OTP Bank Liga – 11. forduló
Magyar foci

OTP Bank Liga – 11. forduló

A bajnokság első harmadát lezáró körben mindhárom dobogós csapat győzni tudott, a Kisvárda erődemonstrációt tartott, a Fradi megszenvedett, a Puskás Akadémia pedig csípős mérkőzésen tartotta otthon a három pontot a Honvéd ellen. Football Factor, OTP Bank Liga összefoglaló!

MOL Fehérvár FC – Paks

Domináns kezdést mutatott be a Fehérvár a Paks ellen, a hazaiak kombinatív, sokpasszos játékkal kényszerítették a vendégéket saját térfelükre. Ráadásul a helyzetkidolgozással sem akadt különösebb problémája Szabics Imre csapatának. Szendrei közeli lövését Nagy Gergely még bravúrral védte a 10. percben, ám öt perccel később Petrjak kísérleténél már tehetetlen volt a vendég kapus. A találatot követően a Paks változtatott a kezdeti felállásán és a letámadásokba is több energiát fektetett. Ez ugyan nem oldotta meg a védekezésből fakadó hiányosságokat, de elöl legalább veszélyes tudott lenni Bognár György együttese, Windecker, Sajbán és Szabó lövéseinél ugyanis helyén kellett legyen Kovács Dániel.

A második félidő vendég helyzettel indult Ádám Martinnak köszönhetően, ezt követően viszont Funsho lőtt kapufát, Petrjak és Kodro pedig hatalmas lehetőségeket hagyott ki. A sok kihagyott helyzetnek aztán megfizette az árát a házigazda, a 68. percben Bognár tanárian emelt be a fehérvári védelem mögé, Ádám Martin pedig hideg profizmussal kezelte le a labdát és pöccintette be azt a kapuba. A végjátékhoz közeledve mindkét oldalon adódtak lehetőségek, a korábbi paksi gólszerző egy alkalommal be is talált, ám a VAR les címén érvénytelenítette a gólt. Majd a 84. percben jött Kodro és ami az egész meccsen nem sikerült neki, vagyis hogy jókor legyen jó helyen és még a mozdulat is hibátlan legyen az ekkor összejött, a Fehérvár pedig ezzel a szintén leshelyzet miatt véleményes találattal megnyerte a 11. forduló nyitómérkőzését.

Mezőkövesd – Újpest

Életjeleket mutat az Újpest az elmúlt mérkőzéseken, ám ez a – Supka Attilával megújult – Mezőkövesdre is igaz. Az alapvetően szervezettebb csapatának és talán a hazai pályának is köszönhetően a kövesdiek irányították a találkozó elejét és egy
újpesti eltolódást Jurina ki is használt a 18. percben. A vendégektől sokáig mindössze Kone tudott egy alkalommal meglógni, ám lövése nem találta el a kaput. A 26. percben aztán egy jobboldali vendég beadásba Kocsis dobta bele magát szó szerint, a szerencsétlen mozdulatból pedig az Újpest szerencsés egyenlítése következett. A folytatásban továbbra is a Mezőkövesd irányított, ám a támadásaikban nem volt átütőerő, miközben Kone egyre tarthatatlanabbá vált a túloldalon, amit egy kapufával is nyomatékosított.

A második félidőben először a hazaiak kapujában bemutatkozó Tordai Örs tolta ki a léc alól Antonov bombáját, majd a sors egyensúlyba állította a Mezőkövesd mérlegét, az első félidei öngólt ugyanis egy – Koutroubisról – szerencsésen kapuba pattanó lövéssel törlesztette a 61. percben. A hajrához érkezve a hazaiak futballja jócskán szétesett, a védekezésen kívül szinte semmire nem futotta, az Újpest pedig ki is használta ezt a 82. percben és Bjelos jóvoltából kiegyenlített. Sőt a lilák egészen közel kerültek a győzelemhez is, a hosszabbításban Kone újabb kapufát lőtt, a kipattanóból tizenegyest harcolt ki a vendégcsapat, ám Junior Tallo nagyon gyengén végezte el a pontrúgást, Tordai hárított és megmentett egy pontot csapatának.

MTK Budapest – Debreceni VSC

A Debrecen hétközi kupabúcsúja volt az a pofon, amely akkora erővel hatott a klub számára, hogy az magával sodorta a Huszit-Toldi edzőpárost. Helyükre ideiglenesen Jeremiás Gergő ült le, akinek bizony mélyről kellett összekaparnia a hajdúsági csapatot ez pedig meg is látszott az MTK elleni találkozó első félidejében. Noha nagy elánnal vetette magát a küzdelembe a Loki, a vezetést mégis az MTK szerezte meg Miovszki találatával a 12. percben. A bekapott gól bőven elég volt arra, hogy hosszabb ideig tartó zavart okozzon a vendégek játékában, ugyanis a félidőt innentől kezdve a kék-fehérek irányították, és ha Gróf nincs észnél az etap hajrájában, Miovszki könnyen duplázhatott volna.

A második félidőben aztán változott a játék képe, egyrészt az MTK miatt, amely kissé könnyelműen érkezett meg a folytatásra, de a Debrecen is érdemi arculatváltáson esett át az öltözőben. A vendégek fokozatosan növelték a nyomást ellenfelükön és az igyekezet a 65. percben (Ferenczi) góllá érett. A hátralevő fél órában az MTK képtelen volt visszatalálni az első félidei ritmusához, igaz a Debrecen sem tudott már komolyabb átütőerővel rohamozni, így Baráth megpattanó lövésén kívül nem forgott komolyabb veszélyben a hazai kapu, az összecsapás pedig igazságos, ám jelen helyzetben mindkét fél számára haszontalannak tűnő döntetlennel zárult.

Gyirmót – Ferencvárosi TC

Főpróbázott Gyirmóton a Ferencváros, méghozzá a hétközi Celtic elleni Európa Liga csoportmeccsre, épp ezért nagyon nem volt mindegy, hogy milyen produktummal áll elő Peter Stöger csapata. Nos, a stratégiákat illetően nem érte semmi váratlan a nézősereget, a Fradi támadott és irányított, a Gyirmót pedig kontrázott volna, ha ellenfele engedte volna neki. Mivel azonban a zöldek jól zártak, nem tudott kialakulni veszélyes hazai kontra, igaz védekezésben éppenséggel Csertői Aurél csapata sem vallott szégyent, így egy félidő után feltörhetetlennek látszott a hazai tizenhatos.

A szünet után az ”átjátszhatatlanság mítosza” aztán hamar, mindössze másfél perc elteltével leomlott, amikor Uzuni csapott le egy labdára a tizenhatoson belül és lőtte be kíméletlenül azt Hársfalvi kapujába. A hátrány ellenére a Gyirmótnak a folytatásban sem volt lehetősége változtatni a játék képén, a hazaiak jobbára csak a védekezéssel voltak elfoglalva, igaz egy szögletet követően Szegi Vince kis híján egyenlített. A hajrá perceire aztán elfáradt és fellazult a Gyirmót védekezése, egy kisebb rövidzárlatot pedig Tokmac használt ki és biztosította be a fővárosiak győzelmét.

Kisvárda – Zalaegerszeg

Gyors távoli lövésváltással indult a találkozó és a gyorsaság nemcsak e tekintetben illeszkedett a mérkőzésbe, hanem az iramot tekintve is. A Kisvárda szép lassan irányítása alá vonta a játékot, amikor pedig a zalaiak támadtak, keresték a legapróbb hibákat is az ellenfél játékában. Mivel a vendégek futballja nem volt maradéktalanul pontos, ezért Janeiro csapata több labdaszerzésből is veszélyesen tudott támadást vezetni, Navrátil pedig ficánkolt a pályán és két góljával (19, 34.p) megérdemelt, magabiztos előnyhöz juttatta csapatát. A két találat között egy alkalommal meglépett a Zalaegerszeg is, az akció végén tizenegyest fújt a játékvezető Dombó, Meschak elleni szabálytalanságáért, ám a VAR elemzés során kiderült, hogy a hazai kapus nem követett el büntetőt érő mozdulatot.

A második félidő elejét visszahúzódva kezdte a Kisvárda, a Zalaegerszeg ekkor viszonylag sok idő tudott eltölteni a hazai térfélen, sőt kisebb nyomást is rá tudott helyezni ellenfelére, Zimonyi közeli lövésén kívül azonban nem akadt komoly gólhelyzete Waltner Róbert csapatának. A játékrész derekára aztán visszaállt az első félidei forgatókönyv, ráadásul az idő szűkében a ZTE egyre többet hibázott, ezt a Kisvárda pedig újra megbüntette, a 73. percben Zlicic tankönyvbe illő passzát követően Camaj tekert a tizenhatos vonaláról a kapu bal oldalába. A hajrára teljesen összeomlott a vendégcsapat, a 82. percben ismét Camaj talált be, ezúttal Ötvös passzából, majd a 86. percben Hej centerezését váltotta gólra a montenegrói csatár szűk húsz perc alatt mesterhármast szerezve!

Puskás Akadémia – Honvéd FC

Feszült hangulatú, eseménydús első félidőt produkált Felcsúton a Puskás Akadémia és a Honvéd. Az első negyedóra küzdelmét Nono gólja törte meg a 17. percben. A kispesti középpályás Lukics passzából tört be a tizenhatoson belülre és némi szerencsével erőltette be a labdát Markek kapujába. A folytatásban a futballtól a szabálytalanságok és az abból fakadó tömegjelenetek vették át a főszerepet, amiből a vendégek jöttek ki rosszabbul, Nagy Dominik ugyanis buta piroslapot szedett össze a 22. percben. Az emberhátrányban sokáig jól állt a lábán a Honvéd, azonban ahogy a Puskás Akadémia egyre több erőt fektetett a játékba, úgy szorult kapuja elé a fővárosi gárda. A hazaiak munkájának pedig meg is lett az eredménye méghozzá a hosszabbítás második percében, Nagy baloldali beadását követően Plsek fordult le védőjéről és helyezett a kapu jobb oldalába.

A fordulást követően sokáig ismét egyenlő ellenfelek csatáját láthatta a közönség, nem látszott meg a játékon, hogy bármelyik csapat emberelőnyben, vagy épp emberhátrányban játszana. Sőt, a Honvéd a pontrúgásoknál még veszélyes is tudott lenni. Ezen a napon azonban minden negatív összejött a kispestiek számára, a kiállítás után a 71. percben kezezés miatt lőhetett tizenegyest a hazai csapat, melyet Plsek higgadtan értékesített, majd a 83. percben a menteni igyekvő Mezgrani lőtt saját kapujába. Az utolsó percekben Batik lesgólt szerzett, így a két csapat közti ki-ki meccset talán higgadtabb vérmérsékletének köszönhetően Hornyák Zsolt csapata nyerte.

Eredmények

MOL Fehérvár FCPaks2 : 1
MezőkövesdÚjpest2 : 2
MTK BudapestDebreceni VSC1 : 1
GyirmótFerencvárosi TC0 : 2
KisvárdaZalaegerszeg5 : 0
Puskás AkadémiaHonvéd FC3 : 1

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.