Nagyarányú vereséget szenvedett hazai pályán az FTC, kiesett a Bajnokok Ligájából
BL,kupák, válogatottak

Nagyarányú vereséget szenvedett hazai pályán az FTC, kiesett a Bajnokok Ligájából

Aligha használtunk nagy szavakat akkor, amikor arról beszéltünk a Ferencváros – Dinamo Zagreb Bajnokok Ligája-selejtező visszavágó előtt, hogy ez a Fradi elmúlt 15 évének legfontosabb mérkőzése. Főleg, hogy a kinti 1-1 minden zöld-fehér drukker számára reményt adhatott, érezhettük, hogy egyáltalán nincs lefutva ez a párharc, sőt, mi több: tulajdonképpen előnnyel várhatta a hazai visszavágót az FTC.

És hogy mi is történt 15 évvel ezelőtt? Legutoljára ekkor jutott be európai kupa csoportkörébe a Ferencváros, a Bajnokok Ligája-selejtezőjéből az UEFA-kupa kvalifikációjába pottyant, majd jutott onnan a ma Európa-ligának nevezett (és azóta jelentősen átalakított) sorozat főtáblájára.

Sergei Rebrov egyébként a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón nem 15, hanem 25 évről beszélt: ő arra célzott (még ha némiképp tévedett is, hiszen az a 25 az csak 24), hogy ennyi éve jutott be legutóbb a legrangosabb európai kupasorozatba, a Bajnokok Ligájába az FTC.

Ha pedig már megemlítettem Rebrovot, említsük meg azt is, hogy az ukrán tréner természetesen Davide Lanzafame távozásáról is megmondta a véleményét, hiszen az olasz támadó közvetlenül a mérkőzés előtt „lépett le”, korábbi csapatához, a Honvédhoz. Ám a mester annyival lerendezte az ügyet, hogy „játékosok jönnek-mennek, természetes az ilyen”. És innentől kezdve, hogy a Fradi ennyivel túllépett a Lanzafame-ügyön, lehetett is a meccsre koncentrálni!

Arra a meccsre, amelyre az imént szóba hozott ukrán szakvezető az „odavágóhoz” képest egy helyen megváltoztatta a kezdőcsapatát: a zágrábi mérkőzésen kicsit indiszponáltan játszó Heister helyett Civic kezdett a védelem bal oldalán, egyébként a többi 10 játékos személye nem változott az előző mérkőzéshez képest a kezdőben.

Parázs hangulatban kezdődött a mérkőzés, rögtön egy nagy Fradi-helyzettel, amikor is Tokmachoz került a labda, de a szélső végül nem tudta ellőni a kapus mellett. Egyébként a norvég szélső többször is hasonló módon tudott helyzetbe kerülni, egy előreívelést követően – érdekesség, hogy rendszerint a Ferencvárosban korábban megfordult Emir Dilaver számolta el magát horvát oldalon, így mögé érkezhettek ezek a labdák.

Ám sajnos a vezetést a horvát csapat szerezte meg, amiért igazán kár, mert addig eléggé egyenlő erők küzdelmének tűnt a meccs. Ráadásul némiképp váratlanul is esett a gól: a csapatkapitány Ademi lőtt pontosan a hálóba Olmo passza után, sajnos a védők gyűrűjéből. Ezzel megvolt a Dinamo-előny, 0-1.

Nem lankadt viszont a Fradi, és ugyan a bekapott gól tudatában óvatosabban kellett játszania, megvoltak a maga helyzetei, egy-két elfutás, szöglet után. Persze ne feledjük, a zágrábiak ugyanúgy tudtak veszélyes szituációkat kialakítani, de összességében semmiképpen sem játszott alárendeltebb szerepet a Ferencváros ellenfelénél.

A félidő végéig nem változott az eredmény, egy jobb iramú mérkőzést láthattunk, mint Zágrábban, kiváló hangulat mellett, több helyzettel tarkítva. Ilyen első félidő után szusszanhattak egyet a felek.

A második félidő sajnálatosan nem kezdődött jól a számunkra: Petkovic gyalogolhatott szinte be a tizenhatosra, és lőhetett gólt. 0-2, innentől kezdve 3 gól kellett volna a kilencedik kerületiek továbbjutásához, eldőlni látszott a dolog…

Érezhetően kinyílt a Fradi a második kapott gól után, lényegében innentől mindent egy lapra feltéve kellett rohamozniuk: az eredményen nem volt mit védeni, ellenben meg kellett valahogy próbálni háromszor is a Dinamo hálójába találni – nem ígérkezett könnyű feladatnak, valljuk be.

Főként úgy, hogy meg is lett az eredménye a túlzottan nyitott játéknak: újabb gólt szerzett horvát bajnokcsapat, ezúttal a legnagyobb sztárjuk, Olmo volt eredményes. Várható volt, hogy a spanyolnak egyszer el fog sülni a lába, nos, ez a pillanat az 55. percben érkezett el. 0-3, végleg eldőlt.

Kezdhetett kissé hitehagyottá válni az FTC, hiszen egyre távolabbinak tűnt a továbbjutás. Hiába nőttek fel a Dinamohoz játékban – mert ez kétségtelenül így volt, akárki akármit mond -, gólokban ez nem mutatkozott meg. Kár érte, mert eddig a Ferencváros 5 meccsen keresztül felnőtt a Bajnokok Ligája-színvonalra, méltó ellenfele volt a Ludogoretsnek, a Vallettának, és az első mérkőzésen a Dinamo Zagrebnek is. Sajnálatos módon a visszavágón a régió egyik legjobb csapata, a Zagreb érvényesítette a papírformát, de ez leginkább a gólokban mutatkozott meg, kevésbé a két csapat játéka közti különbségben.

A Fradi nem túl kedvező helyzetére az is rátett egy lapáttal, hogy a bosnyák balhátvédet, Civicet második sárga lapja után kiállította a játékvezető – a döntéssel sajnos nehéz volt vitatkozni. Rebrov mester közben próbálta cserékkel felrázni a csapatát, ám az ügyön ez sem segített túl sokat.

Jött a negyedik horvát gól is, az egyre inkább önbizalmát vesztő Dibusz hibája után – gyakorlatilag odaütött egy nem túl erős labdát egy horvát támadónak -, újabb gólt szerzett az ellenfél, a gólszerző Gojak volt.

A végén a horvátok kaptak még egy büntetőt, de szerencsére kihagyták, így a kegyelemdöfés elmaradt. A lefújáskor tehát 0-4 állt az eredményjelzőn, ennyi maradt az eredmény.

Nagyarányú vereséget szenvedett tehát a Ferencváros a Dinamo Zagrebtől, ami azért fájó különösen, mert a gólok számának különbsége nem tükrözi hűen a meccs képét, és azt, hogy a két csapat játéka között koránt sem volt ekkora differencia. Azonban szögezzük le: ezzel az FTC búcsúzott a BL-től, és az EL-ben folytatja.

Öröm az ürömben, hogy az Európa-liga selejtezőjében viszont egyetlen párharcra van a csoportkörtől a zöld-fehér együttes. A playoff-körben majd az izraeli Maccabi Tel-Aviv és a litván Suduva párharcának továbbjutója vár majd a Fradira. Egyébként az első mérkőzésen a litvánok szereztek 2-1-es előnyt, méghozzá idegenben.

A BL-kaland tehát véget ért, folytatás az EL-ben.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.