La Liga – 25. forduló
Spanyol foci

La Liga – 25. forduló

A Barcelona és a Real Madird számára ez a hétvége volt a főpróba a Bajnokok Ligája megmérettetés előtt. Mindkét csapat megugorható akadály előtt állt, amik nem mellesleg a bajnoki versenyfutásban is kiemelten fontosak voltak. Az Atletico Madrid vasárnap este már úgy lépett pályára, hogy jól vette az első BL feladatot, a bajnoki pontok pedig Simeone csapatának is egytől-egyig létkérdéssé váltak az elmúlt hetek folyamán. Football Factor, La Liga összefoglaló!

Barcelona – Eibar

A két klub őszi meccsén a Barcelona sima 3-0-ás győzelmet aratott az Eibar otthonában, ez a különbség pedig most is várható volt a két gárda közé. Ennek ellenére, mivel a vendégek nagyon közel táncolnak a kiesőzónához, így Barcelona ide, vagy oda, minden bravúrpont duplán számíthatott volna a kiesés elkerüléséért vívott harcban az Eibarnak. Ezek a pontok viszont a katalánoknak is kellettek a bajnoki címvédéshez.

Aktívan kezdett a vendégcsapat, öt perc elteltével egy lesgólig el is jutott, ám ezt követően még azelőtt, mielőtt igazán átvette volna a kezdeményezést, már vezetett is a Barcelona. Messi nagyszerű egyéni mozdulatsor végén pörgetett át Dmitrovic fölött, így a 14. percben hosszú gólcsendjét megszakítva megszerezte a vezetést csapatának a kapitány. A folytatásban a Barcelona valóban irányított, ám ez komoly helyzetekben nem realizálódott és az Eibar is maximum mezőnymunkában tudott felnőni a házigazdához. Különösebb említésre méltó dolog így nem is történt egészen a 38. percig, ekkor egy kicsiben lejátszott akciót követően ismét Messi tört be a vendég tizenhatoson belülre és lőtte ki tűpontosan a kapu jobb alsó sarkát. Két perccel később a találkozó is eldőlt egy kapitális Eibar védelmi hibát követően. Ami Griezmannak nem sikerült, az Messinek igen, így  a ziccer végén már 3-0 állt az eredményjelzőn. Az utolsó percekben Griezmann és Busquets hagyott ki közvetlen közelről egy-egy lehetőséget, Dmitrovic két védésével zárult az első játékrész.

A második félidő első negyedóráját gyakorlatilag végig egykapuzta a Barcelona, amely a lyukacsos Eibar védelem közé sorozatban gurította be a jobbnál jobb labdákat, tulajdonképpen bárkinek, aki épp arra járt. A vendég védelem mentségére, vagy épp a katalánok pontatlanságára szóljon, hogy szinte egytől-egyig lesállásba érkeztek a labdák, így hiába volt a sok nagy ziccer. Az ezt követő percekben aztán éledezett az Eibar, Cote és Takashi révén már egészen közel járt a szépítéshez a vendégcsapat, hazai blokkok, vagy épp ter Stegen azonban a helyén volt minden esetben. Ez az éledezés azonban csak átmeneti volt, a Barcelona az utolsó negyedórát újra dominálta, Lenglet és Vidal révén újabb gólokat ért el Setien csapata, ám akárcsak a félidő elején ezek a helyzetek (gólok) is lesállást előztek meg. Az utolsó percek a Barcelonában debütáló Braithwaiteről szóltak, aki a 87. percben Messinek adott gólpasszt, majd két perccel később ziccert lőtt, amibe Dmitrovic már csak úgy tudott belekapni, hogy az épp Arthur elé kerüljön, a labda pediga kapuba, így a találkozó vége könnyed 5-0-ás hazai győzelemmel zárult.

A katalánok háza táján nem túl békés a hangulat manapság, de ez a könnyed siker talán enyhíthet a csípős helyzeten. Messi hetek óta először talált be bajnoki mérkőzésen és négyig meg sem állt. Ez nagyjából rávilágít arra is, hogy a meccsen akkor történt érdemi esemény, amikor az argentin megmozdult. Braithwaite bemutatkozása jól sikerült, ő úgy tűnik még hasznára lehet a Barcelonának a folytatásban. Az érdemi kérdések néhány nap múlva a Napoli ellen kerülnek megválaszolásra…

Sehogy sem tudta tartani Messit az Eibar, de tegyük hozzá épp elég bátortalan és sokszor szétesett volt a vendégek hátsó sora ahhoz, hogy parolázzon a katalán csapatkapitány. Túl sok mindent nem lehet mondani Mendilibar csapatának teljesítményéről, amelynek maximum egy jó tíz perces periódusa volt, nem több, de a szépítésre az sem volt elég. Egyszerűen ez volt, illetve ez a jelenlegi különbség a két csapat között.

Levante – Real Madrid

A kétarcú, kiszámíthatatlan Levante, amely jobb napjain gigászokat is képes verni, rosszabb napjain szinte bárki által verhető, nem sok sikert könyvelt el az elmúlt meccsein. Épp ezért hazai pályán kiváló alkalom nyílt a számukra egy amolyan tét nélküli meccsen megszorongatni azt a Real Madridot, amely a Barcelona diadala miatt győzelmi kényszerben volt.

Nos, néhány perc után annyi már feltétlenül kiderült, hogy a Real Madridnak a helyzetkidolgozásal nem lesz különösebb problémája. Néhány perc leforgása alatt Hazard, Benzema, Modric és Casemiro is kapura tudott lőni, igazából csak a finomhangolás hiánya és persze Aitor kapus miatt nem vezetett a királyi gárda már a meccs elején. Az első negyedóra irama után aztán váratlan visszaesés következett be, a Levante összesen egy valamirevaló kontrát tudott futtatni, a Real Madridnak pedig inkább csak ígéretes attakjaik maradtak és egy távoli Modric bomba. A szünetre így némi meglepetésre gól nélkül vonultak el a felek.

A második félidőben a királyi gárda változatlanul próbálkozott és fölényben futballozott, néhány perc elteltével Hazard egy az egyben tört kapura, de nagyon szerencsétlenül törte el a labdát. Így hiába járt egy óra játék után már 14 kísérletnél, gólt képtelen volt lőni Zidane csapata. Az idő előrehaladtával aztán egyre bátrabbak lettek a Levante kontrái, a félidő felére egészen kiegyenlítetté vált a játék. Az utolsó negyedórához közeledve pedig már kifejezetten az volt a benyomás, hogy ha valaki akkor a Levante talál gólt. Az pedig, hogy „talál” végül maradéktalanul kifejező volt Morales 79. percben esett góljára, mert bár fantaszikus volt a lövés, a helyzet és a szög alapján viszont inkább mondjuk azt, hogy nagyjából kínjában lőtte kapura a labdát a hazaiak támadója lesz, ami lesz alapon. Courtoist azonban teljesen váratlanul érte a löket, így némileg megérdemelten jutott vezetéhez a hazai csapat. A gólt követően még feljegyezhettünk egy Mayoral-Benzema helyzetváltást, gólt azonban már nem, így hiába zakatolt az egyenlítésért a királyi gárda, az nem jött össze.

Az első negyedóra alapján úgy tűnt nem lesz gondja a Real Madridnak, csakhogy a sok kihagyott helyzet szép fokozatosan elbizonytalanította a madridiak játékát. Még a második félidőt is sikerült dominanciával kezdenie a királyi gárdának, de Hazard ziccerét leszámítva egyre kevesebb lehetőség adódott a csapat előtt, később pedig már amiatt is aggódhattak Ramosék, hogy a Levante esetleg elvisz egy lendületes kontrát. Nos, el is vitt, a gólban alaposan benne volt Courtois és a rosszul helyezkedő védelem is. Ezen a napon Iscot és Casemirot lehetett felfelé kiemelni a gárdából, de akkora egyéniséget/váratlant ők sem tudtak belevinni a játékba, amivel meglephették volna a Levantét. Zidane cseréi ezúttal nem jöttek be, Vinicius, aki általában új lendületet jelent, most nem tudott áttörést hozni a blancók támadásaiba, így rossz időzítésű keserű pirulát kellett lenyelnie az (ex)listavezetőek, Hazard újabb sérülése pedig egészen elkeserítőleg hathat a vezetőségre.

A Levante nagyjából átvészelt, ez tűnt legalábbis leginkább a valenciaiak ”taktikájának”. Ami Dmitrovicon múlott, azt megfogta a hazai kapus, ami nem rajta állt, ott a szerencse segített be. Kontratámadásokon kívül más esélye nem volt a csapatnak a gólszerzésre, viszont ezek az attakok is akkor váltak csak érdemivé, amikor a meccs vége felé erőt tudott meríteni a csapat a madridiak bizonytalanságaiból. Amint fentebb is szóba került, jó nagy adag szerencse kellett hozzá, de végül kibrusztolta a sikert a Levante és a Barcelona után a másik nagy gigászt is megskalpolta.

Atletico Madrid – Villarreal

Hatalmas tettet hajtott végre hétközben az Atletico a Liverpool legyőzésével, aminek egyelőre lélektani szempontból van nagy jelentőssége. Mindenesetre ez a siker lökést adhat Simeeone csapatának, ráadásul a klub sérültjei is szép lassan kezdenek felépülni. Az ellenfél viszont ezúttal sem egy ”könnyű kalapból” került elő, a Villarreal az elmúlt tíz fordulót figyelembe véve ugyanis a második legjobban teljesítő csapat, ráadásul ott lohol már az élmezőny sarkában.

A játékot lelkesen igyekezte irányítani és diktálni az Atletico, ám ez maximum az összképet tekintve volt leszűrhető, mivel helyzetei nem voltak a matracosoknak, sőt a labda talán egy lehelletnyivel a vendégeknél volt többet kezdetben. A 16. percben aztán felmerészkedett a hazai kapuhoz a Villarreal és egy kissé szerencsésen elé pattanó labdából, Alcacer dropból óriási gólt ragasztott a kapu bal sarkába, váratlan vezetéshez juttatva csapatát. A folytatásban nem változott a játék képe, az első és második, gólért kiáltó madridi helyzet a 29. percben született meg, Asenjo azonban bravúros reflexmozdulattal védte Morata közeli és Vitolo mégközelebbi lövését. Ez a két lehetőség némileg belobbantotta a hazaiakat, innentől kezdve ugyanis jóval veszélyesebb támadásokat tudott futtatni az Atletico. A 36. percben Morata fejelt tisztán Asenjo kezébe, a 40. percben pedig Correa lőtt el Vrsaljko emelését követően az ekkor kissé határozatlanul kimozduló vendég kapus alatt, egyenesen a hálóba. A szünetre tehát döntetlennel mentek pihenni a csapatok.

A második félidő első tíz perce Morata kemény átlövését, valamint Joao Felix és Trippier visszatérését hozta el. Utóbbi két aktus nyomán pedig egy támadásban komoly fölényt kialakító Atleticot láthattunk. Bár Moreno révén a 63. percben leadott egy veszélyes figyelmeztető lövést a Villarreal, egy perccel később azonban Correa beadására Koke érkezett mesterien, az előny pedig már az Atleticonál volt. A 74. percben az addig viszonylag labdabiztos vendégek borzalmas hátsó passzolgatását Koke fülelte le, Joao Felix pedig némi segítséggel (védő lábán megpattanó lövés) azon nyomban a kapuba lőtte a labdát a tizenhatos vonaláról. Az utolsó negyedórában már csak ímmel-ámmal póbált visszajönni a meccsbe a Villarreal, Ontiveros átlövésén kívül nem tudott felmutatni semmit. Második félidei feljavulásának köszönhetően az Atletico abszolút megérdemelten nyerte meg a meccset.

A hétközi lendület kitartott és a felépülgető játékosok is sokat tettek hozzá ahhoz, hogy megint egy olyan Atleticot lehessen látni a pályán, ami eséllyel szorongatja meg a Spanyol bajnokság és akár Európa bármelyik csapatát. Masszívan, fegylemezetten, koncentráltan játszottak Simeone fiai, elöl pedig kíméletlenek voltak, még úgy is, hogy Morata ezúttal sem találta a góllövő formáját. Nehéz eldönteni, hogy Koke, vagy épp Correa volt a mezőny legjobbja, mindketten egyaránt vaskos letéteményesei voltak ennek a sikernek, de alapvetően megint csapatként alkotott nagyot a matracos gárda. Ezzel a győzelemmel a madridiak újra a tabella harmadik helyén vannak és úgy tűnik minden adott a sikeres folytatáshoz.

A Villarreal bármilyen jó formában is érkezett, esetleg momentumokra tudott csak érdemben bekapcsolódni a meccsbe. Hiába volt egy-egy jó egyéni teljesítmény a sárga tengeralattjáróban, csapatként nem voltak egységesek a vendégek, ezen a napon ez pedig kevés volt a szárnyaló Atletico ellen. Ráadásul Asenjo bravúrjai kellettek még ahhoz is, hogy ne nagyobb veréssel hagyja el a fővárost Revilla csapata, amely így ”csak” közeli lőtávon belül tudott maradni a nemzetközi kupákat érő helyektől.

Eredmények

BetisMallorca3 – 3
Celta VigoLeganes1 – 0
BarcelonaEibar5 – 0
Real SociedadValencia3 – 0
LevanteReal Madrid1 – 0
OsasunaGranada0 – 3
AlavesAthletic Bilbao2 – 1
ValladolidEspanyol2 – 1
GetafeSevilla0 – 3
Atletico MadridVillarreal3 – 1

 

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.