Top 10 Magyar Válogatott győzelem az elmúlt évtizedből
Magyar foci

Top 10 Magyar Válogatott győzelem az elmúlt évtizedből

Hamarosan nemcsak egy év, hanem egy évtized is véget ér. Nemsokára 2019-től és a 2010-es évektől is búcsút veszünk. Az utóbbi napokban több oldalon, blogokon, hírportálokon is megjelentek top 10-es összeállítások az elmúlt évtizedet felölve a futball kapcsán. Úgy gondoltam, a sorból a Football Factor Blog sem maradhat ki, így én is összeállítottam egy top 10-es listát a 2010-2019 közötti időszakról.

Ez pedig nem más, mint a magyar labdarúgó-válogatott tíz legemlékezetesebb, legnagyobb győzelme. Két dolgot fontos leszögezni, mielőtt megnéznénk ezt a tíz találkozót: egyrészt, ez a rangsor erősen szubjektív. Másrészt pedig, külön kiemelném, hogy erre a listára csak és kizárólag győzelmek kerülhettek fel, így – habár az elmúlt évtized egyik legemlékezetesebb magyar válogatott meccse volt – hiába keressük majd például a 2016-os EB-n a portugálok elleni 3-3-at.

De elég is a szószaporításból, vágjunk bele – íme az elmúlt évtized top 10 magyar válogatott győzelme!

#10 Magyarország – San Marino 8-0 (EB-selejtező, 2010)

Magyar gólszerzők: Rudolf (2), Szalai (3), Koman, Dzsudzsák, Gera

Ugyan az ellenfél a listán szereplő messze leggyengébb, mégis ide kívánkozik az elmúlt évek legnagyobb különbségű magyar győzelme. Egervári Sándor válogatottja magabiztos játékkal, az ellenfélnek esélyt sem hagyva győzte le félamatőr ellenfelét.

Ekkor még minden szépnek és jónak tűnt, ígéretes csapat formálódott Egervári irányításával, aki az előtte lévő nyáron vette át a csapatot. A történet vége viszont ismert…

#9 Finnország – Magyarország 0-1 (EB-selejtező, 2015)

Magyar gólszerző: Stieber

Egy fokkal közelebbi emlék: Dárdai Pál mindmáig utolsó meccse volt ez a válogatott kispadján, és azt gondolom, felejthetetlen volt, ahogyan búcsúzott.

A mérkőzés előtt tudtuk: kulcsfontosságú az EB-kijutás szempontjából, hogy verni kell az északiakat Helsinkiben. Dárdai ígéretet is tett erre. És ahogyan az összes válogatott mérkőzésén, úgy ezúttal is megtartotta előzetes ígéretét: a sokáig gólnélküli döntetlenre álló találkozón a 82. percben jött „Stieber jobbal”, és hatalmas gólt akasztott a finn kapuba.

#8 Magyarország – Wales 1-0 (EB-selejtező, 2019)

Magyar gólszerző: Pátkai

Egy egészen friss emlék, egy egészen friss győzelem. Nem nagy titok, hogy ennél már csak régebbi találkozók fognak szerepelni ezen a listán. De azért Bale-ék felülmúlása a Groupama Arénéban mindenképp ebbe az összeállításba való.

Marco Rossi csapata idén nyáron fogadta Ryan Giggs együttesét, és egyáltalán nem számított esélyesnek. Ahogyan az imént említett finn-meccsen, úgy ezúttal is már-már elkönyveltük a 0-0-t, de Pátkai máshogy gondolta: már a hajrában érkezett remekül, és szerzett győztes gólt. A győzelemmel pedig elértük azt, hogy abszolút nyerő helyzetből várhattuk az őszi folytatást – ám sajnos valami megtört a csapatnál, így most jobb híján a pótselejtezőre készülünk…

#7 Finnország – Magyarország 1-2 (EB-selejtező, 2010)

Magyar gólszerzők: Szalai, Dzsudzsák

Újabb finn-meccs, csak egy kicsit korábbról: a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőjében Egervári Sándor vezetésével múltuk felül – nem utoljára az évtizedben – egy hajrábeli góllal (egészen pontosan itt egy 94. percessel, Dzsudzsák hatalmas gólt lőtt) a finneket. És habár itt hangzott el először, de még nem is tudtuk mennyire, de „nagyon utáltak minket Finnországban” az elmúlt tíz évben.

És még egy adalék a találkozót eldöntő gólhoz: szeretnénk még sok-sok olyan kontrát látni a válogatott részéről, mint a győztes gól előtti volt.

#6 Norvégia – Magyarország 0-1 (EB-pótselejtező, 2015)

Magyar gólszerző: Kleinheisler

A legemlékezetesebb valószínűleg a debütáns és egyben az egyetlen találat szerzőjének, Kleinheisler Lászlónak marad ez a találkozó, bár a szurkolók is alig hittek a szemüknek. Ugyanis a minket igencsak lenéző norvégok jól megégtek hazai pályán a pótselejtező első felvonásán, ahol egy rég nem látott szervezettségű magyar csapat tudta felülmúlni a valóban esélyesebb ellenfelét.

A lefújáskor már kezdhettünk reménykedni, hogy itt bizony valami egészen nagy dolog van készülőben – a folytatásról kicsit később.

#5 Magyarország – Svédország 2-1 (EB-selejtező, 2011)

Magyar gólszerzők: Szabics, Rudolf

A finnekkel pont ellentétesen, a svédektől ezt megelőzően inkább kikapni volt szokásunk az utolsó pillanatokban, mintsem legyőzni őket. Ezen a meccsen viszont megtört a jég, Egervári sérültektől hemzsegő válogatottja óriási meglepetésre – Rudolf hajrábeli szemfüles góljával – felül tudott kerekedni Svédország válogatottján a Puskás Ferenc Stadionban.

Még az is belefért, hogy Hajnal egy tizenegyest a lécre bombázzon, merthogy bár a svédek egyenlíteni tudtak, és félő volt, hogy megint mi húzzuk a rövidebbet a végjátékban, nem így lett. Kezdhettünk újra számolgatni, de mint utóbb kiderült, ez a győzelem végül nem ért EB-kvalifikációt.

#4 Magyarország – Törökország 3-1 (VB-selejtező, 2013)

Magyar gólszerzők: Koman, Szalai, Gera

Egervári Sándor másik nagy győzelme kapitányként, és talán ez még nagyobb szó is volt, mint a svédverés, nem véletlenül van előrébb a listán. A 2014-es Világbajnokság selejtezőiben hátrányból fordítva, a nálunk jelentősen erősebb török válogatottnak három gólt vágva arattunk végül meseszerű győzelmet.

Ezzel pedig elmondhattuk, hogy ez a selejtezősorozat is biztatóan indult, akárcsak az előzőek – de a vége ugyancsak a szokásos forgatókönyv szerint alakult…

#3 Magyarország – Norvégia 2-1 (EB-pótselejtező, 2015)

Magyar gólszerző: Priskin

A már korábban említett kinti mérkőzés visszavágója, ahol még egy lapáttal rátett Bernd Storck csapata az „odavágóra”. Teljes mértékben olyan érzésünk lehetett, hogy jó régen nem láthattunk már egy erősebb ellenfél ellen, nagy nyomás alatt, támadó szellemben játszva egy ilyen felszabadultan játszó és jól teljesítő magyar válogatottat.

Már pedig ezen a mérkőzésen minden tekintetben felülmúltuk nagyképű ellenfelünket, Priskin gólja szenzációs volt, és ugye volt még egy norvég öngól is; a beszedett találat már nem osztott, nem szorzott. A nagyszerű teljesítménynek meglett a gyümölcse: a csapat hazai közönség előtt, fergeteges hangulatban ünnepelhetett EB-kijutást. Egy emlékezetes út vette ekkor kezdetét, annyi bizonyos.

#2 Magyarország – Horvátország 2-1 (EB-selejtező, 2019)

Magyar gólszerzők: Szalai, Pátkai

Még egy meccs az idei évből, ám ez sokkal előrébb kívánkozik, mint a Wales elleni győzelem: ugyanis a regnáló VB-ezüstérmest vertük hátrányból felállva 2-1-re a Groupama Arénában!

Szalai egyenlített, majd jött Pátkai, és befejelte a győzelmet jelentő találatot. Fantasztikus siker volt ez, kijavítva a pár nappal azelőtti szlovákiai botlást, kezdettünk újra reménykedni. És bár ez nem sokat jelentett a végelszámolásban, azt senki sem veheti el a mostani magyar válogatottól, hogy igen hosszú idő után tudtak ilyen magasan rangsorolt ellenfelet két vállra fektetni.

#1 Ausztria – Magyarország 0-2 (EB-csoportkör, 2016)

Magyar gólszerzők: Szalai, Stieber

Mi más is állhatna e lista élén, mint ez a találkozó? A tíz felsorolt közül ezt a győzelmet arattuk a legmagasabban rangsorolt meccsen. Ki ne emlékezne: 2016 nyarán az első EB-csoportmeccsünkön egy remekül felkészített magyar válogatottat láthattunk. Ennek pedig az lett a jutalma, hogy egy hihetetlenül emlékezetes meccsen 2-0-ra tudtuk felülmúlni a szintén nem túl alázatosan érkező „sógorokat”. A sokat kritizált Szalai megfricskázva az őt szidó drukkereket „550 nap után piszkálta, pöckölte, tuszkolta” be a vezető találatot, majd a végén Stieber bökött alá, és dőlt el ezzel a mérkőzés.

Ugyan több győzelmet már nem sikerült a kontinenstornán aratni, egy hatalmas fieszta vette kezdetét mind Bordeaux-ban, mind Budapesten, bárki, aki átélte, aligha felejti könnyen. A következő két meccsen elért két döntetlen pedig tovább írta az álmot, amely aztán a belgák elleni vereséggel ért véget, már a nyolcaddöntőben.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.