Mindhárom magyar csapat búcsúzott az Európa-ligától
Magyar foci

Mindhárom magyar csapat búcsúzott az Európa-ligától

Az Európa-liga selejtező második körének visszavágóit – amelyben még mind a három EL-ben induló magyar csapat érdekelt volt – közel egy időpontban rendezték, immár augusztusban. Ami talán kevésbé volt biztató, hogy hármuk közül mindössze egy, a Fehérvár várhatta előnyről (1-0) a második mérkőzést. Mint tudjuk, a Honvéd gólnélküli döntetlent játszott itthon a Craiovával, míg a Debrecen simának mondható, 0-3-as vereséget szenvedett idegenben az olasz élvonalbeli Torino ellen. A visszavágók sem sikerültek sokkal jobban: sajnos most már tudjuk, hogy mindhárom magyar csapat búcsúzott az Európa-ligától.

Universitatea Craiova – Budapest Honvéd:

Egy túlságosan izgalmasnak nem mondható „odavágó” után a román csapat mintegy 20 ezer fanatikus előtt fogadhatta a Honvédot. Azt a Honvédot, amely ugyan hazai pályán megúszta kapott gól nélkül, és ott volt az esély, hogy idegenben is gólt szerezzen – ami ugye, „duplát ér” -, de az biztos volt, hogy egy valamije nem lesz a kispestieknek Romániában: könnyű dolga.

Nos, könnyű dolga valóban nem volt a Honvédnak, de jelentősen megnehezítették a románok dolgát. Ám a mérkőzés pikantériáját nem is ez adta, hanem hogy közel 150 (!) percig tartott.

120 perc után is gólnélküli döntetlen volt az állás, és azt mondom, ugorjuk is át az első 119 percet, merthogy a meccs legemlékezetesebb pillanatai csak ezután következtek. Egyedül talán Lefkovits kapus súlyosnak tűnő sérülését lehetne kiemelni: a kispesti hálóőrt egy rosszul sikerült földreérés után mentővel kellett levinni a pályáról, helyére az a Berla Attila állt be, aki ezzel debütált a Honvédban.

No de mi is történt abban a bizonyos 119. percben? Egy román szögletet követően kisebb kakaskodás alakult ki a két csapat játékosai között, pont az addig sem túl visszafogott román tábor előtt. A játékvezető békíteni igyekezett a feleket, amikor közvetlenül mellette egy hanggránát robbant, aminek következtében a földre került.

Az északír bírót hosszan a pályán ápolták, újra be kellett jönnie a mentőnek. Az UEFA ellenőre is megérkezett közben, és miután a sípmesternek sikerült talpra állnia, egyeztett is vele. Ez igencsak elhúzódott, utána a játékosokkal is konzultált az északír spori, kiosztott két sárgát, és eléggé úgy tűnt, a tartalék játékvezetőnek kell folytatnia a meccs levezetését.

A játékosok közben nem igazán tudták mi fog történni, teljesen félbeszakadt a mérkőzés, néhányan mozogtak, dekázgattak, de hosszú percekig állt a játék. Végül bejött a tartalék játékvezető, az órát 119 percre állították vissza, de az utolsó egy percet már egy sima passzolgatással lepörgették a játékosok – következhetett a büntetőpárbaj!

Amelyben a Honvéd – mit tagadjuk – igen gyászosan szerepelt: a négyből mindössze egy büntetőpontról elvégzett rúgást sikerült gólra váltaniuk, addig a románok négyből négyet belőttek. A piros-feketék közül egyedül N’gog tudott a hálóba találni.

Így hát a Craiova bizonyult jobbnak a büntetőrúgásokat követően, amiért azért igazán kár, mert előzetesen a Honvédnál jóval jobbnak tartottuk őket, és ha már a tizenegyesekig el tudott jutni a kispesti alakult (hozzáteszem, már ez is egyfajta bravúrocska), akkor már igazán meg lehetett volna kaparintani ott a továbbjutást. Végül ez nem jött össze, a kispestiek búcsúztak az EL-től, igaz, rendkívül botrányos körülmények között.

Debrecen – Torino:

Nem túlzás azt állítani, hogy ez a párharc már az első meccsen eldőlt. Igaz, a Debrecennek egy Torino szintű csapat ellen kiesni nem szégyen. Így hát nem is lehetett más a céljuk Herczeg Andráséknak, mint tisztességesen lehozni a visszavágót, és kiszolgálni a rég nem látott, több, mint 15 ezres közönséget a Nagyerdőben.

Hogy ez sikerült-e, vagy sem, azt döntsék el a debreceni szurkolók. Mindenesetre rögzítsük a tényt: a Torino továbbjutásához kétség sem férhetett, 7-1-es összesítéssel búcsúztatták a hajdúságiakat. A debreceni meccsen 1-4-re nyertek.

Már az elején több nagy helyzetet dolgozott ki az olasz csapat, a 12. percben például Kusnyírnak kellett a gólvonalról mentenie. Kapott gól nélkül a 25. percig sikerült kihúznia a Lokinak: egy higgadtan végigvitt akció után az olasz válogatott csatár, Zaza volt eredményes.

Sajnos a Torino ezután sem igazán akart leállni: 7 perccel később jött az újabb olasz gól, ezúttal Izzo volt eredményes; szinte a teljes debreceni védelem verve volt. Hiába, ahogyan azt sejtettük is a meccse előtt, ebben a párharcban a Debrecennek a szimpatikus vesztes szerepe jutott.

A félidő vége felett akadt pár Loki-lehetőség, főként Garba volt igen aktív. Persze emellett az olasz csapat is próbálkozott, de helyzeteik ezúttal kimaradtak. Nem is született több találat már az első félidőben, 0-2-vel mentek egyet szusszanni a csapatok.

A második félidőben némiképp a vendéglátók kezdtek jobban, olyannyira, hogy az 52. percben az első félidőben ugyan sokat szabálytalankodó, de kétségkívül aktív Haruna Garba szépített! 1-2! Nagy szurkolásba kezdett ezután a debreceni keménymag, mert ha a párharc megfordítására esély már nem volt, azért úgy érezhették, hogy legalább hazai pályán kinéz egy szép eredmény.

Sajnos ez végül nem így lett. A Torino egy ellentámadást követően szerzett újabb gólt, már a második félidő második felében, így nemcsak a párharc, hanem ez a meccs is végleg eldőlt. Sőt, már a hosszabbításban még egyet rúgott rá az olasz gárda, de az már nem osztott, nem szorzott.

Azért azt mindenképpen jegyezzük meg, hogy a DVSC próbálkozott becsülettel, főleg a második félidőben több védenivalója is akadt Sirigu kapusnak. De összességében a torinoiak magabiztosan búcsúztatták a magyar csapatot. Az azonban mindent elmond, hogy a debreceni közönség még így is Herczeg Andrást éltette…

Vaduz – MOL Fehérvár:

Soványka előnnyel utazhatott Liechtensteinbe a Fehérvár, és a visszavágó se ígérkezett túl könnyűnek. Az 1-0-s előnyről még maga Marko Nikolics is azt mondta, hogy igen veszélyes, és sajnálatos módon végül igaza is lett.

Az első félidő viszonylag eseménytelenül telt, a nagyobb helyzetek azért talán a Fehérvár oldalán adódtak. Gól nem született, 0-0-s félidei állással mehettek szünetelni a csapatok. Ekkor még megvolt a Vidi előnye, és láthattuk, hogy ők a jobb csapat, de kezdhettünk kicsit aggódni…

Aggodalmaink a második félidőben (és főleg utána) igazolódtak be. A 60. percben egy fölösleges Nego-szabálytalanság miatt büntetőt ítélt a játékvezető, amit a liechtensteiniek gólra is váltottak (nevezetesen a sértett, Gajic); nem volt esélye Kovácsiknak. Ezzel az ellenfél kiegyenlítette a párharcot, és ezzel az eredménnyel továbbjutásra álltak a felek.

A Magyarországról érkezett szurkolók ezután ébresztőt fújtak a lelátóról, de sajnos ez sem hatott: a nagyobb helyzeteket ezt követően a Vaduz dolgozta ki. A második félidő első nagy fehérvári lehetőségére a 78. percig kellett várni, de Elek kihagyta a helyzetét. Majd nem sokkal később Scepovic még nagyobb ziccerben hibázott.

A rendes játékidő végül nem hozott döntést, következhetett a hosszabbítás, amelyet a Vaduz kezdett jobban. Ráadásul még a hosszabbítás első félidejében újabb gólt tudtak szerezni, Coulibaly duplázta meg az előnyüket. És ezzel bizony már ők álltak továbbjutásra.

Rögtön az újabb fordulást követően kiállítottak egy liechtensteinit, de a székesfehérváriakon ez sem segített: hiába erőlködtek, és küzdöttek a legvégéig, csak nem sikerült begyötörni egyetlen egy gólt sem (pedig az már az ő továbbjutásukat eredményezte volna).

Így hatalmas meglepetésre már az EL-selejtező második körében búcsúztak a tavaly a kupasorozattól a tavaly még főtáblán szereplő fehérváriak, és még nagyobb fájdalom, hogy tették mindezt egy náluk gyengébben rangsorolt ellenfél ellen.

Szörnyű leírni: mindezek azt jelentik, hogy mindhárom EL-szereplőnk kiesett a selejtező második körében. A magyar csapatok közül egyedül a Fradi maradt állva, igaz, ők a BL-ben. És ha ez még nem lenne elég: a DAC is vereséget szenvedett a visszavágón a görög Atromitosztól (3-2-re kaptak ki), ami a kiesüket jelentette.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.