U21: a magyar vereség a “sógoroktól” a Puskás Arénában – helyszíni riport
Magyar foci

U21: a magyar vereség a “sógoroktól” a Puskás Arénában – helyszíni riport

Egyszer nem volt elég a Puskás Arénából, meg kell nézni még egyszer! Erre kiváló alkalom volt a pénteki Magyarország – Uruguay mérkőzés után – amelyet szintén a helyszínen tekintettem meg – a rá három nappal rendezett Magyarország – Ausztria u21-es válogatott-mérkőzés.

A pénteki stadionnyitó, teltházzal, remek felvezetéssel és körítéssel valóban felejthetetlen este volt, és ugyan a magyar futballszeretők legnagyobb része már a keddi, Wales elleni sorsdöntőbbnél is sorsdöntőbb összecsapásra koncentrált, azért szintén megérte erre a mérkőzésre is kilátogatni az új stadionba.

Gera Zoltán, aki pénteken még hatalmas üdvrivalgás és éltetés közepette búcsúzott a nemzeti csapattól hivatalosan is, ezúttal, mint szövetségi edző, irányította a nagyválogatott előszobájának tekinthető u21-es magyar válogatottat.

Mivel itt, a Football Factor Blogon eddig viszonylag kevés szó esett az u21-es válogatottról, csak a rend kedvéért tisztázzuk: Gera Zoltán együttese nagyban készül a 2021-es, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra. (A társházigazda Szlovénia lesz, itthon Székesfehérváron, Szombathelyen, Gyirmóton és Budapesten, az új Bozsik Stadionban rendezik majd a mérkőzéseket.) És ez a meccs is az ide való felkészülés részét képezi.

A találkozóra egyébként nagyjából 12000 néző látogatott ki, ezúttal csak a legalsó karéjt nyitották meg az Arénában, de azért ez a nézőszám így is szokatlan utánpótlás-válogatott mérkőzésen, főleg egy barátságoson. Egyébként az MLSZ nem titkolt (egyik) célja az volt a találkozó itt történő rendezésével, hogy a fiatalok szokják ezt a légkört, lássák, hova juthatnak el. Ez pedig alighanem remek ötlet volt a szövetség részéről.

Kissé visszafogott, inkább osztrák, mintsem magyar fölénnyel indult ennek ellenére az összecsapás, egyedül egy osztrák lesgól borzolhatta a kedélyeket. Nekünk is volt egy nagyobb lehetőségünk azért az elején, Banó-Szabó elé jött ki szépen a kapus, de kicsin múlt, hogy ne tudja elpöccinteni a csatár a kapus mellett a labdát.

Az első nagyobb hangzavar akkor volt a stadionban, amikor a maroknyi „keménymag” kezdte el a „hajrá”-t, majd a stadion másik része felelt rá „magyarok”-kal. Ez valóban bezengte az egész létesítményt, bármennyire is csak ötödház volt. Aztán nem sokra rá egy szabadrúgáshoz jutottunk, a kapu felé is kanyarodott Banó-Szabó lövése, de könnyedén fogta meg a kapus.

Nagyjából fél óra telt el a mérkőzésből, amikor egy szép akció végén Bolla adott középre, de nem érkezett a centerezésre senki. Utána a másik oldalon is akadt egy veszélyes helyzet, de szépen védett Demjén, hatalmas bravúr volt.

A vezetést végül az vendég Ausztria szerezte meg, közvetlenül a félidő vége előtt. Előbb még gyönyörűen védett Demjén, aki szögletre tudta ütni a labdát egy fejest követően. Azonban a sarokrúgás után Ganso fejelt, és végül Tóth Bence hátáról pattant a labda a kapunkba. 0-1, oda.

Nem lehetne azt állítani, hogy érdemtelenül szerezték volna meg a vezetést az osztrákok, mert ugyan nekünk is volt pár helyzetünk, a játékot azonban összességében ők irányították, az akaratuk sokkal inkább megvalósult, mint a mienk.

A második félidő nem kezdődött túlságosan nagy iramban. Nagyjából 10 perc elteltével a „sógorok” kaptak szabadot, nagyjából 20 méterről. A lövést nagy vetődéssel ki tudta tolni Demjén Patrik, szerencsére. De azért szép volt a védés.

A 60. percben nem kevesebb, mint négyet cserélt Gera Zoltán. Nem véletlenül, szükség is volt a vérfrissítésre, mert nem igazán érződött átütő erő a magyar csapatban. Ugyan el-el jutottunk helyzetig, nehezen lehetett hinni, hogy megfordíthatjuk a találkozót. Márpedig egy győzelem nagyon ráfért volna a srácokra, mert az eddigi felkészülési meccsek nem sikerültek éppen a legjobban.

Kezdett kicsit leülni a mérkőzés, egy-két helyzet adódott csak itt is, ott is. Nem igazán dobta fel a játékunkat a sok csere. Az osztrák válogatott fölénye is egyre inkább meddővé érett, az ő játékukban sem volt benne igazán a gól a második félidő derekán.

A 80. perc környékén láthattunk egy igencsak hajmeresztő jelenetet: egy osztrák játékos robogott át szinte a teljes térfelünkön, de szerencsére a végén elrontotta, pontosabban a kapusunkba lőtte ziccert. Ha valakire, akkor Demjén Patrikra ezen a meccsen igazán nem lehetett panasz, ugyanakkor ez nem menti fel a csapatot, amelynek a játéka igencsak döcögős volt ezen az estén.

A meccs hajrájára kicsit élénkebbé vált a magyar csapat, támadtunk, támadgattunk, de elől még mindig nem volt az igazi a támadójátékunk, továbbra is sok volt a hiba, illetve ami eléggé szembetűnő volt, a tudatosan végigvitt, előre kidolgozott akcióból is kevés akadt – sajnos. Kovácsrétinek volt például egy nagy lövése, de jócskán fölészállt.

A 88. percben szintén Kovácsréti lőtt el egy szabadrúgást, de az ellenfél kapusa ki tudta ütni. A találkozó végén a játékvezető (aki egyébként ezúttal Máltáról érkezett) 3 perces hosszabbítást rendelt el, de rajtunk már ez sem segített.

Kikaptunk a Puskás Arénában az osztrákoktól tehát ezen a felkészülési találkozón. Igazság szerint – habár voltak lehetőségeink, főleg a meccs vége felé – Ausztria u21-es válogatottja megérdemelte ezt a győzelmet. Jobban játszottak, nagyobb részben domináltak, tudatosabbak voltak. 0-1-es vereség tehát a vége.

Sok dolga lesz még Gera Zoltán szövetségi edzőnek…

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.