La Liga – 23. forduló
Spanyol foci

La Liga – 23. forduló

Pazar hangulatban valószínűleg sem a Real Madrid, sem a Barcelona nem várta a Spanyol bajnokság soron következő fordulóját. Mint az tudvalevő, a hétközben mindkét csapat drámai módon esett ki a honi kupasorozatból, ettől függetlenül a bajnokságban nagyon is élesnek kellett lennie mindkét félnek, hiszen szoros küzdelmet vívnak a tabella első helyéért. Egykori üldözőjuk az Atletico Madrid több mint egy hónapja nem nyert bajnoki mérkőzést, a hangulat tehát amott sem volt üdítő. Football Factor, La Liga összefoglaló!

Atletico Madrid – Granada

Diego Simeonénak gyakorlatilag nem maradt csatára, Costa, Morata és Joao Felix ugyanis egyaránt sérültek jelenleg, így a hazaiak ismét felforgatott állapotban léptek pályára. A Granada lelkiállpota viszont kitűnő lehetett a meccs előtt, a vendégek ugyanis bravúrokat sem nélkülözve menetelnek a Király-kupában és már az elődöntőben jár Martinez csapata.

Az Atletico Madrid, ha mesébeillő futballal nem is, de lelkesedéssel és harcossággal, igyekezte feledtetni az elmúlt idők csúfos eredményeit és már a 6. percben megszerezte a vezetést Correa góljával. Igaz, ehhez az is kellett, hogy két vendég játékos egymásnak fusson és a lecsorgó labdából Koke elő tudjon készíteni csapattársának. A folytatást kontrollálta a hazai csapat, Vitolo révén még egy lesgólig és egy veszélyes átlövésig el is jutott, de ezt leszámítva inkább a pálya közepén, nagyobb izgalmak nélkül zajlott a játék. A félidő végére pedig sajnos csak a játékot tördelő szabálytalanságok szaporodtak el – inkább a Granada volt az elkövető – a helyzetek helyett, így a hazai vezetés nem forgott veszélyben.

A második félidő épp csak közepes színvonalon csordogált, ezt a minőséget egy pillanatra, az 54. percben törte meg az Atletico. Mégpedig egy pofás támadást követően Correa ívelt Saulhoz, aki bár teljesen üresen kapta a labdát, azt kapásból csak Escandellbe tudta lőni. Egy óra játékot követően mindkét edző változtatott a kezdeti összeállításokon, az Atleticoba Carrasco érkezett és érezhetően igyekezett volna használni a gyorsaságát a madridi gárda, ám nem igazán tudott helyzetbe kerülni a belga visszatérő. A csere ráadásul inkább Martineznek jött be, főképp Puertas beállításával, a Granada támadójátéka ugyanis fellendült valamelyest. Ezt Eteki, Soldado és Diaz helyzetei is jelezték. A találkozó utolsó negyedórájában az Atletico már csak a védekezésre koncentrált, a Granada pedig hajtott az egyenlítésért. Nagy helyzetet azonban nem tudott kialakítani a vendégcsapat, a késői ébredés pedig vereségbe került.

Továbbra sem kifejezetten jó az Atletico Madrid játékát nézni. Tény, hogy az újjáépülő csapat, amelyből sok kulcsjátékos és vérbeli támadó is hiányzik sok sebből vérzik ezekben a hetekben, de ezek a 90 percek nem igazán kápráztatnak el szép futballmomentumokkal. Mindenesetre ezt a meccset nagy nehezen és mondhatni megérdemelten behúzta a matracos gárda, ez pedig lélektanilag nagyon kellett már, tíz nap múlva ugyanis BL meccsen fogadja hazai pályán a Liverpoolt Simeone csapata, ahová létszüksége lenne a cspaatnak némi önbizalommal megérkeznie…

A Granada több kulcsjátékosát is pihnetette ezen a találkozón és nagyjából 70 percig csak amolyan tessék-lássék módon játszott. Ennek vélhető oka az volt, hogy a pontvadászatban stabil középmezőnyben van a csapat, a kupában viszont jövő héten már elődöntőt kell játszaniuk Martinez fiainak. Ez a sorozat így jó eséllyel – és érthető módon –  prioritást élvez most az andalúzoknál. A találkozó vége felé azért, amikor már kezdett szétesni a madridi védelem, volt lehetősége és látható szándéka is az egyenlítésre a Granadának, de gól hiányában valóban csak szándék maradt.

Osasuna – Real Madrid

A Real Madrid drámai meccsen esett ki a kupából hétközben (Real Sociedad, 3-4), a bajnokságban viszont listavezető és így érkezett Pamplonába, ahol természetesen a találkozó esélyesének számított. Az Osasuna hazai pályán eddig összesen két meccset veszített el, könnyű falatnak tehát nem minősült a blancók számára. Sőt, egy esetleges győzelemmel akár a felsőházba is csatlakozhatott volna Arrasate csapata.

Hogy mennyire nem akart könnyű falattá válni a hazai gárda, azt nagyjából négy perc alatt nyomatékosította is. Nacho Vidal és Jose Arnaiz még kevésbé veszélyesen, ám szép támadások végén lőttek kapura, Ruben Gracia cselsorozatát követően azonban már bravúrral kellett védenie Courtoisnak. A folytatásban Moncayola kényszercseréje törte meg valamelyest a hazai lendületet, de csak időszakosan. A 14. percben ugyanis az álmoskás madridi védelem közül Unai Garcia bújt ki és csúsztatta Ruben Garcia labdáját a kapuba. A gólt követően lassan-lassan kezdett magához térni a királyi gárda, ez első körben még csak folyamatosabb labdabirtoklásban teljesedett ki, félóra játékot követően már helyzetekben is. Carvajal jobboldali beadását Bale fejelte kevéssel kapu fölé a 30. percben, három perccel később pedig a walesi csapott le egy labdára a tizenhatoson belül, amivel gyakorlatilag gólpasszt adott Isconak. A játékrész utolsó harmadára jócskán alábbhagyott az Osasuna kezdeti lendülete, ezt pedig az amúgy is folyamatosan javuló Real a 38. percben egy szögletet követően ki is használta Ramos révén, így a szünetre megfordította a meccset a vendégcsapat.

A második félidőt ugyanolyan a mezőnyfölényben kezdte a Real Madrid, amilyenben az elsőt abbahagyta, szűk tíz perc elteltével azonban kijött a szorításból az Osasuna és Ruben Garcia révén igen komoly egyenlítési lehetőségig is eljutott az 54. percben. A folyatatásban ígéretes támadások váltották egymást itt is, ott is, hogy aztán egy időre elcsendesedjen a mérkőzés. Az utolsó húsz perchez érve egy-egy jó átlövés (Isco, Ruben Garcia) emelte ki valamelyes a meccset a megrekedt állapotából, az Osasuna hajtott az egynlítésért, a Real Madrid számára pedig – a látottak alapján – közel sem volt megnyugtató az egygólos előny. Az áttörés végül a vendégeknek sikerült, a 84. percben Benzema kiugratásából és a francia támadó passzából a mellette érkező Lucas Vazquez biztosította be a győzelmet a blancóknak. A hab a tortára a 92. percben került fel, méghozzá a csereként beállt Jovic nagyszerű kapáslövésével, így végül kiütéses madridi győzelemmel zárult a találkozó.

Noha az eredményjelző könnyed fővárosi sikert mutatott, a Real Madridnak nagyon is meg kellett szenvednie ezért a három pontért. Még ha esetleg sejtette is Zidane mester, hogy az Osasuna erősen fog kezdeni, teljes mértékben így sem sikerült felkészítenie csapatát az első percekre és bizony kellett néhány pofon mire magához tért a csapata. Az észheztérésben és a fordításban újfent elévülhetetlen érdeme volt a Valverde-Isco kettősnek, amely rengeteget robotolt előbbi a középpályán, utóbbi valamivel feljebb, de sokszor a középső sorba visszalépve támadta a labdás ellenfelet. De alapvetően megint a csapatmunka gyümölcsözött madridi oldalon. Az újabb győzelem és a Barcelona lépéskényszerben tartása mellett legalább olyan fontos az a tény is, hogy Lucas Vazquez és Luka Jovic is be tudott találni, lélektanilag mindkét játékosnak nagy szüksége volt már a gólra.

Nagyszerűen kezdte a meccset az Osasuna, teljesen megérdemelten vezetett a mérkőzésen. Idővel azonban érthetetlen módon leállt, habár az egészen biztos, hogy azt a tempót nem lehetett bírni folyamatosan, amit az első percekben diktált a gárda. Mindenesetre én úgy érzem, hogy talán túl drasztikusan vett vissza a tempóból Arrasate csapata. Nem igazán volt benne a meccsben a kiütés a pamplonaiak számára és nem is érdemeltek ekkora verést, de a találkozó véégre teljesen szétesett a hazaiak játéka, ezt pedig még egy visszafogottabb tudású ellenfél is jó eséllyel kihasználta volna.

Betis – Barcelona

A forduló legpikánsabb találkozója kétségkívül a Setien irányította Barcelona fellépése volt a Benito Villamarín stadionban, azaz annak a Betisnek az ottohnában, amelyet épp a katalánok mostani mestere irányított korábban két évig. A Barcelonán ráadásul győzelmi kényszer is volt a Real Madrid Pamplonában aratott győzelme miatt. Mindeközben a Betistől fordulóról fordulóra várják a szurkolói, hogy végre felérjen az élmezőnybe, ahova a szezon előtt várták a csapatot.

Már-már ellenállhatatlan hangulatot teremtett a hazai közönség, így az sem volt különösebb meglepetés, hogy a Betis nagy elánnal vetette magát a Barcelonára. Fekir pár perc elteltével máris egy fantasztikus szólót vágott le, melynek végén Lenglet kezét érte a lövés, a VAR pedig jelezte is a potenciális büntetőt. A végül megítélt tizenegyest Canales vágta be a 6. percben. Két perccel később, még mielőtt nagyon felizzottak volna a hazaiak, Messi emelt parádésan a védelem mögé futó de Jonghoz, aki még a passznál is nagyszerűbb mozdulatsor végén egalizált. A kezdeti rohamokat talán szükségszerűen visszaesés követte és katalán irányításátvétel, amiből a 23. percben Griezmann okos labdáját követően Messi ziccer született, Robles azonban nagyot védett. Három perccel később a túloldalon ter Stegen már nem tudott úgy közbeavatkozni, mint kollegája, így a Vidal által eladott labdából Fekir vette vissza újra  a vezetést a hazaiaknak. Innentől kezdve, bár a Barcelona továbbra is sokat birtokolta a labdát és némi nyomást is tudott helyezni a Betis védelmére, a minimum 100%-on égő Fekir vezette ellentámadások életveszélyesek voltak. Aztán amikor már úgy tűnt, hogy vezetéssel megy szünetre a hazai gárda, jött az utolsó utáni pillanat, egy katalán rögzített szituáció és Busquets összekapart egyenlítése.

A második félidő továbbra is a Barcelona nyomásgyakorlásáról szólt, viszont a Betis kontrái már közel sem ültek úgy, mint az első félidőben. Mindazonáltal bő negyedóra alatt csak két helyzetig jutottak el a katalánok, igaz Messi mindkét alkalommal nehéz feladat elé tudta állítani Roblest, aki azonban kitartóan nullázta az argentin zsenit. A 72. percben aztán az odáig kiválóan védő Robles jókora pechje nyomán átvette a vezetést a Barcelona, Messi tekert újabb pontrúgást a kapu elé, amit Lenglet ívelt fejese követett, ez a bólintás pedig bőven védhető lett volna, csakhogy a Betis kapusa elcsúszott, így a játékszer zavartalanul hullott a kapuba. A hajrára fordulva a szintén kiválóan teljesítő Betis hősből vált negatív hős. Fekir a 75. percben ugyanis feleslegesen szabálytalankodott sárgalapot érően, majd beszédért ugyanabban a minutumban még egy sárgát kapott, ami így pirosat ért. Nem kellett azonban sokat várni Lenglet második sárgájára sem, így az imént még vezetést szerző belsővédő hamar egalizált a létszámot illetően. Az utolsó tíz percre és a hosszabbításra eléggé kaotikussá vált a játék, rendre szétszakadt a mezőny, mivel a Betis kapart az egyenlítésért és a katalán térfélen ragadt, a Barcelona pedig bár rengeteg kontrát futtathatott, olykor létszámfölényben, inkább a biztonságot válaszották és nem éltek a lehetőségekkel.

Öszességében véve megérdemelten nyert a Barcelona, ezúttal ugyanis a statiszitkai fölény mellé érdemben domináló játékperiódusok és gólok is tartoztak. Noha a védelmi megingások ezúttal sem maradtak el – Umtiti nem egyszer határozatlan maradt hátul, de Lenglet is sebezhetőenek bizonyult a két sárgalapjával – a viszonylag jó helyzetkihasználás miatt belefért a sok egyéni hiba. Messi ismét gólképtelen maradt, holott alkalma volt bőven, ám ha a góllövés nem is ment, a három assziszttal így is a mezőny legjobbja lehetett. Fontos és értékes három ponttal gazdagodott Setien csapata, ám továbbra sem meggyőző az összkép, ha a nemzetközi élmezőny felé tekintünk ki egy kicsit.

A Betis jó szellemben, jó ütemben és jó elképzlésekkel kezdte a találkozót. Fekir személyében az első félidőben tarthatatlan ellenfélre talált a komplett katalán védősor, ám a második játékrészben már foghatóvá vált a francia támadó, ami szemmel láthatóan az önuralmára tett negatív hatást. Bartra és Rodriguez nevéhez magas számú labdaszerzés tartozott, ez pedig kulcsa volt a Betis veszélyes kontratámadásainak. A hazai védelem azonban csakúgy, mint a Barcelonáé, zavarba hozható volt időnként, Robles lelkén pedig talán szárad egy gól, ennél azonban többtől is megóvta csapatát, azonban nem elégtől…

Eredmények

AlavesEibar2 – 1
LevanteLeganes2 – 0
GetafeValencia3 – 0
ValladolidVillarreal1 – 1
Atletico MadridGranada1 – 0
EspanyolMallorca1 – 0
Real SociedadAthletic Bilbao2 – 1
OsasunaReal Madrid1 – 4
Celta VigoSevilla2 – 1
BetisBarcelona2 – 3

 

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.