Háromból három magyar csapat az EL-selejtező második körében!
Magyar foci

Háromból három magyar csapat az EL-selejtező második körében!

A Ferencváros Bajnokok Ligája-továbbjutása után az Európa-liga csapatainkon volt a sor, hogy sikerrel vegyék az első selejtezőkört. Erre minden esélyük megvolt, hiszen a MOL Fehérvár, a Debrecen és a Budapest Honvéd is egyaránt győzött az első mérkőzésen. Ráadásul olyan arányban tette ezt mindhárom csapat, hogy úgy gondolhattuk: valami nagy csodának kell ahhoz történnie a visszavágókon, hogy ne három magyar csapat jusson tovább a három párharcból a második körbe. Mint már tudjuk, a papírforma végül nem borult, de így is akadtak izgalmak.

Zalgiris – Budapest Honvéd:

A legkorábban a magyar csapatok közül a Honvéd lépett pályára. Az első meccs 3-1-es kispesti győzelme jelentős volt ugyan, de a három párharc közül leginkább erre mondhattuk, hogy nem lefutott. Persze a jobb csapat a kettő közül így is a magyar volt az első meccsen, ezt nyugodtan kijelenthetjük.

Ennek ellenére némiképp ránk ijesztett a litván ellenfél, hiszen még az első félidőben megszerezte a vezetést, a 18. percben. Ez persze még semmit sem jelentett, hiszen összesítésben így is a Honvéd volt a továbbjutó. De a Zalgiris idegenben lőtt gólja ott lebeghetett a kispestiek szeme előtt, és tudhatták, hogy még egy kapott góllal már a litvánok lennének a továbbjutók. Itt sajnálhattuk igazán, hogy Gazdag az első meccs hajrájában kihagyott egy tizenegyest, és a hosszabbítás legvégén sikerült egyet még beszedni is. A Honvéd dolgát még az is nehezítette egyébként, hogy a Zalgiris stadionjának műfű borítása van – ez azért némiképp más játékot igényel, mint a rendes gyep. Sőt, a szünetben még jól fel is locsolták, hadd csússzon – nyilván nem a magyar csapatnak akartak ezzel kedvezni…

Szerencsére ezután némiképp megnyugodhattunk, mert újabb gólt nem tudott szerezni a Zalgiris, igaz a Honvéd sem. Helyzetek is csak elvétve akadtak az első félidőben, a legnagyobb ziccerét gólra váltotta a hazai csapat, a Kispest ezzel szemben a két nagy helyzetéből egyet sem tudott belőni: mindkétszer N’gog volt pontatlan. Úgy mehettek szünetre a csapatok, hogy a Zalgirisnek minden esélye megvolt, hogy továbbjusson, és a Honvédnak egyértelműen össze kellett kissé kapnia magát.

A második félidő aztán kisebb litván fölénnyel indult, helyzetbe is tudtak kerülni, újabb gólt azonban nem értek el. Ezzel szemben a Honvéd a 70. percben kiegyenlített, méghozzá Djordje Kamber lévén! A szinte már magyarnak mondható játékos fejjel volt eredményes. Kezdhettünk megnyugodni, a Honvédnak is megvolt a várva várt idegenbeli gólja.

Újabb gól már nem is született a meccsen, nem utolsó sorban a Honvéd nyáron igazolt új kapusának, Levkovichnak köszönhetően. 1-1 lett a vége, ami azt jelentette, hogy a Honvéd 4-2-es összesítéssel jutott a következő fordulóba. Ahol nem egy kifejezetten könnyű ellenfél, a román Universitatea Craiova vár majd rá.

Kukesi – Debrecen:

Meglehetősen magabiztos előnnyel utazhatott Albániába a Debrecen, amely a Nagyerdei Stadionban 3-0-ra győzött, már-már formalitássá téve a visszavágót. Az albánok leginkább a csodában bízhattak, no meg a hazai pálya előnyében, még akkor is, ha tulajdonképpen nem is saját stadionjukban fogadták magyar ellenfelüket.

A Debrecen – az odavágóhoz hasonlóan – majdnem színmagyar csapattal állt fel, ez igen dicséretes dolog. Ám az első gólt mégiscsak az albán csapat szerezte, már a 17. percben vezetéshez jutottak. Ugyan izgulnunk még korai lett volna, figyelmeztető jelnek azonban nem volt rossz ez a bekapott gól.

A félidő vége előtt még Varga Kevin lövését kellett védenie az ellenfél kapusának, de végül 1-0-s eredménnyel szusszanhattak egy kicsit a felek a félidőben.

A második félidőben azonban már megszületett a debreceni gól! Egy szöglet után Szatmári Csabához került a labda, nem igen figyeltek rá a védők – valószínű azért, mert épp a földön feküdt -, majd a hajdúsági védő a kapuba lőtt! 1-1, ezzel tulajdonképpen végérvényesen eldőlt a továbbjutás kérdése.

A gól után megint inkább az albánok voltak aktívabbak, többször is veszélyeztették Nagy kapuját, a debreceniek kapusának bravúrt is be kellett mutatnia. Gól azonban már nem született, 1-1-es döntetlennel zárult tehát a visszavágó, amely azt jelenti, hogy összesítésben 4-1-gyel búcsúztatta a Debreceni VSC az albán Kukesi csapatát az EL-selejtező második körében.

Az már korábban tudott volt, hogy ha a DVSC továbbjut, az olasz élvonalbeli Torino ellen mérkőzhet majd meg a soron következő párharcban. Nos, továbbjutott, így jöhetnek az olaszok!

MOL Fehérvár – Zeta:

A Fehérvár a magyar csapatok közül a legnagyobb győzelmet aratta az első körben: 5-1-es idegenbeli sikerével gyakorlatilag tárgytalanná tette a visszavágót. A fehérvári közönség tehát készülhetett a hazai gálameccsre – apró szépséghiba, hogy ehhez Felcsútig kellett utazniuk, ugyanis amiatt a bizonyos bakteriális vízszennyeződés miatt a saját stadionjuk helyett a Pancho Arénában voltak kénytelenek megrendezni a találkozót. Azt a találkozót, amelyen tiszteletét tette Marco Rossi szövetségi kapitány is.

Ennek ellenére hazai oldalon megtelt a lelátó, igencsak jó hangulatú mérkőzésnek lehettünk tanúi. Az első félidőben viszont nem született gól. A hazaiak egyértelműen jobbak voltak, a Zeta fölé nőttek, a gól azonban nem jött össze 45 perc alatt. Pedig – szemmel láthatóan – a nagy és több helyzet a Vidi oldalán adódott. A legnagyobb név szerint Petrjak előtt: az ukrán játékos mellre vette a beadást, majd lőtt, de a lövés nem talált kaput, annak ellenére, hogy a szélső nem tartózkodott messze a kaputól. A Zeta hősiesen védekezett, de azt nem állíthattuk, hogy jobbak lettek volna, mint a vendéglátók.

A második félidő is hasonlóképpen kezdődött, mint amilyen az első teljes egészében volt: a piros-kékek támadtak, támadtak, de a gólt valahogy csak nem sikerült begyötörni. Pedig helyzetből akadt bőven. Azért kinyílni se volt szabad teljesen, mert olykor-olykor bizony eljutott a fehérvári kapuig a montenegrói ellenfél – szerencsére gólt ők sem tudtak szerezni.

A félidő vége felé még Futács is beállt, helyzetbe is került rögtön, de gólt ő sem tudott szerezni. Husztinak sem ment szabadrúgásból. 0-0 lett a vége, kisebb meglepetésre, hiszen az első mérkőzés után joggal gondolhattuk, hogy osztálykülönbség van a két együttes között. Ezen a visszavágón azonban ez gólokban nem, maximum helyzetek számában mutatkozott meg.

A lényegen ez mit sem változtat: összességében 5-1-gyel ment tovább a magyar bajnoki ezüstérmes és kupagyőztes.

A székesfehérváriakra a második körben a liechtensteini kupagyőztes, de a svájci bajnokságban szereplő Vaduz vár majd.

Összességében tehát mindhárom magyar EL-szereplő csapat sikerrel vette az első kört, és a második fordulóba jutott.

És említsük azért meg: a DAC idegenben lőtt góllal, hosszabbítás után jutott tovább a lengyel Cracovia ellen!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.