OTP Bank Liga – 33. forduló
Magyar foci

OTP Bank Liga – 33. forduló

Végéhez ért a hazai első osztályú labdarúgó bajnokság 21/22-es szezonja, lezárultak az utolsó, még nyitott kérdések is: Ezüstérmes lett a Kisvárda és kiesett az MTK! Football Factor, OTP Bank Liga összefoglaló!

Mezőkövesd – Újpest

Komolyabb tétje már nem volt az Újpest mezőkövesdi vendégszereplésének, ám mindkét csapat viszontagságokkal teli szezonon van túl és egy esetleges győzelem esetén még azért lehetett volna kozmetikáznia a feleknek a tabellán elfoglalt helyezést illetően. Ennek reményében meg is adta az alaphangot Jurina 3. percben szerzett gólja és bizony pár perccel később is csak Pajovicon múlott, hogy Drazic nem duplázta meg a hazai előnyt. Igaz, röviddel a nagy helyzet után Piscitelli is nagyot mentett Zivzivadze helyzeténél a túloldalon. A lendületes játék a folytatásban sem hagyott alább, a Mezőkövesd Jurina és Drazic révén továbbra is gólveszélyes játékot mutatott be, míg az Újpestből Beridze és Koutroubis fordíthatott volna, ha pontosabban céloznak.

A második félidőt újabb bravúrokkal kezdte a hazaiak kapusa, ám egy óra játékot követően az ő lelkén száradt a lilák egyenlítése (Katona, 60.p), az Újpest pedig megtáltosodott a találattól, hisz a következő tíz percben további két gólt szerzett Beridze és Zivzivadze jóvoltából, így a mérkőzést el is döntötte a 70. perc tájékára. A hátralevő időben ugyanis viszonylag hibamentesen szűrte meg az erőtlenné váló hazai támadásokat és bár Besirovic révén a hosszabbítás perceiben szépített a Mezőkövesd, a fővárosiak három pontját ez már nem veszélyeztette.

Gyirmót – Ferencvárosi TC

A bajnok és egyben kupagyőztes Ferencváros látogatott a már fix kieső Gyirmót otthonába, az abszolút tétnélküli mérkőzésen pedig érthető módon az eddig kevesebb lehetőséget kapó ferencvárosi játékosok léphettek pályára kezdőként. Szépen akart búcsúzni az élvonaltól a Gyirmót, így a mindkét oldalról érkező bizonyítási vágy egy egész élvezetes első félidőt eredményezett, melyet többnyire a Fradi irányított, de a hazaiak is jelezték néhány átlövéssel, hogy a pályán vannak. Noha sokáig állta a sarat a gyirmóti védelem, az első felvonás ráadásában mégis, egy szép akció végén Bassey szerzett vezetést a vendégeknek.

A szünetben hármas cserével – Radics-Hajdú-Herjeczki – frissítette fel csapatát Csertői Aurél és a pályára érkező játékosok a várakozásának megfelelően valóban minőséget és lendületet hoztak a Gyirmót játékába, olyannyira, hogy az 57. percben Varga Barnabás góljával ki is egyenlített a házigazda. Sőt, a folytatásban is sokáig dominálta a játékot a győri csapat. Csakhogy a Ferencváros – többek között – épp attól mondhatja bajnoknak magát, hogy az ilyen helyzeteket is a javára tudja fordítani, és ha épp kontrázni kell, akkor abból dolgozik: A 78. percben a csereként pályára lépő Marquinhos szolgálta ki Civic-et, a zöld-fehérek újabb vezetése után pedig már nem volt visszaút a kissé megtört gyirmótiak számára, akik a vereség ellenére szépen búcsúztak az élvonaltól.

MOL Fehérvár FC – Paks

A Fehérvár számára bár biztos volt a negyedik hely a bajnokságban, ráadásul a Ferencváros kupagyőzelme miatt az is eldőlt, hogy indulhat az Európa-konferencialigában Michael Boris együttese, így a szezon, melyet előzetesen kudarcként könyveltek volna el a Sóstói stadionban végül mondhatni megmenekült. Az Újpest győzelmével az is biztossá vált, hogy amennyiben a Paks nem szerez három pontot, akkor csak hatodikként végez, így Bognár György fiai a kupadöntő csalódásait az ötödik hely megszerzésének lehetőségében feledtethették volna. Fordulatos első félidőt hozott a két csapat játéka, melyben a Paksot valóban motiválta a tabellán való felkapaszkodás esélye, Gyurkits révén a 15. percben már vezetett a vendégcsapat és bár Kodro a 24. percben kiegyenlített, Szabó János még a szünet előtt gondoskodott arról, hogy előnnyel menjen pihenni a Paks.

A fordulást követően Ádám Martin növelhette volna a vendégek előnyét, ám a helyzet kimaradt és bár a paksi kontrák sokáig veszélyesek maradtak, a félidő derekára kezdte átvenni az irányítást a Fehérvár. Nikolic lövésénél Szabó János mentett önfeláldozóan, pár perccel később pedig Rácz Gergő védte bravúrral a válogatott támadó szabadrúgását. A 66. percben aztán már tehetetlen volt a vendégek kapusa, igaz erre a labdára igazán nem számíthatott, hiszen Dárdai baloldali beadása Osváth Attilán pattant meg szerencsétlenül, így ami akcióból nem ment, az végül némi szerencsével egy öngól révén összejött, a Vidi kiegyenlített. A hajrá percei ismét a Paksról szóltak, de mivel Sajbán Máté hatalmas ziccerben rontott, maradt az egy pont és a hatodik hely a vendégcsapat számára.

Kisvárda – Zalaegerszeg

Saját közönsége előtt, hazai pályán, gyakorlatilag telt házas meccsen ért fel a Kisvárda az első osztály dobogójának második fokára! Ráadásul ezt egy nagyszerű mérkőzésen, jó ellenféllel szemben érte el a szabolcsi csapat. A tétnek megfelelő ambíciókkal kezdte a Zalaegerszeg elleni találkozót a hazai gárda, szűk negyedóra elteltével már vezetett Révész Attila csapata, miután Matheus Leoni egy jobboldali centerezést váltott gólra. Az előny birtokában magabiztosan futballozott a vendéglátó, a Zalaegerszeg akkor kezdett csak belerázódni a meccsbe, amikor taktikai okokból a visszahúzódást választotta a Kisvárda. Noha a zalai akciókban nem volt igazán meg az átütőerő, egy kezezés nyomán megítélt büntetőből mégis egyenlíteni tudott a ZTE még az első félidőben, méghozzá Tajti jóvoltából.

A második félidőt nagy elánnal kezdték a felek, mindkét kapu előtt adódott lehetőség, ám a helyzetek kimaradtak és amennyire sokat ígért a kezdés, annyira keveset adott a folytatás. A két gárda ugyanis jócskán visszavett a tempóból, a közönség nem mondhatni, hogy jól szórakozott. Ezt viszont egy csapásra megváltozott a 92. percben, hiszen egy zalai labdavesztést kíméletlenül használt ki a házigazda, a gyors kontraakció végén Karabeljov szerezte meg a győztes gólt. A szezon óriási meglepetéscsapata a Kisvárda lett, amely teljesen megérdemelten szerezte meg az ezüstérmet!

MTK Budapest – Debreceni VSC

Későn ébredt az MTK, amely az elmúlt pár forduló alkalmával bizonyította, hogy első osztályú minőségben is tud futballozni, ám ez már nem volt elég a bentmaradáshoz. Aktívabban kezdte a Debrecen elleni találkozót is a fővárosi gárda, az aktivitás pedig szép lassan mezőnyfölénnyé vált, a komoly helyzetek viszont csak a játékrész utolsó harmadában kezdtek megszületni, igaz ekkor futószalagon érkeztek. Futács két lesgólig is eljutott, Rajkovic pedig egy szabályosig, utóbbi érthetően nagyobb örömöt váltott ki a hazai szurkolókból, főleg az előzmények figyelembe vételével.

A szünet után ott folytatódott a mérkőzés, ahol abbamaradt, az MTK gyártotta a gólhelyzeteket, a Debrecen pdig céltalanul, enerváltan játszott. A kék-fehér nyomásnak a félidő derekán meglett az eredménye: Futács a 64. percben tizenegyesből növelte a házigazda előnyét és az addig látottak alapján a meccset is lezárta. A végleges zárás azonban nem ekkor, hanem a 92. percben történt, Ramadani a harmadik hazai gólt is megszerezte, ám ez már csak a szép búcsúra volt elég, a Gyirmót mellett az MTK is kiesett az élvonalból.

Puskás Akadémia – Honvéd FC

A téthelyzetet figyelembe véve ennek a találkozónak volt a legnagyobb jelentőssége a bajnoki zárófordulóban, a Puskás Akadémia ugyanis az ezüstéremre, a Honvéd pedig a bentmaradásra hajtott. Céljai elérése érdekében klasszisokkal többet tett kezdetben a Honvéd, az agresszív letámadás és a pompás helyzetkihasználás ugyanis negyedóra alatt kétgólos előnyt teremtett a vendégek számára (Lukic, Zsótér). A kényelmes előny birtokában fokozatosan visszavett a tempóból a vendégcsapat és erőforrásait az ellenfél semlegesítésére fordította. Sokáig úgy tűnt nem is igen tud gondot okozni a szürkén futballozó felcsúti gárda, a pihenő előtti pillanatokban azonban Favorov szépített és tette nyílttá a találkozót.

A fordulás után jóval óvatosabb arcát mutatta Honvéd, ami érthető volt, hiszen ekkor a másik pályán az MTK már magabiztosan vezetett, így a kispestieknek nagyon is meg kellett fontolniuk minden lépésüket. Az idő előrehaladtával teljes mértékben a védekezésre rendezkedtek be a piros-feketék, a Puskás Akadémia előtt pedig hiába nyílt lehetőség, hogy helyzeteket alakítson ki, a támadóharmadban elhalványult Hornyák Zsolt csapatának játéka. A hajrára fordulva aztán kibújt fedezékéből a fővárosi csapat, olyannyira, hogy még helyzete is akadt a hazai kapu előtt, ám a háló már nem rezzent többet, ami vélhetően egyáltalán nem zavarta a kispestieket, ezzel a győzelemmel ugyanis biztossá vált, hogy jövőre is az első osztályban képviseltetheti magát a klub.

Eredmények

MezőkövesdÚjpest2 : 3
GyirmótFerencvárosi TC1 : 2
MOL Fehérvár FCPaks2 : 2
KisvárdaZalaegerszeg2 : 1
MTK BudapestDebreceni VSC3 : 0
Puskás AkadémiaHonvéd FC1 : 2

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB FOCICIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.