Süle Dóra: „Onnantól kezdve, hogy tudtam járni, már rúgtam a labdát”
Interjú

Süle Dóra: „Onnantól kezdve, hogy tudtam járni, már rúgtam a labdát”

Interjú Süle Dórával, az ETO FC Győr női csapatának labdarúgójával.

Szűk egy hónap múlva folytatódik a női NB1, a legújabb nevén Simple Liga, mi vár rátok még ebben az egy hónapban, hogyan készültök a folytatásra?

Az ETO-val jelenleg a hatodik helyen állunk, ezen mindenképpen szeretnénk javítani, mivel nem sikerült túl jól ez a félév. Lesz három meccsünk, a Kelen, az Astra és a Szeged ellen, szeretnénk ezeken megszerezni a 3 pontot. Úgy gondolom, hogy a mögöttünk lévő Kelen és a Szeged is fel tud zárkózni, és nem szeretnénk osztályozóra kényszerülni, viszont szeretnénk eggyel vagy kettővel feljebb lépni a tabellán. Szóval most úgy készülünk ezekre a mérkőzéseke, hogy javítsunk eddigi szereplésünkön. De előtte lesz egy kupameccsünk az Astra ellen, most egyelőre arra készülünk nagyon, mivel a bajnokságban nem nagyon tudunk már a dobogón végezni, viszont az igen nagy szó lenne, ha a négy közé tudnánk jutni a kupában.

A Kelennel rögtön a tavaszi nyitányon játszotok – mondhatjuk, hogy ha nyertek, megvan a bentmaradás, vagy azért korai még erről beszélni?

A bajnokság tud hozni véletleneket, nagy meglepetéseket, hiszen akár egy Kelen vagy egy Szeged például a Haladással tud olyan meccseket játszani, ami nem várt, nem papírforma eredményt hoz. Úgyhogy szerintem egyáltalán nem nyugodhatunk meg, ha megszerezzük a három pontot ezen a találkozón, bármi előfordulhat még a bajnokság során. Mi semmiképpen sem dőlünk hátra, esetleg csak akkor tehetjük ezt meg, ha a Kelen, az Astra és a Szeged ellen is sikerülne begyűjteni a 3 pontot. De én azt mondom, és az edzőnk és a csapat is azon a véleményen van, hogy mi szeretnénk bizonyítani, és nem szeretnénk azt, hogy leírjanak minket, mivel egy tényleg nagyon fiatal csapatunk van, sok játékosunk még nem ért meg az NB1-re. De azért jó lenne váratlan eredményeket hozni, esetleg szoros meccseket játszani mondjuk a Haladással vagy a DVTK-val, és nem nagyarányú vereségeket szenvedni, mint például tettük azt a Fradi ellen ősszel. Ezen tehát mindenféleképpen szeretnénk még változtatni.

A szezon előtt milyen célokkal vágott neki a csapat az idei bajnokságnak? Ehhez képest hogyan álltok most a tabellán? Tavaly a hatodik helyen végeztetek, jelenleg is ugye ezt a pozíciót foglaljátok el.

Történt nálunk egy edzőváltás; az új impulzus jót tett a csapatnak, nagyon motivált az új edzőnk. Úgy vágtunk neki ennek az egésznek, hogy szeretnénk a középmezőnyben végezni, és azért a hatodik helynél jobban akarunk szerepelni. Ezért is bánt most minket egy kicsit az, hogy megint a hatodik helyen állunk. Azt tudom csak mondani, hogy mi mindig készülünk, de nem nagyon igazolunk játékosokat, most se igazoltunk a télen, akik pedig a keretet alkotják, nagyon fiatalok. Ráadásul sokaknak két fronton kell játszaniuk, mert néhány játékos az U19-ben is és a felnőtt csapatban is szerepel. De úgy gondolom, hogy egy-két éven belül, ha ez a csapat együtt marad itt, az ETO-ban, akkor sokkal jobb eredményeket fogunk tudni elérni. A fiatal játékosokban egyébként most is van motiváció, szóval még bármi előfordulhat, akár már a szezon hátra lévő részében is.

3 felkészülési meccseteket is megnyertétetek – ezeken összesen 5 gólt szereztél –, a téli teremlabdarúgókupán pedig 5. helyen zártatok. Eddig sikeres a felkészülés, jó alap lehet ez a folytatásra nézve?

Úgy gondolom, hogy most valóban nagyon sokat készültünk, és ez megmutatkozott a felkészülési mérkőzéseken is. Sajnos most a legutóbbi mérkőzésen kikaptunk 4-2-re, de kihagytunk két büntetőt, amit nem kellett volna, ők is kaptak két tizenegyest, csak ők meg berúgták. De velük is sikerült egy nagyon jó mérkőzést játszani, tavaly simán kaptunk ki tőlük 3-1-re. De a Fehérvár, a Spartak Trnava és a Slovan Bratislava ellen is megálltuk a helyünket, győztünk, holott utóbbi csapat első helyen áll a szlovák bajnokságban. Szóval igen, nagyon jól sikerült a felkészülésünk, még lesz egy meccsünk a hétvégén az Újpest, remélem azt is meg tudjuk nyerni. A teremtornával is elégedettek vagyunk, nálunk csak az végzett előrébb, aki a bajnokságban is előttünk áll. A tavaly elért eredményhez képest mindenképpen javítani szerettünk volna, ez sikerült, mivel akkor csak hetedikek lettünk. Remélem ennek a jól sikerült felkészülési időszaknak az eredménye meg fog mutatkozni a bajnokságban is.

És neked személy szerint hogy ment a felkészülés, milyen érzésekkel várod a tavaszt? Ősszel sem ment rosszul a játék, 11 Jet-Sol Liga és 1 Női Magyar Kupa mérkőzésen összesen 11 gólt szereztél, ez elég jó mutató.

Én minden interjúban elmondom, hogy az egyéni célom az az, hogy első helyen végezzek a góllövőlistán, de sajnos minden évben valahogy lemaradok erről, tavaly is például második lettem. Most is nagyon elhúzott Vágó Fanni, a Ferencváros játékosa. De mindenképpen szeretnénk egy szezonban végre gólkirálynő lenni, és minden szezonban célom legalább az első két-három helyen végezni a góllövőlistán, persze ebben a csapatomnak is szerepe van. Szerintem az egy szép teljesítmény, hogy egy tabella hatodik csapatból a góllövőlista második helyén vagyok, ezt szeretném tartani. Az is örömet szerez nekem, hogy gólokkal tudom segíteni ezáltal a csapatot.

Térjünk át egy kicsit a személyesebb témákra. Diószegi Fannyval, az FTC játékosával pár hete készült ugyanitt, a Football Factor Blogon egy interjú, ő azt mondta, hogy kisebb korában fiúkkal edzett, és nem bánta meg, sőt sokat fejlődött tőle. Neked is voltak ilyen tapasztalataid?

Általános iskolában, egészen negyedik osztályig én úgy néztem ki mint egy fiú, fiús voltam teljesen, és fiúk között is játszottam. Nemrég egy interjúban már említettem, hogy Gönyűre jártam általánosba, ott kezdtem el fiúkkal focizni, már első osztálytól. Amikor teremtornákra mentünk, mondták az ellenfelek, hogy „itt ez a lány”, biztos ő lesz a gólkirály. Büszke vagyok arra, hogy ki tudtam emelkedni a fiúk közül is, és közöttük játszottam, ameddig lehetett. Nagyon-nagyon sokat lehet így fejlődni, csak 13-14 éves kortól külön női bajnokság, úgyhogy utána már ott kellett játszanom. Egyébként szerintem a lányok 80-90 százaléka fiúk között kezdte a focit.

Hogyan kezdted annak idején a labdarúgást, miért választottad ezt a sportot?

Apukám és a nagypapám is focista volt. Apa a játszott az NB1-ben az ETO-ban, volt válogatott is. Semmi nem volt rám erőltetve, de nekem az egész életem a foci körül forgott. Onnantól kezdve, hogy tudtam járni, már rúgtam a labdát. Apukám még Mosonmagyaróváron focizott, amikor én egy éves voltam, de anyukámék vittek ki babakocsiban, szóval a kezdetektől fogva elvarázsolt engem ez az egész sport. Volt amúgy egy pár éves kitérőm, két évig társastáncoltam. Ez úgy történt, hogy anyukám – aki persze imádta, hogy focizok – szerette volna, ha valami lányosabb sportot is kipróbálok. Az is jó volt, csak amikor már 15-16 éves lettem, választanom kellett, hogy vagy a tánc, vagy a foci. Persze, hogy a focit választottam. Nem mehetett együtt a kettő, a két sportághoz teljesen más izomzat kell, nem tudtam a társastáncot ilyen kötött izomzattal csinálni, és nyilván a labdarúgás mellett döntöttem, hiszen ez volt mindig is az életem.

Egész eddigi pályafutásodat Győrben töltötted, először a Győri Dózsánál, majd később a Győri ETO-nál, ahol jelenleg is futballozol. Van benned plusz motiváció amiatt, hogy esetleg külföldön is ki tudd próbálni magadat? Vagy esetleg a női mezőnyben a két nagycsapatnak számító Ferencvárosnál és MTK-nál? Voltak megkeresések például most télen?

Mindig voltak megkeresések, de én nagyon szeretek itt lenni, az ETO-nál. Az egész egyesületet nagyon szeretem, a csapatot is, hiszen 8 éve itt vagyok már. Az edzőváltás után szerettem volna még legalább egy évet az egyesületnél tölteni. Motivált voltam, az új edző, az új csapat, az új célok miatt. A jövőről azt tudom mondani, hogy nagyon örülnék egy külföldi lehetőségnek, ha lenne egy komolyabb megkeresés, akkor természetesen elgondolkoznék rajta. Szerintem minden focista, hogyha érkezik egy jobb lehetőség, esetleg egy magasabb szintről, külföldről jövő megkeresés, akkor arra igent mondana.

Korábban indultál szépségversenyen is, és a fotómodellkedtél. Manapság mennyire van időd ilyenekre, szoktál még ilyesmivel foglalkozni?

Úgy modellkedtem, hogy több fotós megkeresett, hogy reklámokhoz portréfotókat készítene rólam. Szépségversenyekre pedig eleinte meg sosem mertem jelentkezni. Egy éve volt talán, hogy Weisz Fanninak (korábbi szépségkirálynő, fotómodell – a szerk.) volt egy szépségversenye, amit valaki a csapatból felfedezett, és mondta nekem, hogy jelentkezzek rá. Végül jelentkeztem, és eljutottam a döntőig, de az két napos volt, és pont a Fradi elleni meccsünk időpontjára esett az egyik nap. Szóval le kellett mondanom, mert nekem természetes, hogy a foci volt az első. Akkor jöttem rá, hogy ezt így esetleg tudnám csinálni, rövidebb fotózásokat tudnék vállalni, de mondjuk, ha valahova utazni kell, akár szépségversenyre, akár fotózásra, akkor abba már nem tudnék elég energiát is időt fektetni, mivel tényleg a labdarúgás most a fontosabb.

Egy utolsó kérdés: a Football Factor partnereként, milyen focicipőt tudsz ajánlani?

Én alapvetően Nike párti vagyok. Legutóbb az új rózsaszín Phantom-ot rendeltem, de eddig a Mercurial-t használtam, abban szerettem játszani. De most kipróbáltam a Phantom-ot, és nagyon kényelmes, már játszottam benne egy edzőmeccset, szóval bevált. Egyébként eddig is mindig a Football Factortól rendeltem a cipőimet, mert a prémium kategóriás cipőket szeretem, de mivel kicsi a lábam, máshonnan nem igen tudok rendelni, itt viszont van eredeti, prémium, junior méretben is. Ezért is tudom mindenkinek ajánlani az üzletet.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

FOOTBALL kiegészítők

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

RUHÁZAT

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.