A forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló 15.
Magyar foci

A forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló 15.

Az NB1 2019-2020-as szezonjában, tehát az új idényben az OTP Bank Liga elmúlt fordulójának összefoglalója némiképp másmilyen lesz, mint volt az előző szezonban, itt a Football Factor Blogon. Külön minden meccs krónikájára nem térünk majd ki, hanem 6 kategóriában minden forduló után győztest hirdetünk: ezek a kategóriák a következők lesznek: a legszebb gól, a legjobb játékos, a legjobb meccs, a leglátogatottabb meccs, a forduló legjobb edzője, valamint a legnagyobb meglepetés.

Nagyon közeledik a téli szünet a honi bajnokságban, de – ahogyan már az elmúlt 1-2 évben is történt, ám azt megelőzően közel sem volt szokványos – a magyar élvonalbeli csapatok egészen december közepéig játszanak bajnokikat. Így fordulhatott az elő, hogy a december 7-8-án rendezett 15. játéknap nem a naptári év utolsó fordulója volt. Most következzen a szokásos összefoglaló erről – azaz lássuk a „leg”-eket!

A forduló legszebb gólja:

Nem az első olyan forduló ez, ahol Fradi-játékos szerzi a legnagyobb találatot. De ami szép, az szép, úgyhogy el kell ismerni, a legszebb gól ezen a hétvégén Oleksandr Zubkov nevéhez fűződik: az ukrán szélső gyönyörű találattal szerezte meg csapatának a vezetést a Puskás Akadémia elleni, végül 2-2-vel végződő meccsen.

Nem sokat várt vele Zubkov: rögtön a 7. percben egy elpasszolt labdát követően, amire az ukrán játékos önmaga csapott le, befele tört a tizenhatosra, majd mikor nagyjából az ötös vonalához, leginkább sarkához ért, bal lábával hatalmas gólt kanyarított a kapu bal felső sarkába. Szépen ívelődött a labda és védhetetlen tekerés volt.

A forduló legjobb játékosa:

Ugyan az előbb említett Zubkovnak is oda lehetne ítélni ezt a címet, hiszen duplázott ezen a meccsen, de én mégis inkább Ezekiel Hentyt láttam a legjobbnak. Ő is két gólt lőtt, és egy olyan csapat ellen és egy olyan stadionban tudott csapata húzóembere lenni, amelyen és ahol semelyik másik csapat sem számít esélyesnek, ennek ellenére a Puskás – Henty igencsak jelentős közreműködésével – két gólos hátrányból felállva tudta döntetlenre menteni a találkozót.

A nigériai csatár végig nagyon hajtott, küzdött, ment előre, és ugyan két gólja is önmagért beszél (ráadásul tette ezt ugye hátrányban, fél órán belül). Ennek ellenére némiképp meglepő lehet, hogy alig több, mint 300-as Instat-indexszel zárt. Persze a számok nem hazudnak, ugyanakkor én mégis azt mondom, ebben a fordulóban Henty volt a legjobb.

A forduló legjobb meccse:

Nehéz szívvel mondom, hiszen végig igen durva volt, és több piros lap is elmaradt, de a forduló mérkőzése minden bizonnyal az eddig is emlegetett Ferencváros – Puskás Akadémia volt. Itt született a legtöbb gól, itt volt talán a legtöbb izgalom, és az iramra se lehetett panasz, ráadásul a hideg ellenére egész szépszámú közönség gyűlt össze – a fradisták szurkolásukkal most is hozzájárultak a meccs jó színvonalához.

Ugyan az eddigiekből kikövetkeztethető volt, de gyorsan foglaljuk össze a meccs krónikáját: Zubkov 7. és 40. percben szerzett góljaival 2-0-ra ment az FTC a szünetben, de aztán Henty az 51. és a 79. percben is betalált, így 2-2-re végeztek a felek. És akkor ha már bedobtam az elmaradt piros lapok témakörét: egy szigorúbb játékvezetői felfogás mellett valószínűleg Van Nieff és Ihnatenko sem maradhatott volna a lefújásig a pályán, valamint Frimpongnak és Signevichnek is volt egy-egy elég durva, mondjuk úgy „narancssárga lapos” szabálytalansága…

A forduló leglátogatottabb meccse:

Az iménti meccs viszonylag magas nézőszámára már utaltam, most pontosítsunk: összesen 8127-en látogattak ki a Groupama Arénába, és láttak egy viszonylag jó, ám igen sok szabálytalansággal teletűzdelt mérkőzést. A többi találkozó egyikén sem voltak egyébként 3000-nél többen.

A forduló legjobb edzője:

Előző héten Carrillo mester volt a legjobb, most viszont fordult a kocka: éppen e heti ellenfele, a Paksot dirigáló Osztermájer Gábor érdemli ezúttal ki ezt a címet. És nem is nagyon kérdéses, hogy miért: a kiesés ellen menekülő Pakssal tudott győzni az edzőváltáson átesett, szintén győzelmi kényszerben lévő Fehérvár ellen.

Jól felkészítette csapatát a székesfehérváriak ellen a tolnaiak ideiglenes vezetőedzője, gólt sem kaptak, ráadásul csereembere, Könyves Norbert is betalált. Azt hiszem, minden szempontból mondhatjuk azt, hogy ő a forduló legjobb szakvezetője.

A forduló legnagyobb meglepetése:

Amilyen egyértelmű az, hogy Osztermájer volt a legjobb edző ezen a hétvégén, úgy legalább annyira magától értetődik, hogy mi okozta a legnagyobb meglepetést a játéknapon: természetesen a MOL Fehérvár botlása az eddig nem túl jó formát mutató Paks ellen – vagy fogalmazzunk inkább úgy, hogy a Paks meglepetésgyőzelme a fehérváriak ellen, ráadásul a sóstói MOL Arénában, tehát idegenben. Ki gondolta volna, hogy pont az atomvárosiak pont a Vidi ellen törik meg rossz szériájukat, és győznek október 5-e után újra a bajnokságban.

Márpedig így történt. A félidőben 0-0 volt még az állás, Szabó János szerzett vezetést a paksiaknak az 54. percben, majd a már említett cserejátékos, az 57. percben pályára lépő Könyves a 78. percben duplázta meg az előnyt. Nem nagyon tudott szép játékot mutatni a Fehérvár, sőt egyáltalán bármilyen játékot nehéz volt a csapaton felfedezni. Nem véletlen, hogy Kovács István a mérkőzést követően arról beszélt, hogy komoly gond van, és rendbe kell ezt tenni csapaton belül is, illetve Joan Carrillo is a szurkolók bocsánatát kérte a nem éppen kiváló produkcióért.

És akkor végül foglaljuk össze az eredményeket:

Mezőkövesd – Diósgyőr 0-1

Debrecen – Budapest Honvéd 1-1

Újpest – Kisvárda 1-0

Fehérvár – Paks 0-2

Zalaegerszeg – Kaposvár 2-0

Ferencváros – Puskás Akadémia 2-2

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.