Horvátország és Azerbajdzsán ellen javíthat a válogatott – előzetes
Magyar foci

Horvátország és Azerbajdzsán ellen javíthat a válogatott – előzetes

Nem a legkedvezőbb helyzetből várja a magyar labdarúgó-válogatott a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság selejtezőinek folytatását. Mint arra mindannyian emlékezhetünk, szeptemberben, a sokak által kulcsfontosságúnak tartott EB-selejtezőn 2-1-es vereséget szenvedtünk Szlovákiától a Groupama Arénában, így jelentősen nehezedett a dolgunk, már, ami a kijutást illeti. Most előbb Horvátországba utazunk, majd Azerbajdzsán válogatottja látogat hozzánk – lássuk az esélyeket!

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgokat, akkor azt is mondhatnánk, hogy papíron a selejtező legnehezebb és legkönnyebb meccse vár most ránk. Csakhogy közben történt egy s más a csoportban, no meg néhány nem várt tényező is nehezíti majd a dolgunkat, így a kép kicsit árnyaltabb. De ne szaladjunk ennyire előre, haladjunk szép sorjában!

A korábbi meccset Horvátországban, Splitben játsszuk. A sorsolás pillanatában ez volt az a meccs, ami a legnehezebbnek tűnhetett, hiszen idegenben kell megmérkőzni a legutóbbi VB-ezüstérmesével. Igaz, azóta hazai pályán már egyszer sikerült az óriási bravúr, és legyőztük a horvátokat, de abból a meccsből semmiképpen sem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Nem kétséges, ez egy kutya kemény meccs lesz, ahol a horvátok saját közönségük előtt akarják majd bebizonyítani, hogy a budapesti vereség egyszeri kisiklás volt csupán, és az övék a jobb csapat. Azóta egyébként magára talált a horvát együttes, 10 pontjukkal vezetik a csoportot, igaz, az azeriek ellen becsúszott döntetlen nem igen hiányzott nekik. Mi viszont a csoport harmadik helyéről várjuk az összecsapást, ráadásul egy nagyon fájó vereségből érkezünk – ez is némiképp déli szomszédaink malmára hajtja majd a vizet.

Az ellenfelünk, mint azt jól tudjuk, tele van sztárjátékosokkal, ám most tényleg a legerősebb keretével mérkőzhet meg ellenünk Zlatko Dalic csapata (azaz nincsenek sérültek, eltiltottak, formán kívüliek a legnagyobb neveik közül), ami még inkább nehézzé teszi számunkra a mérkőzést.

Arról nem is beszélve, hogy rég nem látott sérüléshullám sújtja most a válogatottat: kidőlt a jelenleg kimagasló formában játszó, a magyar futball első számú tehetségének számító Szoboszlai Dominik, de Marco Rossi nem csak miatta volt kénytelen több játékosnak pótbehívót postázni, többek között a tavaszi meccset eldöntő Pátkai Máté sem fog tudni semmiképpen sem pályára lépni. A helyzetünket tovább nehezíti, hogy nem csak sérültek, eltiltottak is vannak: a Rossi kapitány egyik kulcsemberének számító Nagy Ádám például egész biztosan nem léphet majd pályára a sárga lapjai miatt Splitben.

Sőt, ott van az eredménykényszer is: Horvátország kedvező pozícióban van, alighanem ő lesz az egyik válogatott, amely a csoportból kvalifikálja majd magát az EB-re, ha most nem jön össze nekik a 3 pont, nem történik számukra tragédia – nyilvánvalóan persze győzni szeretnének. Nekünk viszont – így, hogy hazai pályán nem jött össze legalább 1 pont a szlovákok ellen – mindenképp bravúrra lesz szükségünk. Az azeriek kötelező legyőzése mellett – amire mindjárt részletesen is kitérek – nagyon valószínű, hogy vagy most Splitben, vagy majd novemberben Cardiffban győzni kell. Valami azt súgja, hogy Walesben több esélyünk lesz erre, mint most, azonban az a meccs könnyen lehet, hogy ki-ki meccs lesz majd a szigetországiakkal, szóval nem biztos, hogy a legjobb stratégia arra tartalékolni…

Ugyanakkor teljesen megijedni és feltett kézzel pályára lépni sem kell. Amikor Budapesten találkozott a két válogatott, a horvátok egy győzelem után, mi pedig egy vereséget követően érkeztünk a meccsre, mégis mi nyertünk úgy, hogy arra igen kevesen számítottak. Egyszer tehát már sikerült, és kétségkívül nehezebb lesz majd ez a találkozó számunkra, mint a márciusi volt, és nem abból kell kiindulni, de hitet mindenképp adhat a mieinknek.

Sajnos a realitás azt mondatja velem, hogy 0 ponttal távozunk majd a horvátoktól, hiszen a találkozó toronymagas esélyesei ők – bízom benne viszont, hogy alaposan rám cáfol a magyar válogatott!

Aztán következik majd az azeriek elleni hazai mérkőzés, amely előzetesen a legkönnyebbnek ígérkezett, ám a zárt kapus UEFA-ítélet keresztül húzta ezt a számítást. A döntés jogosságát és igazságosságát lehet is és nem is vitatni, azonban a tényt el kell fogadni: ezt a selejtezőt bizony zárt kapuk mögött kell megrendezni. Apró öröm, hogy 14 éven aluli érdeklődők és kísérőik jelen lehetnek – ez valószínűleg dob majd valamicskét az ilyenkor szokásosan uralkodó kriptahangulaton.

Itt sem lesz tehát könnyű dolga a válogatottnak, és könnyen lehet, hogy egy újabb vereséggel utazik majd haza Horvátországból, viszont tiszta és világos: ahhoz, hogy egyáltalán komolyan megfordulhasson a fejünkben az, hogy nem a Nemzetek Ligája-playoffon, hanem a „hagyományos” EB-selejtezőkön keresztül jussunk ki a kontinenstornára, kötelező a 3 pont megszerzése a csoport leggyengébbjeként rangsorolt, eddig mindössze 1 pontot gyűjtő Azerbajdzsán ellen.

Ellenük a kinti meccsen 3-1-es győzelmet arattunk, az igen sima volt, jó lenne most is gyorsan dűlőre vinni a dolgot. Nagyon valószínű, hogyha sikerülne gyorsan betalálnunk, akkor miénk lenne a meccs, mert nem kéne azon idegeskedni az idő előrehaladtával, hogy mikor jön már a gól. Egy zárt kapus meccsen ez hatványozottan fontos.

Remélhetőleg nem leszünk fáradtak, hiszen egy vélhetően nagy fizikai igénybevételt kívánó meccsről után játsszuk majd ezt a találkozót. Ráadásul ugye – mint arra korábban utaltam – a sérültekkel sem állunk jól, több alapember kidőlt, kérdés, közülük valaki felépül-e az azeriek elleni meccsig. Abban azért joggal bízhatunk, hogy a szakmai stáb is pontosan tisztában van ezzel – nem véletlenül hívott meg Marco Rossi kivételesen sok játékost a keretbe.

A győzelemre egyébként minden esélyünk megvan – zárt kapu ide vagy oda – arra, hogy ismét vereséget mérjünk az azeri válogatottra. Egyértelműen lefelé lógnak ki ebből a csoportból, és noha nekünk aztán végképp illik óvatosan bánni az ilyen kijelentésekkel, de meglehetősen magasabb szintet képvisel a nemzeti csapatunk, mint az övék.

Összességében várhatóan 3 pontot szerzünk majd a két találkozón. A legfontosabb kérdések nem most fognak eldőlni, ugyanakkor elképzelhető, hogy ez a végelszámolásnál kevésnek fog bizonyulni. Persze semmi sem dőlt még el – a válogatott minden esélye megvan arra, hogy egyenes ágon, EB-selejtező csoportjából kvalifikáljon a nyári kontinensviadalra.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.