Top 10 legforróbb hangulatú európai fociderbi
BL,kupák, válogatottak

Top 10 legforróbb hangulatú európai fociderbi

Remek hangulatú, teltházas meccset hozott a szombati Ferencváros – Újpest mérkőzés, azaz a 224. budapesti derbi. Magát a meccset rég nem látott érdeklődés övezte, és maga az atmoszféra is pazar volt. A meccset végül – mint tudjuk – a Ferencváros 1-0-ra nyerte.

Ennek kapcsán összeszedtem Európa 10 legismertebb, legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legforróbb hangulatú városi rangadóját. Fontos megjegyezni, hogy ezen a listán hangulatuk – nem pedig színvonaluk – szerint rangsoroltam a rangadókat. Valamint csak és kizárólag egy városon belüli csapatok összecsapásai kerültek fel a listára. (Éppen ezért nem szerepelt például a Barcelona – Real Madrid klasszikus sem.)

Újabb top 10-es lista tehát itt, a Football Factor blogon!

#10: Rapid Wien – Austria Wien

A bécsi derbi abban hasonlít a budapestihez, hogy egy zöld és egy lila klubszínű csapat mérkőzik meg egymással – a két osztrák egyesület egyben a Fradi és az Újpest testvérklubja is (értelem szerűen színek szerint). Egy évben négyszer rendeznek Bécsben derbit, és rendszerint nagy érdeklődés és jó hangulat övezi ezeket a mérkőzéseket. A Rapid új, 28000 fős stadionjában például átadása óta mindig telt ház van, ha a csapatuk az Austriával játszik.

Ausztria két legsikeresebb csapatának szembenállása egy klasszikus történelmi konfliktusból ered: amíg a Rapid a munkásosztály, addig az Austria a gazdagok csapata volt. Az első, 1911-es találkozásuk óta nem kevesebb, mint 328-szor mérkőztek meg egymással a felek. Az örökmérleg pedig enyhe fölényt mutat a bécsi Rapid javára.

#9: Ferencváros – Újpest

A budapesti derbit valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Hangulatában abszolút megállja a helyét a világ legjobb atmoszférájú városi rangadói között. Ahogyan a bevezetőben már említettem, a mostani volt a 224. Fradi – Újpest rangadó. Az eddigi meccseket tekintve a zöld-fehérek jókora fölényben vannak a lila-fehérekkel szemben.

A rivalizálás oka kezdetben a vidék – Budapest versengés volt, ugyanis Újpest csak 1950-ben lett Budapest része. Később az ellenségeskedés oka az lett, hogy a kilencedik kerületiek az „ellenzéki” csapat lettek a kommunista időkben, míg a negyedik kerületiek a Belügyminisztériumé voltak. A rivalizálás a rendszerváltás után is megmaradt, nem ritkán szurkolói összetűzésektől sem mentesen.

#8: Real Madrid – Atlético Madrid

Ha hangulatában nem is, de színvonalában bizonyosan a legjobb párosítás ezen a listán. Madrid két nagy stadionja rendre megtelik az egymás közötti meccseken, pedig egyik sem kicsi. Külön érdekesség, hogy rendeztek már kétszer is madridi derbit a BL-fináléban, valamint a legutóbbi UEFA Szuperkupa is ez a mérkőzés volt. A párosítás története 1929 óta íródik, és a Realnak több, mint kétszer annyi győzelme van, mint az Atléticonak.

Eleinte a két csapat két külön társadalmi osztály által volt favorizálva. Később a szembenállás oka az lett, hogy a Real a hatalom által támogatott csapat volt, míg a matracosok nem élveztek ilyen előnyt. Továbbá a királyi gárda mindig is gazdagabb csapatnak számított, mint az Atlético, amelynek stadionja is a spanyol főváros sokkal fejletlenebb részén van, mint a Santiago Bernabéu. Talán innen eredeztethetőek a társadalmi különbségek.

#7: Liverpool – Everton

Ugyan Angliában inkább az alacsonyabb osztályokban van nagy lelátói és szurkolói élet, mégsem tehettem meg, hogy ne kerüljön fel legalább egy meccs a futball hazájából erre a listára. A liverpooli derbi, közismertebb nevén Mersey-parti derbi története 1894-től ered, ekkor játszották ugyanis a legelső liverpooli rangadót a Goodison Parkban. Szokás még ezt a rangadót a „barátságos derbi”-nek is nevezni, hiszen gyakran egy liverpooli család egy része a vörösöknek, másik fele pedig a kékeknek szurkol. Összességében a vörös mezesek a sikeresebbek az egymás elleni találkozókat tekintve.

A rivalizálás alapja vallási eredetű, ahogyan ezt majd a későbbiekben is látjuk, itt is a katolikus – protestáns szembenállás az eredeti ok. Hagyományosan az Everton drukkerei tartoznak az előbbi táborhoz, míg a ’Pool hívei az utóbbihoz. Az angliai szigorú szabályoknak köszönhetően ez a meccs sokkal kevésbé szól a huliganizmusról, ám a hangulatra nem lehet panasz: a Liverpool B-közepe, a Kop rendre fantasztikus atmoszférát varázsol – mindenfajta tiltott eszköz nélkül.

#6: Milan – Internazionale

Az első, de nem utolsó olasz derbi ezen a listán. A két milánói klub derbijét szokták Derby della Madonnina-nak hívni, vagy csak szimplán Derby di Milano-nak. A meccseknek mindig Milánó stadionja, a San Siro ad otthont, ahol akár 80000 ember előtt is folyhatnak ezek az összecsapások. Első találkozásuk 1909-ben volt, azóta pedig nagyon kiegyenlített az örökmérlegük, jelenleg az Inter csak kettővel nyert több derbit, mint az AC Milan.

Az Intert a Milanból kilépett 44 fős svájci és olasz csoportosulás alapította. Elégedetlenségük oka az volt, hogy az akkori Milan klubvezetése csak az olasz játékosokat favorizálta. Az új csapat már a külföldi játékosokat is elfogadta, innen ered a nevük is. Ezáltal már adott is volt a rivalizálás alapja.

#5: Olympiacos – Panathinaikos

Görögország két legsikeresebb, és egyaránt athéni székhelyű klubjának összecsapását két névvel is szokás illetni. „Örök riválisok derbije” vagy „Minden csata anyja” – ez a két elnevezés. Összességében a piros-fehér mezesek igencsak sikeresebbek, mind az egymás elleni meccseket tekintve, mind a megnyert címek számában.

Rivalizálásuk több mindenből is gyökerezik, de a legfőbb ok társadalmi eredetű. Eredetileg a korábban alapított Panathinaikos a felsőréteg csapata volt (stadionjuk is a város szívében épült). A görög rekordbajnok azonban Pireuszban alakult meg, amely Athén kikötőnegyede a külvárosban, ezáltal ők lettek a munkásosztály csapata. Manapság rangadóik igazi görögtüzes hangulatban zajlanak, sajnos nem ritkák a két tábor közötti összetűzések sem.

#4: Lazio – Roma

A magyarul „fővárosi derbi”-nek fordítható Derby della Capitale az olasz futball legnagyobb városi rangadója a két római klub, a Lazio és az AS Roma között. A meccseknek – a közös stadion miatt – mindig a Stadio Olimpico ad otthont. Olaszországban különösen nagy hagyományuk van a derbiknek és a fanatikus szurkolásnak, így el lehet képzelni, milyen kiváló hangulatban telhet ez a meccs.

1929-ben játszották első egymás elleni meccsüket, az azóta eltelt mérkőzéseken a farkasok számítanak sikeresebbnek. A legtöbb Roma – Lazio derbin a vörösmezesek nemrégiben visszavonult klubikonja, Francesco Totti lépett pályára. Érdekesség, hogy hagyományosan a kék-fehérek szurkolói az Olimpiai Stadion északi részén, míg a vörösmezesek ultrái az aréna déli részén szoktak helyet foglalni. A rivalizálás legfőbb oka pedig az, hogy melyik város reprezentálja Rómát az olasz labdarúgásban, hiszen ennek az itáliaiak nagy jelentőséget tulajdonítanak.

#3: Celtic – Rangers

A két glasgow-i klub összecsapását szokták Skóciában Old Firm day-nek is nevezni, amely meccset – a bajnokság kiírásának köszönhetően – jelenleg akár négyszer is megrendezhetnek egy évben (attól függően, hogy bejut-e mindkét csapat a felsőházi rájátszásba). Az Old Firm a két csapat gyűjtőneve egyébként; ők ketten messze a legsikeresebb és legnépszerűbb skót csapatok. Egymás közti meccseiken garantált a telt ház, ráadásul a Celtic Park különleges atmoszférája még különlegesebbé teszi a Celtic pályaválasztása mellett lejátszott derbiket.

Rivalizálásuk sok tényezőből ered. A leginkább jellemző ok a vallási szembenállás: a Celtic hívei hagyományosan katolikusok, míg a Rangers szurkolói protestánsok. Ez a szembenállás, mint jól tudjuk, a britek történelmében rengeteg konfliktust okozott, és ez a futballra is kihatott. Habár manapság a Celtic egyértelműen jobbnak mondható, az örökmérleg még mindig Rangers fölényt mutat.

#2: Galatasaray – Fenerbache

A két török klub rangadóját interkontinentális derbinek is szokás hívni, hiszen a Galata stadionja Isztambul európai felén, míg a Feneré a metropolisz ázsiai részén helyezkedik el. A két klub Törökország két legsikeresebb és legtöbb szurkolóval rendelkező csapata. Egymás közti meccseik rendszerint közel 50000 fanatikus előtt zajlanak, pokoli hangulatban.

Az első meccsüket 1909-ben játszották egymás ellen, de rivalizálásuk 1943-tól eredeztethető. Akkor ugyanis egy barátságos meccset játszott egymással a két klub, de a találkozó eldurvult, a kemény belépőket egy meccs végi verekedés követte. Emiatt a találkozót meg kellett szakítani, és a két klub között addig fennálló jó viszony megszűnt. Az örökmérleg enyhe Galatasaray-fölényt mutat.

#1: Partizan Belgrád – Crvena Zvezda

És akkor meg is van a győztes, amely aligha volt meglepetés. A világ talán legpokolibb hangulatú meccse a két belgrádi klub, a Partizan és a Zvezda összecsapása. Szerbiában a belgrádi derbi neve „örökrangadó”, amelyet szokás a délkelet-európai derbiként is aposztrofálni. A kép ismerős lehet mindenki számára, hiszen ez az az összecsapás, ahol rendszerint 90 percen keresztül lángokban áll a lelátó.

A két klub első meccsét 1947-ben vívta, habár mindkettejük már 1945-ben megalakult. A második világháború időszakában egy ideig a BSK Belgárd – SK Yugoslavia meccset hívták belgrádi derbinek, de utána nem sokkal ismét a Partizan és a Crvena Zvezda összecsapása lett népszerűbb. Az örökmérleg nyelve egyébként kissé a jelenleg a BL-csoportkörben is szereplő vörös mezesek felé billen, akiknek általában nagyobb is a szurkolói támogatottságuk.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

FOOTBALL kiegészítők

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

RUHÁZAT

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.