Fradi, Mol Vidi: nehezen hozott „kötelezők” – NB I, 26. forduló
Magyar foci

Fradi, Mol Vidi: nehezen hozott „kötelezők” – NB I, 26. forduló

Csupán három csapat nem szerzett gólt az NB I 26. fordulójában, és nem kizárt, hogy a bajnokság hajrájában a Kisvárda, a Paks és a Puskás Akadémia is bajban lesz, lévén a „triumvirátus” tagjai fölött akkor is ott lóg Damoklész kardja, ha hozzátesszük, hogy a Tolna megyeiek jelenleg a nyolcadik pozícióban állomásoznak. Az élen a helyzet változatlan, bár nem csupán a listavezető FTC, hanem a címvédő Mol Vidi is „szűken” nyert, míg az Újpest úgy lépett fel a dobogó alsó fokára, hogy a Debrecent papíron ugyan csupán három ponttal előzi meg, de a Loki hátránya valójában négy egységnyi, tudniillik a lila-fehérek gólkülönbsége tizenhárommal jobb, mint a piros-fehéreké. Mindezek után lássuk a részleteket!

Fordította Vajda Sándor: MEZŐKÖVESD–BUDAPEST HONVÉD 3–1 • Kellemetlen meglepetésben volt részük a Honvéd-szurkolóknak. Az elmúlt napokban biztossá vált, hogy a meghatározó labdarúgók közül a válogatott kerettag Holender Filip a svájci első osztályban szereplő Lugano labdarúgója lesz a nyártól, és több mint valószínű, hogy a nemzeti csapatnál szintén számításba vett, az elmúlt években a hazai mezőny egyik, ha nem a legjobb kapusává avanzsáló Gróf Dávid szintén külföldön folytatja karrierjét, akárcsak a Holenderhez hasonlóan szintén gólerős támadó Danilo. Ilyen előjelekkel készültek a XIX. kerületiek a matyóföldiek otthonában megvívandó bajnokira, amelyen nem meglepő módon a hazaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, ám hiába adódott nem is egy lehetőség Kuttor Attila tanítványai előtt, a félidő felénél magához tért a fővárosi brigád, ám a hajtós találkozón a szünetig nem született találat. Nem úgy a pauza után! A látogató ott folytatta, ahol abbahagyta, előbb a hátvéd Ivan Lovric rontott nem a saját kapuja előtt, majd alig negyedórával később Holender Filip javította társa hibáját. Sokáig nem örülhetett a vezetésnek Supka Attila legénysége, ugyanis két perccel később a nemrégiben a Ferencváros híveit elkápráztató Amadou Moutari egalizált – tette ezt úgy, hogy még egy perce sem volt a pályán, hiszen az ex-kispesti Koszta Márkot váltotta. A nyíltsisakos küzdelem, tovább folytatódott, amiből a házigazda jött ki jobban: előbb a Bertus Lajost váltó Vajda Sándor fordított, miután megannyi kispesti között a leggyorsabban eszmélt, majd a 92. minutumban ziccert követően Sztefan Drazsics tette fel az i-re a pontot Iszlai Bence briliáns kiugratása után.

Megtört a jég: PAKS–ÚJPEST 0–2 • Sokba kerülő paksi hibák – pontosan három pontjába került Csertői Aurél együttesének, hogy a második felvonás közepéig nyolc perc alatt elrendezte saját magának az összecsapást. A hazaiak szakvezetője már a 25. percben cserélni kényszerült, az ex-ferencvárosi Kulcsár Dávidot sérülés miatt váltotta Kővári Róbert. Korábbi interjúalanyunk, Remili Mohamed kétszázadik élvonalbeli találkozójáról a kezdés előtt emlékeztek meg, amit a rutinos támadó lövéssel „köszönt meg”, majd Hahn János ünnepeltethette volna magát, de mindkét lehetőség kimaradt, csakúgy, mint a másik oldalon Obinna Nwobodo közeli bólintása. A fordulást követően aztán jött a bakiparádé, méghozzá Bobál Dávid főszereplésével: a télen Magyarországra visszatérő, ám nem Kispestre aláíró, kiváló felépítésű védő egy óra játékot követően egy baloldali beadás lezárásaként ritka balszerencsés mozdulattal akart menteni a saját kapuja előterében, de a labda olyannyira messze pattant róla, hogy csupán a gólvonal mögött érte utol… Érett az újpesti siker, és mivel a legutóbbi hét összecsapásuk ikszre végződött, ez meglepetéssel ért volna fel. A jövő időből azonban csakhamar jelen lett, mivel nyolc perccel később ugyancsak Bobál Dávid hozott össze egy büntetőt, így Lacina Traoré gyakorolhatta azt, ami két hete is simán ment neki a Kisvárda ellen: magabiztosan bombázott a bal alsó sarokba. Itt a vége – a kérdés csak az, hogy a házigazda pechszériájának is?

Újabb kiállítás, újabb vereség: KISVÁRDA–FERENCVÁROS 0–1 • Nem kevés gonddal küszködött a vendéglátó trénere, a nemrégiben a Football Factornak hosszabb lélegzetvételű interjút adó Dajka László. Megannyi labdarúgója szervezetét betegség támadta meg az FTC elleni derbi hetében, így kis túlzással a körzeti orvos felelt a Kisvárda összeállításáért. Jól kezdett a Fradi, de nem eléggé, hiszen Ivan Petrjak és Mikalaj Szihnyevics is bevehette volna Luiz Felipe hálóját, de mert egyikük sem tette, az élvonal abszolút újonca nem érdemtelenül tartotta negyvenöt minutumot követően a gól nélküli állást a listavezető ellenében. A várdaiak azonban tovább maradtak az öltözőben, mint kellett volna, ugyanis két perc sem telt el a folytatásból, amikor a fehérorosz Szihnyevics falfehérré „varázsolta” a hazaiakat, miután az elmúlt hetekben parádés produkcióval kirukkoló Lovrencsics Gergő beadását gólra váltotta. Bő tíz minutummal később már nem csupán előnyben, de emberfórban is volt a Ferencváros, miután Pavlo Lukjancsuk közelről nézhette és tanulmányozhatta, hogy a piros lap színe nem sárga. A hátralévő félórában annyit adott ki magából a zöld-fehér sereg, ami a sikerhez feltétlenül kellett – ne feledjük, szerdán a Magyar Kupában találkozik az FTC a Mol Vidivel, méghozzá utóbbi otthonában, és a visszavágó 2–1-es hazai előnyről indul –, viszont a Kisvárda már-már rendszeresnek mondható kiállításai a végelszámolásnál nagyon sokat ronthatnak az újonc bennmaradásai esélyein.

Vas-akarat, kaparós sorsjegy: HALADÁS–PUSKÁS AKADÉMIA 3–0 • Hogyan tovább, Haladás? Egyesek már azt vizionálták, a szombathelyiek idő előtt bedobják a törölközőt, csakhogy a vasiakat nem olyan fából faragták. Csúsznak a kifizetések, likviditási problémákkal küzd a klub, de a pályán a gondokra rácáfoltak Horváth Ferenc tanítványai. Mintha a lottózóban ültek volna számtalan sorsjegy felett, úgy kapartak a Hali játékosai, és mindez eredménnyel is párosult. Az önmagát kereső Puskás Akadémia kapusa, Hegedűs Lajos az első félóra után nyúlhatott először maga mögé, lévén szögletet követően a Jagodics Márk által az ötösön belülről a jobb sarokba tartó labda kiperdült a kapufáról, de Michael Rabusic egy lépésről a hálóba pofozta azt. A lefújás előtt lélektanilag a „legjobbkor” veszített labdát saját térfele közepén a PAFC, amit a Haladás Rui Pedro révén kispályás góllal díjazott. Hogy Radoki János, a látogató mestere mit gondolt magában ekkor, azt csak sejteni lehet… A második felvonásban a tavasszal remekül futballozó, nem mellékesen télen érkező portugál tizenegyest rontott, ám nem sokkal később javított Jurij Habovda bal oldali szabadrúgását követően, amikor az ötös bal oldali sarkánál senkitől sem zavartatva, kapásból (!) talált a felcsútiak hálójába. Kellemetlen kudarc ez a PAFC-nak, nagy győzelem a Halinak, ám ettől még könnyen előfordulhat, hogy a szezon végén a PAFC játékosai örülnek és a vasi labdarúgók szomorkodnak…

Sikeres otthoni debütálás: MTK–DIÓSGYŐR 2–1 • „Voltak biztató jelek, bízom benne, hogy a szombati, Diósgyőr elleni mérkőzésen győzni fogunk.” Nagy Gábor, a kék-fehérek nemrégiben kinevezett kapusedzője mondta mindezt a Football Factornak adott minapi interjújában, és lám, így legyen ötöse a lottón a korábbi kiváló élvonalbeli cerberusnak, ugyanis Lucsánszky Tamás egylete nyert, így a fővárosiak újdonsült szakmai stábjának hazai bemutatkozása remekül sikerült. Amint az várható volt, a két hete burleszkfilmbe való gólokat összehozó, amúgy remek alapképességű Artem Kicsak kikerült az MTK kapujából és Horváth László kapott bizonyítási lehetőséget, ám nem ezen múlott. Sokkal inkább azon, hogy a VIII. kerületieknek volt egy Gera Dánielje, aki öt perc alatt a diósgyőriek arcára fagyasztotta a mosolyt. Az első félidő közepén agresszív kék-fehér labdaszerzést követően előbb fejjel talált a DVTK kapujába Antal Botond közreműködésével – aki a saját kapujába ütötte Gera bólintását –, majd gyors és szép összjáték után hét méterről, kissé jobbról Antal lábai között talált be és okozott örömöt a hazai szurkolóknak – bár nevekkel nem viccelünk, de akárcsak Gera, mi sem tudjuk kihagyni: ez volt a diósgyőri rom, „Antika”. A dráma ezután következett, mivel a hajrában Tajti Mátyás visszahozta a miskolci reményeket. A szünet után jött az „akciófilm”, avagy „A miskolci boniésklájd”, ám hiába futballozott agresszíven a látogató, a pontosság és az átütőerő hiányzott a produkciójából, és mivel az egyenlítés nem jött össze, amint az várható volt, az MTK előtt adódott lehetőség a találkozó lezárására, ám mert nem élt vele, maradt izgulni való a végéig. 300 – nem Frank Miller képregényének több mint tíz esztendővel ezelőtti adaptációját takarja a szám, hanem Kanta József első osztályú bajnokijait, amelyet zseniális gólpasszal és remek mezőnymunkával tett emlékezetessé.

Máté evangéliuma: MOL VIDI–DEBRECEN 2–1 • Szólhatna ez a történet Tőzsér Dánielről. A Lokiból induló, a Ferencvárosban megemberesedő, majd Belgiumban kiteljesedő válogatott fedezetről, aki hazatért Debrecenbe, hogy a DVSC esze, a sikerek egyik fő letéteményese legyen. Szólhatna ez a történet a középpályásról, aki az 54. percben elért góljával győzelemre vezette Herczeg András egyletét, csakhogy nem így történt. Az első félidő a Mol Vidié volt, de a lehetőségeit nem tudta gólra váltani a Mol Aréna Sóstó házigazdája, a szünet után pedig a rutinos vendégfutballista nagy pillanatai következtek. A fehérvári kaputól jó húsz méterre letett labda mögé Tőzsér Dániel állt, aki a vetődő Kovácsik Ádám mellett kis kiflit a lövésbe csepegtetve a bal alsó sarokba bombázott. Innentől új meccs kezdődött, méghozzá nem is akármilyen végjátékkal. A mezőnyfölényben futballozó és helyzetekig jutó Mol Vidi Marko Scsepovics pattogós, ám némiképp szerencsés jobb alsó sarkos találatával egalizált a 77. percben, majd Pátkai Máté is megvillant. A kezdés előtt Kovács Zoltán sportigazgató 300-as mezzel köszöntötte a középpályást, aki elkövette ugyanazt a bravúrt, amit egy hete a Magyarország–Horvátország Európa-bajnoki selejtezőn, avagy 0–1-ről a fedezet fordított. Ezúttal a Georgi Milanov cseréjeként beálló Armin Hodzic bombaerős lövését követően a bal kapufáról kipattanó labdánál tartózkodott a legjobb helyen. Hogy a Mol Vidi a legjobb helyen van-e, az viszonyítás kérdése, mindenesetre a bajnoki címvédő továbbra is tapad a Fradira, már amennyiben nyolcpontos hátrány esetén ez a megfogalmazás stílszerűen – helyénvaló.

Nézz szét Webshopunkon!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

FOOTBALL kiegészítők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.