Tamás Márk: a válogatottban egy álom lenne játszani, de dolgozok érte keményen!
Interjú

Tamás Márk: a válogatottban egy álom lenne játszani, de dolgozok érte keményen!

Székesfehérváron kezdte karrierjét, Diósgyőrben eltöltött szép időszaka alatt gyerekből  lett férfi illetve családapa. Idén télen pedig a lengyel bajnokságban szereplő Slask Wroclaw szerződtette Tamás Márkot. A 26 esztendős védővel beszélgettünk a jelenleg a lengyel bajnokságot is sújtó kényszerszünet alatt.

 

A  pályafutásod elejét a Videoton csapatában kezdted, mivel a székesfehérvári klub nevelése vagy. Hogyan kerültél kapcsolatba a focival, mikor döntöttel el, hogy labdarúgó leszel, illetve hogyan kerültél a Videoton csapatához?

Igazából már egész kicsi koromban közel kerültem a labdarúgáshoz nagypapám által hiszen óriási Videoton szurkoló volt kísérte mindenhova a csapatot az UEFA menetelés alatt is de sajnálatos módon sosem látott futballozni ténylegesen. Nem is volt kérdés hogy hova visznek le a szüleim az első edzésre 6-7 éves lehettem amikor részt vettem először egy foci edzésen a bregyó pályán Székesfehérváron, itt kezdődött azt hiszem minden.

 

A Vidinél a felnőttkeretbe is bekerültél, de az élvonalban nem léptél pályára, csupán a Magyar Kupában. Ezt követően 2013-ban a Puskás Akadémia csapatához szerződtél, ahol sikerült bemutatkoznod az élvonalban. Hogyan élted meg a bemutatkozásodat az élvonalban?

Igen sajnos a Videotonban nem sikerült bemutatkoznom az NBI-ben, de akkor még nagyon fiatal voltam ,örültem hogy az edzéseken részt vehetek a “nagyokkal” illetve hogy a kupában jatszhattam pár meccset. Sokat köszönhetek Benczés Miklósnak aki akkor szeretett volna a csapatában látni így lehetőséget kaptam hogy egy NBI-es klubban bizonyítsak. A debütálására nem is kellett sokat várnom talán már az első bajnokin szerencsétlen módon megsérült a belső vedőnk, így nekem kellett be állnom ami nekem szerencse volt a Pápa ellen idegenben döntetlen során. Az élvonalbeli debütálás felemelő érzés volt hiszen ezért dolgozik minden gyerek, hogy egyszer az első osztályban futballozzon.

 

Miután Felcsúton lejárt a szerződésed a Diósgyőr csapatához szerződtél, ahol négy és fél szezon töltöttél el. Hogyan jött a miskolciak megkerésése akkoriban?

Akkoriban lejáró szerződésű voltam és sajnálatos módon küszködtem egy sérüléssel is szóval nem volt egyszerű a helyzet, mert szerettem volna kipróbálni magam egy másik csapatban kicsit elszakadni az otthon közelségétől. Kaptam egy hívást az ügynökömtől hogy van ra esély, hogy a Diósgyőrben folytassam azonnal mondtam hogy, ha megoldható akkor én örömmel szerződnék Miskolcra!

 

Így utólag jó döntésnek bizonyult a diósgyőri szerződés, ráadásul 2018-ban sikerült is hosszabbítani a miskolciakkal. Te hogyan értékelnéd a Diósgyőrnél töltött időszakot?

Igen nagyon jó döntés volt itt lettem gyerekből férfi illetve családapa szóval sok mindent köszönhetek Miskolcnak a focin kívül is. A csapat élete egy hullámvasút volt hiszem voltunk fent és nagyon mélyen egyaránt. Rengeteget tanultam ez idő alatt és egy biztos hogyha nehéz időszakon is mentünk keresztül mindig kijöttünk belőle szóval ez mutatja a Diósgyőr erejét mind a csapatnak mind a szurkolóknak akik igazán pikáns hangulatot varázsolnak minden meccs alkalmával, de szerintem ezt nem kell részleteznem hiszen minden héten láthatjuk. A mostani stábbal pedig szárnyalni fognak, úgyhogy további sikereket kívánok nekik és szemmel tartom őket amikor csak tudom.

 

Kép: dvtk.eu

 

A DVTK színeiben 129 mérkőzésen léptél pályára és öt gólt is szereztél, melyik volt a legemlékezetesebb pillanatod a klub színeiben?

Igen Hála Istennek sokszor vehettem fel a DVTK címeres szerelését. Az egyik kedvencem amikor az Újpest ellen megfordítottuk a meccset 91. percben Bogesz szabadrúgásból védhetetlenül berúgta aztán érkeztem a 94. percben és 2-1 re nyertünk az egy örök emlék marad számomra. De azok az utolsó mérkőzések amikor eldőlt, hogy bent maradunk vagy sem, na az volt igazán az érzelmi hullámvasút és a végén az ünneplés 10 ezer emberrel, szóval van rengeteg jó emlékem.

 

A miskolci védelem egyik legstabilabb pontja voltál, ami után nem is volt meglepő, hogy több csapat is érdeklődött  irántad. Hogy kerültél képbe a lengyel Ekstraklasában szereplő Wroclaw csapatánál?

Ez egy hosszú munka eredménye, voltak ajánlatok volt ami szinten nagyon komoly volt tavaly télen, de nem jött össze sajnos szintén Lengyelországból, de így kellett lennie. Már szinte le tettem róla, hogy bármi elfogadható ajánlat érkezni fog amikor egyik este kaptam az ügynökömtől egy üzenetet, hogy reméli, hogy otthon vagyok mert ha igen akkor üljek le és vegyem fel a telefont. Aztán mondta, hogy úgy hozta a sors a Slask szeretne szerződtetni persze egyből beszéltem a feleségemmel hiszen úgyis övé az utolsó szó illetve a családommal, de én már tudtam a választ előtte is ezt a lehetőséget nem hagyhatom ki. Úgyhogy alig két három nap alatt lezajlott minden, így már Slask Wroclaw mezben voltam.

A szerződés aláírása a lengyel élvonalban szereplő Slask Wroclaw csapatával…

Mikor döntötted el, hogy aláírsz a lengyelekhez, illetve mi döntött melletük?

Miután mindenki mondta, hogy ragadjam meg a lehetőséget és a DVTK is partner volt mindenben ezért hálás vagyok nekik, nem volt kérdés aláírtam. Mindig is szerettem volna külföldön játszani. A Slask egy erős csapat és az első 4-ben vagyunk jelenleg is szóval megvan minden esélyünk, hogy a nemzetközi porondon is vitézkedjünk. Természetesen a legnagyobb dolog ami mellette szólt, hogy erősebb bajnokság így felkelthettem a Rossi mester figyelmét is. Ha jó teljesítményt nyújtok és megállom a helyem akkor a címeres mez is elérhető lesz, ami minden magyar labdarúgó álma így nekem is!

 

Március elején a lengyel gárdában sikerült is debütálnod, hogyan élted meg első perceidet a lengyel bajnokságban?

Igazából nem kellett sokat várnom az első 90 percre. Nagyobb az iram és rengeteg a párharc Lengyelországban, de ezeket szeretem a legjobban hiszen védő vagyok. Nagyszerű volt nyertünk is hazai pályán ami szinten nagyszerű volt a szurkolóink előtt ünnepelni itt szintén egy hihetetlen szurkolótábor van a csapat mellett eszméletlenek.

 

Még csak nem rég érkeztél meg Lengyelországba, te személy szerint milyen különbségeket tapasztalát a magyar és a lengyel foci között?

Lengyel foci fizikálisan erősebb jóval többet kell futni és jóval többet kell magas intenzitásban, illetve amit említettem, hogy rengeteg párharc van mindenki keresi az ütközéseket. Ezért valamivel látványosabb a játék mert mindenki támadó focit játszik agresszív letámadással  De két-három edzés után már fel lehet venni az iramot hamarabb kell dönteni és bírni szuflával a futórészt.

 

 

A lengyel bajnokságban három magyar futballista is szerepel, Tajti Mátyás is Diósgyőrből igazolt lengyelországba, valamint legutóbb Vida Kristopher. A magyar válogatottság mennyire játszott szerepet döntésedben, mikor elfogadtad a lengyel csapat megkeresését?

Két szempont volt nálam az első válogatott szeretnék lenni, a második pedig, hogy külföldön szeretnék játszani. Természetes dolog, hogy az összes magyar meccs előtt azon gondolkozik az ember, hogy milyen lehetne a címeres mezben játszani ez egy álom, de dolgozok érte keményen a többi meg majd kiderül sikerül-e.

 

Mint ismert a koronavírus-járvány miatt több európai topbajnokságot is berekesztették a járvány miatt, köztük az Ekstraklasát is. Te hogyan élted meg ezt, mennyire jött rosszkor ez számodra, hiszen egyre jobban kezded felvenni a lengyel foci ritmusát?

Persze sosem jön jókor egy ilyen dolog, számomra mondhatom, hogy rosszkor jött de ki vagyok én a világhoz képest csak egy ember szóval én örülök neki ha végre vége lesz ennek az egésznek és újra minden a rendes kerékvágásban fog működni. Vigyázzunk egymásra és tartsunk be mindent.

 

A csapat hogyan éli meg a jelenlegi helyzetet, illetve vanank-e valami fokozott biztonsági előírások a csapat háza táján?

Nálunk szigorúbb a helyzet, mint Magyarországon ezért a lányok otthon is maradtak ott biztonságosabb jelenleg nekik.  Egyéni programot kaptunk napi kettőt edzek, hogy formában tartsam magam, de a szupermarketeken kívül más nincs nyitva szóval vásárolok főzök edzek ez a napi program. Várjuk, hogy csillapodjanak a kedélyek és folytathassuk a bajnokságot.

 

Végezetül te mit üzennél a magyar szurkolóknak és a magyar embereknek Lengyelországból?

Én csak annyit üzennék, hogy vigyázzon mindenki magára és a szeretteire. Ha be tartunk minden előírást hamarosan vége lesz ennek a rossz időszaknak is.

 

A Football Factor egy sportruházattal foglalkozó cég. Ezen belül kiemeltek a focicipők. Te milyen foci cipőt tudsz ajánlani, milyet hordasz jelenleg?

Én személy szerint jó ideje már a Nike Phantom Venom cipőt használom csak ajánlani tudom, mert nagyon kényelmes ami a legfontosabb számomra . Örülök, hogy minden alkalommal tőletek tudom beszerezni a leggyorsabban a legújabb modelleket, szóval köszönöm FootballFactor!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

FOOTBALL kiegészítők

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

RUHÁZAT

Ondik Gábor

Ondik Gábor vagyok felvidéki futballszerető blogger és közgazdász. 10 éves korom óta "fertőzött" meg a futball közege, azóta is részese vagyok ennek a csodának. Kezdetben aktívan üztem a sportot, ezt követően sem hagytam fel a focival. 18 éve vagyok az angol foci és a Liverpool szerelmese, de felvidéki magyarként a DAC is a szívem csücske. Főként ezekben a témákban várhatóak írások tőlem a blogon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.