La Liga – 12. forduló
Spanyol foci

La Liga – 12. forduló

Szurkolói hovatartozástól függetlenül: Soha rosszabb fordulót és meccseket, mint amilyeneket a Spanyol labdarúgó bajnokság 12. fordulója hozott. A három nagyágyú mérkőzésein összesen 18 gól született, volt parázs hangulat, volt hátrányból fordítás és újabb botlás is, ezúttal a listavezető Barcelonától. Football Factor, La Liga összefoglaló!

Atletico Madrid – Athletic Bilbao

A párosítás alapján, a történelem alapján és a közelmúlt alapján is méltán mondhattuk volna, hogy rangadó következik a javából, csakhogy míg az Atletico az élbolyhoz tartozott a forduló előtt is, addig a Bilbao a 17. helyen szerénykedett. De, hogy mégis érvényes legyen a rangadó jelző a mérkőzésre, azt tulajdonítsuk a vendégcsapat idén már megvillantot nagyszerű játékának a nagycsapatok ellen (Real Madrid, Barcelona, egyaránt 1-1). Az első félidő Atletico fölénnyel kezdődött, ami inkább csak a játék uralásában, mintsem helyzetekben mutatkozott meg. A játékrész felénél mindössze egy gyenge Susaeta (Bilbao) és egy még gyengébb Arias (Atletico) lövést jegyezhettek fel a statisztikusok. Bő félóra elteltével (36. perc) aztán a semmiből vezetést szerzett az Athletic, miután Mikel San Joseról mindenki lemaradt, illetve jól mozgott el a védőkről. Pontos lövését még fogta Oblak, de csak a kapufára tudta tolni, ahonnan pedig Williams kotort a hálóba. A hátralevő időben nem változott a játék képe, azaz helyzet nélkül irányított a hazai csapat.

A második játékrész Vitolo beállásával valamelyest felpörgött, de helyzete a Bilbaonak adódott, Williams révén. A 62. percben aztán Thomas szánta el magát egy igen távoli átlövésre és elképesztően nagy bombát ragasztott Herrerin kapujába. Ekkor úgy tűnt, hogy a fokozatos nyomás egy félig-meddig talált góllal áttöri majd a hazaiak játékát támadásban, csakhogy mire véget ért a gólöröm, újfent vezetett a Bilbao. A 64. percben egy labdaszerzést követően kontrázott tanárian a vendégcsapat és Munain nagyszerű kiugratását Williams váltotta gólra. Innentől kezdve végképp felpörgött a meccs, az Atletico mindent megtett az egyenlítésért és az óriási küzdeni akarásnak nagy jutalma lett: A 80. percben Thomas szögletét Rodri csúsztatta a kapuba, majd a 92. percben Godín fejelt egy lepattanót ugyanoda, megadva ezzel a katarzist a hazai szurkolók számára.

Tény: az Atletico játszott jobban és végül eredményesebben is, ráadásul úgy, hogy Costa egy félidőt kapott, nagyjából értékelhetetlen teljesítménnyel meghálálva és enyhén szólva Griezmann sem emelkedett ki a mezőnyből. Cserébe viszont úgy tűnik, hogy az új szerzeményeit egyre jobban építi csapatába Simeone. Arias, Montero, de főleg Rodri egyre nagyobb szerepet kapnak, ezúttal pedig igen jól éltek a lehetőséggel. Egyébként a csapatok többsége felett már egészen jól dominál az Atletico, de a középpálya és a csatársor összeköttetése még mindig elég nagy megoldatlan problémának tűnik számomra. Különös volt ma úgy nézni a matracosokat, hogy kétszer is hátrányba kerültek, így ugyanis nem a besavanyodott eredményre ülős focit mutatták. Kicsit a nagyjából tíz évvel ezelőtti csapatra emlékeztetett, amely sok gólt kapva, de hatalmas küzdéssel nyert több esetben is ilyen jellegű mérkőzéseket. A matracosok győzelmének értékét növeli a fentebb már említett jó bilbaói teljesítmény a nagyok ellen, amelyen veretlenek maradtak a baszkok.

Tény: a Bilbao futballozott okosabban, ám végül ez sem volt elég. Sokáig hiányoltam a tüzes játékot a baszkoktól, amit a Real és Barca elleni is lehetett látni, de menet közben már az volt a benyomásom, hogy ez bizony a taktika része. Nem csinált sok mindent a Bilbao, védekezett fegyelmezetten, az adódó kevés lehetőséggel pedig kiválóan élt, és mivel az Atletico ritkán kap (főleg hazai pályán) két gólt, ezért a második félidő felénél úgy tűnt, hogy ebből a pofonból nem kel fel a hazai csapat. Csakhogy az Atletico meg tudott újulni és kitartóan tudott nyomni, ami pedig a végjátékban kapott két gólt illeti, nos, a koncentráció miatt minden bizonnyal komoly fejmosást fog kapni a csapat Berizzo mestertől.

Barcelona – Real Betis

Több hetes kényszerpihenőjéből tért vissza Lionel Messi a Barcelonába és a kezdeti játékán meg is látszott, hogy már meccséhsége volt, hiszen pár perc alatt több ízben is megcélozta a kaput, igaz kevés sikerrel. Rajta kívül Busquets és Malcom került még helyzetbe katalán oldalról, a Betis pedig Joaquin révén veszélyeztetett. Bő negyedóra elteltével a kezdeti tűzijáték alábbhagyott és a Betis elkezdte megbecsülni a labdát, sőt a 20. percben Carvalho álomszerűen ugratta ki Firpo Juniort, aki meg is szerezte a vezetést a vendégeknek. A gólt követően támadásban maradtak a zöld-fehérek, Loren két, Cristian Tello egy alkalommal rontott ígéretes helyzetben, míg a túloldalon Lenglet tudott csak fejjel veszélyeztetni Messi szabadrúgásából. Az egyre veszélyesebb kontrák egyike végül újabb sikert hozott a vendégeknek, a 34. percben Tello passzából Joaquin passzolt az üres kapuba.

A második félidőt teljes letámadással, hatalmas elánnal kezdte a Barcelona, Messi és Busquets közel jártak a gólhoz, igaz Tello is növelhette volna a Betis találatainak számát. A Barca szorongatása a játékrész felénél révbe ért, egy talán véleményes büntetővel Messi szépített a 68. percben, ám az öröm nem tartott sokáig, mivel a 72. percben ter Stegen bevédett egy nem túl jó lövést (Lo Celso) saját kapujába. 3-1-es állásnál a Barca úgy tűnt megtört, a játékot helyenként a Betis tudta diktálni, a csereként beállt Munir és Vidal azonban máshogy gondolták a meccs kimenetelét és a 79. percben újra egy gólra zárkóztatták a gránátvörös-kékeket. A 81. perc Rakitic második sárgalapos figyelmeztetését hozta el, így a végjátékra emberhátrányba kerültek a hazaiak, két perc elteltével pedig a sorsuk is megpecsételődni látszott, ugyanis a Betis a sokadik nagyszerű támadása végén immáron negyedszer is betalált: Firpo Junior Canaleshez gurított az ötös magasságában, aki mindenkit megelőzve a kapuba kotort. A végszó a 92. percben Messié volt, aki Vidal passzát váltotta gólra, de a vereség így is elkerülhetetlen maradt.

Az elmúlt hetek teljesítménye után némileg érthetetlen volt ez az összeomlás a Barcelonától. A három lőtt gól ellenére valahogy a támadások is erőtlenebbek voltak, amiket a Betis hellyel-közzel le tudott védekezni, igaz egy-egy parádés tiki-taka még így is elfért a forgatókönyvben. A leginkább szembetűnő az volt, hogy a Betis végig tudta kontrázni a mérkőzést, nem is eredménytelenül, ehhez viszont kellett az, hogy a komplett középpálya rendre lemaradjon ezekről a rohamokról, a védelem pedig szinte minősíthetetlen napot fogott ki. Mintha a hátsó sor minden egyes tagjának súly lett volna a lábára kötve. Pocsékul vették fel a Betis támadóit, eltolódtak és egész egyszerűen nem léptek bele a lövésekbe. Elképzelhető, hogy kondicionális okokra vezethető vissza ez a teljesítmény, ez esetben viszont ideje lenne, – ha mást nem is – Vidalt a kezdőbe jelölni. Egyrészt lángol a vágytól, hogy játsszon és általában hozzá is tud tenni a játékhoz. Mindenesetre akár kondicionális, akár pszichés fáradtság az újabb botlás oka, a válogatott szünet segíthet egy keveset.

Gyakorlatilag ki lehet mondani, hogy Betis ellenállhatatlan volt. A négy szerzett gól egyáltalán nem túlzó, sőt több is lehetett volna. Az összképet figyelembe véve több olyan időszak volt, amikor a Betis tudta érvényre juttatni az akaratát és ehhez kíméletlen helyzetkihasználás párosult. Sokkal gyorsabbak voltak a Barca játékosainál és a lehengerlő kontrákból jól fejlődtek vissza védekezésbe, ha arról volt szó. Ha pedig épp nem verték meg sebességben a katalánokat, akkor pontos hosszú labdákkal kovácsoltak előnyt maguknak. Egy szóval: szinte tökéletesen játszott a vendégcsapat, már ami a Camp Nou-s szereplések mértékegységén annak számít.

Celta Vigo – Real Madrid

A Santiago Solarival egyelőre 100%-os, még gólt sem kapó Real Madrid annak a Celtának az otthonába látogatott, ahol nem telik el úgy szezon, hogy ne égne meg egy-egy topcsapat. Idén az Atletico már elszenvedett itt egy vereséget, igaz ezen kívül összesen csak egy győzelmet tud számolni a Celta hazai pályán. A Real ezzel mit sem törődve határozottan kezdte a találkozót és Benzema révén három perc alatt máris két kapura lövést számlált. Még itt a kezdet perceiben Boufal tört el egy lövést a Real kapuja előtt, ami így lett igazán veszélyes, de mindenki lába előtt elsuhant a löket. Ezt követően leült a játék, eseménytelenül teltek a percek, a Celta vette kezébe valamelyest a meccset, Yokuslu fejesét követően a kapufa is megzörrent, ám a vezetést mégis a királyi gárda szerezte meg Modric zseniális és Benzema még zseniálisabb labdakezelése és befejezése nyomán a 23. percben. A gól megfogta a Celtát és innentől kezdve újra a Real diktált, ha pedig Kroos eltalálta volna az üres kaput, akkor a 35. percben akár már 0-2-át is mutathatott volna az eredményező. A lefújás előtti percekben ismét Boufal volt főszerepben a hazaiaktól, ezúttal már kaput talált a labdával, ám Courtois védett.

A második félidő egy gyors helyzetváltással (Aspas fejes, Benzema kapufa) kezdődött, majd az 56. percben előzékeny vendéglátó módjára a Celta védelme összehozott egy öngólt is, csakhogy ne legyen túl sok izgalom a folytatásban. Legalábbis ekkor úgy tűnt nem lesz, csakhogy Brais Mendez egy hasonlóan parádés labdát varázsolt Hugo Mallo lábára, mint azt Modric tette Benzemával még az első játékrészben a befejezés pedig úgyszintén pontos volt. 1-2 volt tehát az állás és nagyjából fél óra játékidő maradt még, a Celta pedig támadásban maradt, Aspas pedig majdnem ki is egyenlített, de a gól nem jött, csak a meddő hazai fölény maradt. A 83. percben Benzema harcolt ki egy tizenegyest, amit Ramos értékesített és döntötte el a három pont sorsát. A mérkőzés érdemben ekkor tehát véget ért, ám a hosszabbítás perceit érdemes volt megvárni, ugyanis két nagyszerű találatot lehetett látni még ekkor, először Ceballos bombázott távolról, majd Brais Mendez válaszolt szintén átlövésből.

Nyert a Real Madrid, ráadásul négy gólt szerezve, ami a Solari időszak előttihez képest nagyszerű teljesítmény. Ránézni is jobb a csapatra, egyszerűen felszabadultabbnak tűnnek a játékosok és az általuk betöltött szerepkörök is. Szóval úgy tűnik, formálódik valami a csapatnál, ami pedig bíztató a jövőre nézve az az, hogy a sok sérülés következtében több lehetőséget kapó fiatalabbak egyre jobb teljesítményt nyújtanak. Odriozola, Reguilon, Ceballos a jövő emberei lehetnek, de meg kell jegyezni, hogy Solari érkezésével a régi világsztárok is jobban teljesítenek. Ha csak ezt a találkozót vesszük alapul, akkor Modric és Benzema helyenként legszebb napjaikat idézték, de Ramos is jól játszott ezúttal. Kíváncsian várom a folytatást, hiszen a Barca botlásnak és a blancók feltámadásának köszönhetően újból sűrű lett a mezőny elöl, ráadásul a királyi gárda szempontjából fontos találkozót rendeznek majd a következő fordulóban (Atletico Madrid – Barcelona), melynek következtében akár végképp beérhetik az élbolyt.

A Celta szempontjából egészen máshogy is alakulhatott volna a találkozó, de ehhez egy klasszissal jobb helyzetkihasználás kellett volna. Ugyanis mezőnyben és játékban egyértelműen partiban voltak a Reallal, de amíg a vendégek élesek voltak a helyzeteiknél, addig a hazaiak közel sem. Ezt megfejelve még ajándék gólt is adtak az ellenfélnek, így pedig nehéz, na meg persze a hátsó sor sem volt mindig olyan stabil. Sokszor súrolták a durvaság határát, amivel legfejjebb a többi csapatnak segítettek, akik ellen foghíjasan kell majd kiállnia a fővárosiaknak, így viszont egy kicsit magukat verték meg…

Eredmények

LevanteReal Sociedad1 : 3
ValladolidEibar0 : 0
GetafeValencia0 : 1
Atletico MadridAthletic Bilbao3 : 2
GironaLeganes0 : 0
AlavesHuesca2 : 1
BarcelonaBetis3 : 4
VallecanoVillarreal2 : 2
SevillaEspanyol2 : 1
Celta VigoReal Madrid2 : 4

 

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.