A legfontosabb Európa-bajnoki selejtezőjére készül a válogatott – beharangozó
Magyar foci

A legfontosabb Európa-bajnoki selejtezőjére készül a válogatott – beharangozó

Gyakorlatilag másról sem szól a magyar futball-közélet több jónéhány hete (azért közben a Ferencváros Európa-liga sikere is kellő visszhangot kapott – tegyük hozzá, volt is minek örülni), mint a magyar labdarúgó válogatott soron következő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzéséről. Persze ez aligha véletlen: több szempontból is a legfontosabb EB-selejtezője következik a válogatottnak, az ellenfél pedig nem más, mint a nagy rivális Szlovákia lesz. Ráadásul itthon, teltház előtt, várhatóan pokoli hangulatban fogadjuk majd északi szomszédainkat. De azonban előtte még Montenegróval mérkőzünk Podgoricában, barátságos mérkőzésen, amolyan hangolódásként a hétfői meccsre. Következzen egy kis beharangozó, itt, a Football Factor Blogon!

Ne szaladjunk annyira előre, foglalkozzunk egy kicsit a Montenegró elleni idegenbeli találkozóval! A barátságos meccset, mint műfajt Marco Rossi először próbálhatja ki a válogatott kispadján, ugyanis tavaly nyári kinevezése óta csak és kizárólag tétmeccseket – előbb a Nemzetek Ligájában, majd az Európa-bajnokság selejtezőin – játszott a nemzeti csapat.

A fő hangsúly ezen a mérkőzésen – amellett, hogy lehetőleg senki se sérüljön meg és fáradjon el túlságosan – azon lesz, hogy minél inkább begyakorolja a válogatott azt a játékot, ami Szlovákia ellen eredményre vezet majd. Nagyon kísérleteznie, új játékosokat kipróbálnia nem kell Rossinak, ugyanis a keretből csak Sigér Dávid számít újoncnak (igaz, a keretből Gazdag Dánielnek és Ferenczi Jánosnak sincs felnőtt válogatott meccse, de ők már voltak Marco Rossi keretének a tagjai korábban, még ha pályára nem is léptek).

Szóval azzal sem igen kell számolni, hogy több játékosnak csak azért ad majd játékperceket a kapitány ezen a mérkőzésen, hogy összeszokjon a társaival. Ugyanis erre most nincs különösebb szükség, a keret legnagyobb részét azon játékosok alkotják, akik nem egyszer pályára léptek már az olasz tréner regnálása alatt. Egyébként ezt hangsúlyozta is a szövetségi kapitány, hogy most főleg olyan labdarúgók behívására került sor, akik már rutinosabbnak, jól beváltnak számítanak, számítottak az előző mérkőzéseken is.

Montenegró ellen egyébként abszolút kétesélyes mérkőzést játszhatunk, nyilván nyerni szeretnénk, arra azonban senki ne számítson, hogy most ez lesz előtérben, és mindenáron csak a győzelem lesz a cél. Sokkal fontosabb most az, hogy minden olyat rendes mérkőzésen is (és ne csak edzésen) elsajátítsanak a játékosok, amit a szlovákok ellen is hozniuk kell: például mozgásokat, játékrendszert, és annak fő elemeit.

No de az igazán fontos mérkőzésre csak ezután, konkrétan hétfő este kerül majd sor: a magyar válogatott a szlovákok legjobbjait fogadja majd hazai pályán, a Groupama Arénában. A találkozóra – mondanom sem kell – minden jegy elkelt, szinte órák alatt, úgyhogy garantált a teltház és a remek, már-már pokoli hangulat, amely egyértelműen a mieink malmára hajthatja majd a vizet.

És hogy miért olyan fontos ez a mérkőzés? Több szempontból is az. Kezdjük ott, hogy az ellenfél az a Szlovákia lesz, amely történelmi okokból nagyon nagy riválisnak számít – ezt aligha kell kifejtenem. Sosem sikerült még őket legyőznünk, amióta Szlovákia önálló államként létezik (1993); emlékezhetünk rá, idén márciusban, Nagyszombaton, az EB-selejtezők nyitányán is vereséget szenvedtünk tőlük. Amellett, hogy mekkora presztízsmeccs ez a két válogatott számára, van tehát miért revansot venni rajtuk.

Ám ezen kívül is rendkívüli fontosságúnak számít számunkra ez a selejtező, ugyanis alapvetően befolyásolja azt, hogy ott lehetünk-e a jövő nyári, részben magyar rendezésű Európa-bajnokságon. Jelenleg a Magyarország az első helyet foglalja el a selejtezők E csoportjában. Egy meccsel többet játszva ugyan, de 3 ponttal előzi meg Szlovákiát és Horvátországot, 6-tal Walest, valamint 9-cel Azerbajdzsánt. Így teljesen reális kalkulációnak számít az, hogy ha és amennyiben itthon legyőzzük a szlovák válogatottat, majd hozzuk a kötelezőt az azeriek ellen szintén itthon, és sikerül legalább egyetlen egy pontot elhozni a két hátralévő idegenbeli meccsről (Splitből vagy Cardiffból), akkor gyakorlatilag biztosan az első két hely valamelyikén végzünk, azaz egyenes ágon kint vagyunk az EB-n.

Valljuk be, az utóbbi két feltétel egyáltalán nem ígérkezik lehetetlennek, sőt, az is megeshet, hogy ha egyaránt vereséget szenvedünk Walestől és Horvátországtól is (bár erre nem sok esélyt látok), akkor is kijuthatunk az EB-re ebből a csoportból, ha verjük Szlovákiát. Azt gondolom, így már mindjárt jobban értjük, miért nevezhetjük ezt hihetetlenül fontos, sorsdöntő meccsnek. Még akkor is, ha ez utóbbi szót az elmúlt időben igencsak elcsépeltük, most mindenképpen illik az összecsapásra.

Azzal, hogy a válogatott eddig százszázalékos hazai pályán Rossi irányítása alatt, azaz mindannyiszor győzött, amikor a Groupama Arénában lépett pályára, no meg azzal, hogy az első helyen vagyunk csoportunkban, a Szlovákia elleni találkozó esélyesévé léptünk elő. Remélhetőleg ez nem egyfajta teherként, sokkal inkább plusz motivációként (mikor, ha nem most alapon) fog jelentkezni a játékosoknál. Szerencsére nincs sok sérültünk, az eddigi alapemberek közül talán csak Kalmár Zsolt maródi, illetve Nagy Ádám játéka kérdéses még – jó hír, hogy előzetes híresztelésekkel ellentétben játékára jó esély mutatkozik a hétfői meccsen.

Egyértelmű véleményem a mérkőzésről, hogy ezt bizony meg lehet, meg kell nyerni. Igenis mi vagyunk az esélyesek, még akkor is, ha egyáltalán nem lebecsülendő az ellenfél. Ennél nagyobb sanszuk aligha lesz, viszont, ha összejön a siker, valóban karnyújtásnyira kerül a kvalifikáció az kontinenstornára, pótselejtező nélkül. Én – és ezzel nem hiszem, hogy egyedül vagyok – feltétlenül bízom abban, hogy sikerül 3 pontot szerezni legfontosabb Európa-bajnoki selejtezőnkön.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.