Ilyen volt a 226. budapesti derbi – személyes hangvételű beszámoló
Magyar foci

Ilyen volt a 226. budapesti derbi – személyes hangvételű beszámoló

A metrópótló buszról leszállva már érezni lehetett, hogy nem egy sima, hétköznapi meccs lesz ez. Szinte hihetetlen volt látni ennyi embert egy magyar bajnoki előtt, mint ezen az estébe nyúló délutánon a meccset megelőzően. Az volt az ember érzése, hogy nem is egy NB1-es bajnokira igyekszik. Persze ősszel is rendeztek egy közel teltházas derbit itt, az Üllői úton, de hát hol volt még akkor a bajnoki címtől a Ferencváros? És hol volt akkor még a harmadik helyért folyó kiélezett versenyfutástól ősi riválisa, a most vendégként szereplő Újpest? Meg amúgy is, most valahogy sokkal nagyobbnak tűnt az embertömeg a stadion környékén, mint fél évvel ezelőtt.

Már a sajtóbejáratig elverekedni is művészetnek számított, hiszen egyes helyeken vágni lehetett a (szurkolói) füstöt, valamint az aluljáró is tömve volt, ráadásul javában durrogtak ott a hanggránátok is. De kérdem én, nem ez lenne a normális egy városi rangadó, egy derbi előtt? Persze szurkolói balhéktól mentesen, de hát azok ezen az estén a szokásos szópárbajon kívül nem is voltak – sőt, a két tábor óriásit dobott a meccsélményen.

És ha már táborok: a fradisták egész stadionos koreográfiával fogadták az övéiket, a 120 éves klubjuk és a 30. bajnoki cím előtt tisztelegve, az újpestiek pedig lila füstbe borították a saját szektorukat.

Maga a mérkőzés jó iramban kezdődött, voltak nagy helyzetek itt is, ott is. Ekkortájt éreztem, hogy alighanem ez lesz az idei kiírás három derbije közül a legjobb – sejtésem pedig, mint utólag kiderült, igaznak bizonyult. A több, mint 20000 stadionba kilátogató szurkoló tehát remekül szórakozott, de az igazi hangorkán először a 22. percben jött el: Varga Roland vállalta el a tizenhatoson kívülről, és lőtt nagy gólt a hosszúba.

Ellenben – bármennyire is úgy tűnt, hogy nyeregben a Fradi -, nem sokkal később már a másik oldalon örülhettek, Nagy Dániel fejjel egalizált, újra nyílttá téve a mérkőzést. A félidő végén ezzel az eredménnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A folytatásban rádobtak egy lapáttal a felek, ám főleg a hazaiak voltak nagyon aktívak, aminek meg is lett az eredménye: Varga szabadrúgása ugyan még a sorfalban végezte, de pillanatokon belül Lanzafame találta magát labdával a kapu előtt, és az olasz nem is hibázott, újra előnyhöz juttatva a zöld-fehéreket. (Persze utóbb kiderült, hogy a találat lesről született, ám ott és akkor megadták, szóval bizonyos nézőpontból mondhatjuk, utólag már kár rágódni rajta.) Tombolhatott újra a lelátó nagy része, gyúlhattak újra a tüzek – ez utóbbi okozott egy nagyobbacska füstfelhőt, ami miatt aztán percekig állt a játék. Utána egy sérülés is közbejött, ami miatt újabb percek következtek foci nélkül.

Ezután viszont magasabb fordulatszámra kapcsoltak a csapatok, főleg az Újpest támadott ki, hiszen nekik kellett a gól, hajtottak is a lila-fehérek a hol zuhogó, hol csak szemerkélő esőben. Gólt azonban nem lőttek, sőt, ellenfelük igencsak veszélyes kontrákat vezethetett, azonban Varga Roland kétszer is ordító ziccerben hibázott – ezeknél jogosan háborgott a lelátó népe, sőt, még a sajtó jónéhány munkatársa sem rejtette véka alá a véleményét ekkor.

Benne volt a levegőben a gól, de végül ott is maradt. Egyenlíthetett volna az Újpest, nem egyszer, de a Dibusz-féle retesz ezen az estén kiválóan zárt. Ráadásul a játékvezető a mérkőzés végén ritkán látható 11 (!) perces hosszabbítást rendelt el, ennek ellenére találat azalatt sem született.

Közel tizenkilencezer ember ünnepelhette az övéit, ám a maradék nagyjából ezer is csak tapssal illethette a nagyot küzdő kedvenceit. Megnyerte tehát az FTC a meccset, nem kicsit zengett is utána az öltöző. Újpesten se veszett minden, ugyanis a Debrecen vereségével abszolút nyílt a bronzért folyó küzdelem az OTP Bank Ligában.

Ilyen volt a 226. budapesti derbi.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.