB I, 32. forduló

Az üldöző Ferencváros Diósgyőr felett aratott 4–0-s sikerétől függetlenül felért a csúcsra a Videoton, miután Felcsúton a tavalyi bajnok Budapest Honvédot 2–0-ra legyőzték a székesfehérváriak, akik a klub történetének harmadik bajnoki címét szerezték – ez történt az OTP Bank Liga, avagy az első osztályú pontvadászat utolsó előtti, 32. fordulójában.

Micsoda különbség: miközben egy esztendeje a május a bánat hónapjaként vonult be a székesfehérvári futballtörténelembe, addig 2018 legszebb hónapjának kiválasztása nem esik majd nehezükre a Vidi szurkolóinak. Még szép, elvégre a Budapest Honvéd ellen úgy készülhetett csapat és tábora, ha nyernek a piros-kékek, visszavonhatatlanul bajnokok. Minden jel arra utalt, hogy nem lesz nehéz kiharcolni a három ponttal együtt járó elsőséget az évadbeli utolsó előtti bajnokin, mert a vendégek mestere, Supka Attila sérülések és eltiltások miatt nem egy és nem is két alapemberére nem számíthatott.

A Videoton ellenben topegylettel állt fel, ami a 27. percben eredményre is vezetett, ekkor Sztefan Scsepovics amúgy nem csúnya góljával került előnybe a vendéglátó – persze mutasson bárki egy olyan hazai szimpatizánst, akinek ne lett volna gyönyörű a hazai találat. A nagy hőség miatt nem csupán a szépségtől olvadoztak a szurkolók, ám a 80. minutumban mégis, hiszen ismét Pátkai Mátéé volt az assziszt, ám a befejező embernek Boban Nikolov bizonyult, így jutott egyről a kettőre, pardon, háromra a Videoton, merthogy ez a 2–0 elhozta a harmadik bajnoki aranyérmet Juhász Rolandnak és társainak.

Fejér megyei öröm, ünneplés oda, a Ferencvárosnak bő két órával korábban győznie kellett, ha életben akarta tartani Thomas Doll együttese a bajnoki reményeit, ami előzetesen nem bizonyult könnyű feladványnak, ugyanis az erősen veszélyeztetett Diósgyőr látogatott a Groupama Arénába. A kiesés ellen hadakozó DVTK-nak azonban ezen a vasárnapon akkor volt esélye a Fradi ellen, amikor a játékosai még a buszon ücsörögtek, mert a meccsen más közlekedési eszközre váltott Fernando alakulata. Gyereknap lévén szépen felültették a körhintára a miskolciakat, csakhogy az egyszer fenn, egyszer lenn esete ezúttal nem volt opció, mert a DVTK labdarúgóinak többsége úgy megszédült, hogy csillagokat látott, méghozzá zöld-fehéreket, ugyanis az FTC-nek nem okozott nehézséget érvényesíteni a nagyobb tudást és akaratot. Böde Dániel és Joseph Paintsil góljával már a 20. percben eldőlt a három pont sorsa, a IX. kerületiek tetszés szerint növelhették volna előnyüket, de vagy a koncentrációval akadt probléma, vagy Ivan Rados, a piros-fehérek kapusa avatkozott közbe jól. A hosszú idő után nem csupán pályára lépő, de gólt is szerző Hajnal Tamás emlékezetes találattal alakította 3–0-ra az állást, de a kegyelemdöfést a mindvégig agilis és lendületes Paintsil akkor adta meg a Diósgyőrnek tizenegyesből, amikor már mindenki a lefújást várta – a 93. percben.

A friss Magyar Kupa-győztes Újpest – mint ismeretes, a lila-fehérek az elmúlt hét közepén a Ferencváros otthonában 2–2-re végeztek az ugyancsak élvonalbeli Puskás Akadémiával, ám Nebojsa Vignjevics alakulata a büntetőpárbajban jobbnak bizonyult – Mezőkövesdre látogatott, ahol a forduló előtt a kiesés rémétől némiképp még fenyegetett Zsóry várt. A derbin mindössze egy gól esett – ha nem is tizenegyesből, de a 11. percben –, méghozzá nem is akármilyen! Branko Pauljevics a baloldalról tette középre a labdát laposan, ám az a hazaiak cerberusa, a vetődő Dombó Dávid hasa alatt a hálóba vánszorgott. Alapvetően, ha az utolsó játéknapon nem szerez pontot a matyóföldi gárda, akkor sem valószínű a Kövesd kiesése – ugyanis ahhoz a Balmazújváros, Vasas, Diósgyőr hármas közül kettőnek nyernie kellene –, ám ha Dombó Dávid korábbi gárdájának otthonában, Szombathelyen, a Haladás ellen nem kap ki Kuttor Attila egylete, a következő szezonban is az első osztályban szerepelhet a Zsóry.

Ugyanez nem mondható el biztosan a Vasasról, pedig az angyalföldiek kiharcolták a három pontot éppen a Haladással szemben. Michael Oenning társulata sokáig 0–0-ra állt a Szusza Ferenc Stadionban, ám Jevhen Pavlov a 91. percben (!) Hangya Szilveszter beadása után fejjel bevette Király Gábor hálóját, aminek köszönhetően életben tartotta reményeit a piros-kék sereg.

Lehetett volna nagyobb is az öröm Újpesten a Vasas részéről, amihez „csak” az kellett volna, hogy ne nyerjen Pakson az újonc Balmazújváros. Csakhogy bármennyire is hihetetlen, de a mindvégig feszült hangulatú derbin is a 90. minutum után született döntés, a 92. percben a védő Rus Adrián remek szabadrúgásának köszönhetően Horváth Ferenc alakulata mindhárom pontot elvitte az atomvárosiaktól.

És végül zárjuk összefoglalónkat egy olyan összecsapással, amitől Terence Hill elszomorodna, lévén az olasz westernhős-komédiás az És megint dühbe jövünk című klasszikusban úgy fogalmazott: „Ha kicsi a tét, a kedvem sötét”. És valóban, a Puskás Akadémia háza táján nem lehetett világos – pardon, virágos – a jókedv az elveszített MK-finálé után, ahogy Debrecenben sem örülhettek az egy héttel ezelőtt elszenvedett balmazújvárosi súlyos vereségnek. A többi élvonalbeli találkozóhoz képest viszonylag „egyszerű” meccs nem vált azzá, köszönhetően a felhőszakadásnak, aminek következtében közel egyórás késéssel indulhatott útjára a labda. A házigazda DVSC már a 9. percben hátrányba került Radó András góljának köszönhetően, és bár próbálkozott a Loki, az első felvonásban nem kísérte siker a hazai fáradozásokat. A szünet után már igen, a tavasz egyik legkellemesebb meglepetését okozó Haris Tabakovic egyenlített bő tíz minutummal a kezdés után, mi több, a győzelemre is volt esélye Herczeg András brigádjának, miután Stipe Bacelic-Grgic a kiállításával tett róla, hogy az utolsó félórában a Debrecen könnyebben megszállhassa riválisa kapujának előterét, ám a próbálkozások nem vezettek eredményre. Illetve dehogynem, lévén mindkét alakulat szerzett egy pontot, ami a közelmúlt eseményeinek fényében nem is tűnik olyan kevésnek.

Az OTP Bank Liga állása a 32. forduló után: 1. Videoton 68 pont – már bajnok, 2. Ferencváros 65, 3. Újpest 46, 4. Debreceni VSC 44 (52–45-ös gólkülönbség), 5. Budapest Honvéd 44 (47–52 ), 6. Paks 42, 7. Puskás Akadémia 40, 8. Mezőkövesd 37, 9. Haladás 35, 10. Balmazújváros 35, 11. Vasas 34, 12. Diósgyőr 33

Az OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójának műsora (június 2., szombat, 19.00): Diósgyőr–Videoton (hasonló pályaválasztással legutóbb 2–3), Balmazújváros–Ferencváros (2–3), Budapest Honvéd–Vasas (1–4), Haladás–Mezőkövesd (2–2), Újpest–Debrecen (1–1), Puskás Akadémia–Paks (1–2)

Horváth M. Attila

Bogomil Rajnov bolgár író szerint az élet mindig a legkellemetlenebb dolgot hagyja a végére, mintegy desszert gyanánt. Azt már viszont én teszem hozzá, hogy a futball olyan édesség, amely bármely napszakban fogyasztható, nem hizlal, és ha nincs, elvonási tüneteket okozhat. Közel másfél évtizedes tollforgatói tapasztalat, illetve több mint tíz esztendeje íródó blogos múlt (Foci a köbön) mondatja ezt velem – amit nem is cserélnék el semmire.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.