Spanyol Kupa – Negyeddöntők
Spanyol foci

Spanyol Kupa – Negyeddöntők

Ha eddig nem nyert volna bizonyítást, hogy érdemes volt főképp az izgalmak szempontjából átstruktúrálni a Copa del Rey lebonyolítási rendjét, akkor a negyeddöntők során látottak maradéktalanul igazolják: Érdemes volt! A papírformák jobbra-balra borultak, a legjobb négy mezőnye pedig közel sem olyan felállást mutat, amit előzetesen várni lehetett. Football Factor, Spanyol foci rovat!

Már a keddi Granada – Valencia összecsapáson meglepetés született, mert bár az nem volt kérdés, hogy az idén jól teljesítő Granada hazai pályán veszélyes lehet, a címvédő Valencia ettől függetlenül esélyesnek számított. Főleg annak fényében, ahogy nemrégiben a Barcelona ellen (2-0) láthattuk futballozni a denevéreket. Soldado korai góljára Rodrigo válaszolt még az első játékrész végén, amikor pedig már úgy tűnt hosszabbításba torkollik az est, Soldado a 94. percben büntetőből továbblőtte a Granadát.

Szerdán aztán végérvényesen óriásölővé avanzsálódott a Celta Vigot és a Sevillát már korábban búcsúztató Mirandes, miután ismét egy gólgazdag meccsen verték a Villarrealt, 4-2 arányban. A gólgazdag jelzőt pedig azért kapja többek között a másodosztály újonca, mert a Celtának kettőt a Sevillának hármat, a Villarrealnak pedig négyet vágott Iraola csapata.

A csütörtöki Real Madrid – Real Sociedad találkozó nem csak a hihetetlen izgalmak és a hét (érvényes?) gól miatt lesz hangos még sokáig a futballviág berkein belül, hanem sajnos azért is mert kabaréba illő pillanatokat produkált épp az a VAR, amelynek az ilyen momentumoktól kellene óvnia a játékot. A találkozót úgy nyerte 4-3-ra a Sociedad, hogy már 4-1 arányban is vezetett, ebből a négy gólból azonban egy, egészen egyértelműen lesről született. Ám ezt a VAR (felülvizsgálat után!) nemcsak, hogy megadta, de a közvetítés során már nem találkozhattunk ismétléssel és főleg nem kivonalazott lassíttással. Itt azonban még nem volt vége az ámokfutásnak, lévén Vinicius révén szerzett egy gólt a Real Madrid, amit a VAR elvett, ebben az esetben pedig már szimpla visszajátszás sem került képernyőre. Az ismétlések/vonalazások elmaradása miatt természetesen fennáll a lehetősége annak, hogy mégiscsak van indokolt válasza a játékvezetői küldöttségnek a döntésekre, ám az mindenképp precedens, ahogy a közvetítés során bántak az esetekkel.

Ugyanezen a napon, a másik gigász, a Barcelona is elbukott… A katalánok az Athletic Bilbao felettébb tüzes fogadtatásában részesültek, mondhatni pokoli hangulatban. Mindez pedig rányomta a bélyegét a találkozóra és a csapatokra is, amelyek egyaránt produkáltak szokatlan, feszültségre utaló megoldásokat a találkozó során, amely tíz sárgalappal (hét vandég!) nyomatékosította a fentebb vázolt hangulatot. Gólhelyzetei inkább a Barcelonának voltak, főleg a második félidőben hagyott ki gyakorlatilag két száz százalékos helyzetet Griezmann és Messi, mindeközben a Bilbao egyszer, a 93. percben találta el a kaput, Inaki Williams csúsztatása viszont gólt, győzelmet és egyben továbbjutást ért a baszkok számára.

Eredmények

GranadaValencia2 – 1
MirandesVillarreal4 – 2
Real MadridReal Sociedad3 – 4
Athletic BilbaoBarcelona1 – 0

A pénteki sorsoláson kiderült, hogy az Athletic Bilbao a Granadát, a Real Sociedad a Mirandest kapta ellenfélnek az elődöntőben, ahol – egyedüliként ebben a szakaszban – két mérkőzés dönt majd a továbbjutásról. A párosításokban előbb említett csaptok kezdik odahaza a párharcot, az esélyekről pedig a széthullott papírforma miatt nehéz beszélni. Mindazonáltal az oda-visszavágós rendszer biztosan nem kedvez a Mirandesnek a Sociedad ellen, a Granada esélyeit pedig inkább az növeli a Bilbaóval szemben, hogy hazai pályán játszhatja majd a visszavágót. Az első összecsapásokat jövő héten, a visszavágókat március első hetében rendezik.

Elődöntők

Athletic BilbaoGranada
Real SociedadMirandes

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.