OTP Bank Liga – 15. forduló
Magyar foci

OTP Bank Liga – 15. forduló

Az NB1 hétvégi fordulójának nagy nyertese a Kisvárda, amely kihasználta Ferencváros és a Puskás Akadémia döntetlenjét, méghozzá a Vidi legyőzésével. Kelet-Nyugat csatát nyert a ZTE és kiesési rangadót az MTK! Football Factor, OTP Bank Liga összefoglaló!

Paks – Honvéd FC

Nagyon inog már a kispad Horváth Ferenc alatt és a közel sem könnyed kiruccanásnak ígérkező paksi vendégjáték talán az utolsó szalmaszál volt, amibe a szakvezető belekapaszkodhatott. Nos, ezt a kapaszkodást igen gyenge marokkal kezdték a fővárosiak, Ádám Martin bombagóljával már öt percet követően előnyben voltak a hazaiak és a következő negyedórában is csak Szappanos bravúrjai tartották életben a piros-feketéket. A félidő derekán aztán ébredezni kezdett a kispesti gárda, ezt először Baráth veszélyes csúsztatása jelezte, majd Hidi veszélyeztetett, végül a 36. percben Lukic góljával egyenlített a Honvéd. A félidő utolsó perceiben az addigiakhoz képest is felpörögtek az események, Ádám Martin tizenegyesgóljára, Hidi megpattanó lövéssel válaszolt, így a felek úgy vonulhattak szünetre, hogy kezdhetnek majd mindent elölről…

A szünet után leült a tempó és ez elsősorban a Paks széttöredezett játékának volt köszönhető, amit a Honvéd szép lassan kihasznált. A kispestiek szervezettségben ellenfelük fölé kerekedtek, ráadásul a győzelmet is jobban akarták Horváth Ferenc legényei. Ennek az akaratnak pedig meglett a diadala, még ha szerencsés körülmények között is. Mindenesetre a hosszabbítás perceiben büntetőt rúghatott Lukic, a labda pedig a kapufáról vágódott a hálóba, a három pont pedig a Honvéd zsebébe.

Gyirmót – Mezőkövesd

Nem várt lendülettel kezdte a mérkőzést a Gyirmót, a mezőkövesdiek hátát olykor-olykor már sértette a háló, ráadásul a helyzetkidolgozással sem akadt gondja a hazai csapatnak. Egyvalamivel azonban hadilábon állt Csertői Aurél csapata, a helyzetek értékesítésével. Varga Barnabás a lécre fejelt, Medgyes az oldalhálót találta el, Simon András pedig közvetlen közelről fejelt mellé (igaz lesről). Szűk fél óra játékot követően aztán Jurina szerzett vezetést a vendégeknek, pontosabban szerzett volna, ha a VAR vizsgálat eredményeképp el nem veszik a találatot a Mezőkövesdtől. A félidő hajrájában Besirovic és Vadnai is nagy helyzeteket puskázott el, ez pedig már előrevetített valamit a folytatást illetően…

A fordulást követően ugyanis nem telt el két perc és Pillár Róbert egy baloldali szögletet csúsztatott a hazai kapu bal felső sarkába, ez a találat pedig megnyugvást adott Supka Attila csapatának, amely a vezetés birtokában kedvére kontrázhatott. Igaz, ezekben a támadásokban közel sem volt meg az az átütőerő, ami a végleges lezáráshoz elég lett volna. Baj azonban nem történt mezőkövesdi szempontból, a Gyirmót ugyanis nem tudta idézni első félidei játékát, így helyzetek híján az egyenlítés is álom maradt a hazaiak számára.

Ferencvárosi TC – Puskás Akadémia

Noha dobogósok csatájára került sor az Üllői úton szombat délután, a tempó inkább a lágyabb karácsonyi ütemeket idézte már. Mezőnyben egész sokáig kiegyenlített volt az összecsapás, a félidő derekára azonban szép lassan magához ragadta a kezdeményezést a Fradi. Futószalagon ugyan nem gyártotta a helyzeteket Peter Stöger csapata, de az érezhető volt, hogy egy vendég védelmi rövidzárlatot, esetleg egy rögzített szituációt akár ki is használhat a házigazda. A 31. percben aztán így is lett, egy baloldali szögletrúgást követően Laidouni elé került a labda, a tunéziai csatár pedig nem hibázott. A vezetést követően több lehetősége is volt a Ferencvárosnak, hogy megduplázza előnyét, ám az utolsó passzokba, megoldásokba rendre hiba csúszott.

A hibáért pedig hamar fizetett a zöld-fehér gárda, a fordulást követően ugyanis Wingo hibáját kihasználva egyenlített a Puskás Akadémia, egészen pontosan Baluta. Hibából persze akadt a túloldalon is, a legnagyobb – mint utóbb kiderült – Szolnokié volt, aki a 65. percben látványosan késett el egy labdaszerzési kísérletről, így második sárgalapja nyomán idő előtt mehetett az öltözőbe. Az emberelőny teljesen felborította a pályát és bár kontrából volt egy-két ígéretes akciója a felcsútiaknak, a Fradi egykapuzott szinte végig. Csakhogy ezen a napon nem volt átütőerő a hazaiakban és persze a vendégek is hősiesen védekeztek, így némi meglepetésre pontot tudott rabolni a Puskás Akadémia.

Zalaegerszeg – Debreceni VSC

Waltner Róbert hiányában Ferenczi István irányított a zalaegerszegi kispadról és bár a Debrecen jól kezdte a mérkőzést, a hazai kispadra beugró szakember megtalálta a módját, hogy felülkerekedjen Joan Carillo elképzelésein. Ugrai helyzete után még úgy tűnt, hogy az egerszegi védelem lesz zavarban a mérkőzés során, ám ez épp fordítva történt. Zimonyi Dávid ugyanis sok fejfájást okozott gyorsaságával a vendég hátsó alakzatnak, sőt 26. percben egyenesen megoldhatatlan feladat elé állította azt és hozta gólt érő helyzetbe Koszta Márkot. A folytatásban egyértelműen a ZTE irányított, komolyabb gólhelyzet azonban nem alakult ki.

A fordulást követően a visszahúzódást részesítette előnyben a hazai gárda, ennek megfelelően bátrabban tudott fellépni a Debrecen, ezzel együtt a kékek kontratámadásaiban továbbra is megvolt a veszély. A játékrész derekán aztán Dzsudzsák egyenlített szabadrúgásból, ám az öröm nem tartott sokáig, ugyanis a frissen pályára küldött Meshack újra vezetést, és mint később kiderült győzelmet érő gólt szerzett. Ez a három pont pedig kétségtelenül jogosan járt a ZTE-nek, amely összességében véve okosabban és pontosabban futballozott ellenfelénél.

Kisvárda – MOL Fehérvár FC

Egyre kevésbé kérdés, hogy a Kisvárda komolyan gondolja-e azt, hogy a dobogón ragadjon akár a bajnokság végéig is, de azok után, ahogy a Fehérvár elleni rangadót kezdték a hajdúságiak… nos, épp három perc telt el a találkozóból és Crikovic fejesével már vezettek a hazaiak, sőt újabb bő negyedórát követően már kettő volt az előny, miután Asani, talán a forduló gólját lőve sokkolta a vendégcsapatot. Hogy ne süllyedjen mély depresszióba a fehérvári szurkolótábor, arról Nikolic gondoskodott hamar, a 27. percben Dombó Dávid borzalmasan elszámolt kimozdulását kihasználva. A hazai kapus mindazonáltal pozitív szereplője maradt az első félidőnek, hiszen az utolsó percekben Dárdai fejesénél és Nikolic pár méteres bombájánál is hatalmasat védett.

A második félidőben próbált tenni az egyenlítés érdekében a Fehérvár, de ez időnkénti mezőnyfölényben tudott csak realizálódni. A Kisvárda pedig nagyon okosan futballozva tartotta az eredményt, sőt Mesanovic révén még inkább a hazaiak álltak közelebb a gólhoz. Mivel azonban újabb találat nem született, a vendéglátó otthon tartotta a három pontot és nagy skalpot begyűjtve megerősítette második helyét a tabellán.

MTK Budapest – Újpest

A futball egyik egyedi szépségét mutatta meg az MTK-Újpest találkozó, amelyen az első félidőben gyakorlatilag semmi nem történt, leszámítva egy rossz Banai felszabadítást, amelynek következtében Macknak kellett tisztáznia a gólvonalról Grozav lövését követően. Viszont van az úgy, hogy a mérkőzés nagy része unalomba fullad, aztán egyszer csak nem várt izgalmakkal telítődik meg a pálya…

Merthogy a második félidő közepétől éledezni kezdett a játék, az MTK kapufával jelezte, hogy begyűjtené a három pontot, majd a hazai védelemből Perkovic szabálytalankodott piros lapot érően a 73. percben. A 81. percben aztán, ahelyett, hogy kihasználta volna emberelőnyét az Újpest, inkább egyenlített a kiállítások terén. Tallo – akiről korábban kiállították Perkovicot – a félpályánál követett el felesleges szabálytalanságot, amiért megkapta második sárgalapját. A nagy izgalmak aztán csak ezután kezdődtek, a 84. percben Croizet ugyanis már-már az erőszakosság határát súrolva, de még szabályosan vette el a labdát Nagy Zsombortól és lőtte ki a bal alsó sarkot a versenyfutás végén. Három perccel később pedig Kovácsréti választott okos megoldást és lőtt kapuba egy szabadrúgást a felugró sorfal alatt. A dráma a 97. percben érkezett, miután Bjelos kézzel ért a labdába a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt Miovszki higgadtan értékesítette, így a kiesési rangadót nagy izgalmak közepette az MTK nyerte meg.

Eredmények

PaksHonvéd FC2 : 3
GyirmótMezőkövesd0 : 1
Ferencvárosi TCPuskás Akadémia1 : 1
ZalaegerszegDebreceni VSC2 : 1
KisvárdaMOL Fehérvár FC2 : 1
MTK BudapestÚjpest2 : 1

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB FOCICIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.