Szerepkörök és feladatkörök – magyar futballnyelvújítás 1. rész
Sporttudomány

Szerepkörök és feladatkörök – magyar futballnyelvújítás 1. rész

Négyrészes szakcikk sorozatot kezdek most el itt, a Football Factor Blogon. Régóta tervezem ezen – igen terjedelmes – cikksorozat megírását, de az elképzelés most vált csak valósággá. Két dolog ihletett meg, két célja van ezen ciklus megírásának: egyrészt, nem titkoltan, szeretném továbbvinni Szabó Christophe a Leshatár bookazine-ban, még jó pár hónappal korábban elkezdett munkáját, azaz elindítani, továbbfejleszteni a magyar futball-nyelvújítást.

Én is azok közé tartozom, akik gyakran kényszerülnek valamilyen idegen eredetű, elsősorban angol kifejezést használni, amikor labdarúgásról írok, holott a cikkeim magyarul íródnak, ennek egész egyszerű oka van: nincs rá pontos magyar megfelelő. Sajnos nemcsak futballunkban, hanem a futball-nyelvhasználatunkban is le vagyunk maradva Nyugat-Európától, hiszen amíg a 20. század első felében rendszeresen magyarosítottunk szakkifejezéseket, vett át a sajtó idegen nyelvi szakszavakat, addig mára ez a folyamat teljesen meghalt. Az általam imént említett blogger is valami hasonlót fogalmazott meg, és jó pár kifejezésnek adott magyar megfelelőt, persze jóllehet, ezek többsége sohasem fog elterjedni a magyar futball-köznyelvben.

Én mégis megpróbálok tenni ez ellen, és egy még több kifejezésnek próbálok magyar megfelelőt találni, vagy csak összegezni, hogy hogyan fordíthatjuk ezen szavakat, mik a magyar megfelelői. Viszont Christophe-fal ellentétben, én egy konkrét téma szakkifejezéseit fogom magyarosítani.

Új terminológia a magyar labdarúgó-szaknyelvben

És itt el is érkeztünk a második dologhoz, ami inspirált a megíráskor, pontosabban ami a másik témája lesz ezen cikkeknek. Új terminológiát kívánok bevezetni a magyar futball-szaknyelvben. Ha elkezdjük lebontani a futball szintjeit, akkor eljutunk az alapfelálláshoz, ami Ferenczi Attila definíciója szerint a kijelölt csapathelyek, a játékosok helye. A játékosok között ebben az értelmezésben nincs kapcsolat. Ezen belül elterjedt még a futball-köznyelvben beszélni posztokról: kapus, védő, középpályás, csatár. De alapvetően az alapfelállásban pozíciókról beszélünk, amelyből a következők vannak: kapus, söprögető, jobbhátvéd, középhátvéd, balhátvéd, védekező középpályás, jobboldali középpályás, középső középpályás, baloldali középpályás, jobbszélső, támadó középpályás, balszélső, támadó, középcsatár.

Én pedig azt állítom, hogy a futballpályán összesen 25 darab csapathely jelölhető ki, és ebből egy rövid matematikai számítás után, természetesen a kapus helyét fixnek véve, megállapíthatjuk, hogy összesen 1.961.256 féle képen tudunk egy alapfelállást összeállítani. De nem is erre fókuszálnék, inkább arra a bizonyos 25 csapathelyre. Itt jön az általam bevezetni kívánt új terminológia: a szerepkör és a feladatkör. Minden egyes csapathelyen beszélhetünk szerepkörökről, és a szerepkörökön belül pedig feladatkörökről. Ezek mindegyikére létezik angol szakkifejezés, de magyar csak kevésre, és sokszor nem tudjuk azonosítani, hogy az adott angol kollokációnak melyik a magyar párja, pedig elképzelhető, hogy létezik. Most ezen szakkifejezéseket kívánom összepárosítani, illetve magyar megfelelőt adni azoknak, amelyeknek még nem létezik.

Fontos megemlítenem, hogy egyrészt a már említett Leshatár-cikkben szereplő fordításokat is alapnak tekintettem, illetve nagy segítségemre voltak a Football Manager fociedző-szimulátor program definíciói, de természetesen több kifejezésnek is saját magam adtam magyar megfelelőt, remélem, hogy ezekből néhány előbb-utóbb a futball-köznyelv része lesz.

A 25 lehetséges csapathely – 0-val a kapus, hiszen az ő helye fix:

Lássuk, hogy egy adott csapathelyen melyik pozíció tölthető be:

0: kapus
1: söprögető
3, 4, 5: középhátvéd
2, 7: balhátvéd
6, 11: jobbhátvéd
8, 9, 10: védekező középpályás
12: baloldali középpályás
16: jobboldali középpályás
13, 14, 15: középső középpályás
17: balszélső
21: jobbszélső
18, 19, 20: támadó középpályás
22, 23, 24: támadó/középcsatár

Minden egyes részben egy adott poszthoz tartozó csapathelyeket fogom taglalni, a mostaniban csak a kapus egyetlen csapathelye kerül górcső alá, mivel a bevezető rész így is igen terjedelmesre sikerült, a 2. részben a védő csapathelyeket vizsgálom meg (ide tartozó csapathelyek: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 11), a 3.-ban a középpályásokét (ide tartozik: 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21), az utolsó, 4.-ben pedig a csatárhelyek lesznek terítéken (22, 23, 24), valamint egy rövid lezárás és összegzés fog majd még abban a cikkben szerepelni.

Kezdjük is el, abban a reményben, hogy valamivel hozzá tudok járulni a magyar futball-köznyelv és -közgondolkodás fejlődéséhez.

0. hely:

  • SZEREPKÖR: Goalkeeper = Kapus
    Ez a szerepkör az egyszerű és kockázatmentes passzokra összpontosít, a kapus megpróbálja lehetőség szerint egy játékoshoz eljuttatni, ha erre nincs lehetősége, akkor hosszú és biztonságos labdával próbálkozik majd. A kapus meccs stratégiánkként másként bánhat a labdákkal. Ha óvatosabb taktikát játszunk, akkor megpróbálja tisztázni a labdát a lehető legmesszebb, ha támadóbb felfogásban játszunk, megpróbálja megjátszani a védelem egyik tagját, ezzel elindítva a csapat támadását.

o FELADATKÖR: Védekezés
Csak védekező feladatkört tud betölteni.

  • SZEREPKÖR: Sweeper Keeper = Söprögető kapus
    Két szerepkört ötvöz, az egyik egy egyszerű kapus és egy mezőnybeli söprögető. A hagyományos kapus szerepkör mellett, megpróbálja elérni a tizenhatos környékére érkező kiugratásokat és közvetlen labdákkal megjátszani az előretörő játékosokat, kontratámadásokat kezdeményezve.

o FELADATKÖR: Védekezés
Védekező feladatkörben sokkal óvatosabb, de továbbra is megpróbálja remek labdákkal kiugratni a társakat.

o FELADATKÖR: Támogatás
Támogató feladatkörben jobban el fog távolodni a kaputól, jobbára a tizenhatoson kívül helyezkedik el és készen fog állni az ellencsapásra.

o FELADATKÖR: Támadás
Támadó feladatkörben teljesen eltávolodik a büntető területtől és örülni fog, ha hozzá kerül a labda.

A 2. részben a védőkkel folytatom!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

FOOTBALL kiegészítők

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

RUHÁZAT

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.