Az eddigi legjobb Vapor és Superfly – ismét megújult a Mercurial vonal
Termékbemutató/teszt

Az eddigi legjobb Vapor és Superfly – ismét megújult a Mercurial vonal

Megérkezett a várva várt vérfrissítés a Nike közkedvelt Mercurial vonalába. Ezzel a Superfly hetedik, a Vapor pedig már a tizenharmadik generációját éli, s a vártnak megfelelően az új csukák az összes elődjüket lepipálják. Ebben a cikkben röviden olvashattok a legfontosabb újításokról.

A Nike Mercurial cipői mindig is nagy közönségkedvencnek számítottak. Vannak, akik a kinézetükért imádják őket, vannak, akiknek a Vapor és a Superfly könnyűsége tetszik, s vannak olyanok is, akik cipők szűk és erős tartását kedvelik.

Szerencsére az újgenerációs Mercurial cipők senkinek sem fognak csalódást okozni, hiszen az amerikai sportszergyártó képes volt úgy megújítani a focicipőit, hogy közben a fentebb említett összes pozitív tulajdonságot megtartották.

Az első és legnagyobb újítás a cipő anyagában történt. Röviden összefoglalva: az eddig használt Flyknitre keresztelt kötött anyagot egy új, korábban nem látott Flyknit váltott föl, s minderre egy vékony NikeSkin védőréteg is került.

Az új Flyknit kétfajta fonalból készült: az egyik kényelmet és puhaságot biztosít a játékosnak, míg a másik, erősebb fonal ezt a réteget védi és egy általános erősebb tartást és tartósságot biztosít. A Flyknitből pedig „kijön” (tehát nem külön rétegként lett rárakva) egy szintetikus műanyag NikeSkin réteg is, ami mind védi a kötött anyagot, mind pedig biztosítja az ACC (All Conditions Control) technológiát.

Az újítások eredménye pedig egy puhább, de ugyanakkor erősebb tartás, illetve egy jobban tappadó felület.

A másik nagy újítás nagyon egyszerű: a stoplik a cipőn közkívánatra egy egész milliméterrel meg lettek hosszabbítva. Ez minden bizonnyal még jobb tapadást biztosít majd a pályán.

Kisebb változtatásnak számít még az is, hogy elvileg rugalmasabb a cipő talpa, illetve hogy a Superfly-on a zokni rész elméletileg megújult és még jobban tartja a bokát. Ezek azonban csupán apróbb változtatások, amik nem hinném, hogy sokat változtatnak a cipő összképén.

A kinézet

A Nike igen nagylelkűen már három különböző színváltozatot is piacra dobott a Mercuriálokból. A cipők debütálószíne a „New Lights” pack világoskékje volt (egyébként ebben a packben debütált a Tiempo Legend VIII is, amelyről Tamás cikkében olvashattok). Azóta azonban kijött egy teljesen fekete változat is, illetve egy narancssárga különkiadás is.

Aránylag nagy változások történtek kinézet terén is az új Mercuriáloknál.

A Nike logó (szerencsére) ismét visszakerült a cipő oldalára (korábban a cipő elején ment keresztbe, ami sokak szemét szúrta). Személy szerint ennek nagyon örülök, bár a megvalósítás szerintem talán lehetett volna jobb: furcsa, hogy a Nike pipa picit le van vágva.

Mint láthatjuk, a Mercurial branding mellé felkerült még rengeteg kisebb-nagyobb felirat (pl.: „Just Do It”) a sarkot övező részre.

Nekem a három eddig elérhető változat közül egyébként messze a fekete tetszik a legjobban – az új felső hihetetlen jól néz ki feketén és különösen tetszik a cipő olajos kinézete.

A két cipő között egyébként továbbra is csak a zokni a különbség, ezen a téren nem történt változás.

Összességében szerintem nagyon jól sikerült az újítás. Az cipők jól néznek ki, csupa pozitív változtatást láthatunk rajtuk, és talán még sosem láthattunk ilyen puha, de mégis erős tartású focicipőt.

Gábor

Hajdu Gábor vagyok, harmadéves anglisztika hallgató az ELTE-n. Több, mint tíz éve szenvedélyem a futball, mind aktív hobbi-játékosként, mind pedig elkötelezett szurkolóként. Ezen felül mindig is különösen nagy érdeklődést mutattam foci termékek és azon belül is a focicipők iránt. Manapság aktívan követem a nagyobb és kisebb sportszergyártók legújabb termékeinek megjelenését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.