OTP Bank Liga – 12. forduló
Magyar foci

OTP Bank Liga – 12. forduló

Kisvárdán aratott kiütéses győzelemmel állt a tabella élére a címvédő, bámulatos fordítással tartotta otthon a három pontot a Debrecen és újabb fájó vereséget szenvedett el az Újpest. Football Factor, OTP Bank Liga összefoglaló!

MTK Budapest – Gyirmót

A fordulót megelőzően vélhetően mindkét együttes gondolata erősen a kiesőzóna körül forogott, lévén Gyirmót elhagyni készült azt, az MTK meg elkerülte volna az ahhoz való közeledést. Az összecsapás első perceiben úgy tűnt, hogy a hazai csapat fókuszált jobban céljai elérésére, Miovszki 12. percben leadott lövését ugyanis bravúrral kellett hárítsa Hársfalvi. Később azonban kiderült, hogy a fővárosiak ezen a ponton el is lőtték az összes puskaporukat és a hátralevő mintegy 80(!) perc már gyakorlatilag csak a vendégekről szólt. A rendkívül bizonytalan és rosszul helyezkedő MTK védelem közreműködése mellett Hasani a 23. percben ígéretes helyzetből lőtt kapu fölé, a 41. percben Szegi Vince bombagólt szerzett, majd a hosszabbítás pillanataiban Varga Barnabás fejelhetett közvetlen közelről, amit Mijatovic bravúrja követett.

A második félidőben szűk negyedórát bírt a fővárosi védelem és bár a hazaiak hálóőre végig parádés védésekkel igyekezett életben tartani a csapatát, a kipattanókhoz rendre hamarabb értek oda a gyirmóti játékosok, így az 59. percben Simon közeli találatával már kétgólos előnyben volt Csertői Aurél együttese. A folytatásban sem tudott felélénkülni a hazai védelem, így a vendégek könnyedén alakíthattak ki lehetőségeket. A 74. percben, a csereként beállt Csonka András tört be a tizenhatoson belülre lomha kísérettel a háta mögött, majd lőtte ki ballal a kapu hosszú felső sarkát és állította be a tükörsima 0-3-as végeredményt.

Mezőkövesd – Paks

Épp csak tíz perc folyt el a mérkőzésből, de Ádám Martin már kapufával jelezte, hogy a Paks három pontért jött Mezőkövesdre, igaz a 16. percben Calean szó szerint csattanós választ adott, lövése nyomán a labda a felsőlécről pattant vissza a játéktérre. Egy perccel később Vutov szabadrúgásánál védett Nagy Gergely, aki újabb egy perc elteltével Drazic közeli fejesét már nem tudta hárítani. A megérdemelt hazai vezetés összerázta a vendégeket, akik nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében. Ádám Martin előbb ígéretes helyzetből lőtt kapu fölé, majd a 44. percben nagyszerűen indította Bognár Istvánt, aki okosan és önzetlenül játszott az üresen maradt Sajbánhoz, a befejezés pedig rutinmunkának bizonyult a paksi csatár számára.

A fordulást követően a Paks maradt aktívabb támadásban, a 60. percben Bognár szabadrúgását követően Tordainak kellett nagyot mentenie a hazai kapuban. Ám az egyre jobban ellenfele térfelére tömörülő vendégek végül ráfáztak, a 72. percben ugyanis Jurina lépett ki nagyszerű ütemben a paksi védők közül és vezethetett labdát egy, az egyben Nagy Gergelyre, a vágta végén pedig lövés és csel helyett elegánsan emelt át a kimozduló kapus fölött. A végjátékban továbbra is ment előre Bognár György együttese, ekkor már az egyenlítésért, azonban ismét Jurina volt az, aki ziccerbe került a 89. percben. Ekkor a kapust kicselezve üres kapura rúghatott, a vele versenyt futó Lenzsér azonban mentett a lövésnél, igaz, csak ezt az akciót, csapata ugyanis pont nélkül maradt ezen a napon.

Debreceni VSC – Honvéd FC

Egyik csapat sem mondhatja el magáról, hogy az utóbbi időben zsákszámra termelné a bajnoki pontokat. A Honvéd utoljára október elején győzött a Kisvárda ellen, a Debrecen meg nagyítóval talál elvétve egy-egy döntetlent, épp ezért mindkét gárdát sürgette már a győzelmi kényszer. Az első félidő alapján úgy tűnt, hogy a Honvéd töri meg a negatív szériáját, az első negyedórában Zsótér és Klemenc is helyzettel rukkolt elő, míg a 25. percben Lukic góllal, méghozzá tizenegyesből. Három perccel később aztán már kettővel ment a vendégcsapat, Bőle nagyszerű helyzetfelismerésének köszönhetően. Az utolsó tíz percre fordulva, először Dzsudzsák szépített büntetőből, majd a lefújás előtti pillanatokban ismét a vendégek villantak egy gyönyörű kontratámadásból, melynek végén Tamás Krisztián tűpontos labdáját Bőle kotorta a hazai kapuba.

A szünetben alaposan felforgatta a Debrecent Jeremiás Gergő. Ugrai, Tischler és Németh Krisztián személyében három támadót is a pályára küldött az ideiglenesen kinevezett szakember, de ami fontosabb volt, hogy a hazaiak játéka is gyökeresen megváltozott. Az 55. percben Ugrai mesés tekerése a szépítést, az 58. percben Dzsudzsák átlövése az egyenlítést, míg Deslandes közeli fejese egy szögletet követően a 67. percben már a vezetést jelentette a Lokinak. Ráadásul itt még nem volt vége a drámának, a 70. percben Németh Krisztián lépett ki a leshatárról és pörgetett át nagyszerűen a kapujából kimozduló Szappanos fölött. A hajrában Balogh és Nono veszélyeztetett átlövésből vendég oldalról, a 88. percben pedig Németh  fejében maradt a hatodik debreceni gól. Erre azonban égető szüksége nem volt már a hazaiaknak, akik negyedórányi parádéval megérdemelten fordították meg a találkozót.

Puskás Akadémia – Újpest

A hazai gárda mondhatni nagyszerű formában, féltucatnyi győzelemmel a háta mögött várta az Újpest elleni összecsapást. A vendégek viszont közel sem a kirobbanó formájukról híresek manapság a futballközegben, noha tény, hogy játékban helyenként tud bíztatót produkálni Michael Oenning csapata. A reményt keltő játéka Felcsúton is megvolt a liláknak, a kezdő sípszót követően néhány perc leforgása alatt Kone és Beridze is kapura küldött egy-egy labdát. Válasza persze a Puskás Akadémiának is volt, a 8. percben Gera pöccintett néhány centivel a jobb kapufa mellé közelről. A kezdeti lendület aztán alaposan leült, újabb nagy helyzeteket a játékrész vége hozott, az Újpest kapuját védő Banai azonban Baluta és Kozák ziccerét is hárította.

A fordulást követően aztán már hatékonyabb volt a hazai gárda, a 49. percben Kozák lefejelt labdáját Baluta bombázta a kapuba éles szögből. A gól meglepő módon nem a házigazdát, hanem az vendégeket rázta fel, Markeknek sorozatban kellett bemutatni kisebb-nagyobb védéseket a hazai kapuban, sőt volt, amikor már csak a kapufa mentette meg a góltól Hornyák Zsolt csapatát. A mérkőzés utolsó percében aztán a találkozón szinte végig aktív Baluta harcolt ki tizenegyest, Kozák pedig bebiztosította a győzelmet. Hogy mennyire nagy szükség volt erre a büntetőre az a hosszabbítás perceiben bizonyosodott be, ugyanis hosszas videózás után a vendégek is tizenegyest rúghattak, Beridze pedig nem hibázott. Ám ez már csak a szépítésre volt elég…

Kisvárda – Ferencvárosi TC

Telt ház előtt, nagy lelkesedés mellett kezdte az idei kiírásban rangadónak számító összecsapást a Kisvárda. Az első helyzet is a hazaiakhoz, egész pontosan Camaj nevéhez fűződött, ám pontosnak tűnő átlövését Dibusz tolta szögletre a 11. percben. A Fradinak kellett, vagy fél félidő mire belerázódott a játékba, ekkor azonban jó ütemben termelték a lövéseket a zöld-fehér játékosok. A 27. percben Zachariassen próbálkozásának meg is lett az eredménye, igaz a kapura küldött labdája némi szerencsével, Loncar lábának segítségével vágódott a kisvárdai hálóba. A 35. percben Prenga fejesével aztán (majdnem) kiegyenlített a hazai csapat, ám a gólszerző hajszál híján, de lesről indult az akciónál, így az állás nem változott.

A második félidőt talán még az elsőnél is nagyobb elánnal kezdte a Kisvárda, Dibusz Dénesnek gyakorlatilag három perc alatt három bravúrt is be kellett mutatnia, ahhoz, hogy előnyben maradjon csapata. Az 53. percben aztán a hazaiak játékosa, Leoni gondoskodott a vendégek további előnyéről, Wingoval szembeni talpalása után ugyanis idő előtt mehetett zuhanyozni a brazil védő. A kiállítás megpecsételte a hazaiak sorsát, a komoly helyzetek elmaradtak, sőt a 69. percben Uzuni gólja nagyjából pontot is tett a találkozóra. Noha az érdemi kérdések ekkor eldőltek, a Ferencváros nem hagyta abba a gólgyártást, a 74. percben Marin a harmadikat pöccintette be, a 90. percben Uzuni pedig a negyediket, így Peter Stöger csapata kiütéssel ugrotta tabella élére.

MOL Fehérvár FC – Zalaegerszeg

Szabics Imre nem akarta a véletlenre bízni a Zalaegerszeg elleni csatát, ezért hamar kezébe is vette az irányítást csapata. Kodro negyedóra elteltével kétszer is helyzetbe került és bár az első esetben még lemaradt néhány centivel Petrjak beadásáról, pár perccel később már hatalmas gólt ragasztott a vendég kapu jobb oldalába. A 20. percben majdnem öngóllal egyenlített a ZTE, ám Kovács Dániel ügyelt arra, hogy még a legváratlanabb helyzetekben is résen legyen, a hazai kapus Szendrei ügyetlen fejesét szedte ki a kapu torkából. A 37. percben aztán egy nagyszerű ellentámadásból Petrjak száguldott el a baloldalon és lőtte ki a hosszú alsó sarkot.

A félidőben Waltner Róbert némileg felforgatta csapatát, ám ez sem segített azon, hogy Kodro ne kerüljön újabb helyzetbe és azon sem, hogy Dárdai ne növelje háromgólosra a hazai előnyt már az 53. percben. A folytatásban Kodro újabb helyzetet hagyott ki, míg a végjátáékban egy zalaegerszegi támadáson belül Spoljaric és Zimonyi is csak a kapufát találta el. Az elöl-hátul sok hibával játszó Zalaegerszeg megérdemelt vereséget szenvedett, még ilyen arányban is, sőt talán csak a Fehérváron múlott, hogy az olló nem nyílt nagyobbra a két csapat között ezúttal.

OTP Bank Liga Eredmények:

MTK BudapestGyirmót0 : 3
MezőkövesdPaks2 : 1
Debreceni VSCHonvéd FC5 : 3
Puskás AkadémiaÚjpest2 : 1
KisvárdaFerencvárosi TC0 : 4
MOL Fehérvár FCZalaegerszeg3 : 0

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB FOCICIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.