Technikai készségek és gyakorlásuk a labdarúgásban – 2. rész
Sporttudomány

Technikai készségek és gyakorlásuk a labdarúgásban – 2. rész

A labdarúgópályán nyújtott teljesítmény egyik meghatározó tényezője a technika, azaz, hogy az adott mozgást, mozdulatot miként és hogyan kivitelezi a labdarúgó. Amikor a futballt egészen kicsi korban elkezdik tanítani az utánpótlás-játékosoknak, rendszerint a technikai elemek gyakorlásával foglalkoznak első körben, sőt, akár évekig csak és kizárólag ezzel. Ami persze nem mindig célravezető, de ezen cikk nem erről hivatott szólni.

Sokkal inkább arról, hogy bemutassam, összeszedjem, milyen alapvető technikai készségeket kell elsajátítani egy focistának a képzés során, és azok miképpen edzhetőek, gyakorolhatóak, milyen gyakorlatok léteznek a fejlesztésükre. Vágjunk is bele – újabb edzéselméleti cikksorozat, itt, a Football Factor Blogon!

Ez a második rész, amelyben a labda le-, és átvételéről, valamint a gyors labdakezelésről lesz szó. Az első részben a labda nélküli mozgásról, a labdakezelésről és a cselekről volt szó.

A labda le-, illetve átvétele – gyors labdakezelés:

A labda megállításának a technikája – ahogy azt korábban a játék során alkalmazták, illetve az edzések során oktatták – ma már kevésbé fontos. Korábban még – főként a múlt század 60-as éveiben – az volt a játék jelmondata, hogy előbb meg kell állítani a labdát, fel kell nézni, majd úgy passzolni. A labdát először többnyire megállították, mielőtt még azt a játékostárshoz továbbították volna. A mai modern labdarúgásban a támadók általában létszámbeli hátrányban vannak a védekező játékosokkal szemben. A hátvédek fölénye miatt szűkül a hely az ellenfél kapuja előtt, és a támadókat nagyon szorosan őrzik a védők. Ha ma egy futballista a fentebb említett mottó alapján előbb megállítaná a labdát, a következő pillanatban az már biztosan az ellenfélé lenne. A technikai értelemben vett rutinos játékosok ezért a hozzájuk passzolt labdát labdát közvetlenül, és lehetőleg egy megtévesztő mozdulattal kísérve már mozgás közben átveszik. Ma már inkább beszélhetünk a labda le-, illetve átvételéről és a labdakezelésről, mint a labda megállításáról. A kezünket leszámítva gyakorlatilag bármelyik testrészünkkel megszelídíthetjük a labdát:

 • fejjel
 • mellkassal
 • hassal
 • combbal
 • rüszttel
 • a láb külső részével
 • a láb belső részével
 • talppal (ez utóbbit használják a futsalban is, és a modern felfogás szerint manapság úgy tanítják, hogy nagypályán is ez a leghatékonyabb mód)

A technika:

A labda le-, illetve átvételének a technikája alapvetően ugyanaz. A levételre használt testrészünket a labda elé helyezzük. A labda a testtel való érintkezés pillanatában rugalmasan benyomódik, majd továbbpattan. Ez az ún. gumieffektus sokkal hatékonyabb, ha az izomzatot a labda átvételekor lehetőleg minél jobban ellazítjuk.

A labdát mindig lazán, görcsösség nélkül kell átvenni.

A mozdulatok iránya éppen az ellenkezője a különböző rúgásfajtáknak.

A labda mellel történő átvételekor például két formát különböztetünk meg:

 1. Először is a felsőtest a labda érkezésekor hátrabillen, ezáltal a labda a test közelében marad.
 2. Ha a labdát futás közben szeretnénk előrevinni, annak érkezésekor a felsőtest előrebillen úgy, hogy a labda a törzs előtt a lábhoz esik, amelyet így azonnal továbbítani lehet.

Azért, hogy a két technika közül épp melyiket alkalmazzuk, az mindig a játékhelyzettől függ, de a játékosnak villámgyorsan kell döntenie.

Edzésformák:

Egyéni edzés:

 1. A labdát lábbal vagy kézzel rúgjuk, illetve dobjuk legalább 3 méter magasságba, és előremozgás közben vegyük le. Közben érdemes minden létező technikát váltakozva alkalmazni és elsajátítani, sőt a labda megtartása összeköthető egy ellenkező irányba való csellel is.
 2. A labdát rúgjuk egyre nagyobb erővel egy (lövő) falnak, és azt visszapattanáskor jobbra, balra, előre vagy hátra irányuló mozgás közben vegyük át.
 3. Labdavezetés cikcakkban a bóják között (amelyek körülbelül 10 méteres távolságra vannak egymástól), közben dobjuk a labdát két bója között félúton a következő bójának, fussunk utána, és a labda földet érésének pillanatában a bóját megkerülve vegyük az irányt a következő felé. Rövid labdavezetés után vegyük fel újból a labdát, hajítsuk a következő bójának és így tovább.

Páros edzés:

 1. Az A játékos visszafele fut, míg a B játékos 10 méteres távolságra ugyanabban az irányban előrefut. Az A játékos felváltva dobja jobbra, illetve balra a labdát; a másik mozgás közben leveszi, és visszapasszolja. A labda dobásával lehet a bedobásokat is gyakorolni.
 2. Az A játékos a hatméteres vonal magasságában áll a kapu előtt, partnere körülbelül 25 méterre helyezkedik el a kaputól: az A játékos erőből passzol laposan vagy magasan a társához, aki azonnal megkaparintja a labdát, átveszi, és megpróbálja a passzoló társát kicselezni, hogy aztán az akciót kapura lövéssel fejezze be.

Csoportos edzés:

 1. A passzoló játékossal szemben tízen állnak: a passzoló magas labdát ad a felé indulónak, aki átveszi, visszaadja a feladónak, majd hátul visszafut a csoportjához.
 2. A passzok jobbról, illetve balról érkeznek az oldalt helyezkedő játékosoktól.
 3. Kis részjátékok. Szabály kiegészítése: az erős passzokat, illetve a labdát csak a gyengébb lábbal szabad le-, illetve átvenni.

A labda átvétele belsővel:

A lábfej belső részével a laposan és magasan megjátszott labdákat egyaránt le-, illetve át lehet venni. A labda így előrefutásban, netán hirtelen irányváltoztatással jobbra és balra is továbbvihető. A támadók gyakran akár 180°-os fordulatból is át tudják venni a labdát.

Amikor az ellenfél az éppen labdához jutó játékost támadja, a labda le-, illetve átvételét mindig megelőzi egy testcsel. Erre a célra kitűnően alkalmas egy csel a felsőtesttel vagy egy megtévesztő elmozdulás.

A labda átvétele külsővel:

A lábfej külső részével is lehetséges a laposan és magasan megjátszott labdák le-, illetve átvétele. Ez a technika különösen akkor alkalmazható, ha az ellenfél keményen támad, miközben a teljes test a labda és a támadó között helyezkedik el. Nem árt azonban, ha az alkalmazása közben egy csellel megkíséreljük lerázni az ellenfelünket. A labdalevétel a lábfej külső részével főképp a támadójátékosoknak fontos. Ezzel a technikával ugyanis már az első lépés megtétele után lövésre lendülhet a láb.

A labda átvétele mellel:

A széles, rugalmas mellkas kitűnően alkalmas arra, hogy a magas labdákat le-, illetve átvegyük.

Alapvetően a következő technikákat különböztetjük meg:

 • A felsőtest a labda érkezésének pillanatában hátradől, így az felfogja a labdát, amely így a test közelében marad.
 • A felsőtest a labda érkezésekor előredől, hogy a labda a törzsünk előtt essen földre, és futás közben máris kezelhető legyen.
 • A technikás labdarúgók gyakran veszik le úgy a mellükkel a labdát, hogy azt ugyanazzal a mozdulattal azonnal a közel álló társukhoz továbbítják.

A labda átvétele combbal:

Amennyiben kellő idő és hely áll a rendelkezésre, akkor a magasan megjátszott labdákat combbal is le-, illetve át lehet venni. A nagy felületű, izomtömegében lágy szerkezetű combrész főleg a technikailag kevésbé képzett labdarúgók számára alkalmas a labda megszelídítésére. Persze fontos, hogy a combunkat idejében helyezzük az érkező labda útjába, mert csak így lehetséges a könnyed visszalendítés, amely csillapítja az érkező labda erejét.

A labda átvételének ezt a formáját remekül össze lehet kötni egy testcsellel is.

Folytatása következik!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.