La Liga – 22. forduló
Spanyol foci

La Liga – 22. forduló

A hétvégén megrendezett Spanyol bajnoki forduló nyertese egyértelműen a Real Madrid lett, lévén a királyi gárda továbbra is bíztató jeleket küldve a külvilág felé, magabiztosan verte otthon az Alaves csapatát. Mindeközben a listavezető Barcelona és a második helyen álló Atletico Madrid egyaránt pontokat veszített. Football Factor, La Liga összefoglaló!

Barcelona – Valencia

Hamar, már a 3. percben vezetést szerezhetett volna a Valencia, egy szép akció végén Parejo került lövőhelyzetbe a tizenegyespont környékén, ám ter Stegen hárítani tudott. Csakhogy a kipattanónál már nem tudott segíteni a kapus, Cheryshev érkezett és kiszorított szögből a jobb kapufára durrantott. Az első komolyabb Barcelona helyzetre tíz percet kellett várni, ekkor Semedo igéretes lövését blokkolta a vendég védelem. A játékrész derekát elérve a katalánok már átvették az irányítást, de a jól álló valenciai falat nemigen tudták áttörni, egyedül Coutinho távoli lövése jelentett veszélyt, de Neto hárította azt. A fegyelmezett védekezésből a Valencia a 24. percben nagyszerű kontrát indított, egy labdaszerzést követően Rodrigo ugratta ki Gameirot, aki magabiztosan lőtt el ter Stegen mellett. A gólt követően a vendégek maradtak fölényben, vagy leglaábbis magabiztosabban focizztak ellenfelüknél. A 31. percben újabb mutatós akció végén Sergi Roberto szabálytalankodott Wassal szemben a büntetőterületen belül. A megítélt tizenegyest Parejo váltotta gólra. A félidő végére újból a hazaiak irányították a találkozót és a 38. percben tizenegyeshez jutottak a Semedo elleni szabálytalanságot követően. A labda mögé Messi állt, az eredmény pedig 1-2-re módosult. Az utolsó percekben közel járt az egyenlítéshez a katalán csapat, de sem Sergi Roberto (kapufa), sem Messi nem járt sikerrel.

A második félidőt nagy elánnal kezdék a gránátvörös-kékek, bő tíz perc alatt Messi, Alena és Rakitic is kaput eltaláló lövésekkel dolgoztatták Netot. Egy óra játék után aztán újból a Valencia percei következtek: a 60. percben Rodrigo tört ki a katalán egykapuzásból, mesés csellel hozta magát ziccerhelyzetbe, de a kapujából kimozduló ter Stegenen már nem tudott átpörgetni. Egy perccel később Gabriel fejelhetett tisztán 8 méterről, de nem talált kaput. A 63. percben Rodrigot érte el egy baloldalról küldött centerezés, de becsúszva csak kapu fölé tudott pörgetni. A sorra kihagyott vendég helyzetek végül megbosszulták magukat és a 64. percben Messi pontos távoli átlövésével egyenlített a Barcelona. A gólt követően a Valencia változtatott védekezésén, ami véget vetett a katalánok gólszerzési lehetőségeinek, sőt Rodrigo és Santi Mina még helyzetbe is tudott kerülni, ám végül maradt az igazságos döntetlen.

Nem fogott ki túl jó napot a Barcelona, persze ehhez hozzájárult a Valencia közel tökéletes taktikája is. A katalánok újfent birtokolták a labdát a mérkőzés nagy részében, de a helyzetkidolgozással komoly gondjaik voltak. Persze ilyen mérkőzéseket is meg tud, illetve meg szokott nyerni a Barcelona ebben az idényben, ám Messit leszámítva az egyéni villanások elmaradtak ez pedig csak egy döntetlenre volt elég. Jegyezzük meg, egy jó formában játszó Valencia ellen ez nem feltétlenül szégyen. Több kulcsjátékosa sem játszott a Barcelonának, ami nyilvánvalóan a rotálásnak is volt köszönhető, Dembele, Lenglet, Busquets hiányoztak és Jordi Alba is csak egy félidőt kapott. Beállásával tudott valamelyest felpörögni és veszélyesé válni a Barcelona, a Messivel való hatékony összjáték nyomán, illetve a részsiker egyik kulcsa volt az is, hogy a katalánok, ha már áttörni nem tudták, legalább átlőtték a valenciai falat. Egy szó, mint száz, belefért ez a döntetlen, a rotálásnak pedig vélhetőleg meglesz a pozitív kicsengése akár már a holnapi Real Madrid elleni Király-kupa elődöntő alkalmával is.

Mint már említettem, a Valencia közel tökéletes taktikát dolgozott ki erre a mérkőzésre. A labdával keveset törődve, stabil kettős falat húztak kapujuk elé, amiből életveszélyes kontrákat futtattak és ezzel meg is bénították a hazaiakat hosszú időre. Ugyan jól állt ez a felhúzott kapu előtti fal, de amint át tudta lőni a Barcelona, érdekes volt megfigyelni, ahogy szokatlanul, a várakozásokhoz képest későn, a találkozó végén támadott le – helyenként egész pályán – a vendégcsapat ezzel újból megzavarva a hazai támadásépítést. Szép eredményt ért el a Valencia és lassacskán, de zárkózik fel az őket megillető helyre a táblázaton.

Real Betis – Atletico Madrid

Feddal szögletből leadott fejese nyomán már a 3. percben, akkorát kellett védenie Oblaknak, hogy az talán még az év mentése címre is joggal pályázhat majd. Óriási Betis helyzettel kezdődött tehát a meccs és mint később kiderült a hazai helyzeteket tekintve ekkor véget is ért a találkozó, hiszen a zöld-fehérek nem teremtettek komoly gólszerzési lehetőséget a továbbiakban. A 10. percben Morata és Griezmann száguldott el egy kontrával, melynek végén az újonnan igazolt (korábbi Atletico nevelés) csatár gyenge befejezéssel jelentkezett be a deütálásán. A félidő ezt követően erős mezőnyjátékba fulladt, amit az Atletico irányított, de helyzetük nekik sem volt, leszámítva Arias 33. percben középre szánt labdáját, amit menteni kellett Morata elől. A játékrész végére a hazaiakhoz került az irányítás, vagy leglaábbis a labdabirtoklás fölénye, de helyzet továbbra sem akadt.

A fordulást követően ismét a matracosok próbáltak nyomást helyezni ellenfelükre, ennek eredményeképp Griezmann lőtt mellé jó helyzetből (igaz később ezt az akciót le is fújták szabálytalanság miatt), majd Moratát buktatták a tizenhatoson belül igen gyanús helyzetben, de a játékvezető határozott továbbot intett. A Betis egyetlen helyzetecskéje Canales nevéhez fűződött az 58. percben, a tizenhatos vonaláról leadott lövését azonban könynedén szedte fel Oblak. Egy óra játékot követően Morata és Thomas próbálkoztak távolról, sikertelenül. A 64. percben egy hazai beadásba Filipe Luis ért bele szerencsétlenül kézzel, a jogosan megítélt büntetőt pedig Canales értékesítette. A 67. percben Griezmann lőtt a tizenhatos jobb sarkának közeléből egy méretes kapufát, ez pedig egyben az utolsó érdemi lehetősége volt az Atleticonak, ugynais a továbbiakban az egyre elkeseredettebb vendég rohamokat kiállta a Betis és megtartotta a szerencsésen szerzett három pontját.

A megszokotthoz képest is harapósabban támadta a labdát és a labdás játékost az Atletico csapata, ami szinte teljesen szétzilálta a Betis előre játékát, már ha volt ilyen. Rengeteg labdát szerzett a vendégcsapat már a Betis térfelén, csakhogy kezdeni nem tudott vele semmit, ugyanis a hazai védekezés betonbiztosan állt a lábán. Úgy tűnt sokszor a bonyolultabb – és egyben rossz – megoldásokat választják az Atletico játékosai támadásban, amivel egy darabig nem is lett volna probléma, ha időben felismerik ezt. Egyrészt komoly kritika egy csapatra nézve, ha egy Griezmann-Morata-Kalinic trió, amikor a pályán van képtelen helyzetbe kerülni, másfelől én személy szerint hiányoltam a távoli átlövéseket, ha már a Betis falát nem sikerült átjátszani. Így tehát nyugodta rá lehet sütni ez alkalommal a matracosokra, hogy elöl bizony a kreativitás hiányában szenvedtek. Ez pedig a már sokszor felhozott különbség, ami miatt az Atletico nem lehet versenyképes a legkomolyabb szinten sem Spanyolországban, sem Európában. Illik azért megjegyezni, hogy egy jogosnak tűnő büntetőt nem kapott meg Simeone csapata, azt pedig tudjuk, hogy ha az Atletico játszik előnyben, akkor egészen más a baba fekvése. Ha volt is pár százalék esélye a bajnoki címre Griezmannéknak, az most minden bizonnyal elúszott, sőt hétvégén a Real elleni derbi alkalmával még a második hely is veszélybe kerülhet…

A Betis gyakorlatilag egy helyzettel és egy ölébe hulló tizenegyessel gazdálkodott az egész mérkőzés során és ezzel is sikerül nyernie. A hazai pályán sokszor lehengerlő Betis rohamok elmaradtak, ám úgy gondolom, hogy ennek oka volt. A stabil védekezésbe ugyanis beletörött az Atletico foga (nem először) és amennyiben egy csapat jól tud védekezni és kreatív focira kényszeríti az Atleticot, az jövedelmező lehet a fentebb említett madridi hiányosságok miatt.

Real Madrid – Alaves

Hamar dűlőre akarta vinni a meccset a királyi gárda, az első bő negyedórában már volt vagy öt kapuralövési kísérlete többek között Ceballos, Benzema, Vinicius és Reguilon jóvoltából, ám a gól nem jött össze. A félidő derekához érve némilieg enyhült a Real nyomása, hosszú percekig csak Casemiro átlövése jelentett gólszerzési szándékot a csapatok részéről. Aztán a 30. percben Vinicius futtatta a baloldalon Reguilont, aki a középen üresen érkező Benzemához centerezett, a befejezés pedig rutinmunkának bizonyult a francia támadó számára. A vezetés megszerzését követően a blancók szándékosan lelassították a játékot, tartották a labdát és őrizték előnyüket a félidő végéig.

A fordulást követően továbbra is a hazaiak voltak fölényben, Benzema, majd Bale lövései jelezték az akaratot az előny növelésére. Az első komolyabb Alaves helyzetre az 53. percig kellett várni ekkor Burgui találta el az oldalhálót jobbról kissé kiszorított szögből. Ez a helyzet egyébként mintegy jelet is adott arról, hogy a játék kezdett kiegyenlítettebbé válni, ennek bizonyossága pedig a 66. percben jött el, amikor Jony került nagy helyzetbe, ám Courtois a helyén volt. Az utolsó negyedórában visszekerült az irányítás a királyi gárda kezébe, a 80. percben egy kontra végén Vinicius duplázta meg az előnyt, majd a célegyenesben Odriozola ziccerét védte Pacheco. A 90. percben az imént még helyzetet rontó Odriozola talált be, pechjére lesről, de hogy ne maradjon ki a gólszerzés közvetlen öröméből arról a 91. percben gondoskodott amikor is varázslatosan adott be Mariano Diaz fejére, aki még ennél is szebb mozdulattal, a levegőben úszva továbbított a kapuba, kialakítva a 3-0-ás végeredményt.

Összeszedett, fegyelmezett, elöl-hátul pontos játékkal rukkolt elő a Real Madrid és nagyon simán verte a táblázaton hozzá viszonylag közel álló Alavest. Bár akadt egy periódusa a találkozónak, amikor lehetett izgulni, hogy a sima meccsből, esetleg pontvesztés lesz, de végül le tudta zárni a csatát a királyi gárda, ez pedig egy nagyon fontos különbség a pár hónappal ezelőtti csapathoz képest. Az egyéni formákat tekintve továbbra is látszanak az emelkedett teljesítmények, Reguilon és Vinicius lassan stabil kezdővé válnak a csapatban, nem is alaptalanul. Előbbi nagyszerűen helyettesíti Marcelot, utóbbi pedig szinte a legaktívabb játékosává vált csapatának, mind a csel, mint a lövési kísérletek mutatóit tekintve ez pedig új lendületet hoz a játékba. Holnap El Clasico a kupában, és ha valamikor ebben a szezonban szoros eredményre lehet számítani akkor az most van…

Az Alaves szinte semmit nem tudott megmutatni abból, hogy miért állnak a tabella előkelő 7. helyén pontazonossággal az EL helyekét vívott harcban a Betissel és a Getaféval. Jony egy-egy baloldali elfutását leszámítva alkalmuk sem volt érdemi támadást szervezni és a kevés lehetőségükből sem tudtak értékesíteni semmit. Persze ahogy sok esetben, most is érvényes a kijelentés: Az Alavesnek elsősorban nem a Bernabeuban kell a (bravúr) pontokat beszereznie.

Eredmények

HuescaValladolid4 : 0
LevanteGetafe0 : 0
Real SociedadAthletic Bilbao2 : 1
BarcelonaValencia2 : 2
Celta VigoSevilla1 : 0
VillarrealEspanyol2 : 2
BetisAtletico Madrid1 : 0
EibarGirona3 : 0
Real MadridAlaves3 : 0
VallecanoLeganes1 : 2

 

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.