La Liga – 38. forduló
Spanyol foci

La Liga – 38. forduló

Véget ért a Spanyol labdarúgó bajnokság 18/19-es szezonja és a még megmaradt kérdésekre is megkaptuk a választ. Azt már tudtuk, hogy bajnok a Barcelona, második az Atletico Madrid és bronzérmes a Real Madrid. A negyedik BL főtáblás hely azonban még kérdéses volt. A Valencia óriási hajrázást mutatva már a múlt héten beért erre a pozícióra és végül meg is tartotta azt, így a Getafe csak az EL főtáblára kvalifikálta magát. 6. lett a Sevilla és mellé a 7. helyre surranópályán érkezett az Espanyol. Ez utóbbi két csapat indulhat az EL selejtezőben. A három kieső, a Rayo Vallecano, a Huesca és a Girona. Football Factor, La Liga összefoglaló!

Levante – Atletico Madrid

Tétje nem igazán volt a mérkőzésnek, lévén a Levante már bebetonozta magát a középmezőnybe, az Atletico pedig biztos másodikként várhatta a zárófordulót. A matracosok számára mégis történelmi találkozónak számított a levantei vendégszereplés. Az elmúlt napokban ugyanis több sokkoló hírt jelentettek be a madridi csapat háza táján. A közel 10 éve együtt létező mag (Godín, Juanfran, vélhetően Filipe Luis is) ugyanis távozását jelentette be a szezon zárultával. Hozzájuk csatlakozott még korábban Lucas és pár napja Griezmann is. Az érzelemdús találkozót az Atletico kezdte jobban, Lemar révén hamar nagy helyzete adódott, gólt azonban a hazai csapat ért el már a 6. percben egy szögletet követően: Cabaco sarkazott szépen a madridi kapuba. A korai gól egy időre le is ültette a meccset, amibe a félidő derekán tért vissza az Atletico, Filipe Luis és Griezmann lövéseivel igen közel járt az egyenlítéshez Simeone csapata, sőt Godin egy alkalommal még a kapufát is eltalálta fejjel. Bő fél óra elteltével két további Lemar kísérlettel veszélyeztetett a vendégcsapat, gólt azonban megint a Levante szerzett: A 36. percben Thomas adott el csúnyán egy labdát saját térfelén, amire Roger csapott le és sétált vele egészen a kapuig, majd lőtte el az Oblakot helyettesítő Adan mellett azt. A hátralevő időben a valenciai kiscsapat még háromszor veszélyeztette a madridi kaput, Bardhi szabadrúgásból és egy nagy helyzetből, Roger fejesből tévesztett célt, így ”csak” kétgólos előnnyel vonult szünetre Lopez csapata.

Amennyiben az első játékrész keserűen alakult az Atletico Madrid számára, akkor Angel Correa csak tovább rontott a helyzeten, az 51. percben ugyanis egy teljesen felesleges durva szabálytalanság nyomán, a VAR közreműködésével máris visszamehetett az öltözőbe, ahonnan épp csak kijött. Ez a kiállítás sajnos igencsak rányomta a bélyegét a mérkőzés hátralevő részére, a hazaiaknak ugyanis egyáltalán nem volt már sürgős semmi, az Atletico pedig mondjuk ki: szenvedett. Épp ezért volt felüdülés a 68. percben Rodri távoli bombája, ami nemcsak, hogy ritkán látható találat volt, de valamelyest újra nyílttá tette a találkozót. A 80. percben aztán vissza is érkeztünk a kiindulóponthoz, a szünetben csereként beállt Camello szemfüles találatával ugyanis kiegyenlített az Atletico. A véghajrá a Levanténak sikerült jobban, időnként a kapuja elé tudta szorítani ellenfelét, Roger lábában pedig épp csak, hogy benne maradt a győztes gól, miután egy szögletből megcsúsztatott labdát hatalmas erővel bombázott a felsőlécre. Összesgében véve azonban igazságos döntetlen született, amivel egyik csapat sem búcsúztatta csúnyán az idényt.

Bár a találkozó nagyobb részében irányította a játékot az Atletico, a fejek nem igazán voltak kristálytiszták, minden bizonnyal a fentebb említett okok miatt. A kezdeti helyzetkihasználás így gyengére sikeredett és hátul sem lehetett felfedezni a masszív védekezés jeleit. A második félidőben az emberhátrányban játszó, ám fiatalokkal megtűzdelt (Camello, Mollejo) csapat viszont szívet melengető küzdeni tudásról tett tanúbizonyságot és egyenlített ki. Bár a végén a szerencse is kellett a pontszerzéshez, az összkép alapján, ha többre nem is, ennyire rászolgált Simeone csapata.

A Levante tét nélkül játszhatott hazai közönség előtt és valóban felszabadultnak tűnt a csapat. Jól építkeztek az Atletico helyenkénti dekoncentráltságára és jól használták ki ellenfelük hibáit. Nem lett volna túlzó, ha győztesen hagyják el a pályát, de ehhez a végjátékban pontosabbnak kellett volna lenniük a vendégkapu előtt. A valenciai kiscsapat végül a 15. helyen zárta a bajnokságot.

Real Madrid – Real Betis

Nos, az első fél óra mondjuk úgy ebed utáni tempóban zajlott, a játékot pedig egy leheletnyivel a Betis irányította. Helyzeteket azonban nem igazán láttunk. A 18. percben Lo Celso tudott felmutatni egy kaput eltaláló (gyengébb) fejest, később pedig Bartra tornáztatta meg Navast. A túloldalon Marcelo tüzelt kétszer kapura, de mindkét lövés célt tévesztett. Az félidő utolsó harmadára aztán felpörögtek némileg az események, Benzema egy lecsorgó labdából lőtt kapufát, a vendégektől pedig Lo Celso emelt kishíján 18 méterről a kapuba, ám Navas még épp, hogy visszaért menteni.

A második félidőre a Real Madrid valamivel dominánsabb játékkal jött ki az öltözőből, többet birtokolták a labdát, de Vinicius egyéni akciózásán kívül (Pau Lopez védett) nem tudott helyzeteket kialakítani a királyi gárda. Sőt a 61. percben a Betis egy mintaszerű gurigázás során jól játszotta be a hazaiak által üresen hagyott területeket és hozta kihagyhatatlan helyzetbe Lorent, aki nem is hibázott. Mivel a bekapott gól sem rázta fel a hazai gárdát, a Betis egyre kényelmesebben futballozhatott a 68. percben pedig Navas parádés képességei kellettek ahhoz, hogy Lo Celso ne találjon be a kapuba. A 75. percben aztán lezárult a mérkőzés. A hazai kapu előtt nagy nyugalommal passzolgató Betis újfent kisakkozta a habfehér védelmet, a mattot pedig végül Jese adta be közvetlen közelről Mandi alapvonali passzából. A hátralevő negyedóra eseménytelenül, enyhe füttyszó kíséretében zajlott le, sima vereséggel búcsúzott a szezontól a Real Madrid.

Azt hiszem a Real Madridnál az idei szezon végén is van mit ünnepelni, mégpedig azt, hogy véget ért a vesszőfutás. Ezt a játékot ismét nem lehetett értékelni. Illetve egyvalakit lehet, Navast akitől elköszönne a klub… Ha ő nincs, akkor ez a harmatgyenge szereplés még kínosabb lett volna. Játékban ismét semmi elképzelése nem volt Zidane legénységének, hátul pedig olykor-olykor tálcán kínálták a lehetőséget a Betisnek. Várjuk a nyári fejleményeket, de így a szezon végére érve talán már Zidane tudásában is meg lehet kérdőjelezni egy-egy dolgot…mindenesetre sok és nagy ígéret van a nyárra vonatkozólag, meglátjuk…

Bár viszonylag későn jött a vezető gól, mégis azt lehet mondani, hogy gyakorlatilag félgőzzel, könnyedén nyerte meg a mérkőzést a Betis. Mezőnyben egyértelműen a királyi gárda fölé tudott nőni a zöld-fehér csapat és mivel arra is volt ötlete, hogy lőjön gólt (sokkal pontosabban támadta a kaput a vendégcsapat) ezért megkérdőjelezhetetlen a sikerük jogossága. A vártnál talán gyengébben szerepelt/hátrébb végzett a táblázaton (10.hely) a Betis, mint azt a szezon előtt vártam, a nemzetközi szereplés idén valószínűleg többet kivett a csapatból, mint egy átlagos bajnoki+hazai kupa évad.

Eibar – Barcelona

Kifejezetten jól és harcosan kezdte a mérkőzést az Eibar, ami pedig az igazi meglepetés volt ebben, hogy nem csak pár fellángolt percről beszélhettünk. A kezdetektől fogva egész pályán támadta le a Barcelonát a hazai csapat, komoly zavart okozva ezzel a labdakihozatalban. Escalante révén már a 6. percben helyzete volt az Eibarnak, Cucurella révén pedig gólja is, igaz arra 20 percet kellett várni és Pique pontatlan felszabadítása is kellett hozzá. Cillessen potyájáról nem beszélve, Cucurella kiszorított szögből leadott lövése ugyanis bőven a fogható kategóriába tartozott. Félóra játékot követően aztán nagyot változott a világ: Előbb Vidal adott forintos labdát Messinek, aki ekkor kiegyenlített, bő egy perccel később pedig saját térfeléről indulva lódult meg a Barca 10-ese és pörgetett át Dmitrovic felett egyenesen a kapuba. A két gyors gól a mérkőzés képét is megváltoztatta a szünetig hátralevő időben, a katalánok ugyanis kontroll alatt tartották a játékot… Leszámítva egy apróságot: Cillessen a hosszabbítás első percében a tizenhatoson kívül fejjel tisztázott egy indítást, pechjére De Blasis elé, aki nagyszerűen ismerte fel a lehetőséget és kapásból bombázott a vendégek kapujába.

A második félidőt megint csak az Eibar kezdte jobban, az 53. percben jó lehetősége nyílt a gólszerzésre, de Cillessen védte Enrich kapu előteréből leadott lövését. Ezt követően Pique helyzete jelentette sokáig az egyetlen érdemi eseményt, ezt Dmitrovic fogta, viszont a két csapat közül továbbra is a hazaiak voltak aktívabbak támadásban. A 82. percben Cucurella elé pattant egy labda a kaputól, mintegy 7-8 méterre, de teljesen üres helyzetből sem volt képes eltalálni a kaput. Hiába tett meg tehát mindent a győzelemért, végül csak egy pontot tarthatott otthon az Eibar a bajnokság zárómeccsén.

Nem tartott parádét a Barcelona, nem is volt várható, de legalább az arcok és a hangulat egy fokkal kellemesebb volt, mint az egy héttel ezelőtti bajnokijukon. De ez így van rendjén, fel kell dolgozni a BL kiesést, ráadásul egy hét múlva már kupadöntőt játszik majd Valverde legénysége. Akárcsak a Real Madrid esetében (vagy az Atleticoéban) a Barcelonánál is inkább már a nyárra fókuszál a szakma, hogy milyen változások mennek majd végbe a klubnál. Talán a két nagy riválisnál nagyobb lesz a jövés-menés, de a Barcelonánál is kell változtatni, ugyanis az európai elit egy része, mintha a csapat előtt járna…

Kifejezetten jól játszott az Eibar, én hálás vagyok nekik, hogy ilyen felszabadultan tudtak játszani, lévén a zárómeccs legalább egészen izgalmasra sikeredett. Ritka adat, hogy a Barcelona ellen egy csapatnak közel 20 kapura lövési kísérlete van (18/8), de a hazaiak eljutottak idáig és ezzel messze felülmúlták a katalánokat ezen a téren. Sajnálhatja azt a másfél perces rövidzárlatot az Eibar, mert a Barcelona fogható lett volna ezen a napon és még a két kapott gól ellenére sem lett volna irreális a győzelmük. A klub végül a 12. helyet szerezte meg a bajnokságban, amivel úgy gondolom, nem lehet elégedetlen a vezetőség és a játékosok sem.

Eredmények

LevanteAtletico Madrid2 : 2
ValladolidValencia0 : 2
SevillaAthletic Bilbao2 : 0
GetafeVillarreal2 : 2
EspanyolReal Sociedad2 : 0
HuescaLeganes2 : 1
Celta VigoRayo Vallecano2 : 2
AlavesGirona2 : 1
Real MadridBetis0 : 2
EibarBarcelona2 : 2

A bajnokság végeredménye

#MGYDVGKP
1.Barcelona38269390:3687
2.Atletico Madrid382210655:2976
3.Real Madrid382151263:4668
4.Valencia381516751:3561
5.Getafe381514948:3559
6.Sevilla381781362:4759
7.Espanyol3814111348:5053
8.Athletic Bilbao3813141141:4553
9.Real Sociedad3813111445:4650
10.Betis381481644:5250
11.Alaves3813111439:5050
12.Eibar3811141346:5047
13.Leganes3811121537:4345
14.Villarreal3810141449:5244
15.Levante3811111659:6644
16.Valladolid3810111732:5141
17.Celta Vigo3810111753:6241
18.Girona389101937:5337
19.Huesca387121943:6533
20.Rayo Vallecano38882241:7032

 

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.