Lifehackek a focipályán, avagy trükkök, amiket mindenki alkalmaz, de senki sem beszél róluk
Sporttudomány

Lifehackek a focipályán, avagy trükkök, amiket mindenki alkalmaz, de senki sem beszél róluk

A labdarúgás szép játék. Gondolom, ebben nincs vita a cikk olvasói és köztem. Ugyanakkor mind nagyon jól tudjuk, hogy van a focimeccseknek egy nem túl szép oldala is, ezek azok az alattomosabb trükkök, amelyeket mindenki alkalmaz, hiszen enélkül – legyen szó akármilyen színvonalú, osztályú, minőségű meccsről – nem lehet érvényesülni a focipályán. Ezek többségét maguk az edzők tanítják a játékosaiknak, és igen, azt gondolom, hogy ez velejárója, hozzátartozója ennek a játéknak. Most bemutatok néhány ilyet. Természetesen én senkit nem bátorítok az ilyen jellegű – nevezzük lifehackeknek, mivel a kívánt eredmény elérésének megkönnyítésére szolgálnak – a használatára 🙂

Taktikai fault. Mindenki számára ismerős jelenség, amikor egy játékos, érezve, hogy szabályos eszközökkel nem lehet megakadályozni az ellenfél gólhelyzetbe kerülését, szándékosan szabálytalanságot követ el, megakasztva ezzel az ellenfél akcióját. Azt is jól tudjuk, hogy ennek gyakran sárga lap a jutalma. Taktikai szempontból különösen fontos az úgynevezett inga-effektus megakadályozása az ilyen jellegű szabálytalansággal. Az inga-effektus egy igen veszélyes eleme a játéknak, ez akkor történik, amikor az egyik csapat nagyon mélyen behatol a másik csapat védelmébe, és ott labdát veszt. Majd egy ugyanolyan mély behatolás következik a csapat saját kapuja előtt. Legrosszabb esetben gólhelyzet az egyik, gól(helyzet) a másik kapu előtt. Ezért kulcsfontosságú a kontratámadás megakadályozása, akár fault árán is. Általában még a felgyorsítás fázisa előtt meg szokták állítani ilyenkor az ellenfelet.

Műesés. Manapság a legtöbb vitát kiváltó negatív jelenség a pályákon, ugyanakkor ez is velejárója a futballnak. A közelmúltban több szabályváltoztatást is eszközöltek ellene, ilyen például, hogy Angliában a műesést bemutató játékost már utólag, a felvételek alapján el lehet tiltani, de a videóbíró bevezetéséhez is nagyban hozzájárultak a sokat színészkedő játékosok. Ennek ellenére edzők tucatjai vélik úgy, hogy ez is a taktika része, és ha máshogy nem megy, így kell előnyt szerezni. Legismertebb esete, amikor a támadó a tizenhatoson belülre ér, összeakasztja a saját lábát (vagy belerúg egyikkel a másikba hátulról); ezt szokták a játékvezetők leginkább megenni.

Ék kapu elé érkezése. Tiszta gólhelyzetbe kerülni nem könnyű. Korábban foglalkoztam már a csatárok feladataival, amelybe – sajnos vagy nem – beletartozik olykor az önmaga tisztára játszása, nem a legtisztább eszközökkel. Ilyen például, amikor a csatár észrevétlenül elgáncsolja az előtte futó védőt, aki így elesik, és tisztán kaphat labdát. Vagy amikor a csatár ellöki a beadás pillanatában a védőt, és tisztán kapura fejel. Ügyes játékos mindkettőt tudja alkalmazni, anélkül, hogy a játékvezető sípja megszólalna.

Első párharc erőszakos megnyerése. Sok edző és játékos nagy jelentőséget tulajdonít a meccs első párharcának megnyerésére. Ennek inkább lélektani háttere van, azonban ha egy játékost úgy küldenek ki a pályára, hogy nyerd meg az első párharcot bármilyen eszközzel, csak hogy érezze az ellenfél, hogy ez egy nehéz menet lesz, ott gyakran már az első ilyen találkozáskor szabálytalanság történik – nem ritkán szándékosan. Hiszen ilyenkor az adott labdarúgó szeme előtt inkább az lebeg, hogy „csak ne az ellenfél vigye el a labdát”, nem pedig, hogy „én szerezzem meg a labdát”. Előbbi pedig könnyen megvalósítható egy durvább belépővel.

A lesipuskás játéka. A lesipuskás az utolsó védő vállába kapaszkodva megpróbálja megzavarni a védelmi vonalat és megszerezni a középpályáról érkező átadásokat. A fő célja, hogy gólokat szerezzen, de ha kell, megpróbálja lecselezni a védőjét és kiugratásokkal is próbálkozik. Ritkán vállal szerepet az építő mozgásokban, jobban szeret inkább a középpontban elhelyezkedni és “kiszimatolni” a lehetőségeket a tizenhatoson kívül és belül. Ha egyszerűbben akarunk fogalmazni: a leshatáron mozog, és arra vár, hogy vagy az ellenfél hibázzon (azaz valamelyik védő belógjon), vagy az asszisztens (amikor lest kell inteni). A szerepkörről vélhetően mindenkinek Filippo Inzaghi neve ugrik be elsőként. És itt kanyarodnék vissza a műesésre: a lesipuskás pontosan azt csinálja, mint a műeső játékos: teszteli a játékvezető éberségét.

Lélektani hadviselés. Szinte már az első perctől kezdve folyik a pályán: mennek a beszólások, arcoskodások, megjegyzések. Ugyanúgy hozzátartozik a játékhoz, tulajdonképpen mindenki csinálja, kisebb-nagyobb mértékben, persze sokan csak a játék hevében teszik, meccs után pedig lepacsiznak az ellenféllel. Büntetőrúgásoknál, 11-es párbajoknál talán az átlagnál nagyobb jelentőséggel bír ez ellenfél e fajta elbizonytalanítása. Egy nagydumás kapus könnyen kétségbe ejtheti az egyébként is feszült, a focilabdát éppen a büntetőpontra helyező játékost.

Szoros emberfogás. A szó eredeti, semmi negatívumot nem tartalmazó jelentését mindannyian ismerjük, ám most a szó szerinti szoros emberfogásról van szó. Pontrúgásoknál, kiváltképp szögleteknél lényegében csak úgy lehet érvényesülni, ha az ember – főleg védőként – kiteszi oldalra mindkét kezét, ezzel elzárást képezve a támadónak. Igazából sokan át is ölelik az ellenfelet (ráadásul valakik ezt még az ellenfél focimezének rángatásával is megspékelik), ezzel megakadályozva annak labdához való hozzáférést, nyilvánvalóan pont olyan mértékben, hogy a bíró ne szúrja ki a szabálytalanságot.

Bízom benne, senkinek nem ment el a kedve a futballnézéstől, olvasva a fenti, sunyibbnál sunyibb módszereket. Biztosítok mindenkit, hogy ezek mindig is jelen voltak ebben a sportágban, a kezdetektől velejáróinak számítottak. De, hogy a közhellyel éljek, ettől szép ez a játék. És ezen trükkök, lifehackek bevetése nélkül valóban nehezebb érvényesülni a pályán, a győzelmi esély pedig igencsak csökken.

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.