Leválthatják az előző garnitúrát: íme, a magyar edzők új generációja
Magyar foci

Leválthatják az előző garnitúrát: íme, a magyar edzők új generációja

Dr. Mezey György 1997-től kezdve – kisebb megszakításokkal – egészen 2012-ig volt a magyar edzőképzés vezetője. Ezen időszak elvitathatatlan eredménye, hogy sikerült meghonosítani Magyarországon az UEFA-rendszerű edzőképzést. Ugyanakkor sajnálatosan sokaknak nem ez ugrik be először erről a korszakról, hanem hogy nem sikerült egyetlen, nemzetközi szintű edzőt kinevelni. Emiatt aztán a 2000-es években gyakorlatilag László Csaba, és Bölöni László (két határon túlról származó magyar szakember) kivételével nem is dolgoztak magyarok neves topbajnokságokban edzőként. 2012-ben Szalai László vette át az edzőképzés irányítását, majd 2017-ben Bernd Storck ajánlására a német Jörg Daniel lett a szakmai munka fejese. Szalai László vezetésével sikerült valamelyest modernizálni a szakanyagokat, így az MLSZ-féle edzőképzésben már a legmodernebb ismereteket oktatják. Ez már előrevetítette a korábban említett negatív trend megváltozását, ám akad egy még jelentősebb tényező.

Az utóbbi években több olyan, volt válogatott labdarúgó is befejezte a pályafutását, és edzőnek állt, akik több évig neves nyugat-európai bajnokságokban játszhattak. Ők – alapozva a játékosként szerzett kinti tapasztalatokra – elvégezték vagy külföldön, vagy itthon az edzőképzést. Szakmai gyakorlatukat – kapcsolataikat kihasználva – végezhették külföldön, és nagyrészt el is tudtak ott helyezkedni. Az ő modern szaktudásukból, kapcsolatrendszerükből, tapasztalatukból a magyar labdarúgás később egyértelműen profitálni fog. Sőt, már profitált is, ahogy azt majd a későbbiekben láthatjuk.

Őket szokás a magyar edzők új generációjának nevezni. Ők azok, akik leválthatják a Mezey doktor alatt végzett (sajnálatosan külföldön sikertelen) generációt a magyar futballba. Olyan innovációkat hozhatnak haza, amelyek eddig ismeretlenek voltak a magyar szakemberek számára. És ez mindenképp bizakodásra ad okot minden magyar futballszerető számára.

Korábbi, a Football Factor blogon megjelent cikkemhez hasonlóan, amelyben a játékosok generációváltásáról írtam, most is állítok egy toplistát, két különbséggel: ezen a fent említett újgenerációs edzők fognak szerepelni, és a múltkori 10 helyett csak 6 tréner „kerül majd terítékre”.

#6 Szélesi Zoltán:

A játékospályafutását 2015-ben befejező újpesti kötődésű hátvéd visszavonulása óta az MLSZ kötelékébe tartozik. Ugyan még csak 36 éves, de egyrészt irányíthatta már az u17-es válogatottat, amellyel 2017-ben egy nagyon szép sikert elérve 6. helyen végzett az EB-n, és most is elitkört játszhatnak a tanítványai – ezen munkáját továbbra is végzi. Másrészt helyet kapott Bernd Storck stábjában, így az Európa-bajnokságot is megjárta. Harmadrészt pedig már beugró szövetségi kapitány is volt 2017 novemberében, igaz, ő ült a padon a csúfos luxemburgi meccsen, ugyanakkor aratott egy szép sikert is Costa Rica ellen.

Játszott Németországban (Energie Cottbus), Franciaországban (Strasbourg), Görögországban (Olympiacos Volu) és Hollandiában (NEC Nijmegen) is, tehát jelentős tapasztalata van komoly bajnokságokból. 28-szoros válogatottként vonult vissza, az utolsó meccsét még Dárdai kapitánykodása alatt játszotta címeres mezben.

#5 Petry Zsolt

Némiképp kilóg az összeállítás többi szereplője közül, hiszen az 51 éves tréner kapusedző. Ez azonban nem zárja ki, hogy a felsorolásba tartozzon, sőt: jelenleg az egyik legtöbb nyugat-európai tapasztalattal rendelkező szakember a magyar futballban, mind játékosként, mind edzőként. Játékosként megfordult Belgiumban (Gent, Charleroi), Törökországban (Genclerbirligi), Hollandiában (Feyenoord), Németországban (Eintracht Frankfurt, Paderborn) és Finnországban (Kotkan). Kapusedzőként dolgozott a Paderbornnál és a Hoffenheimnél, jelenleg pedig a Hertha BSC alkalmazásában áll, Dárdai Pál stábjában. Számos meccse van tehát a Bundesligában kapusedzőként. Emellett dolgozott a magyar válogatott kapusedzőjeként is.

A fenti lista is mutatja, hogy már most jelentős szakmai múlttal rendelkezik, ebből a magyar futball is profitálhat. Gyakorlatilag már profitált is, hiszen évekig dolgozott a válogatott mellett, például az ő időszakában kapott először meghívót a felnőtt keretbe Gulácsi Péter. Játékosként egyébként 38 meccsig jutott válogatott mezben.

#4 Bódog Tamás

A 47 éves szakember jelenlegi csapata, a Diósgyőr az első csapata vezetőedzőként, de másodedzőként dolgozott már a Videotonnál, az RB Leipzignél és a Bröndbynél is. Hazaérkezésével új színt hozott az NB1-be, stílust teremtett a DVTK-nál. Az agresszív letámadásra épülő játékot még Lipcsében leshette el, de ebből a magyar futball csak profitálhat. Gyakorlatilag taktikailag az egyik legjobb, innovativitásban pedig megkockáztatom, a legjobb szakvezető az OTP Bank Ligában.

Játékosként játszhatott a Mainz és az Ulm színeiben a Bundesligában. Ezalatt Jürgen Klopp játékostársa és edzője is volt, és nagy hatást gyakorolt rá. A magyar tréner állítása szerint a falat is áttörné a gegenpressing királyáért, és nehezen vitatható, hogy Klopp játékstílusának elemei meglátszódnak Bódogén is. A magyar válogatottban 5-ször szerepelt.

#3 Szabics Imre

Soha nem dolgozott még vezetőedzőként, ám 36 évesen még nincs elkésve ezzel. Főleg, hogy pályaedzőként dolgozott a magyar válogatottnál (Dárdai Pál, majd egy rövid ideig Bernd Storck alatt), a Sturm Graznal (itt játékosmegfigyelő is volt), 2017 végén pedig az osztrák válogatottnál nevezték ki pályaedzőnek. Az itteni tapasztalatokat a későbbiekben remekül hasznosíthatja a későbbiekben, nem kizárt, hogy egyszer majd magyar szövetségi kapitányként. Többen esélyesnek tartották végleges kapitánynak Storck távozása után.

Játékosként is jelentős tapasztalatot halmozott fel, Ausztriában csak a Sturm Grazban játszott, Németországban azonban a Stuttgart, a Köln, a Mainz és az Augsburg csapatát is erősítette. A temérdek Bundesliga-meccs mellett a Stuttgart színeiben a Bajnokok Ligája főtábláján is szerepelt, ahol két gólt is lőtt. Ezenfelül a válogatottban 36-szor szerepelhetett.

#2 Lőw Zsolt

Meglepő lehet, hogy a második helyre rakom az RB Leipzig jelenlegi segédedzőjét, de hatalmas potenciál van benne szakemberként. Végigjárta az edzői szamárlétrát a Red Bull-futballbirodalomban, az osztrák Lieferingnél kezdett, majd dolgozott a Salzburgnál, jelenleg pedig Ralph Hasenhüttl jobbkeze Lipcsében, és egyre jobban megbíznak benne. A lipcseiekkel a Bajnokok Ligájában is szerepelt, jelenleg pedig harcban állnak az Európa Liga trófeáért. Az ezekben az években összeszedett szakmai tapasztalat nagyon sokat érhet a későbbiekben, ha majd egyszer vezetőedzőként alkalmazzák valahol, reméljük, hogy egy neves Bundesliga-klubnál fog ez megtörténni hamarosan. (Egyébként helyet kapott volna a Dárdai-féle válogatott stábjában is, de klubja nem engedte a kettős szerepvállalását.)

De nemcsak edzőként, hanem játékosként is megfordult nagynevű német kluboknál, a Cottbusnál, a Hansa Rostocknál, a Hoffenheimnél és a Mainznál, több Bundesliga-meccse is van, a magyar válogatottban 25-ször lépett pályára.

#1 Dárdai Pál

Ki más is kerülhetne a listavezető helyre, mint minden magyar futballszurkoló nagy kedvence? Jelenleg a legismertebb magyar tréner Nyugat-Európában, ő az, aki vezetőedzői feladatokat is ellátott, és jelenleg is lát el egy topligában a lista többi szereplője közül. Már játékosként megalapozta a helyét a Herthánál, hiszen a Berlinieknél a maga 286 Bundesliga-meccsével klublegenda lett. Játékosként 61-szer játszott a válogatottban. Ezen két tényező gyakorlatilag meg is alapozta az edzői karrierjét.

A Hertha ifjúsági csapatának edzőjeként kezdett, majd némiképp váratlanul kinevezték szövetségi kapitánynak, az utána következő történetet pedig már mindenki ismeri… 2015 februárjában a Hertha BSC vezetőedzői posztjára is kinevezték, emiatt kénytelen volt 2015 nyarán távozni a válogatottól – nyugodjunk meg, lesz ő még szövetségi kapitány. De ott és akkor az volt a racionális döntés, hogy a berlinieket választja: mondanom sem kell, ebből is csak a magyar labdarúgás fog a későbbiekben profitálni. És talán már profitál is.

Jelenleg a magyar labdarúgás legfőbb – jó értelemben vett – megmondóembere, akinek a szavára mindig adnak, és adni is kell. Elég csak elolvasni bármelyik vele készült interjút: szakmailag mindig tud újat, a magyar futballban eddig nem ismert dolgot mondani. Reméljük, Dárdai útját sok magyar szakember követi még, és úgy gondolom, a fent felsoroltak mindegyikének reális esélye van erre.

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.