La Liga – 27. forduló
Spanyol foci

La Liga – 27. forduló

Rangadóktól hemzsegő bajnoki fordulót tudhatott magáénak a Spanyol liga hétvégi köre, amely a bajnoki címért és a BL helyekért vívott harcban is óriási csatákat vetített előre. Football Factor, La Liga összefoglaló!

Atletico Madrid – Sevilla

A forduló egyik legfontosabb találkozója és talán a legnagyobb rangadója is volt a Sevilla madridi fellépése. A mérkőzés kiemelt szerepet töltött be a BL helyek eléréséért folytatott harcban mindkét csapat számára, valamint a Real Madrid, Barcelona páros mögötti (preztízs) harmadik hely megszerzéséért is. Ősszel Sevillában 1-1-re végeztek a felek, az 1×2-es meccs pedig most is leíró volt a párharcra.

Az összecsapás eleje egyértelműen a hazaiaké volt, ezt a Sevilla térfelén zajló játék, a négy madridi szöglet és Morata helyzete fémjelezte leginkább. De látszatra is harcosabb volt az Atletico. Néha azonban a Sevilla is felért Oblak kapujához és olyankor veszélyes is tudott lenni, mint például Ocampos és Suso lövéseinél. A 19. percben aztán Hermoso és főleg Savic hibáját de Jong révén keményen megbüntette a Sevilla, némileg demoralizáló hátrányt kreálva a matracosoknak. A folytatásban azonban nem lankadt az Atletico lendülete és a 32. percben egy hosszas VAR elemzést követően, a jogosan megítélt büntetőből Morata ki is egyenlített. Sőt, négy perccel később Koke jó ütemű kiszolgálásával Joao Felix már a vezetést is megszerezte a madridiaknak. Parádés, lüktető meccs volt tehát ez a javából és ezt már csak tetőzni tudta a 39. perc, amikor Oblak a gólvonalról ütötte ki Reguilon fejesét, majd ismét egy hosszas VAR elemzés, Sevilla büntetővel a végén. Ezt a tizenegyest Ocampos végezte el és legalább olyan jól tette, mint Morata, az állás így újfent döntetlen volt a 43. percben. A hajrában inkább az Atletico maradt támadásban, két szögletet követően pedig kétszer is közel állt a gólhoz, ám maradt a 2-2.

A második félidőt – ellentétben az elsővel – a Sevilla kezdte jobban, az andalúz csapat irányította a játékot, ám egy életerősebb Gudej lövésen kívül nem futotta többre Lopetegui fiainak. Bő tíz perc után aztán felébredt az Atletico és idézni próbálta első félidei lendületét, ám ez csak mezőnyfölényre volt elég. Carrasco és Costa beállásával aztán már gólhelyzetei is akadtak Simeone csapatának, előbbi kétszer, utóbbi egyszer állt közel a gólhoz, mindeközben a Sevilla egyre kevésbé tudott támadásban érvényesülni. A hajrában a vendégek láthatóan elkészültek erővel, de a hazai csapat sem tudott már komoly gólhelyzetekig jutni, noha mindent mozgósítottak a győzelemért. A második félidő jóval alacsonyabb színvonalat hozott, az Atletico inkább bánhatja a kihagyott helyzetei miatt a döntetlent, így a Sevilla maradt a fővárosiak előtt a tabellán.

Az eredményt tekintve bosszankodhat ugyan Simeone, ám ha azt vesszük alapul, hogy a Liverpool elleni BL visszavágó előtt nívós ellenfél ellen teljesített jól csapata, akkor talán meg lehet találni az örömöt, még ebben a remiben is. Az Atletico főleg támadásban (amire mindenképp szüksége lesz Angliában) lépte át ezúttal önmaga árnyékát. A két lőtt gól és a 21 kísérlet átlagon felüli a matracosoktól, ráadásul Joao Felix és Carrasco is ígéretesen mozgott elöl. Savic ezúttal kilógott a csapatból, méghozzá lefelé, ez pedig minimum két pontjába került a gárdának, pár nap múlva az ilyesmi nem fog beleférni az egészen biztos.

A Sevilla önmagához képest gyengébben futballozott legalábbis mint csapat, sőt egyéni teljesítményekben (Navas, Banega) is hagyott némi kívánnivalót maga után. A legtöbb problémát egyértelműen Ocampos jelentette a hazai védelemnek, a másik felfelé kilógó teljesítmény pedig a kapusé, azaz Vacliké volt. Lopetegui csapata teljesítette a minumumot, ami láthatóan a második félidőben már elsődleges cél volt, azaz nem kapott ki, így a találkozó előtti két pontos különbségen tudta tartani magától az Atleticot.

Barcelona – Real Sociedad

A Barcelona múlt héten nem csak az El Clasicot, de a bajnoki listavezető helyét is elvesztette, ezúttal pedig azt a Real Sociedad kellett volna megvernie, amely nemcsak az elmúlt öt forduló legjobb formában levő csapata, de hétközben még a Copa del Rey döntőjébe is bejutott.

Ahogy pedig várni lehetett, alaposan meg is keserítette a a Barcelona életét a vendég gárda. Intenzíven támadták a katalánokat saját térfelükön, ráadásul Odegaard vezértletével még érdemi támadási szándékot is lehetett találni a Sociedad játékában. A túloldalon a Barcelona színeiben elsőször kezdő Braithwaite volt a legaktívabb és legüdébb színfolt, a félidő derekáig az ő nevéhez fűződött a legnagyobb helyzet is. A félidő utolsó harmadára tiszta katalán fölény alakult ki, Messi két alkalommal is komoly helyzetben volt, de Braithwaitnek és Rakiticnek is adódott lehetősége a gólszerzésre. Az első felvonás azonban nem hoztt gólt.

A második félidőben nagyjából változatlan forgatókönyv mellett futballoztak a felek, Messi negyedóra alatt kétszer került lövőhelyzetbe, ám kaput nem talált, a túloldalon pedig több esetben is fellazultan védekezett a hazai csapat, aminek következtében Barrenetxea kétszer is (nagyon gyengén) kapura lőhetett a tizenhatoson belülről, Odegard lövésére pedig Pique ért oda kritikus pillanatban. Bő egy óra játékot követően aztán egyik pillanatról a másikra megélénkült a Barcelona, két perc leforgása alatt Rakitic talált kaput, majd Pique fejesből szintén, Remiro azonban mindkét esetben nagyot védett. A katalánok feltámadása pozitív hatással volt a baszkok kontrajátékára is, ugyanis innentől kezdve majdnem minden ellentámadás veszélyessé vált vendég oldalról, azonban egy szerencsétlen mozdulat megtört mindent. A 81. percben kezezés után Messi lőhetett büntetőt, amit nem túl jól helyezve, de belőtt így későn és körülményesen, de megszerezte a vezetést csapatának. A hajrában tisztességesen kereste az egyenlítési lehetőségeket a Sociedad, azonban nem találta meg azokat, így szűk vereséggel távozott a Camp Nouból.

A győzelmet megérdemelte a Barcelona, ezen talán nem lehet különösebb vita. Viszont a kihagyott helyzetek és a hézagos védekezés miatt nagyon könnyen ráfázhatott volna Setien csapata. Támadásban sem volt kifejezetten éles a katalán gárda, de ami Semedo oldalán, azaz a jobboldalon történt védekezésben az hajmeresztő volt. A második félidőben közel féltucat alkalommal futott be lendületből a vendégcsapat a tizenhatoson belülre erről az oldalról és sokszor csak a szerencse, vagy egy odaérő blokk mentette meg a katalánokat a kapott góltól. Braithwaite agilitása ismét kellemes látvány volt, a dán csatár úgy tűnik segítség lehet a közeljövőben elöl. Szummázva: a Barcelona nem szépen, de hozta a kötelezőt és számukra most ez a legfontosabb.

Ismét… Nem lehet belekötni a hazai győzelembe, de a döntetlenbe sem lehetett volna, ha úgy alakul. Ehhez viszont több szerencsére lett volna szüksége a Sociedadnak, amely egyébként jól felkészült taktikailag erre a meccsre. Védekezésben és támadásban, sőt mezőnyben is kiegyensúlyozottan jól teljesített a gárda, de azok a nüanszok amik a Barcelona elleni pont, vagyok pontok megszerzéséhez kell, hiányoztak. Egyelőre maradt a hatodik helyen a csapat, de amennyiben megveri az Eibart kedden (halaszottt mérkőzés a 24. forudlóból), akkor még a BL-t érő negyedik helyre is felkapaszkodhat.

Betis – Real Madrid

A Betis január 19-e óta nem nyert mérkőzést, a pocsék forma tehát bőven leíró a baszkokat illetően, viszont mi lehetett volna alkalmasabb pillanat, mint hazai pályán feltámadni a forduló előtt listavezető Real Madrid ellen? Nem mellesleg a királyi gárda elmúlt pár hetét sem lehet kirakni az ablakba, igaz egy hete az El Clasicon nagy tartásról tett tanúbizonyságot Zidane együttese…és nyert…

Nos, kezdetben nagyon nem bírt egymással a két csapat, teljesen kiegyenlített mezőnymunka folyt a pályán, a kapuk nem voltak veszélyben. A Betis leginkább a védelem mögé belőtt labdákkal, jellemzően Fekirt kereste, a Real Madrid pedig igyekezett nyugtatni a játékot és birtokolni a labdát. Ez utóbbi nagyjából sikerült és mivel egy a végkifejletnél többet ígérő Vinicius lövés is a jegyzőkönyvbe került, így a félidő derekára talán enyhe madridi fölény rajzolódott ki. A folytatásban aztán kezdett élesedni a Betis, a 28. percben a hazaiakhoz, egészen pontosan Bartrahoz fűződött az első komoly helyzet, a középső védő 4 méterről fejelt tiszta helyzetben kapu fölé. A 36. percben pedig már Courtois nagy bravúrjára volt szükség Fekir bombáját követően. A rohamosan erősödő hazai nyomás aztán egy picit szerencsés helyzetet követően góllá érett a 40. percben, miután Sidnei óriási löketet eresztett a kapu jobb felső sarkába egy lecsorgó labdából. Az iménti hősből aztán hamar negatív szereplő lett, a 47. percben igen forrófejű megoldást választott saját tizenhatosán belül, melynek következtében a labda helyett Marcelo lábát rúgta telibe. A tizenegyest Benzema értékesítette, ami a vendégek részéről nem csak az első kaput eltaláló lövést, de az egynlítést is jelentette.

A második félidő lassabb tempóban indult, de közel tíz perc elteltével a Betis jóvoltából újra kezdett felmelegedni a hangulat, főleg miután egy gyors és tökéletes kontrát követően Joaquin kicselezte Courtoist, az üres kaput viszont nem találta el és még Modric is mentett az előtérből. A folytatásban tovább dúlt a harc a mezőnyben, helyzetekre egészen a 70. percig kellett várni, akkor Modric kemény átlövését védte Robles, majd Mendy tekert a felsőlécre a kipattanóból. Ezek a percek a Real Madridé voltak, de a Betis kontráiban továbbra is volt veszély, leginkább abban amit a 75. percben Fekir vezetett és a végén Guardado lőtt kapu fölé néhány centivel kapásból. Az utolsó negyedórára ismét beindította a rakáétákat a Betis, látványosan megemlte a fordulatszámot és bár Benzema kapitális hibája is kellett hozzá, de a 82. percben Tello ziccerben törhetett ki és mivel nem hibázott újra a hazaiaknál volt az előny. Az újabb hártányt pedig már nem tudta egalizálni a királyi gárda, így vereséggel kellett zárnia a sevillai kirándulást.

A Real Madridban ezen a napon sem a csapatjáték, sem az egyéni teljesítmények, de még csak Zidane cseréi sem működtek igazán jól. Tény, hogy egy nagyon felhevült lelkiállapotú és otthon veszélyes Betis volt az ellenfél, amely jól is játszott, de hogy a három fenti tényezőből egy se stimmeljen, az problémás lehet a folytatást illetően és túl nagy luxus. Úgy tűnt a Clasicon aratott győzelem kihúzhatja a blancókat a februári gödörből, most azonban megint pengeélen táncol a csapat és ott tart, hogy 1-2 hét alatt elmehet az egész szezon…

A Betis érzésem szerint azzal nyerte meg a meccset, hogy még amikor nem is játszott jobban ellenfelénél, akkor is a kezében volt a tempó diktálása. Több szakaszban tudott lendületet venni a meccs során Rubi gárdája, ezt pedig egyszerűen nem tudta lekövetni a Real Madrid, ráadásul a zöld-fehéreknél nem maradtak el a kiemelkedő egyéni teljesítmények sem (Fekir, Tello, Robles, Moreno, Joaquin). Továbbra is nehéz megérteni, hogy ez az összetételű és képességű gárda miért szerepel teljesen kiszámíthatatlanul a bajnokságban és miért csak a 12. helyen szerénykedik. Ez a győzelem mindenesetre megérdemelt volt, azt pedig, hogy repíti-e valameddig a gárdát, majd meglátjuk.

Eredmények

AlavesValencia1 – 1
EibarMallorca1 – 2
Atletico MadridSevilla2 – 2
BarcelonaReal Sociedad1 – 0
GetafeCelta Vigo0 – 0
OsasunaEspanyol1 – 0
ValladolidAthletic Bilbao1 – 4
LevanteGranada1 – 1
VillarrealLeganes1 – 2
BetisReal Madrid2 – 1

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.