La Liga – 11. forduló
Spanyol foci

La Liga – 11. forduló

2×5 = Barcelona & Real Madrid? Mint matematikai művelet természetesen helytelen, mint a Spanyol labdarúgó bajnokság 11. fordulójának krónikája viszont helyes. Ennyi góllal terhelte ugyanis mindkét együttes ellenfelei kapuját a hétközi fordulóban. A nagy versenyfutást pedig úgy tűnik nem képes tartani az Atletico Madrid, amely ismét botlott és fontos pontokat hullajtott el. Football Factor, La Liga összefoglaló!

Alaves – Atletico Madrid

Az ezúttal vendéglátó szerepében tetszelgő Alaves az elmúlt meccsein váltakozva nyert és veszített, összességében véve azonban nem kifejezetten rózsás a baszkok helyzete. A meccs előtt a 14. helyet foglalta el Garitano együttese, de adott esetben akár a kieső helyek egyikére is visszacsúszhatott volna a gárda a fordulót követően. Az Atletico Madrid magabiztos győzelmet aratott néhány napja a Bilbao ellen és ezzel visszatért a rég nem taposott győzelmi ösvényre. Ezúttal pedig az eddig kevesebbet játszó játékosok is a kezdőben kaptak helyet Simeonétól.

A védelem jobboldalán ugynais ott volt Arias, középen pedig Herrera, Llorente és Lemar is a kezdőben találta magát. Csakúgy, mint az előző mérkőzésen nagyot futó Correa. Új kezdő ide, vagy oda ez a tizenegy sem volt villogóbb, mint a megszokott. Az Atletico maximum a mezőnyt tudta uralni és némi labdabirtoklási fölényt kiharcolni, de a félidő közepére ez a fölény is kezdett eltűnni, lévén az Alaves kezdeményezőbbé vált az első percekhez képest. Sőt, időnként hosszú perceket töltött a hazai csapat a matracosok kapuja előtt és a félidő végére a javára fordított minden érdemi statisztikai mutatót. Ez sajnos minden, amit el lehetett mondani az első etapról, helyzet ugyanis még csak a ”közelben” sem volt.

 A második félidőre a középpályát erősítette meg Simeone Thomassal, aki a ritmust nem igazán érző és egy sárgát begyűjtő Llorente helyére érkezett. Ami pedig üdítő látvány volt, hogy az első helyzet is megérkezett a 49. percben, miután sokadik szögletéből fejelt üresen Joselu kevéssel kapu mellé. Három perccel később megvolt a madridiak válasza is, Herrera labdájából Lodi lőtt kapu mellé kiszorított szögből. A 60. percben beállt Morata, akivel már egyértelműen felpezsdült a matracosok játéka és tíz perc elteltével gyakorlatilag az ő általa tanárian felépített támadásból meg is szerezte a vezetést az Atletico. A gólt követően egy perc alatt két 100%-os helyzetet is elpuskázott a vendégcsapat, pontosabban Pacheco védett nagyokat Morata és Correa lövéseinél. Ezt a két kihagyott ziccert pedig igencsak átkozhatta a madridi csapat, mert már Burke is kishíján kiegyenlített a 76. percben egy pontrúgást követően, jött azonban a 83. perc és Lucas Perez egy elképesztően nagy ballábas bombával tüntette el a hazaiak hátrányát. A győzelemért pedig hiába hajtott a végjátékban mindkét csapat, egyik sem szerezte azt meg.

Ha abból a szemszögből nézzük az Atletico első félidei teljesítményét, hogy konszenzusos vélemény alapján is Európa legjobb 16 csapata között van, akkor a borzasztó igen leíró jelző. Ha onnan vizsgálódunk, hogy Oblakot, Sault és Lodit leszámítva a nem állandó játéklehetőséget kapó játékosok alkották a kezdőt, akkor már árnyalni kell a kritikát. Mindenesetre támadásban szörnyen nézett ki a csapat nagyjából 60 percig. Thomas, Morata és később Koke beállása már valamivel fazonosabbá tette a játékot, a kihagyott helyzetekért ezúttal viszont nagy árat kellett fizetnie Simeonééknak és valójában, az összképet nézve nem igazságtalan a ”csak egy” pont.

Az Alaves nagyjából húsz perc után megérezte (egész jól), hogy lehet keresnivalója a meccsen, így legalább annyit elért az első félidőben, hogy az Atletico ne aludjon bele a saját játékába. Wakaso nagyot robotolt a középpályán, rengeteg labda átfutott rajta és faragták is rendesen, értelemszerűen ő kiemelkedett a mezőnyből. Csakúgy, mint a bombagóljával (meccs)hőssé váló Lucas Perez, aki szintén hatalmas rúgásokat kapott a találkozó során, ennek ellenére elnyűhetetlenül hajtotta végig a 90 percet és keserítette meg a vendég védelem dolgát. Ahogy feljebb is írtam, az egy pontra bőven rászolgált a hazai csapat is.

Barcelona – Valladolid

A Barcelona rápihenhetett a Valladolid elleni találkozóra, a hétvégén ugyebár elhalasztották az El Clasicot, ezzel a mérkőzéssel pedig egy olyan négymeccses bajnoki sorozat első állomsára érkeztek a katalánok, amelyek egytől-egyig nyerhetőnek tűnnek, papíron leglaábbis. A Valladolid öt tétmeccs óta nem talált legyőzőre, ponttal, vagy pontokkal pedig megerősíthették volna helyüket a középmezőnyben.

A gránátvörös-kékek pedig nem is húzták az időt, hajszálpontosan két perc elteltével – egy szerencsétlen felszabadítési kísérletet követően – Lenglet révén meg is szerezték a vezetést. A gólt követően értelemszerűen kényelmesen futballozhatott a Barcelona, ám a 15. percben ter Stegen kisebb hibájából Kiko egyenlített egy pontrúgást követően, így újra kénytelen volt felpörögni a hazai csapat. A felpörgés pedig akadozva ment, ugyanis a Valladolid egészen jól akasztotta meg a hazai támadásokat. Félóra játékhoz közeledve aztán Vidal került főszerepbe: A 26. percben De Jong labdájáról még pár centivel lemaradt a chilei, három perccel később Messi védelem mögé emelt labdája viszont már tökéletes volt a fáradhatatlan középpályásnak, így ismét a Barcánál volt az előny. Sőt, a 34. percben eldőlni látszottak az érdemi kérdések, merthogy a kaputól mintegy 23-24 méterre Messi állt egy szabadrúgás mögé és mint oly sokszor már, ezúttal is parádés gól lett a vége.

A második félidő első tíz perce elég langyos tempóban csordogált, amit Fati nagy helyzete és Lenglet szögletből csúsztatott fejese kavart fel, ez a két katalán lehetőség pedig látszólag a Valladolidot is megmozgatta, de ebből különösebb gondja nem akadt a Barcelonának. A folytatásban pedig egyre inkább elfogyott a Valladolid koncentráció tekintetében. A 70. percben az addig csendesen játszó Suarez lesről talált be, öt illetve hét perc múlva azonban már érvényes találatokat jegyzett Valverde csapata. Először Rakitic adott parádés labdát Messinek a védelem egyik apró réséén át, majd az argentin csapatkapitány szolgálta ki hasonló módon Suarezt. A mérkőzés hajrájában még egy ziccer adódott az uruguayi támadó előtt, ekkor szorongatott helyzetben csak Masipba tudott lőni. A meccs zárómomentuma a 92. percben Messi nevéhez fűződött, tőle szokatlanul azonban nem talált 11 méterről kaput, így maradt az 5-1-es végeredmény.

Ez a meccs úgy hiszem nem vett ki túl sokat a katalán sztárcsapatból, arra viszont nagyon is jó volt, hogy közönségszórakoztató játékal önbizalmat növeljen a gárda. Két emberről szólt igazán ez a mérkőzés. Az egyik természetesen Messi, aki két gólt és két gólpasszt jegyezve a szezon legjobb teljesítményét vitte ki a pályára és legjobb momentumait idézte ezúttal. A másik kiemelkedő teljesítmény Arthuro Vidalé volt, aki azon felül, hogy már-már megszokott módon a legtöbb labdaszerzést mutatta be, rendkívül jól mozgott kapu elé a középpályáról és bizony a gólveszély is benne volt több alkalommal. Talán érdemes lenne lassan átértékelni Valverdének, hogy miért nem kap több játékpercet a chilei?

Nos, a Valladolidnak tényleg csak momentumai voltak, azok is többnyire látszat pillanatoknak tűntek. A találkozó elején, főleg az egalizálást követően, még volt egy-egy olyna kontratámadása a vendégeknek, amikkel felértek a katalán kapuhoz, ám komoly veszélyt arra már nem jelentettek. Az első félidőben gyakorlatilag behozhatatlan hátrányba kerültek, így  amásodik játéktrészben már csak asszisztálni tudtak a Barcelona gálájához.

Real Madrid – Leganes

Bár a Real Madrid legutóbbi bajnoki találkozóját elveszítette Mallorcán (0-1), a vastagon sereghajtó Leganes ellen nem igazán volt realitás, hogy megszenvedjen a királyi gárda. Ráadásul akárcsak a Barcelona, Zidane fiai is kipihenten érkeztek a találkozóra. Igaz, az Leganes épp a Mallorca ellen aratta idei első győzelmét a bajnokságban néhány napja…

A kezdőrúgást követően azonban nem volt kétséges, hogy miféle irányt vesz a találkozó. Nem is kifejezetten azért, mert elképesztő nyomást helyezett volna a hazai csapat vendégére (erre ugyanis nem volt szükség), hanem mert a Leganes játékosai igen szervezetlenül, rendezetlenül mozogtak a pályán. Így gyakorlatilag nagy erőfeszítés nélkül lőtt két perc alatt két gólt a Real, Rodrygo és Kroos jóvoltából, mindkét találatot Benzema készítette elő. Ekkor pedig még csak a 8. percben jártunk… Noha a folytatásban úgy tűnt néhány perc erejéig, hogy kiment a pofon a Leganesből, a félidő derekára érve újabb hazai helyzetek alakultak ki főleg Benzema agilitásából. A 23. percben aztán Hazard harcolt ki tizenegyest, amit Ramos kihagyott, csakhogy a VAR – kicsit szőrszálhasogató módon – újralövette azt (Soriano kapus mozdult el a gólvonalról idő előtt), és másodjára már utat talált a csapatkapitány labdája a hálóba. A vendégek egyetlen érdemi kísérletét Rodriguez mutatta fel, egy távoli löket formájában 27 perc játékot követően, Courtois azonban résen volt. Erre a lövésre pedig két nagy hazai gólhelyzet érkezett még, először Valverde lőtt néhány méterről kapu fölé ordító helyzetben, majd Benzema tette póbára Sorianot, szintén ígéretes helyzetben, de maradt félidőre a 3-0.

A második félidőben kezdésképp mélyebb védekezést választott a Real Madrid, ez pedig lehetőséget adott a Leganesnek a labdabirtoklásra, ám a hazai tizenhatosnál közelebb nem került a vendégcsapat a kapuhoz. A 67. és 68. percben kétszer villant a Real: Először Benzema lőtte szét a jobb kapufát a tizenhatoson kívülről, majd Bustinza szörnyen eladott labdájából a csereként beállt Modric harcolt ki újabb büntetőt. A labda mögé Benzema állt és 11 méterről már nem hibázott. A gólt követően Jovic váltotta Benzemát és a 74. percben gólt fejelt, ám pechjére lesről. De nem ez volt az utolsó lehetősége a szerb csatárnak, lévén a féltucat elhibázott hazai helyzetet végül egy érvényes fejesgóllal (91.p) törte meg Carvajal beadásából. A vége így 5-0, ez a különbség pedig csöppet sem volt túlzó a meccs összképét nézve.

Sokat mozgó, sokat passzoló, gyors, ráadásképp pedig igen kreatív Real Madridot lehetett látni ezen a mérkőzésen. Ami elsősorban az újdonság erejével hatott a habfehérek játékában, az a tizenhatost elérve, a továbbra is laposan labdát járató játék volt. Láthattuk is, hogy a fenti elemek egyvelege micsoda hengert képzett csapatszinten, de ha csak Benzema, Rodrygo és Kroos felszabadult – és eredményes – játékát nézte az ember, már az is félig garanciaként szolgált a hazai sikerre. Valverde úgy vélem ezúttal is kulcsszerepet játszott a támadásépítések gyors kivitelezésében, talán lassan kimondható, hogy jobban illik Kroos mellé, mint Modric. Hazard játéka is egyre meggyőzőbb, ez alkalommal már tényleg csak a gól hiányzott belőle, de keserű így sem lehet a madridi szurkolósereg, hiszen Jovic bejelentkezett most már egy érvényes találattal is. A recept tehát ezúttal bevált játékban, erre a mérkőzésre minden tekintetben támaszkodhat majd a királyi gárda a jövőben.

Nem a Real érdemeit kicsinyítve jegyzem meg, de a tényszerűség megkívánja, hogy szó essen a Leganes rendkívül gyenge teljesítményéről. Sokkal lassabb és körülményesebb volt a vendégcsapat, mint amit egyáltalán az első osztály megkövetel, igaz, ha a táblázatra vetünk egy pillantást, akkor azt látjuk, hogy ennek az osztálykülönbségnek megfelelő pozícióban áll jelenleg Madrid déli szomszédsága. Ebben a helyzetben nem adnék sokat arra, hogy jövőre is a La Ligában indul Cembranos gárdája, de arra sem, hogy a mostani vezetőedző kibírja a szezon végéig a kispadon.

Eredmények

AlavesAtletico Madrid1 – 1
BarcelonaValladolid5 – 1
Real SociedadLevante1 – 2
ValenciaSevilla1 – 1
Athletic BilbaoEspanyol3 – 0
BetisCelta Vigo2 – 1
Real MadridLeganes5 – 0
EibarVillarreal2 – 1
MallorcaOsasuna2 – 2
GetafeGranada3 – 1

 

A mérkőzéseken viselt termékek megtalálhatóak a Football Factor üzleteiben:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.