La Liga – 27. forduló
Spanyol foci

La Liga – 27. forduló

A Spanyol labdarúgó bajnokság hétvégi fordulójában a legérdekesebb kérdés talán az volt, hogy a szebb napokat is látott Real Madrid mit mutat majd a pályán most, hogy rég nem látott gödörben hever? Ezt az előadást pedig a Valladolid vendéglátása mellett lehetett megtekinteni. A Barcelona nem hibázott, csakúgy, mint az Atletico Madrid, így a két csapat között továbbra is hét pontos szakadék tátong. Football Factor, La Liga összefoglaló!

Atletico Madrid – Leganes

Semmi meglepetés nem érte a mérkőzést megtekintőket, a Leganes 5-3-2-es felállással érkezett a Wanda Metropolitanoba, ami már előzetesen is elárult valamicskét a szándékairól. Ennek megfelelően fel is húzta a falat kapuja előtt a vendégcsapat, az Atletico pedig az első percektől kezdve nekilátott annak nehézkes feltöréséhez. Bő negyedóra játék után Griezmann és Thomas próbálkozott – nem túl rossz, de nem is elég pontos – átlövésekkel, valamint Kalinicnek nyílt lehetősége mintegy 9 méterről fejelni, épp a kapus ölébe. Komolyabb veszélyt azonban nem tudott teremteni Simeone csapata, sőt a játékrész közepére mezőnyben helyenként egészen kiegyenlítődött a játék. Ennek eredményeképp az eddig legalább valamennyire gólveszélyt hordozó Atletico lehetőségek is megszűntek, így hosszú ideig Braithwaite és Griezmann újabb távoli lövését lehetett feljegyezni. A félidő legnagyobb helyzete a 41. percben adódott a matracosok előtt: Griezmann ívelt be balról egy szabadrúgást, Gimenez fejesét pedig a kapu torkából kellett mentenie a vendég védelemnek.

A második játékrész elején aztán felpörögtek egy kicsit az események: Először Omeuro buktatta Correát a tizenhatoson belül, amiért jogosan járt a tizenegyes, ám Saúl pocsékul végezte el azt és Lunin védett. Csakhogy épp az ítéletvégrehajtó elé ütötte a labdát, aki másodjára már nem hibázott. 1-0! Két perccel később Thomas szánta el magát egy újabb átlövésre, ami egy blokkon megpattanva a felső lécen kötött ki. Bő egy óra után már majdnem kettő volt az Atletico előnye, ám Lemar remekbe szabott szabadrúgását még épp a bal kapufára tudta tornázni Lunin. Az utolsó húsz percre teljes mértékben védekezésre rendezkedett be a hazai csapat, Kalinicot Juanfran váltotta, így nem maradt csatár a pályán az Atleticoban, ekkor lehetőséget kapott a Leganes, hogy támadjon, de rendkívül kevésnek bizonyultak még a tartalékos matracosokkal szemben is.

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágót játszik kedden az Atletico Madrid, méghozzá a Juventus otthonában, így nem különösebben róható fel a visszafogott játék Simeoneéknak, főleg úgy hogy igencsak tartalékosan álltak fel erre a találkozóra. Godín, Filipe Luis, Koke és Morata sem játszottak és a Griezmann-Saúl-Juanfran trió is csak egy félidőt kapott, különböző elosztásban, Lucas Hernandez pedig továbbra is sérült. Ettől függetlenül végig az Atletico kezében volt a mérkőzés és így, vagy úgy de csak meglőtték a szükséges egy gólt, ami a győzelemhez kellett. A félidőben beálló Lemar és Saúl játéka egyébként lendített valamit a hazai támadásokon, így mondhatjuk, hogy ez a két csere volt a kulcsmomentum. Megérdemelt a győzelem, kedden pedig valóra válhat egy nem várt álom…

Tartalékos volt a Leganes is, igaz ez többnyire kényszerből adódott, hiszen többen is sárgalapos eltiltások miatt nem léphettek pályára ezen a mérkőzésen. Az öt védővel felálló csapat szándéka sem előzetesen, sem a játék közben tapasztaltak alapján nem lehetett több, mint egy pontot rabolni a hazaiaktól. A védelmük még csak-csak megfelelően is teljesített ehhez, ám támadásban semmit nem tudtak hozzátenni a találkozóhoz. Két kaput eltalált lövésük is távolról született, melyek könnyedén haltak el Oblak kezei között. Az apró hiba hátul pedig az egy pontos vágyakat is szertefoszlatta.

Barcelona – Rayo Vallecano

Bátran és magas színvonalon kezdett a Rayo a Barcelona otthonában, a nyílt sisakos futball pedig némileg szétszakította a mezőnyt, lévén sokáig oda-vissza támadtak a csapatok. A vendégek főleg kontrákból, a Barca pedig rövidpasszos játékból építkezett, már amikor épp nem a védelem mögé ívelgetett. A játékrész derekán egyre kidogozottabb akciók futottak végig a pályán, Suarez és Pique veszélyeztetett a hazai oldalról, miközben a 24. percben Raul De Tomas tekert parádésan ter Stegen kapujába egy kontra nyomán. A játékrész végéhez közeledve egyre erősödött a katalánok fölénye és a 39. percben góllá is érett egy rögzített szituációt követően: Messi szabadrúgására Pique ért elsőként oda és nagyszerűen előzte meg a kapujából kimozduló Dimitrievskit, így 1-1-es döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

A második félidőre Dembele futott ki Arthur helyére, aminek hamar nagy jelentősége lett, lévén a frissen beállt csatár öt perc alatt felforgatta a Rayo bal oldalát és egy nagyszerű passzát követően Semedo tudott büntetőt kiharcolni a hazaiaknak, amit Messi higgadtan helyezett a jobb alsó sarokba. A gólt követően is csak a katalánok voltak a pályán, szűk egy óra játék után Messi majdnem betalált másodjára is, de ezúttal Dimitrevski nyerte a párharcukat. A 70. percben egy érdekes jelenet zajlott le a pályán: Messi szabadrúgását, egy a sorfal mögött meghúzódó Rayo játékos fejelte ki a gólvonal elől, meghozzá úgy hogy a lövés pillanatában folyamatosan hátrált a kapu felé háttal a labda vonalában. Érdekes, ritkán látott húzás… A második félidőben teljesen elhalványodó Rayo sorsa a 82. percben pecsételődött meg, amikor egy mesteri Suarez-Rakitic összjátékot követően az uruguayi csatár fejezte be üres kapura az akciót. Második félidei domináns játékának köszönhetően megérdemelten nyerte meg a találkozót a Barcelona.

Nem volt lélegzetelállító, amit a Barcelona mutatott ezen az estén, ám így is magabiztosan verte ellenfelét. Az első félidőben igen pontatlan volt elöl a katalán gárda, sőt sok esetben nagy teret adtak a Rayonak a kontrázásra. Egy alkalommal pedig bekapott góllal bűnhődtek, Arthur labdavesztését követően. A második féidőre jóval összeszedettebben jött ki Valverde csapata és minimálisra redukálta a Rayo esélyeit támadásban. Sőt, Dembele cseréje végül döntőnek bizonyult, merthogy innentől kezdve pontosabb és veszélyesebb lett a Barcelona támadójátéka. Valverde plusz pontot írhat be ezért a húzásért, főleg, ha hozzáadjuk azt, hogy Rakitic 80. percben való becserélését követően a horvát középpályás gyakorlatilag az első mozdulataiból gólpasszt adott Suareznek. Ezzel a győzelemmel továbbra is magabiztos hét pont a Barcelona előnye az Atletico Madriddal szemben a bajnoki versenyfutásban.

Megnyerően játszott a Rayo és amíg a Barcelona nem találta meg a kontráik elleni ellenszert, addig egészen szórakoztató meccset lehetett nézni, ami nem mellesleg nyílt volt a pontok megoszlásának tekintetében. A második játékrészre azonban már kevésnek bizonyult a vendégcsapat nemcsak támadásban, de a Dembelével átalakított gránátvörös-kékek féken tartása is több esetben gondot okozott Michel mester csapatának.

Real Valladolid – Real Madrid

Jól érezte meg a Valladolid, hogy az ezer sebből vérző Real Madridot, ha máskor nem is, de most esetleg el lehet kapni. Ennek jegyében bátran neki is estek a hazaiak a királyi gárdának és bő negyed óra alatt nem egy drámai esemény történt, melyben a Valladolid volt tragikus hős. A 13. percben Odriozola szabálytalankodott a tizenhatoson belül, amiért tizenegyes járt, ám Alcaraz még csak a kaput sem találta el, alaposan fölé rúgta a büntetőt. Egy perccel később nagyszerű akciót futtatott a Valladolid, melynek végén Guardiola passzolt a kapuba, ám a gólpasszt adó játékos hajszállal, de lesen kapta a labdát. A 19. percben újabb gólt szerzett Guardiola, ám ezt már egyértelműen lesről tette, így tehát hiába lőtt két gólt és egy tizenegyest a hazai csapat, a félidő derekán még mindig 0-0 állt az eredményjelzőn. Az érvénytelenített találatok egy rövid időre megfogták a hazai csapatot, ez alatt a pár perc alatt Benzema és Regulion mutattak be egy-egy távoli lövést. Ám a 29. percben már összejött egy szabályos gól is: Egy jobbról, balra átívelt labdára Guardiola érkezett az ötös bal sarkánál és estében középre játszott Tuhamihoz, akinek már csak az üres kapuba kellett passzolnia. A 33. percben Benzemát blokkolták nagy helyzetben, melyből vendég szöglet következhetett. Masip szörnyen érkezett a falevélként hulló labdára, ami így Varane elé került, majd az ő jóvoltából a kapuba. A semmiből jött egyenlítés pedig elég is volt arra, hogy visszahozza a meccsbe a Realt, bár a félidőben már csak Caesmiro távoli löketét lehetett komolyabb helyzetnek elkönyvelni.

A második félidőt is a hazaiak kezdték jobban, Tuhami révén hamar egy ziccer jellegű helyzetet is elpuskáztak, a gólt viszont megint a Real Madrid szerezte a semmiből. Plano fölöslegesnek tűnő és elkésett belépője nyomán (Odriozolával szemben) Benzema rúghatott tizenegyest és nem is hibázott, így a vezetés már a királyi gárdánál volt. Sőt a gólt követően már az irányítás is, ugyanis a vendégek teljes mértékben kezükbe vették a meccset, Ceballos révén közel jártak a harmadik találathoz is. De mondjuk úgy: ami késett, nem múlott. Az 59. percben Kroos baloldali szögletére Benzema reagált a leggyorsabban és legpontosabban. A kétgólos hátrányban sem adta fel a Valladolid, de nagyon nehezen jöttek össze az érdemi helyzetek, jóval nehezebben, mint az első félidőben. A 77. percben Guardiola jutott el kapufáig egy szögletet követően, Casemiro pedig a második sárgalapjáig a 80. percben, ami így pirosat ért… Az emberelőny viszont a Valladolidot zavarta meg, Modric ugyanis egy, az egyben verte meg a vele szemben álló védőt a tizenhatoson belül (85.p), a blancók pedig negyedjére ünnepelhettek gólt és vele együtt egy kiütéses győzelmet.

Kíváncsian vártam, hogy fél tucat hiányzóval és a padlón heverő morállal milyen produktumra lesz képes a Real Madrid. Nagyjából mindenféle kimenetel átfutott bennem, így a nagyobb különbségű győzelem is, de nem ilyen módon, nem ilyen forgatókönnyvel. Ugyanis úgy nyerte meg a meccset három góllal a királyi gárda, hogy ez a legőszintébben szólva is simán lehetett volna fordítva. Vezéregyéniségek híján, teljesen szétesve futballozott Solari csapata az első félidőben és csak a szerencsének köszönhette, hogy nem vezetett gólokkal a Valladolid. Ezt követően, noha vitathatatlanul összekapta magát a csapat a második félidőre, a hazaiak drasztikus összeomlása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy visszajöjjenek a meccsbe. Mivel Benzema két gólt szerzett, Modirc a tudásának épp megfelelően játszott és szintén betalált, ezért őket talán ki lehet emelni pozitív irányba, rajtuk kívül azonban nem igazán lehetett említésre méltó teljesítményt találni. A jelenlegi Real helyzetében nem is olyan furcsa ezt leírni, de a győzelem ellenére kissé fájdalmas volt látni a játékot és van még hátra 11 forduló…

Ahogy azt már fentebb írtam, a Valladolid jól érzett rá arra, hogy van keresnivalója a meccsen és igazság szerint kifejezetten jól is játszott az első játékrészben. Ráadásul a kihagyott büntető és a meg nem adott gólok sem törték meg különösebben a csapatot, hiszen mindezek után is lelkesen mentek a gólért. Éppen ezért érthetetlen az a mértékű megzuhanás és szerencsétlenség halmozás, amit a szünet után mutattak. Némi gúnnyal élve mondhatjuk, hogy – többször is – mindent megtettek azért, hogy a darabokban levő blancók visszajöjjenek a találkozóba, ők pedig vissza is jöttek.

Eredmények

Athletic BilbaoEspanyol1 : 1
AlavesEibar1 : 1
Atletico MadridLeganes1 : 0
BarcelonaVallecano3 : 1
GetafeHuesca2 : 1
Celta VigoBetis0 : 1
GironaValencia2 : 3
SevillaReal Sociedad5 : 2
LevanteVillarreal0 : 2
ValladolidReal Madrid1 : 4

 

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.