A forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló 3.
Magyar foci

A forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló 3.

Az NB1 2019-2020-as szezonjában, tehát az új idényben az OTP Bank Liga elmúlt fordulójának összefoglalója némiképp másmilyen lesz, mint volt az előző szezonban, itt a Football Factor Blogon. Külön minden meccs krónikájára nem térünk majd ki, hanem 6 kategóriában minden forduló után győztest hirdetünk: ezek a kategóriák a következők lesznek: a legszebb gól, a legjobb játékos, a legjobb meccs, a leglátogatottabb meccs, a forduló legjobb edzője, valamint a legnagyobb meglepetés.

Először rendeztek teljes fordulót az OTP Bank Liga idei kiírásában, hiszen a Ferencváros is megkezdte szereplését az új szezonban, két elhalasztott meccs után. Így a 6 meccs alapján lássuk az e heti forduló „leg”-jeit!

A forduló legszebb gólja:

Nem nagyon kellett sokat gondolkoznom, hogy kinek ítéljem oda ezt a címet: habár született nem egy nem csúnya találata (a fehérvári Hodzic például két igen tetszetős góllal duplázott), de mindközül egyértelműen Cseri Tamás, a Mezőkövesd játékosának bombája volt a leginkább szemet gyönyörködtető találat.

A támadó középpályás már majdnem az előző hétvégén is a forduló gólját lőtte szép cselsorozat után, ám most rátett egy lapáttal: rögtön a második félidő elején nagyjából 23 méterről gondolt egyet, mert senki nem támadta, és lőtt: a labda pedig a hálóban kötött ki, méghozzá jobb felső sarokban! Nem vitás, gyönyörű gól volt. És egyben fontos is: a Kövesd ugyanis ezzel múlta felül a Puskást, és nyerte meg háromból a harmadik meccsét is az idei bajnokságban.

A forduló legjobb játékosa:

Nem kis meglepetés lehet, ugyanakkor először fogom kapusnak adni ezt a címet az idei szezonban, már rögtön a harmadik fordulóban. Láthattunk nem egy jó kapusteljesítményt, például Nagy Sándor is remekül védett a Debrecenben a Zalaegerszeg ellen, de az összes hálóőr közül kiemelkedett Pogacsics Krisztián, a Kaposváriak kapusa.

Igen, kikapott a Somogy megyei csapat, de nagyon szűken, 1-0-ra, úgy, hogy ez sokkal több is lehetett volna. Az osztálykülönbség a két csapat között „mindössze” azért nem mutatkozott meg gólokban is, mert a Rákóczi kapuját Pogacsics igencsak ihletett formában védte, számos ziccert akadályozott meg, nem keveset bravúr bemutatása árán. A meccset végül 12 védéssel zárta a kaposvári portás, ez messze a legtöbb a fordulóban, és mint már mondtam: sokszor egyáltalán nem könnyű helyzetben kellett hárítania.

A forduló legjobb meccse:

Jóllehet, a Fehérvár – DVTK találkozó hozott 6 gólt (és fordítást is), de én mégis – az előző héthez hasonlóan – a Debrecen meccsét választom a forduló legjobbjának, amin a Loki a ZTE ellen mérkőzött meg hazai pályán.

A meccsen 3-2-es végeredmény született, úgy, hogy a Debrecen háromszor is vezetést szerzett, de kétszer volt rá válasza az egerszegieknek. Harmadjára már nem, de egy büntetőt elpuskáztak a zalaiak a mérkőzés hajrájában… De ezen kívül is bőven voltak izgalmak, mindkét kapus jóval átlagon felül védett, a Lokiban láthattunk néhány jó egyéni teljesítményt is, és összességében is egy pörgős, hajtós meccs kerekedett ki az összecsapásból, amin az utolsó percig benne volt, hogy döntetlenre tudja menteni a vendég gárda, de ezzel együtt az is, hogy a hajdúságiak egy újabb góllal lezárják a találkozót. Végül egyik sem következett be, ezért is maradt izgalmas az utolsó pillanatig ez a meccs.

A forduló leglátogatottabb meccse:

Eddig kettőből kétszer a Diósgyőr győzedelmeskedett, mivel az első és a második körben is a DVTK-Stadionba látogattak ki a legtöbben. Most ez nem így volt, egyrészt a Diósgyőr nem hazai pályán játszott, másrészt nem is őket nézték meg a legtöbben, hanem a Ferencvárost, amely a Kaposvár ellen 6891 néző előtt aratott 1-0-s győzelmet.

A forduló legjobb edzője:

Miriuta László érdemli talán meg a legjobb ezt a címet a 3. fordulót követően. A magyar-román szakvezető szemmel láthatóan kezd összeszokni csapatával, a Kisvárdával, az előző fordulóhoz hasonlóan ismételten győztek.

Ráadásul tették úgy, hogy idegenben gyűrték le az eddig pont nélkül álló Budapest Honvédot, méghozzá 3-1 arányban, ez mindenképp dicséretet érdemel. De ami miatt külön kiemelendő Miriuta edzői tevékenysége ebben a fordulóban, az az, hogy rendkívül hatékonyan oldotta meg és szervezte meg Davide Lanzafame levédekezését, a Fraditól a héten érkezett olasz csatár nem tudott a hálóba találni, holott – mivel az NB1 egyik legjobb játékosáról beszélünk, nem kicsi bizonyítási vággyal – minden esély megvolt rá, hogy „Lanza” megzörgeti a hálót. Nos, ez nem így lett (igaz, ami igaz, volt azért pár helyzete az olasznak, amikor csak a szerencsén múlott, hogy nem született belőle gól…), és a várdai védelem mellett emiatt Miriuta mester is dicséretet érdemel, aki hatékony taktikát talált ki erre.

A forduló legnagyobb meglepetése:

A forduló leginkább meglepetésre okot adó történése az volt, hogy Gróf Dávid védte a Ferencváros kapuját. És ez most egyáltalán nem a volt kispesti hálóőr ellen szól, egyszerűen csak nem sokan gondoltuk volna – még ha nyilvánvalóan Grófot sem csak a padra szerződtették, elvégre az NB1 egyik legjobb kapusáról beszélünk -, hogy ilyen hamar, már augusztus közepén az FTC kezdőjében látjuk a kapust, azután, hogy Dibusz Dénes egészen pazar formában védte a zöld-fehérek hálóját a BL-selejtezőkön, talán egyedül a Zagreb elleni visszavágó volt kivétel. De például a Ludogorets-meccseket követően joggal hihette mindenki, hogy Dibusz hosszú hónapokra kibérelte magának a Ferencváros első számú kapusa címet.

Grófnak egyébként sok dolga nem akadt, a Kaposvár nagyon elvétve veszélyeztetett csak. Védést is mindössze egyszer kellett bemutatnia a Honvéd volt kapusának – de az már nem az ő kritikája, hogy nem kellett többet, amit lehetett, megtett, és végül is nullára hozta a meccset.

És akkor végül foglaljuk össze az eredményeket:

Debrecen – Zalaegerszeg 3-2

Ferencváros – Kaposvár 1-0

Mezőkövesd – Puskás Akadémia 1-0

Fehérvár – Diósgyőr 5-1

Újpest – Paks 1-1

Budapest Honvéd – Kisvárda 1-3

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.