Németh András: „Az EB-t lényegében veretlenül zártuk, hasonló teljesítménnyel a VB-n is sikeresek lehetünk”
Interjú

Németh András: „Az EB-t lényegében veretlenül zártuk, hasonló teljesítménnyel a VB-n is sikeresek lehetünk”

Kiváló Európa-bajnoki szereplést tudhat maga mögött az u17-es labdarúgó-válogatott: csoportelsőként jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol csak büntetőrúgások után esett ki az egyik fő esélyesnek tartott Spanyolország ellen. Majd a helyosztón végül megszerezte az 5. helyet Belgium ellen – a tizenegyesek ezúttal nekünk kedveztek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a csapat kvalifikált az ősszel esedékes, brazíliai u17-es Világbajnokságra, ahová mindössze 5 európai válogatott juthat ki. Ebből a szempontból is igen nagy sikernek mondható ez a szereplés – innen is gratulálunk a fiúknak!

A válogatott egyik legjobban teljesítő játékosa Németh András volt. (Instagram oldala itt érthető el.) A belga KRC Genk u18-as csapatának csatára az Európa-bajnokságon mind az öt meccsen pályára lépett a magyar válogatottban. Ezeken három gólt is lőtt, a csoportkörben Oroszország ellen duplázott. 2016 óta él és játszik kint Belgiumban – a fiatal játékos erről is mesélt, de emellett persze az EB-szereplés, valamint a VB-kvalifikáció is szóba került. Interjú.

Először is, gratulálok a sikeres EB-szerepléshez és a VB-re való kvalifikációhoz! Hegyi Krisztián, a csapat kapusa szintén interjút adott a Football Factor Blognak, aki a siker legfontosabb tényezőjének a csapatszellemet emelte ki. Valóban így volt?

Igen, szerintem is így volt.  Az egyéni teljesítmények mellett főként a csapatszellemnek köszönhetjük, hogy kijutottunk és ilyen eredményt értünk el az EB-n.

Remekül teljesítettél a tornán: a csapat egyik kulcsjátékosa voltál, mind az öt meccsen játszottál, és rúgtál 3 gólt is. Elégedett vagy a teljesítményeddel, vagy alakulhatott volna ez még jobban is?

Természetesen örülök, hogy három góllal is tudtam segíteni a csapatot. A spanyolok elleni meccs egy hajszálon múlott, ha ott másként sikerül, még feljebb léphettünk volna.

Ha választani kell, melyik volt a legjobb meccsed a tornán, és miért?

Az oroszok elleni meccs, amin két gólt is szereztem.

Melyik volt a legkeményebb ellenfél ezen az Európa-bajnokságon?

Mindegyik ellenfelünk nagyon felkészült volt, de talán a portugálok mellett a spanyolok voltak a legnehezebb ellenfelek.

A belgák ellen edzői döntés volt, vagy saját kérés, hogy nem lőttél tizenegyest a büntetőpárbajban?

Molnár Rajmund állt be helyettem csereként a második félidő közben, a büntetőt rúgók a pályán lévő játékosok közül kerülnek ki, így nem volt kérdés, hogy én rúgok-e vagy sem.

A Belgium elleni szétlövésben aratott győzelemmel kvalifikáltatok az u17-es brazíliai Világbajnokságra. Ott meddig juthat ez a csapat?

Az EB-t lényegében veretlenül zártuk, hasonló teljesítménnyel a VB-n is sikeresek lehetünk. Elsődleges célunk ott is a csoportból való továbbjutás lesz, én nagyon bízom benne, hogy ez összejön, azután pedig majd meccsről-meccsre haladunk előre.

2016 telén igazoltál ki Belgiumba. Hogyan jött annak idején ez a lehetőség?

A lehetőség édesapámnak adódott egy belgiumi megbízással, így költözött vele a család is, én pedig próbáltam a legtöbbet kihozni a váltásból. A városunkban a Sporting Hasselt-nél kezdtem focizni és pár hónap után egy tavaszi focitáborban hívtam fel magamra a KRC Genk figyelmét, ahol azóta is játszom.

Jelenleg a KRC Genk u18-as csapatát erősíted. Van rá esély, hogy akár rövid időn belül felkerülj a felnőttekhez?

Elsődleges célom most az U18-as csapatból a Genk második csapatába kerülni, a felnőtt kerethez még sokat kell küzdem, de természetesen mielőbb be szeretnék mutatkozni az első csapatban is, meglátjuk ennek mikor lesz a megfelelő ideje.

Mennyiben jelent mást kint játszani és edződni több, mint két éve, mintha itthon maradtál volna?

Ezt nem tudom megítélni, mivel nem vagyok otthon egy ideje. De én ugyanúgy, mint korábban a Vasasnál, most is mindig a legjobbat igyekszem nyújtani a Genkben minden edzésen és a mérkőzéseken is. Az edzések kemények, verseny van, ki lesz a keretben a következő mérkőzésen és a bajnokságban is erős ellenfeleink vannak. Ezen kívül egy évben többször megyünk olyan tornákra, ahol topligás klubok utánpótlás csapataival is játszunk.

Mit tartasz a legnagyobb erősségednek?

Alapvetően támadó a stílusom és mindig a csapatot segítem. Erősségem a kitarás, a labdatártás, megvan a technikai képességem, hogy átlépjem és lehagyjam a védőimet, jók a megérzéseim, hogy pontosan mikor és hova kell passzolni a labdát és szerintem gólerős játékos is vagyok.

A Football Factor egy sportruházattal foglalkozó cég, azon belül is kiemelt jelentőségűek a focicipők. Te milyenben futballozol most?

Nike Superfly-ban focizom most.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.