Magyar Kupa: hozták a kötelezőt a „profik”, de 11 negyedosztályú csapat is a legjobb 64 között
Magyar foci

Magyar Kupa: hozták a kötelezőt a „profik”, de 11 negyedosztályú csapat is a legjobb 64 között

Az elmúlt hétvége a MOL Magyar Kupa küzdelmeiről szólt a magyar labdarúgásban, ugyanis a 128-as főtábla most vette kezdetét, immár a profi csapatok becsatlakozásával. Az elsőtől az ötödosztályig képviseltették magukat a csapatok, az egyetlen ötödosztályú, azaz megye II-es együttes a Ráckeve volt, és a sorsnak köszönhetően pont a Ferencvárossal mérkőztek. Természetesen minden meccs krónikájára vagy akár csak eredményére nem térhetünk ki, ám foglaljuk össze első sorban az NB1-es klubokra fókuszálva, mi történt a Magyar Kupában a hétvégén.

Mindegyik NB1-es csapat, amelyik játszott, továbbment (sőt, az NB2-esekről ugyanez elmondható). Közülük a legnagyobb különbségű győzelmet a Zalaegerszeg aratta, aki 0-11-re múlta felül a Borsod megyei I-ből érkező Mezőkeresztest. De 10 gólig jutott a Csákvár és a Kisvárda is (előbbi a Szarvaskendet, utóbbi a Kecskédet múlta felül – mindkét csapat a megyei I. osztályban szerepel).

Az NB1-es nagyágyúkra leginkább a kissé tartalékosság volt jellemző, de abszolút komolyan vették az összecsapást. Mint azt már a bevezetőben említettem, a hétközben még a Dinamo Zagrebet kiejtő Ferencváros Ráckevére látogatott, ahol ugyan egyik szerdán pályára lépő játékos sem játszott, így is viszonylag erős kezdővel rohamozták a Pest megyeieket. A vége 1-6 lett, a mérkőzés legnagyobb pillanata az volt, amikor a Ráckeve betalált Bogdán Ádám hálójába, szinte alig hitte el bárki is, hogy ez megtörténhet. A találkozón szerepet kapott a 29-szeres magyar válogatott, komoly NB1-es múlttal rendelkező Kenesei Krisztián, aki saját bevallása szerint inkább „buliként” fogta fel ezt a meccset, ám két kötényt így is kiosztott a Fradi játékosainak.

Az FTC-hez hasonlóan szombaton lépett még pályára az MTK, amely 0-8 arányban győzedelmeskedett a 43. sz. Építők ellen, akik a BLSZ I-ben szerepelnek, így tehát nem kellett sokat utazniuk a Hungária körútiaknak. Prosser Dániel duplázni tudott a meccsen; az MTK győzelméhez sok kétség nem férhetett, már az 1. percben vezetést szereztek; a végeredményt végül a 86. percben Schön Szabolcs állította be.

Vasárnap lépett pályára a Fehérvár, amely Jász-Nagykun-Szolnok megyébe látogatott, az ottani első osztályban szereplő Tiszaföldvárhoz, és aratott végül könnyed győzelmet. Az első gólig negyed órát kellett várni, akkor Géresi köszönt be, Nikolics duplázni tudott, Evandro pedig szerzett egy nem mindennapi gólt (és ünnepelte azt nem mindennapian). A Tiszaföldvár talán legjobbja a kapusuk, Gerhát volt, aki nem egy pazar védést bemutatott a találkozó folyamán.

A Budapest Honvéd találkozója is vasárnapra volt kiírva, ők Tiszaújvárosba látogattak, de a Fehérvár ellenfelével ellentétben a Tiszaújváros az NB3-ban szerepel. Némiképp ráijesztett a meglehetősen erős kezdővel pályára lépő Honvédra a vendéglátó, ugyanis a 4. percben egy büntetőből szerzett találattal vezetéshez jutottak. Gazdag csak a 30. percben tudott egyenlíteni, a fordításra pedig egészen a 60. minutumig kellett várni, amikor újra Gazdag talált be. A remek formában futballozó középpályás még további két alkalommal vette be a Tiszaföldvár hálóját. A vége 1-7 lett, sok esélyt végül nem hagyott a Honvéd, úgy is mondhatnánk, hogy bedarálta a földváriakat.

A Mezőkövesd 8 gólt szerzett a Mándok ellen, igaz a Szabolcs megyei I.-ben szereplő csapat is be tudott találni a kövesdiek hálójába. Berecz triplázott, a kissé tartalékos Kövesd pedig könnyű győzelmet könyvelhetett el.

A legszorosabb mérkőzést az NB1-es csapatok közül a Paks játszotta, méghozzá az NB3-as Hatvan ellen. Nem mondhatni, hogy ne vették volna komolyan a hatvaniakat, hiszen „telibe” álltak fel, sőt, a 10. percben vezetést is szereztek Szakály Dénes tizenegyesével. A 27. percben aztán egyenlített a Hatvan, és sokáig nem is változott az eredmény, végül Haraszti a 72. és a 79. percben is a hálóba talált, továbbjuttatva ezzel a Tolna megyei csapatot.

Néhány meccset sajnálatos módon el kellett halasztani, így többek között az Újpest, a Diósgyőr, a Puskás Akadémia és a Nyíregyháza is októberben pótolja majd a most elmaradt találkozóját. Az halasztási ok minden esetben koronavírusos fertőzés, vagy annak gyanúja volt.

Mint ahogy a címből is kiderült, 11 negyedosztályú, azaz megyei vagy budapesti I. osztályú csapat lépett tovább a következő körbe. Közülük persze voltak olyanok, akik más megyei bajnokságban szereplőt győztek le, de akadt néhány olyan találkozó is, amikor megye I-es egyesület mért vereséget NB3-as csapatra.

Meg kell említeni a Bátaszék (Tolna megye I.) és a Fehérgyarmat (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei I.) összecsapását, ahol dacára annak, hogy azonos osztályú bajnokságban szereplő két csapatról beszélünk, az eredmény alapján több osztálynyi különbséget is feltételezhetnénk: a hazaiak 8-1-re múlták felül a Szabolcs megyeieket.

Az alsóbb osztályú, de sok gólt hozó meccseknél maradva még szintén említésre méltó a Mezőtúr (Jász-Nagykun-Szolnok megye I.) és a Ménfőcsanak (NB3) találkozója. Itt ugyan egy osztály különbség van a két együttes között, de akár több is lehetett volna: az idegenben játszó Ménfőcsanak 1-9-cel volt nem túl kellemes vendég a mezőtúriak számára.

A következő, második főtáblás és összességében 7. fordulót a tervek szerint október 28-án rendezik majd, immár a fele mezőny, 64 csapat részvételével. Az új lebonyolítás szerint a párharcok egészen a döntőig, azt is beleértve (amit tervek szerint a Puskás Arénában rendeznek majd) egy meccsen dőlnek majd el. Folytatás tehát bő egy hónap múlva, illetve a pótlóknak október 7-én és 10-én esedékes a pótlómeccsük.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.