NB1-es szezonértékelő – 3. rész
Magyar foci

NB1-es szezonértékelő – 3. rész

A Magyar Kupa szombati döntőjével végleg lezárult a 2018-2019-es idény a magyar első osztályú klubcsapatok számára. Mint az ismeretes, a bajnokságot a Ferencváros nyerte, története során 30. alkalommal, ezáltal az első olyan magyar csapat lett, aki felvarrhatja a harmadik csillagot a címere fölé. A kupát pedig a szombati döntőben győzedelmeskedő, nyártól a MOL Fehérvár nevet viselő MOL Vidi nyerte.

Az idényt egy háromrészes cikksorozatban foglalom össze, minden egyes csapat idei szereplésére külön kitérve. A tabellán felfele fogunk haladni, mindegyik részben négy csapat „lesz terítéken”. Vágjunk is bele – következzen a harmadik, egyben utolsó rész!

Budapest Honvéd:

Tulajdonosváltással megspékelt, viszonylag sikeresnek mondható szezont zárt a Kispest. Habár egy ideig a Debrecen és az Újpest hátát nézték, a végére utóbbi csapatot sikerült megelőzniük, és az már a kupadöntő előtt biztossá vált, hogy a negyedik helyezéssel indulhatnak a Európa Liga selejtezőjében. És ha már kupadöntő: az is szép teljesítmény a vörös-feketéktől, hogy döntőt játszhattak a Magyar Kupában!

De, mint ahogy arra a felvezető mondatban már utaltam, a fő attrakció Kispesten idén a tulajdonosváltás volt: George F. Hemingway, az ikonikussá vált előző tulajdonos megvált klubjától. A magyar-amerikai üzletember 2006-ban vette meg a klubot, és bár voltak nézeteltérései mind a szurkolókkal, mind az MLSZ-szel, azt nehéz elvitatni, hogy 13 év alatt rendbe rakta a klubot, ráadásul 2 évvel ezelőtt bajnokságot nyert, ami így visszatekintve is igen nagy bravúrnak számít.

Idén sokáig úgy tűnt, hogy csak az ötödik helyre lesz elég a szezonban nyújtott produkció, de az FTC elleni győztes hazai meccsen valami megváltozott: az utána következő utolsó 3 meccsen nem kaptak ki, a lehetséges 9 pontból 5-öt megszereztek, ami elég is volt a negyedik helyhez.

Ahogyan jelenleg az NB1-es csapatok jó részénél, úgy a kispestieknél is napirendben volt az edzőkérdés: Supka Attila szerződése lejárt, és nem hosszabbítottak vele, annak ellenére, hogy a szakember nem végzett rossz munkát: két negyedik hely a mérlege. Ráadásul több kulcsember is távozhat, vagy már biztosra is vehető a távozása, elég, ha csak az NB1-es (társ)gólkirály Holender Filipet említjük, aki a svájci Lugano-ban folytatja pályafutását. Az ő elvesztése például nagy érvágás, és ha lesznek még hozzá hasonlóan jelentős távozók (lesznek), akkor bizony új csapatot kell majd építeni Kispesten a következő szezonra – de már Giuseppe Sannino irányításával…

Debrecen:

Az egész élvonal – saját véleményem szerint – egyik legszimpatikusabb csapata, a DVSC lett az idei kiírása bronzérmese. Ez némiképp meglepetésnek mondható, hiszen a legtöbben a Fradi és a Vidi mögé bizonyára az Újpestet vagy a Honvédot tippelték harmadiknak, de a Loki már tavaly is megmutatta, hogy érdemes velük számolni, idén pedig ezt a harmadik hellyel be is bizonyították.

Az a külön kedvelhető a csapatban, hogy többnyire hazai, sőt, debreceni kötődésű játékosokkal, messze nem a legtöbb pénzből gazdálkodva érték el ezt a helyezést. Ráadásul a padon az a Herczeg András ül, akit én az NB1 egyik legjobb edzőjének tartok, nem véletlen, hogy megválasztották az idei év legjobb szakvezetőjének, teszem hozzá, abszolút megérdemelten. „Herczeg Bandi bá” a maximumnál is többet hozott ki a debreceni srácokból, nem egy ígéretes fiatalt beépítve a csapatba. Könnyen lehet, hogy ha a fejlődés folytatódik, a szurkolók is előbb-utóbb visszatalálnak a lelátóra – a Nagyerdei Stadion ugyanis bántóan üresen kong a legtöbb meccsen, pedig a harmadik legtöbb nézője átlagban elvileg a Lokinak volt.

De ha már Herczeg András szóba került, azt érdemes megemlíteni, hogy felröppentek olyan hírek, hogy távozhat a szezon befejeztével. És azt is rebesgetik, hogy könnyen megeshet, hogy a legutóbb Kisvárdán munkát vállaló, korábbi Debrecen-tréner Kondás Elemér térhet vissza a cívisvárosi kispadra. És nyilván a szurkolók úgy érezhetik, hogy a töretlen fejlődés záloga Herczeg maradása lenne, ám úgy hírlik, a szíve nem bírna az edzői munkával együtt járó stresszt, és korábban emiatt is volt az, hogy többször ideiglenesen vállalta csak a vezetőedzői feladatok elvégzését, amíg éppen edzőváltás közben voltak.

A kérdőjelek tehát Debrecenben és éppúgy megvannak, mint máshol, egy valami azonban biztos: a csapat a nyáron ismét nemzetközi selejtezőben szerepelhet.

MOL Vidi:

A nyár és az ősz kétségkívül a székesfehérváriakról szólt ebben a szezonban. 2012 után újra volt főtáblás magyar csapat Európában: a Vidi az EL-be jutott be, de előtte 4 kört is ment a BL-selejtezőben, és egyedül az AEK Athén elleni párharcot vesztette el – de nem voltak messze a BL-főtáblától sem, ha úgy tetszik, egy gól hiányzott annak idején. Azért az EL-szereplésre se lehetett panasz utána, a PAOK-ot oda-vissza verték, a Chelsea ellen pedig itthon játszottak egy remek, 2-2-es meccset. Fájdalom, végül ez nem ért továbbjutás, de a harmadik helyet megcsípték a csoportban, és 7 pontot szerezve felülmúlták 6 évvel ezelőtti Európa Liga szereplésüket.

Könnyen megeshet, hogy a kettős terhelés volt az, ami rányomta a bélyegét az őszi szezonjukra, már ami az OTP Bank Ligás szereplésüket illeti: ugyan nyeregették a meccseiket, de úgy készülhettek a Fradi elleni őszi (téli) szezonzáróra, hogy ha ott a zöld-fehérek győznek, gyakorlatilag eldől a bajnoki cím. Nem így lett, a fehérváriak legyőzték a Ferencvárost, életben tartva ezzel a reményeiket a bajnoki címre.

Ennek ellenére a tavasszal nyílt az olló a két együttes között, a Vidi nemhogy elé nem tudott kerülni, megközelíteni sem tudta jobban a Ferencvárost. Végül már világossá vált, ebben a bajnokságban a második helyre lesznek jók.

A nyáron viszont újult erővel vághatnak neki a selejtezőnek, viszont tavalyi jó szereplésüknek köszönhetően sokáig kiemeltek is lehetnek, így nem tartom kizártnak, hogy ismét láthatjuk őket majd az Európa Ligában. És ne legyenek kétségeink: a bajnoki címért ismételten harcba szállnak majd jövőre, és az egyik legnagyobb esélyesei lesznek, bármi is történjék addig.

Ferencváros:

A 2018-2019-es kiírás bajnoka, mint az ismeretes a zöld-fehér klub lett. Mindenképpen megérdemelt győzelem ez, hiszen valóban nem volt jobb csapat náluk, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, és végül jelentős előnnyel nyerték meg a pontvadászatot.

A szezon közben történt edzőváltás sem zavarta meg őket, Thomas Doll egyébként is az első helyen adta át a csapatot Sergei Rebrovnak, és persze kellett idő, hogy átálljon a csapat az ukrán edző által megkövetelt stílusra és játékra, szezon végére már a nemzetközi kupára nézve is egész biztatóan nézett ki a csapat. Ez annak fényében külön kiemelendő, hogy a télen tengernyi játékos érkezett, az ő beépítésük a csapatba szintén többé-kevésbé, de összességében inkább sikeresnek volt mondható.

A bajnoki címet pedig egy hatalmas fiesztával ünnepelték, azt gondolom, klubszimpátiától függetlenül elismerhetjük, hogy egy ilyen szurkolótábor megérdemel egy ilyen kaliberű „bulit”, és valóban nagy ünneplést csaptak. Persze ez érthető – elvégre az idén 120 éves klub a 30. bajnoki címét ünnepelte ezzel a diadallal. Egyedül a kupakiesés miatt lehet hiányérzete a fradistáknak – de ez valószínűleg kevésbé érdekli most őket.

És akkor jöhet az elmúlt években mumussá váló nemzetközi szereplés, most az EL-selejtező helyett a BL-kvalifikációban. Rebrovot deklaráltan a sikeresebb európai kupaszereplés miatt hozták ide, borzasztó kíváncsian várom – és valószínű, ezzel nem vagyok egyedül-, mi sül ki ebből. A bajnokságnak viszont jövőre is az egyik fő esélyeseként vágnak majd neki.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.