Hihetetlen meccsen győzött és jutott be az Európa-liga csoportkörébe a Ferencváros!
Magyar foci

Hihetetlen meccsen győzött és jutott be az Európa-liga csoportkörébe a Ferencváros!

Ha a Dinamo Zagreb elleni visszavágót úgy harangoztuk be, hogy a Ferencváros elmúlt 15 évének legfontosabb mérkőzése előtt áll, akkor a Suduva elleni Európa-liga selejtező-visszavágóra ez szintén elmondható volt. 15 év csoportkör-mentességét kellett itt megtörnie a kilencedik kerületi klubnak, amelytől 90 perc választotta el a zöld-fehéreket.

Az előjelek – mi tagadás – nem a legjobbak voltak: a Zagreb elleni fájó kiesés (5-1 összesítésben) után következett a Kaposvár elleni nyögvenyelős 1-0, a kinti „odavágón” az 0-0, majd egy kijózanító vereség a Puskás Akadémia ellen (4-1). Nem volt vitás, hogy a szurkolók győzelmet várnak, már csak azért is, mert jól tudtuk: a gólnélküli döntetlenen kívül (amivel maximum hosszabbítás következhetett volna) bármilyen ikszes eredmény a litvánoknak kedvez.

Volt hát mit törlesztenie az FTC-nek a szurkolói felé. Azon szurkolói felé, amelyek egyébként ezúttal is szép számban képviseltették magukat a Groupama Arénában, és még Felcsúton, a Puskás-meccs után támogatásukról biztosították kedvenceiket – név szerint a csapatot képviselő Lovrencsics Gergő csapatkapitányt.

Kezdetét vette tehát a meccs, a Ferencváros – Suduva Európa-liga playoff-visszavágó, a zöld-fehérek szezonjának – mondhatni – vízválasztója. Azt nem mondhatjuk, hogy nagy iramban: már az első percekben láthatóvá vált, hogy egyik csapat sem akarja magát túl hamar kifárasztani.

A Fradin kezdetben sajnos nem igazán érződött az az átütő erő, amely azt mondhatta volna velünk, hogy ők a jobb csapat. Sőt, a lehető legrosszabb történt: a Suduva szerzett vezetést, mondhatni egy ki nem kényszerített hibából. A hazai védők hátul passzolgattak, egyikük sem akarta eltakarítani inkább, meg is lett a böjtje: egy litván játékos, Verbickas lecsapott a labdára, és a hálóba lőtte azt. Hidegzuhany, 0-1 oda.

Az a forgatókönyv valósult meg, amit nagyon nem akartunk, mert ezzel az amúgy is bunkerezésre berendezkedett (bár a mérkőzés folyamán egyre feljebb és feljebb merészkedő, helyenként meglepően kitámadó) ellenfél szép kényelmesen ráülhetett az eredményre. A ferencvárosiakon pedig nagyon érződött, hogy még inkább idegessé váltak a bekapott góltól, bár igazából addig se a legbátrabb énjüket mutatták. Nem igazán látszódott, hogy képesek lehetnek innen legalább 2 gólt rúgni, és ezzel megfordítani a meccset – ekkor még nem tudtuk, mekkora fordulatot tartogat számunkra ez a találkozó!

Valódi nagy ziccer sokáig nem is igen adódott a Ferencváros előtt, talán a legelső alkalom, amikor leginkább felszisszenhetett a lelátó közönsége, az akkor volt, amikor Lovrencsics tüzelt a tizenhatoson kívülről.

Ám még a félidő vége előtt hirtelen, mondhatni váratlanul magasabb fordulatszámra kapcsolt az FTC, amely során Boli kapott egy remek labdát a büntetőterületen belül, megtolta, a kapussal ütközve elesett, és ugyan a labda bepattant a kapuba, a bíró némi hezitálás után a büntetőpontra mutatott. A tizenegyeshez Varga Roland állt oda, és a szélső értékesítette is azt! 1-1, na végre!

Innentől pedig mintha egy másik meccs kezdődött volna, mintha egy másik Ferencvárost láthattunk volna a pályán, és mintha a gólszerző Vargát is kicserélték volna: elkezdte uralni a meccset a Fradi, sorra dolgozta ki a helyzeteit, Varga Roland pedig sokkal-sokkal nagyobb önbizalommal kezdett el futballozni. Jó volt látni, hogy ez az egy gól mennyire jót tett a hazai csapatnak.

A slusszpoén pedig az első félidő ráadásában következett el! Merthogy Varga passza után Boli kapott labdát a kapu előterében, és estében a kapu felé továbbította azt, végül pedig a kapufáról pattant be a hálóba a játékszer! 2-1, fordítás; szinte hihetetlen, mondhatjuk, szélsőséges félidőn voltunk túl.

A második félidő az elsőnél nagyobb iramban kezdődött, a litván csapatnak értelemszerűen sietősebb lett innentől, de az FTC sem állt le. Aztán egy enyhébb periódust követően ismételten izgalmas pillanatoknak lehettünk szemtanúi: Zubkov kapufája után nem sokkal kiegyenlített a Suduva, meglehetősen váratlanul, de újra döntetlen, 2-2 állt az eredményjelzőn.

De nem sokáig álltak ismét továbbjutásra a baltiak, erről pedig Tokmac Nguen gondoskodott! Az ezen a meccsen középen játszó támadó kapott labdát, cselezett, majd lőtt, és már 3-2-t is mutatott az eredményjelző! Szerencsére nem sokáig örülhettek a marijampoleiak, mert újra a Ferencvárosnál volt az előny ezzel!

Innentől kezdve egyre inkább kaparhattak a gólért a litvánok, de ugyanakkor a vendéglátó csapaton is érződött, hogy még egy góllal le akarja zárni a meccset, és dűlőre vinni a továbbjutás kérdését. Bolinak, Isaelnek, Tokmacnak, Zubkovnak és Signevichnek is adódott lehetősége erre, de mindannyian kihagyták a helyzeteiket.

Mindezek ellenére a kegyelemdöfést egy büntetővel adta meg a Ferencváros a Suduvának, már a lefújáshoz közeli pillanatokban Zubkovval szemben szabálytalankodtak a tizenhatoson belül (vagy inkább kívül), és másodszorra is büntetőt ítélt a játékvezető. A labda mögé Nikolai Signevich állt, és a kapuba helyezett! 4-2, végleg eldőlt, Európa-liga csoportkörben a Ferencváros!

Micsoda meccs volt, hihetetlen! Sergei Rebrov vezetésével végre meglett a hőn áhított főtábla a Suduva összesítésben 4-2-vel történő kiejtésével. Nagyon szép siker ez a magyar futball számára, megismétlődött a Vidi tavalyi bravúrja. Ősszel tehát láthatjuk majd a Ferencvárost az Európa-ligában – 6 meccs erejéig biztosan!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.