OTP Bank Liga – 17. forduló
Magyar foci

OTP Bank Liga – 17. forduló

A 2021-es év utolsó bajnoki fordulóját követően ismét helycsere történt az élen, zárkózott a Fehérvár és nagyot lépett előre a Zalaegerszeg. Football Factor, OTP Bank Liga összefoglaló!

Ferencvárosi TC – Honvéd FC

Bár az összecsapás első tíz percében Uzuni és Ryan Mmaee előtt is adódott gólszerzési lehetőség, a Ferencváros a félidő java részében idézte az egy héttel ezelőtti enervált, tompább futballját. Arra persze elég volt a zöld-fehérek játéka, hogy a Honvéd támadásban elhaljon, így viszont egy viszonylag eseménytelen első negyvenöt percet láthatott a publikum és bár a lefújás előtti pillanatokban Lukic és Baráth próbálkozásában is benne volt a vendégek vezető gólja, a felek végül döntetlennel vonulhattak szünetre.

A fordulást követően magasabb fokozatra kapcsolt a hazai csapat, Dvali és Tokmac is közel járt a gólhoz, igaz a túloldalon Nono lövése is csak centikkel szállt el a kapu mellett. A félidő derekán aztán majdnem tizenegyeshez jutott a Honvéd, a büntetőt meg is ítélte a játékvezető, ám mint később kiderült a szituációt leshelyzet előzte meg, így a tizenegyes elmaradt. Ami viszont nem maradt el, az a kispesti védelem, egészen pontosan Klemenz kapitális hibája volt, melyet követően a 92. percben Uzuni volt eredményes Szánthó Regő passzából, a Fradi pedig nagy nehezen megnyerte a fővárosi rangadót.

MTK Budapest – Paks

Egyik csapat sem várta bombaformában a mérkőzést, az utóbbi hetekben inkább a vereségeket, mintsem a pontokat halmozták a csapatok, ráadásul a jó védekezés mindkét együttes háza táján hiánycikk. A Paks mentségére szóljon, hogy esetükben legalább a támadójáték megfelelő szinten van, amit az ellenfelek esetenként sok bekapott gól formájában tapasztalnak meg. Nem történt ez máshogy az Új Hidegkuti Nándor Stadionban sem szombat este, ahol ugyan Miovszki góljával még előnybe tudott kerülni az MTK negyedóra játékot követően, a félidőt azonban már a Paks töltötte előnyben köszönhetően Szabó Jánosnak és Ádám Martinnak.

A második félidőben még nagyobbra nőtt a szakadék a két csapat között nemcsak játékban, de a gólok tekintetében is. Az első játékrészben gólt szerző páros a második etapban is egyaránt betalált, a háromgólos vereség pedig még hízelgő is maradt a kék-fehérek szemszögéből nézve, figyelembe véve a Paks temérdek elszalasztott lehetőségét a félidő során. A fővárosiak így már biztosan kieső helyen telelnek, míg a vendégcsapat továbbra is a középmezőnyben lavírozik.

MOL Fehérvár FC – Mezőkövesd

A fordulót megelőzően a két csapat egymáshoz közel helyezkedett el a tabellán, méghozzá a negyedik és ötödik helyen. Nagy kérdés volt tehát, hogy a Mezőkövesd egy sikerrel még szorosabbra fűzi a két csapat közötti viszonyt, vagy a Fehérvár messze ellép üldözőjétől? Nos, a kezdet azt vetítette előre, hogy a Fehérvár leszakítja magáról Supka Attila csapatát, a hazaiak ugyanis agilisen, erősen támadó szellemben léptek fel, azonban a félidő derekára már több távoli átlövéssel is jelezte a vendégcsapat, hogy nem akar annyira eltávolodni. Aztán mikor már épp végleg kiegyenlítődni látszott a mezőnyjáték akkor a félidő lefújása előtt pár perccel érkezett Kodro és megszerezte a vezetést a Vidinek.

A szünet után hamar betalált Szabics Imre csapata – ismét Kodro révén –, ám leshelyzet miatt a találat nem került be a jegyzőkönyvbe. Ez pedig szép lassan újra reményt adott a Mezőkövesdnek, amely az idő előrehaladtával egyre élesebb rohamok alá vetette a hazai csapatot és sokszor csak Kovács Ádám, vagy ha ő sem akkor a kapufa mentette meg a Fehérvárt a góltól. Ezen a napon azonban elég szerencsés volt a piros-kék gárda ahhoz, hogy megőrizze az előnyt és begyűjtse a három pontot, ami azt is jelentette, hogy hét pontra szakította le ellenfelét és biztosította be negyedik helyét a táblázaton a téli szünetre.

Kisvárda – Puskás Akadémia

Nemcsak a dobogót közvetlenül ostromló csapatok, hanem az azon rajta állók közül is csatázott két csapat. Múlt héten épp a Puskás Akadémia tréfája kellett (a Ferencvárossal szemben) ahhoz, hogy a Kisvárda az élre álljon, ezúttal viszont már senki nem örült volna annyira a felcsúti szellemeskedésnek. Sőt, amikor a 4. percben egy mesteri kontra nyomán Corbu vezetést szerzett a Puskás Akadémiának, akkor már egyáltalán nem volt vicces a helyzet hazai szemszögből. Nem reagált azonban rosszul a beszedett hátrányra a Kisvárda, könnyedén alakított ki előbb mezőnyfölényt, majd helyzeteket is Markek kapuja előtt, azonban sem Mesanovic, sem Bumba nem tudott túljárni a vendégkapus eszén. Legalábbis ekkor, hiszen ami akcióból nem ment az később a 28. percben összejött büntetőből a román csatárnak.

A második félidő gyors helyzetváltással kezdődött, a vendégektől Spandler Csaba, míg hazai oldalról Ötvös Bence hagyott ki óriási helyzetet, ezt követően pedig leült a tempó, és többnyire a Kisvárda irányítása alatt maradt a játék. A mérkőzés utolsó komoly gólhelyzete Hej Viktor nevéhez fűződött, ám mivel lövése centikkel ugyan, de elsuhant a bal kapufa mellett, így a listavezető mondhatjuk, hogy elveszített két pontot és a döntetlen miatt magát a listavezető pozíciót is.

Gyirmót – Debreceni VSC

A két ”újonc” alsóházi rangadót vívott egymással az Alcufer Stadionban, a felek közül pedig inkább a hazaiaknak lett volna nagyobb szüksége a három pontra, mert bár az biztos volt, hogy kieső helyen telel majd Csertői Aurél csapata, az azonban nem volt mindegy mekkora hátránnyal a zsákban. A veszélyzónához azonban a Debrecen is közel van, így némileg a vendégek is győzelmi kényszerben kellett, hogy futballozzanak. Szerencsére a teher nem nyomta agyon egyik csapatot sem és kifejezetten eseménydús első félidőt sikerült alkotniuk. Hazai oldalról Varga Barnabás és Medgyes Zoltán jelentett veszélyt, míg a túloldalon Dzsudzsák, Ugrai és Baráth veszélyeztetett.

A második félidőben tíz perc alatt kétszer is nagyon közel járt a gólhoz Varga Barnabás, ám egyszer Gróf, egyszer a kapufa (melyet büntetőt követően sikerült eltalálni) mentette meg a Debrecent a góltól. A folytatásban is a Gyirmót maradt veszélyesebb, Csonka, Hasani és Varga is egyaránt nagy helyzetben volt, ám Gróf Dávidon nem lehetett kifogni ezen a napon, ez pedig egy pontot ért a Debrecennek, míg a Gyirmót sajnálhatja az elszalasztott lehetőséget a győzelemre.

Zalaegerszeg – Újpest

Az iramot és a pontos játékot illetően bőven lehetett hiányérzete annak, aki az Újpest zalaegerszegi vendégjátékát választotta vasárnap esti szórakozásnak, a felek ugyanis nem kényeztették el a nagyérdeműt érdekes látnivalókban. Igaz Beridze 18. percben, egy méterről kihagyott helyzete ritkaságszámba sorolható és ebben a tekintetben a túloldalon Zimonyi sem lehetett sokkal büszkébb a választott megoldására. A két elpuskázott helyzeten felül sok minden nem történt, az Újpest volt gólveszélyesebb, ám Demjén rendre a helyén volt a zalaegerszegi kapuban.

A második játékrészben egy darabig még kitartott a fővárosi fölény, azonban közel egy óra játék után Halilovic révén megszerezte a vezetést a ZTE, méghozzá egy a félpályán eladott újpesti labdából indított ellentámadás végén. A gól megroppantotta a vendégeket és fellelkesítette a hazaiakat, szűk tíz perccel az első találat után ugyanis érkezett a második, Meshack jóvoltából. Noha a végjátékban próbálkozott talpra állni az Újpest, innen már nem volt visszaút Oenning legényeinek. A Zalaegerszeg ezzel a győzelemmel az előkelő ötödik helyre lépett elő a tabellán és innen várhatja majd a tavaszi folytatást.

Eredmények

Ferencvárosi TCHonvéd FC1 : 0
MTK BudapestPaks1 : 4
MOL Fehérvár FCMezőkövesd1 : 0
KisvárdaPuskás Akadémia1 : 1
GyirmótDebreceni VSC0 : 0
ZalaegerszegÚjpest2 : 0

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB FOCICIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.