Hosszabbított a DAC legnagyobb értéke, erősítések a védelemben!
Hírek, pletykák, igazolások

Hosszabbított a DAC legnagyobb értéke, erősítések a védelemben!

Az előző szezon történelmi klubsikere után, mint az várható volt több külföldi gárda érdeklődését is felkelti a dunaszerdahelyi DAC játékosainak szereplése. A sárga-kékek több kulcsemberét is külföldi csapatok bombázzák jobbnál jobb ajánlatokkal. A sárga-kékek vezetősége azonban minőségi erősítésekkel próbálja pótolni a távozó kulcsembereket. A következőkben a DAC nyári érkezőit és távozóit mutatjuk be.

A DAC klubtörténelmének legjobb szezonját produkálta az elmúlt idényben, melynek során ezüstérmet szerzett Peter Hyballa csapata, ezzel pedig idén is az Európa-liga selejtezőiben indulhatnak Kalmárék ahol a lengyel Cracovia Krakkó lesz a DAC ellenfele. A következő összeállításunkban a dunaszerdahelyi együttese eddigi nyári érkezőit és távozóit mutatjuk be a Football Factor Blog legújabb összeállításában.

A DAC szurkolóink legnagyobb örömére a klub legértékesebb játékosa Kalmár Zsolt további egy évvel meghosszabbította szerződését és 2022 nyaráig biztosan marad Csallóköz szívében. A Red Bull Lipcse korábbi játékosa 2017 augusztusában érkezett kölcsönjátékra Dunaszerdahelyre, ahol nem csak a csapat kulcsembere lett, hanem a liga egyik legértékesebb és legjobb játékossá nőtte ki magát, a Fortuna Liga harmadik legértékesebb játékosa a sárga-kékek játékmestere. A DAC játékmestere dunaszerdahelyi pályafutása alatt 54 bajnokin lépett pályára és ezalatt 13 gólt és 8 gólpasszt szerzett. A 24 esztendős futballista korábban a Győr, Red Bull Lipcse, FSV Frankfkurt és a dán Bröndby futballistája volt. Kalmár jelenleg is tagja a magyar válogatott keretének, 2014-es bemutatkozása óta összesen 15 alkalommal ölthette magára a címeres mezt.

A DAC védelmének egyik kulcsembere Tomaš Huk az elmúlt héten szerződött a lengyel Ekstraklasa újdonsült bajnokához a Piast Gliwice csapatához. A kassai születésű védő három és fél után hagyta el Csallóköz szívét és mondott igent a lengyel bajnok hívásának. A 24 esztendős szlovák válogatott védő a MFK Kassa nevelése, ahol profi karrierjét kezdte. A kassai együttesnél 2012 és 2016 között szerepelt és közel 51 mérkőzésen jutott szóhoz. Ezt követően 2016-ban igazolt Dunaszerdahelyre, ahol rögtön a védelem egyik oszlopos tagja lett, dunaszerdahelyi pályafutása alatt 103 mérkőzésen lépett pályára a DAC színeiben és két gólt is szerzett. Huk végigjárta a szlovák korosztályos válogatottakat is, míg a felnőtt válogatott tagja 2017 januárja óta, egykori kassai edzője Ján Kozák hívta be a válogatottba. Huk új kihívásokat keresve idén nyáron elfogadta az újdonsült lengyel bajnok Past Gliwice ajánlatát és a lengyel Ekstraklasába igazolt. A sárga-kékek kapitányának pótlása nem váratott sokká, ugyanis három fiatal védővel is erősítettek a dunaszerdahelyiek a napokban.

Tomaš Huk új csapata színeiben

A DAC csapatkapitányát minden bizonnyal a Rózsahegy csapatkapitánya Dominik Kružliak fogja pótolni a védelem tengelyében. A 22 esztendős védő hosszútávú szerződést kötött a csallóközi együttessel és 2023 nyaráig írt alá a sárga-kékkel. A fiatal védőt remek szezonon van túl a Fortuna Liga álomcsapatában is helyet kapott a szezon végeztével valamint a szezon fiatal tehetségeinek álomcsapatába is beválasztották a szakemberek. A Rózsahegy nevelése és csapatkapitánya az elmúlt idényben 22 bajnokin lépett pályára nevelőegyesületében, ezalatt pedig egy alkalommal volt eredményesen. Pályafutása egészét tekintve a Rózsahegy színeiben hat szezon alatt 134 bajnokin lépett pályára és 9 gólig jutott.

Dominik Kružliak a DAC új szerzeménye

A sárga-kékek védelmét egy másik érzékeny veszteség is érte, ugyanis a szlovák válogatott hátvéd Ľubomír Šatka is külföldre igazol a Cracovia Krakkó elleni Európa-liga selejtező után. A 23 esztendős védő szintén a lengyel Ekstraklasában folytatja, méghozzá a Lech Poznan csapatában. A sárga-kékek hátsó alakzatának másik biztos pontja 2012-ben igazolt a Newcastle akadémiájára, ahol profi szerződést kapott 2014-ben, de csupán egy FA-kupa mérkőzésen lépett pályára. A szarkák ezt követően kölcsönadták a negyedosztályú York City csapatának. 2017 januárjában a téli átigazolási szezonban a DAC kölcsönvette a Newcastle védőjét, a sárga-kékek színeiben 10 bajnokin jutott szóhoz majd a kölcsönszerződés lejárta után a DAC végleg szerződtette a Šatkát. Az elmúlt két idényben a DAC védelmének egyik biztos pontja volt, összesen 70 mérkőzésen lépett pályára az elmúlt két szezonban és öt gólt is szerzett. Kimagasló érdemei voltak az elmúlt két szezon bronzérmet és ezüstérmet szerzett csapat menetelésében.

Šatka pótlására két opciós lehetősége lesz Peter Hyballa vezetőedzőnek ugyanis két fiatal védővel erősítette keretét a DAC vezetősége. A friss U20-as ukrán világbajnok Danylo Beskorovainyi már tavaly a DAC játékos lett, akkor azonban szinte azonnal kölcsönadták a szintén élvonalbeli Zemplén Nagymihály együttesének. A zempléni sárga-kékek színeiben 22 mérkőzésen lépett pályára és egy gólpasszt is kiosztott. A fiatal ukrán védőjátékos a szlovák élvonalbeli bajnokság történetében az első világbajnok futballista. A tehetséges védő korábban az ukrán Volyn Lutsk és a litván FK Atlantas Klaipeda csapatában is megfordult ahonnan Dunaszerdahelyre igazolt.

Danylo Beskorovainyi a DAC ukrán U20-as világbajnoka

A másik lehetséges opció a védelem tengelyében a Matej Oravec szerepeltetése, aki szintén a szlovák U21-es válogatott tagja. A 21 esztendős védő az előző szezonban kieső Zólyombrézó csapatától érkezik Csallóköz szívébe. A fiatal védő szintén hosszútávra kötelezte el magát, és 2022 nyaráig szóló szerződést kötött a sárga-kékkel. Oravec a nagy rivális Szpartak Nagyszombat nevelése, 2016 júliusában mutatkozott be az élvonalban, ahol azóta 51 alkalommal szerepelt. A 2017/18-as szezonban bajnoki címet szerzett a Szpartakkal majd az Európa-liga csoportkörében is szerepelt nagyszombati színekben ráadásul győztes gólt is szerzett az belga Anderlecht elleni találkozón. Kiváló teljesítményéért a  legjobb 21 éven alatti, Európában futballozó játékost díjazó Golden Boy 2018 nevezettjeinek bővített listájára is felkerült  a nevel. A legutóbbi szezonban a Zólyombrézó csapatában szerepelt, ahol 14 mérkőzésen lépett pályára, de nem sikerült bentmaradniuk az élvonalban és a DAC megkeresésére nem tudott nemet mondani. Az előző szezonban a liga legjobb fiatal tehetségi közé is beválasztották.

Matej Oravec a DAC új szerzeménye a védelemben

Képek forrása: fcdac.sk és Lech Poznan, Piast Gliwice hivatalos oldalai

Nézd meg Webshopunkat is!

SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

LEGÚJABB FOCICIPŐK

KLUBCSAPAT RUHÁZAT

PUSKÁS KOLLEKCIÓ

Ondik Gábor

Ondik Gábor vagyok felvidéki futballszerető blogger és közgazdász. 10 éves korom óta "fertőzött" meg a futball közege, azóta is részese vagyok ennek a csodának. Kezdetben aktívan üztem a sportot, ezt követően sem hagytam fel a focival. 18 éve vagyok az angol foci és a Liverpool szerelmese, de felvidéki magyarként a DAC is a szívem csücske. Főként ezekben a témákban várhatóak írások tőlem a blogon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.