Nem a szép játékról marad emlékezetes – ilyen volt a Magyar Kupa döntője
Magyar foci

Nem a szép játékról marad emlékezetes – ilyen volt a Magyar Kupa döntője

Közel 13 ezer ember volt szemtanúja a Budapest Honvéd és a MOL Vidi összecsapásának a Groupama Arénában, nem kisebb eseményen, mint a 79. Magyar Kupa döntőjében. Jó egy órával a mérkőzést megelőzően a vártnál kihaltabb volt a Népliget és környéke, jóllehet, addigra már mindkét tábor túl volt a közös vonuláson, és stadionon belül várták a mérkőzés kezdetét. A Honvédosok egyébként valamivel nagyobb számban képviseltették magukat, nem egy látványelemet bevetve szurkolásuk közben. A hangulatra tehát semmiképpen sem lehetett panasz – a játékra sajnos annál inkább, főleg, hogy ennél valószínűleg nem egy jobb döntőt láttunk már.

Az első félidőben a Honvéd egy a szezon végén a Luganoba távozó Holender Filip tizenegyesével szerzett vezetést, aminek már a befújása is nagy vitát váltott ki, mindent elmond, hogy később hasonló szituációban elmaradt a bírói sípszó… Ez az eredmény igen kényelmes volt a hivatalosan pályaválasztónak számító kispestieknek, akik nem is igen erőltették a támadásokat ezek után, persze azért néhány helyzetet így is kialakítottak. Bár ezek főleg előreívelésekből, védelmi hibákból keletkeztek. Viszont az is kétségtelenül igaz, hogy az első játékrészben a fehérváriak sem igen mutatták meg, hogy képesek lennének feltörni a Honvéd-reteszt. Főleg szabálytalanságok tarkították a félidőt, Iványi játékvezető csak úgy szórta a sárga lapokat, de ezzel nem sikerült “megfogni” a mérkőzést. Jó focit azonban csak nyomokban láttunk, bántóan kevés volt a tiszta játékidő, a csapatok pedig rendszerint ott tördelték a játékot – főleg szabálytalanságokkal -, ahol tudták.

Marko Nikolics jól érezte, hogy bele kell nyúlnia a meccsbe, kettőt cserélt a szünetben: jött Kovács és Hadzic a pályára. Mint utóbb kiderült, ez jó húzásnak bizonyult. A második félidőben kezdett jobban dominálni a Vidi, de a vörös-feketék állták a sarat, sőt a Fradiba tartó Gróf Dávid hatalmasakat védett. A meccs legemlékezetesebb jelenetsora a második félidő közepén jött el – és mi sem írja le jobban a meccset, minthogy erre fogunk emlékezni a legjobban erről a döntőről: a székesfehérváriak gyorsan végeztek el egy szabadrúgást, amit követően Stopira ugyan a hálóba lőtt, kezdődött volna az ünneplés, de Iványi Zoltán – nem kis fáziskéséssel -, visszafújta az akciót. Az ok pedig az első véleményekkel szemben nem a sípszó hiánya volt (hiszen az ugye nem is kötelező), hanem, hogy nem arról a helyről végezték el a szabadot, ahol a szabálytalanság történt.

Mondani se kell, kitört a balhé, a fehérvári játékosok nekirontottak a játékvezetőnek. Sőt, megérkezett Nikolics mester is, és a lelátóról úgy tűnt, ő az, aki a leginkább reklamál, ráadásul a labdát a kezébe fogva a játékvezető felé rohant, mintha meg akarná dobni vele, végül csak lehelyezte a földre a játékszert. Iványi először visszaparancsolta a technikai zónába a vezetőedzőt, onnan pedig már a negyedik játékvezető küldte őt tovább a lelátóra – igaz, a szerb trénernek jóideig nem igen akaródzott elhagyni a kispadot. A meccset követő sajtótájékoztatón egyébként tisztázta magát Marko Nikolics: elmondta, hogy ő inkább a játékosokat akarta elküldeni az asszisztens és a bíró közeléből, és elismerte, hogy agresszívan rakta le a labdát a játékvezető elé. Egyébként visszanézve a felvételeket, tulajdonképpen ebben igazat is lehet adni Nikolicsnak, de tegyük hozzá, egy edző nem engedheti meg magának, hogy a pályára rohanva reklamáljon, vagy akármilyen részt vállaljon egy ilyen tömegjelenetből.

Miután helyreállt a világ rendje, elvégezték újra a pontrúgást, de persze ott már jobban figyeltek a honvédosok. Folyt tovább a meccs, a Vidi egyre többet kockáztatott, a szurkolók is belelendültek, kezdett kupadöntőre emlékeztetni, amit a stadionban láthattunk. És bár úgy tűnt, a Honvéd, ha már ideáig jól védekezett, már kihúzhatja így, a meccs hajrájára látványosan fáradni kezdtek a játékosai, hiába cserélt többet is Supka Attila. (Az a Supka Attila, aki a meccset követően, a sajtótájékoztatón kívül egy igen élés kritikát fogalmazott meg (főleg Ben-Hatira irányába), de arra a kérdésre a sajtótájékoztató keretein belül sem volt hajlandó válaszolni, hogy a következő szezonban is ő lesz-e a Budapest Honvéd vezetőedzője.)

De aztán a 80. percben eljött a Vidi ideje, eddig tudta magát tartani a Honvéd: Marko Scsepovics talált a hálóba közelről. És a Vidi nem állt le: ugyan nagyon kinyíltak, és megvolt a veszélye, hogy alaposan megkontrázza őket ellenfelük, hiszen a széleken jó nagy üres területeket hagytak a szélsőhátvédek feljebb helyezkedésével, de támadtak a győztes gólért, mert érezték, hogy még hosszabbítás nélkül dűlőre vihetik a meccset. Az élet pedig őket igazolta, Anel Hadzic a 91. percben megszerezte a győztes gólt Huszti szabadrúgása után!

Kezdődhetett az örömünnep a lefújást követően, és persze a Vidi részéről láthattuk a nagyobb fiesztát, azért a Honvéd drukkerei is hosszan éltették a csapatukat, elvégre 80 percen keresztül nyerésre álltak, ráadásul az egész szezon során nem szenvedtek vereséget a Magyar Kupában – a sors fintora, hogy a döntőben következett ez el. Lehet arról beszélni, hogy megérdemelte volna a Honvéd legalább a hosszabbítást – ez kétségtelenül így van -, de látványosan fogyott el az erőnlétük 80 perc után, és alighanem ha hosszabbításra is került volna a sor, a Vidi akkor is bedarálta volna őket.

Ez volt hát a Magyar Kupa 79. döntője, amelyet a MOL Vidi nyert, története során második alkalommal.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.