Spanyol Szuperkupa – Döntő
Spanyol foci

Spanyol Szuperkupa – Döntő

Real Madrid – Atletico Madrid, azaz a városi derbi tarkította a Spanyol Szuperkupa fináléját, vagyis biztos volt, hogy olyan csapat nyeri meg a serleget, amely egyébként sem bajnokságot, sem kupát nem nyert az előző idényben. Football Factor, Spanyol foci rovat!

Az elődöntő kezdőcsapataihoz képest egyedül az Atleticoban volt egy változtatás, mégpedig a védelem közepén Gimenez váltotta Savicot. Mindez, vagyis a változatlan keretek azt sugallták, hogy ha az elődöntőkben látott játékokból indulunk ki, akkor masszív Real Madrid fölényt és talán számukra gólokkal megnyerhető meccset látunk majd. Ez azonban nem egészen így alakult a gyakorlatban…

Nos, az első félidőt nagyjából három szakaszra lehetett bontani. Az első negyedórában a biztonsági játék mellett egymás letámadásával próbáltak hibát kikényszeríteni a csapatok, inkább kevesebb sikerrel. A Realból Casemiro és Modric tornáztatta Oblakot, míg az Atleticoból Joao Felix tüzelt kapu mellé egy ígéretes helyzetből ebben a periódusban. A következő 15 perces etapban a játék képe változatlan maradt, de ránézésre inkább az Atletico keltette azt a benyomást, hogy jobban véghez tudja vinni azt amit akar. Morata kaput elkerülő lövésén kívül azonban nem sok említésre méltó esemény történt. Az utolsó negyedórára aztán már az a kép kezdett kirajzolódni, amire a mérkőzés előtt is lehetett számítani, azaz a Real Madrid egyre hosszabb időre sátrat tudott verni a matracosok térfelén, Simeone csapata pedig egyre nehezebben, vagy egyáltalán nem tudta kihozni onnan a labdát. Helyzete azonban csak egy akadt a királyi gárdának: Kroos szögletéből Casemiro fejelt kevéssel a felsőléc fölé a 43. percben.

A második félidő hasonló ütemben csordogált eleinte, mint ahogy befejeződött az első, mindazonáltal Jovic szép akcióján kívül – ami centikkel suhant el a jobb kapufa mellett – nem tudott helyzetbe kerülni a Real Madrid. Az 56. percben Vitolo váltotta Herrerát az Atleticoban és ez nagyjából kibontotta a matracosok labdatartási lehetőségeit, innentől kezdve ugyanis vissza tudott nőni mezőnyben ellenfele mellé a gárda. Sőt, a félidő derekára már egészen kemény, szívós társaság benyomását keltette Simeone legénysége és ezzel bizony nem is nagyon tudott már mit kezdeni a királyi gárda, leszámítva egy ügyetlen Valverde fejest, amit érthetetlen mozdulattal fejelt saját lábára az uruguayi. Noha, az utolsó szűk tíz percet újra megnyomta Zidane csapata, komoly helyzete előbb az Atleticonak volt Morata révén (80.p), aki közvetlen közelről nem tudott túljárni Courtois eszén. A rendes játékidő zárómomentumaként Rodrygo lőtte Oblak kezei közé a meccslabdát (91.p), következhetett tehát a hosszabbítás.

A hosszabbítás kétszer negyedórás etapjai, főleg a második, igen forró hangulatú és lüktető játékot hozott, nem igazán akartak megelégedni a csapatok a tizenegyespárbaj adta lutri lehetőséggel. A 93. percben Vitolo (majdnem)ziccerét védte bravúrral Courtois, a továbbiakban pedig inkább a Real próbálkozott távolról és egyben veszélytelenül. A második felvonást ismét az Atletico nyitotta nagy helyzettel, Morata szöglet utáni félollóját újfent a belga hálóőr mentette bravúrral. Majd hamar jött két válasz Oblaktól a túloldalon Modric és Mariano kemény löketeinél. A 116. percben Morata ugrott ki egy az egyben ziccerben, Valverde pedig az egyetlen fennmaradó lehetőséget választva piros lapot érően buktatta a csatárt, ami kiállítás ide, vagy oda, jó döntés volt. Az utolsó percekben kétszer is egészen közel járt a gólhoz az Atletico, Correa megpattanó labdáját, majd a szándékoltan kapura küldött labdáját is egyaránt hatalmas reflexmozdulatokkal hárította Courtois, következhettek a tizenegyesek.

Amelyben nemcsak, hogy minőségibb lövőkkel állhatott fel a Real Madrid, némi pszichikai fölényt is a magáénak tudhatott az elmúlt évek során felszedett BL tapasztalatokból. Simeonre fiai ráadásul ezúttal is túlizgulták a téthelyzetet, Saul kapufára, Thomas Courtoisba lőtte kezdésképp a büntetőjét, így harmadiknak Trippier hiába lőtt magabiztosan a hálóba, a Real tüzérei egyszer sem hibáztak Carvajal, Rodrygo, Modric, Ramos sorrendben, így a büntetőpárbajt 4-1-re és ezzel együtt a Szuperkupát is a blancók nyerték meg.

A statisztika a 120. perc végére végül azt a masszív fölényt mutatta Real javára, amit  a beharangozóban is említettem már. A labdabirtoklás 65-35%-ban a blancóké volt és lövések tekintetében is a dupláját hozták le ellenfelüknél azaz, 27/14 – 12/7. Több támadást és kifejezetten több veszélyesnek titulált támadást is Zidane csapata vezetett, ám az összkép és a tényleges gólhelyzeteket tekintve, vagy ha úgy tetszik az ezekhez a számokhoz vezető út közel sem volt olyan egyértelmű, mint ahogy az fentebb látszik.

Az Atletico ugyanis teljes mértékben méltó ellenfél tudott lenni, ráadásul egészen a mérkőzés végéig támadott, amikor tudott ez pedig Simeonét ismerve dicséretes, nyílt sisakos hozzáállás volt. A Real többet uralta játékot, az Atleticonak viszont több olyan kritikus helyzetben volt meccslabdája, amivel valószínűleg el is dönthette volna a találkozót. A kapusok azonban extraklasszist hoztak, így hiába érkezett töménytelen mennyiségű lövés, gólt csak a párbajban láthattunk. Amiért meg lehet még dicsérni az Atleticot, az egyrészt a küzdeni akarás (bár ez tőlük nem újdonság), másrészt a Real ötösfogata a középpályán ezúttal közel sem tudott úgy fickándozni, mint a Valencia ellen. Bevallom, arra számítottam, hogy azok után, ahogy a Barcelona megrecsegtette a madridi védelmet, a szintúgy súlyosnak tűnő Real középpálya ugyanezt fogja tenni a matracosok hátsó sorával. Ám a piros-fehérek nagyon szervezetten és stabilan álltak a lábukon ezúttal.

A négyes torna a látottak alapján úgy gondlom magas színvonalúra sikerült, nem tartalékoltak a csapatok, hanem komolyan vették a játékot épp ezért főleg a két döntős nagyot meríthet majd a folytatásban, de a két kiesőnek is bőven szolgálhat tanulsággal a versenysorozat. A Real Madrid győzelme megérdemelt, mindkét ellenfelük felett tudtak dominálni kisebb nagyobb mértékben, az új csapatszerkezet pedig jól vizsgázott. Szinte mindenkit ki lehetne egyesével emelni a csapatból, a védelem teljesítményét fémjelezze az, hogy csak tizenegyesből kapott gólt a csapat. Nekem azonban továbbra is Courtois, Valverde, Modric, és a döntőben mutatott játtéka alapján Mendy neve villan fel, mint kiemelkedő teljesítmény.

Spanyol Szuperkupa döntő 2020

Real MadridAtletico Madrid0 – 0 (0 – 0) bünt. után: 4 – 1

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.