La Liga – 5. forduló
Spanyol foci

La Liga – 5. forduló

A Spanyol labdarúgó bajnokság 5. fordulója felemás eredményeket hozott a topcsapatoknak. A Barcelona nagy meglepetésre kikapott a Granadától, a Sevilla pedig elvesztette veretlenségét az ellen a Real Madrid ellen, amelynek volt mit kijavítania a hétközi BL kudarcot követően. Az Atletico Madrid remizett a Celta Vigoval, amivel a meccs képe alapján közel sem lehetett olyan boldog, mint a Juventus ellen elérttel. Football Factor, La Liga összefoglaló!

Atletico Madrid – Celta Vigo

Bár az előző fordulóban kiábrándító vereséget szenvedett az Atletico Madrid (Real Sociedad, 0-2), a hétközi Juventus elleni BL meccsen (2-2) nagy tartásról tett tanúbizonyságot Simeone csapata, így okkal várhatta derűsen a találkozót a madridi csapat. Mindeközben a Celta Vigo a kiesőzóna közeléből igyekezett volna elmozdulni.

Trippier baloldali szabadrúgása után, Felipe bombaerős fejesét kellett kiszednie a léc alól Blanconak már a 3. percben, a légi veszedelmek pedig a következő percekben is kísértették a vendég védelmet. A kezeti megilletődöttséget követően a Celta egyre inkább magára talált és szép lassan átvette a labdabirtoklást az Atleticotól, ám helyzetecskéket mégis a hazaiak dolgoztak ki. A 29. percben aztán már két komoly gólhelyzete is adódott a matracosoknak. Előbb Lodi átlövését tornázta ki Blanco, a szöglet utáni kavarodásnál pedig Joao Felix közeli lövését védte a vendég kapus. Ezekkel a bravúrokkal pedig kihúzta kapott gól nélkül az első félidőt a vendégcsapat.

A második félidő gyakorlatilag ugyanott folytatódott, ahol az első abbamaradt, a játék képe semmit sem változott. Az Atletico veszélyeztetett több ízben is, a Celta többet labdázott, kapusuk Blanco pedig Koke átlövésénél mutatott be újabb bravúrt. Egy óra játék után Vitolo és Thomas, majd később Morata érkezett a hazai csapatba, amely futószalagon lőtte a szögleteket, a baloldalon Lodi pedig több ízben is veszélyesen adott középre, a gól azonban sehogy sem akart összejönni. A 75. percben tulajdonképpen először ment fel érdemben Oblak kapujához a Celta, ekkor viszont tanítani valóan játszották meg a támadást a vigóiak, melynek végén a szlovén kapus védte Brais Mendez ziccerét. A végjátékra egyre feszültebbé vált az Atletico (Sisto, beállása után helyzetbe is került a vendégektől), amit lehetett valószínűleg meg is tettek a gólszerzésért, de ezen a napon sehogy sem tudta bevenni a kaput a madridi csapat, így le kellett nyelnie a keserű pirulát és megosztoznia a pontokon a Celtával.

Nem kérdés, hogy veszélyesebben futballozott az Atletico az első félidőben, még a helyzetei is ki voltak dolgozva néhány esetben, de így is feltűnően pontatlan volt a támadóharmadban a csapat. Ebből következik, hogy több lehetősége is lehetett volna a gárdának, ha… A második félidőben még nagyobb nyomást helyezett ellenfelére Simeone csapata, de továbbra is sok volt a hiba az utolsó passzoknál, befejezéseknél, így a gárdától szokatlanul magas 20 kapuralövés sem volt elég arra, hogy megnyerje a mérkőzést. Lodi kiemelkedett a balszélen, egyértelműen a legveszélyesebb játékosa volt csapatának védő létére. Sokszor szóba kerül, hogy nem állt még össze az Atletico védelem, most jó alkalom megjegyezni, hogy elöl is van még mit formálni.

A Celta hiába birtokolta többet a labdát, lévén akárcsak ellenfele, szintén pontatlan volt elöl és még a helyzetek is hiányoztak. Ráadásul az Atletico periodikus letámadásai sokszor megzavarták a vendég labdakihozatalokat. Ettől függetlenül Santi Mina és Denis Suarez vezérletével volt potenciál a vendégek játékában is. A második játékrészben szinte már csak a túlélésre játszott Escriba csapata, ami össze is jött. Ezért az egy pontért azonban jó sok üdítőre meghívhatja a csapat a kapusát Blancot, az ő védései nélkül ugyanis akár nagy verésbe is beleszaladhatott volna a Celta, amely maradéktalanul elégedett lehet az elért eredménnyel.

Granada – Barcelona

A Barcelona – akácsak az Atletico Madird – szintén egy döntetlent (Dortmund, 0-0) hozott magával a hétközi BL fordulóból, de ami fontosabb, hogy nem kifejezetten volt meggyőző a katalánok teljesítménye akkor. Junior Firpo és Rakitic idén először kezdtek a gránátvörös-kékeknél aminek hamar kulcsszerepe lett a találkozón.

Ugyanis egy perc elteltével a Betistől igazol szélsővédő, Junior kapitális hibát követett el hátul és a Granada némi szerencsével, de már az első támadásból megszerezte a vezetést Azeez révén. Nehezen találta meg a játékát és főleg a fogást a Granadán a Barcelona, amely a 15. percben szép jelenetet követően, Puertas átlövésével újra veszélyeztetett, ter Stegen meg szögletre mentett. Hogy mennyire nem találta a játékát a Barcelona arra jó mutató volt az, hogy a katalánok bő fél óra után jutottak el először kapura lövésig, az is csak a blokkig ment el. A Granada viszont kifejezetten ötletesen játszott, az erőviszonyokhoz és a mindössze 30%-os labdabirtokláshoz képest pedig még az sem volt túlzás, hogy jobban. Így megérdemelten vonult vezetéssel a szünetre a hazai csapat.

A második játékrészre érkezett Messi és Ansu Fati, amivel lényegeset javult a Barca játéka (igaz elég mélyről), csakhogy komoly helyzetekre még ez sem volt elég, ráadásul a Granada továbbra is jól futotta meg a kontratámadásait. Helyzeteket ugyan a hazai csapat sem gyártott, de a nyomás bennük volt, ami azt eredményezte, hogy egy ízben ter Stegen majdnem saját kapujába ejtse a labdát. Egy óra játék után Vidal váltotta Rakiticet, aki pár perccel beállása után kézzel ért egy ívelésbe a tizenhatoson belül, amiért a VAR jelzett büntetőt, Vadillo pedig nem kegyelmezett. A gólt követően Ansu fati jelentkezett be két gyors helyzettel, de Silva jól avatkozott közbe minkét esetben. Az áttörés pedig elmaradt, Messi tudott még egy kapura tartó lövést megereszteni a 82. percben, de különösebben nem volt ez sem veszélyes. A Granada nagy munkával, nagy meglepetésre, de teljesen megérdemelten verte meg a bajnoki címvédőt.

Borzasztó gyengén játszotta le az első félidőt a Barcelona, a pontosság, a nyomaték, az átütőerő mind-mind hiányzott Valverde csapatából. Cserébe hibák és figyelmetlenségek ütötték fel időről-időre a fejüket a játékrész során. Kaput nem talált senki, sőt összesen három kísérlete volt a vendégeknek, eladott/elvesztett labdákból viszont annál több. A második félidőben hiába állt be Messi, hiába hozott némi veszélyt Ansu Fati, lényegében semmit nem ért a katalánok számára a változtatás. A Barcelona minden tekintetben alulmúlta ellenfelét és saját magát is.

A Granada nagyszerűen hozta a saját játékát, fegyelmezett hátsó sor, gyorsan induló kontrák, ráadásul egyénenként is meg-meg villant néha a hazai csapat. Az első percektől kezdve nagyon koncertrált volt a gárda, a koncentráció középpontjában pedig egyértelműen a győzelem állt. Párharcok megnyerése, lepattanó labdák megszerzése, lelkesedés, ezekben mind a Granada kerekedett felül. Ahogy pedig fentebb elhangzott, a győzelmük jogosságához szemernyi kétség sem férhet.

Sevilla – Real Madrid

Pokoli hangulat várta a Real Madridot Sevillában, amelybe visszatérhetett Sergio Ramos, ez pedig feltétlenül jó jel volt tekintettel arra, hogy a kapitány nélkül rendszeresen rájár a rúd a blancókra. A királyi gárda a hétközi párizsi öklöst feledtette volna, Lopetegui a sevillai kispadon bizonyított volna a fővárosiaknak, de a legnagyobb tét a listavezetői hely esetleges megszerzése volt a forduló rangadóján.

Tördelt, közel sem folyamatos játék jellemezte az első perceket, melyekben a Real Madridnak kellett inkább egyszer-egyszer résen lennie hátul. Negyedóra elteltével aztán egészen lelassult a játék, nem kapkodtak el semmit a csapatok, a Sevilla volt valamivel kezdeményezőbb, de ez csak szögletekben mutatkozott meg. Újabb 15 perc elteltével a vendégcsapat feltolta a védekezését és letámadta saját térfelén a Sevillát, ami megzavarta a labdakihozatalokat, ekkor a Real Madrid volt némi fölényben, ez azonban szintén csak szögletek kiharcolásában mutatkozott meg. Az első komoly helyzetre a 35. percig kellett várni, ekkor Fernando vesztett el egy labdát saját térfelén, Benzema ebből Hazardot ugratta ki, a ziccert Vaclik védte. Sőt, három perccel később ismét szükség volt a hazai kapusra, Carvajal ugyanis szintén egy eladott labdából tört ki egyedül, itt Vaclik lábbal mentett. Valamivel jobban futballozott tehát a Real Madrid, de az első játékrész gól nélül zárult.

A második félidőt összeszedettebben kezdte a Sevilla, mint ahogy az elsőt abbahagyta és a Real letámadásai sem voltak túl intenzívek, így közel húsz percig afféle állóháború zajlott a pályán. A 64. percben aztán az első félidőben már látott labdaszerzésből villámgyorsan kikerült a labda Carvajalhoz a jobboldalra, aki az alapvonalról mesterien ívelt az épp csak egy pillanatra üresen maradó Benzemához, aki nagy rutinnal fejelt a kapus mozgásával ellentétes irányba, a kapuba. A gólt követően De Jongnak volt két veszélyes fejese mintegy tíz percen belül, de egyik sem talált kaput. A 88. percben egy pillanatra felrobbant a sevillai stadion, lévén a csereként beállt Chicharito betalált Banega passzából, de lesről tette mindezt. A Real Madrid végig taktikusan futballozott és mivel a Sevillának továbbra sem volt ellenszere a vendégek letámadásaira, továbbra sem tudtak megújulni támadásban és az egész meccsen nem találta el a kaput Lopetegui csapata, esély sem lehetett az egyenlítésre.

Visszafogott, ám türelmes játékot mutatott az első félidő első felében a Real, amely aztán jól érzett rá arra, hogy hol lehet megsebezni a Sevillát. A jól működő letámadásoktól a Sevilla sokszor zavarba jött és ebből két ziccert is ki tudott dolgozni Zidane csapata. Carvajal és James kiemelkedett támadásban és védekezésben is, de tulajdonképpen csapatként működött jól a királyi gárda. A második félidőben gyakorlatilag ugyanezt a szintet tudta hozni a csapat, Casemiro elképesztő mennyiségű labdát szerzett, ami a Real taktikájának a gerincét adta, ezzel lehetett a meccs embere, de a Ramos irányította védelem és Benzema villanása mind-mind hozzátett az egységes, alázatos csapatképhez és a megérdemelt győzelemhez.

Ha a vendégeknél voltak plusszos teljesítmények, akkor ez igaz a Sevillára is. Az andalúz csapatban Ocampos harcossága bizonyult átlag feletti produktumnak, csakhogy amíg a Real eltalált valamit a csapatjátékban, addig a Sevilla épp, hogy nem. A már említett labdakihozatalok igen bizonytalanra sikeredtek és elöl sem volt meg az összhang csapatszinten. A második etap nem hozott megújulást az andalúzoknak, hiába állt be Oliver Torres és Chicharito, velük sem lett gyorsabb és kombinatívabb az előrejáték. Az pedig, hogy 90 perc alatt nem tudott mit kezdeni a letámadásokkal és a labdavesztésekkel a Sevilla, érzésem szerint Lopetegui felelőssége is.

Eredmények

OsasunaBetis0 – 0
VillarrealValladolid2 – 0
LevanteEibar0 – 0
Atletico MadridCelta Vigo0 – 0
GranadaBarcelona2 – 0
GetafeMallorca4 – 2
EspanyolReal Sociedad1 – 3
ValenciaLeganes1 – 1
Athletic BilbaoAlaves2 – 0
SevillaReal Madrid0 – 1

 

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.