Moszkvába látogat a Ferencváros az Európa-ligában – ellenfélnéző
Magyar foci

Moszkvába látogat a Ferencváros az Európa-ligában – ellenfélnéző

Az Espanyol elleni bravúros döntetlent és a Ludogorets elleni nagyarányú vereséget követően ismét harcba száll a Ferencváros az Európa-ligában. Ugyanis csütörtökön Moszkvába látogat a zöld-fehér klub, ahol a CSKA vendégei lesznek az EL-csoportkör harmadik fordulójában. Ahogy az olvasók már megszokhatták, következzen az eddigiekhez hasonló ellenfélbemutató, egyfajta felvezetésként a mérkőzés elé – ismerjük hát meg közelebbről is a CSKA Moszkvát! Ellenfélnéző, itt, a Football Factor Blogon!

Rögtön kezdjük is azzal, hogy rápillantunk a tabellára: a Fradi a harmadik, eddig 1 megszerzett ponttal, az oroszok viszont jelenleg utolsóak, mindössze 1 rúgott, és 7 kapott góllal. Ugyanis az első fordulóban a Ludogoretstől szenvedtek nagyarányú, 5-1-es vereséget, majd azt követően az Espanyol is megverte őket, 2-0-ra.

Pedig a sorsoláskor pont a moszkvaiakat tartották a legtöbben a legerősebb csapatnak a kvartettből, ehhez képest van mit javulniuk – nem kérdéses tehát, hogy egy rendkívül feltüzelt és sikeréhes csapat fogadja majd a Ferencvárost csütörtök este.

A CSKA az orosz bajnokság, a Premier Liga előző idénybeli kiírásában a 4. helyen végzett, így a BL-ről éppen, hogy lemaradt, de selejtező nélkül jutott az Európa-liga csoportkörébe. A csoportkör sorsolását egyébként az első kalapból várta, koefficiense alapján ugyanis papíron a második számú európai kupa 10. legerősebb csapatának számít.

Jelenleg egyébként az orosz élcsapat a bajnokságban 13 fordulót követően az 5. helyen áll, 26 megszerzett ponttal. Azt mondanom sem kell, hogy ha a bajnokság végén is így állnának, és megint nem sikerülne legalább a Bajnokok Ligája selejtezőjébe jutni, akkor az hatalmas csalódás lenne a nagymúltú gárdának – habár tudjuk, hogy éppenséggel az EL megnyerésével egyenes út vezet az első számú európai kupasorozat főtáblájára…

Ha az európai eredményeiket nézzük, a CSKA legnagyobb sikere mindeddig a 2005-ös UEFA-kupa győzelem, ahol a BL-selejtezőből indulva, majd ott a csoportkörben kiesve jutottak egyáltalán az UEFA-kupa egyenes kiesés szakaszába, de ott egészen a döntőig meneteltek, a fináléban pedig a Sportingot verték 3-1-re. (Az utána következő Európai Szuperkupát viszont elvesztették a Liverpoollal szemben, itt is 3-1 lett a végeredmény.)

1999 óta mindig valamelyik európai kupa csoportkörében szerepeltek. Az előző idényben például a BL-ben, ott kétszer is legyőzték a Real Madridot, igaz, a csoportjuk utolsó helyezettjeként estek végül ki. Ha csak a közelmúltat nézzük, a legnagyobb eredményüknek a két évvel ezelőtti Európa-liga negyeddöntő mondható, a BL-ben ilyen messze legutóbb 2010-ben jutottak.

Van tehát „némi” különbség nemzetközi tapasztalat szempontjából a két együttes között. És akkor még a keretek közötti különbségről nem is beszéltünk – persze, jól tudjuk, az csak játék a Transfermarkt számadataival, de összehasonlításképpen feltétlen érdemes ránézni.

A Moszkva kerete 136,78 milliós (természetesen euróban), míg a Fradi összesen 19,33 millióra van becsülve a német portál által. A CSKA legértékesebb játékosa, az orosz-brazil jobbhátvéd, Mário Fernandes egymaga többet ér a maga 30 milliós értékével ezen adatbázis adatai alapján, mint az FTC teljes kerete. De hát tudjuk, úgysem a számok fognak focizni.

Nyilván nem lesz könnyű meccs, arra egy percig se számítson senki. Nagyon nehéz helyzetben van az FTC, egy életéért küzdő ellenféllel fog megmérkőzni, ráadásul a kilencedik kerületiek mintha kisebb-nagyobb formahanyatláson mennének éppen keresztül – például a hétvégi, Újpest elleni játék sem volt épp a legmeggyőzőbb, hiába húzták be 1-0-lal a meccset.

Ugyanakkor a Fradi az Espanyol ellen megmutatta, milyen játékkal lehet keresnivalója Európában, mi kell ahhoz, hogy további pontokat gyűjtsön – reméljük ezúttal is valami hasonlóan jó eredmény jön majd ki belőle, persze legfőképp ehhez egy erőn felüli védekezésre lesz majd szükség. A CSKA támadni fog hazai pályán, mindent megtéve a győzelem mielőbbi bebiztosítására – ezeket a rohamokat kell majd állni a magyar csapatnak.

A mérkőzés helyszíne a képen is látható moszkvai VEB Aréna lesz – ez a kisebbik orosz fővárosi stadion a híres Luzsnyiki mellett. nagyából 30000 fő befogadására alkalmas ez a létesítmény. Kezdés csütörtökön, 18:55-kor!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.