Nagy Dániel (Újpest): „Úgy akarok teljesíteni, hogy újra meghívót kapjak a válogatottba”
Interjú

Nagy Dániel (Újpest): „Úgy akarok teljesíteni, hogy újra meghívót kapjak a válogatottba”

Gyere már, focitavasz: február 24-én, szombaton ismét útjára indul a labda az OTP Bank Ligában. Az élvonalbeli bajnokság 20. fordulójában az Újpest a Swietelsky Haladást látja vendégül 17 órai kezdettel a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadionban. A fővárosi csapat egyik legjobb képességű, Németországot is megjárt labdarúgóját, Nagy Dánielt többek között a nyitánnyal kapcsolatban is kérdeztük.

– Készen állnak?
– Azt gondolom, igen – mondta a Football Factornak a 26 esztendős Nagy Dániel, a 26 ponttal a bajnoki tabella ötödik helyén telelő Újpest 2-szeres válogatott labdarúgója, aki 2017. október 10-én, a Feröer elleni, hazai pályán 1–0-ra megnyert világbajnoki selejtezőn debütált a nemzeti csapatban, és aki az ősszel 19 élvonalbeli találkozón 4-szer volt eredményes lila-fehérben. – Úgy érzem, magunk mögött tudhatunk egy egész jó hathetes alapozást. Dolgoztunk itthon, majd Törökországban ragyogó körülmények között készülhettünk a tavaszi idényre. Összességében tehát jól sikerültek az elmúlt hetek, így pozitívan tekintek az előttünk álló félévre.

– Annak ellenére is, hogy bár kétségkívül márkás vetélytársakkal csaptak össze, de a Törökországban vívott előkészületi találkozók során nem sok sikerélmény érte az alakulatot?
– Az eredmény akkor és ott nem volt annyira fontos, mint az, hogy amit az edzőnk, Nebojsa Vignjevic kért tőlünk, amit látni szeretne, azt mi csapatként mennyire tudtuk visszaadni. Mindez megvalósult, ezért is vagyok bizakodó, mert a csapaton belüli kommunikáció és az együttes mozgások is egyre jobbak voltak.

– Továbbra is alapemberként számolnak önnel?
– Szerintem igen. Egész jó félévet tudhatok magam mögött, így arra számítok, hogy a tavasszal is kezdőként fogok pályára lépni, de természetesen jó és erős a keretünk, így minden héten oda kell tennie magát mindenkinek. Be kell bizonyítanom nekem is, hogy ott a helyem, különben igen hamar a kispadon találhatom magam.

– Az azért nyilván segíthet, ha januárban és februárban sem bajlódott semmilyen nyavalyával.
– Szerencsére elkerültek a sérülések és a betegségek, így végig tudtam csinálni a felkészülést.

– A szombaton lejátszott, a korábbi újpesti futballista, Szanyó Károly által felkészített, az NB III, Keleti csoportjában szereplő Balassagyarmat elleni edzőmeccsről mi a véleménye? Azt szokás mondani, amelyik társulat 1–0-ra tud nyerni, az jó csapat.
– Sajnos erről a találkozóról semmit nem tudok mondani, ugyanis edzésünk volt a mérkőzés időpontjában, ezért nem láttam.

– A pontvadászat tavaszi folytatása viszont már látótávolságon belül van. Mire számít a nyitányon?
– Nem lesz könnyű mérkőzés a Szombathely ellen, de ugye, otthon játszunk és szeretnénk jó futballal, no és győzelemmel nyitni a szezont, mert biztos vagyok abban, hogy a siker nagy lökést adhat a következő mérkőzésekre. Mindent megteszünk azért, hogy a három pont itthon maradjon.

– Már csak azért is, mert van miért visszavágniuk?
– Amikor legutóbb az ellenfelünk soproni albérletében találkoztunk a Haladással, sajnos nem futballoztunk jól, és ki is kaptunk 1–0-ra, amit gyorsan el is felejtettem, mert már másnap arra próbáltam koncentrálni, hogy kijavítsuk a hibát. A szombathelyi jó csapat, rutinos játékosokkal, úgyhogy tudom, nem lesz egyszerű legyőzni.

– Az aktuális kilencven perc előtt mérlegel? Úgy értem, valamelyest számít, hogy van törlesztenivalójuk? Vagy profi futballistaként akkor is ugyanolyan motivációval, elszántsággal és lelkesedéssel várná a vasiak elleni meccset, ha az ősszel éppenséggel nyertek volna?
– Ez a meccs a múlt, amin már nem tudunk változtatni, így azon vagyunk minden riválisunkkal szemben, hogy megnyerjük az adott mérkőzést. Persze adhat pozitív vagy negatív töltetet az előző találkozó kimenetele, de személy szerint ilyesmivel nem szoktam foglalkozni, mert csak egy a fontos, éspedig az, hogy meg akarom nyerni azt a mérkőzést.

– Akár az ominózus Haladás-meccs, akár az őszi idény befejezése óta előrelépett bármiben is az Újpest? Ebben az évben ugyan még csak felkészülési derbiket vívtak, de a benyomásai mit sugallnak?
– Ahogy teltek a hetek, a hónapok és egyre többet játszottunk együtt, egyre jobban néztünk ki csapatként. A pályán belül is ezt éreztem, és ez az, amiben legfőképp előreléptünk.

– Szép tavasz elé néznek?
– Nem szoktam nagyon sokat előregondolkodni, és csapatként is mindig csak a következő feladatra koncentrálunk. Éppen ezért most azon vagyunk, hogy a hétvégén a Szombathely ellen jó teljesítménnyel megszerezzük a három pontot, aztán meglátjuk, mi lesz azután. Szeretnénk a Magyar Kupában jól szerepelni, ami pedig engem illet, szeretnék jól játszani és úgy akarok teljesíteni, hogy újra meghívót kapjak a válogatottba, mert az egyéni célom ez.

– A belga Georges Leekens, a magyar válogatott nemrégiben kinevezett szövetségi kapitánya felvette önnel a kapcsolatot, érdeklődött a hogyléte felöl?
– Velem személy szerint nem beszélt, de gondolom, legfőképpen úgyis a következő mérkőzések lesznek a mérvadók, hogy kiket fog behívni a következő összetartásra.

– Bajnokság ide vagy oda, fogalmazhatunk úgy, hogy az Újpest számára a két legfontosabb találkozó a Magyar Kupa nyolcaddöntője, avagy a Paks elleni oda- és visszavágó?
– A jelenlegi helyzetet tekintve igen, hiszen a kupában szeretnénk minél jobban szerepelni, sőt, szeretnénk megnyerni a sorozatot. Ez volt a felkészülés alatt a legtöbbet tárgyalt téma, hogy a két találkozón jól játsszunk és továbbjussunk a következő fordulóba.

– A góllövő stoplisaikon sok múlik. Apropó: lehet egy profi futballistának kedvenc focicipő márkája?
– Biztos vagyok benne, hogy minden játékosnak megvan az a típusú cipője, amiben a legkényelmesebben és a legjobban érzi magát a pályán. Habár régen én Adidasban játszottam, nemrégiben Nike-ra váltottam, újabban ebben érzem a legkomfortosabban magam, szóval ez lehet változó is. Mindazonáltal tudok olyan srácokról is, akik több éve ugyanahhoz a márkához ragaszkodnak.

– Nem csupán a focicipő tekintetében, hanem a hétköznapokban is ragaszkodik az Adidashoz és a Nike-hoz?
– Nem igazán. Leginkább a futballban, ahol igazán fontos számomra, hogy tényleg olyan cipőt vegyek fel, amiben a legjobban érzem magam. A hétköznapok során leginkább az számít, hogy jól nézzen ki.

– A hangulatán múlik?
– Inkább azon, mihez passzol. Ami az utcai cipőket illeti, van Pumám, Nike-om, sőt, Adidasom is, ahogy persze más márkájú is. Szóval olyan nincs, hogy eldöntöttem, márpedig csak egyetlen márkájú lábbelit viselnék.

– Egy mondás szerint a nőknek száz cipőjük van. És egy futballistánál mennyi az annyi?
– Nekem ennél jóval kevesebb van, úgy tíz-tizenöt pár lehet, de ebbe már mindent beleszámoltam – a futócipőt is.

Horváth M. Attila

Bogomil Rajnov bolgár író szerint az élet mindig a legkellemetlenebb dolgot hagyja a végére, mintegy desszert gyanánt. Azt már viszont én teszem hozzá, hogy a futball olyan édesség, amely bármely napszakban fogyasztható, nem hizlal, és ha nincs, elvonási tüneteket okozhat. Közel másfél évtizedes tollforgatói tapasztalat, illetve több mint tíz esztendeje íródó blogos múlt (Foci a köbön) mondatja ezt velem – amit nem is cserélnék el semmire.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.