Labdarúgó edzés a legkisebbeknél – 1. rész
Sporttudomány

Labdarúgó edzés a legkisebbeknél – 1. rész

A Football Factor Blogon számtalan alkalommal foglalkoztam már a különböző sportszakmai témákkal, azokon belül is az utánpótlás-edzéssel, utánpótlás-neveléssel. A téma és a témában fellelhető szakanyagok azonban kimeríthetetlen forrást biztosítanak az újabb és újabb cikkekhez.

Ebben a háromrészes cikksorozatban is az utánpótlás lesz szakmai nagyító alatt, méghozzá a legkisebb korosztály labdarúgóedzése: a három részben egy U9-es korosztályú csapatot alapul véve nézzük meg, hogy mik az életkori sajátosságok, miket kell ebben a korban elsajátítani az ifjú labdarúgóknak, hova kell eljutniuk, mire a következő korosztályba lépnek, és ehhez milyen labdarúgó-edzéseket kell megvalósítani.

Ebben, az első részben főként az életkori sajátosságokról lesz szó, a másodikban majd az ebben a korosztályban lévő edzéscélokról, a harmadikban pedig egy konkrét edzéstervet vázolok majd.

Kezdjük is az alapoktól, sőt, a címtől! Ugyan az nem teljesen állja meg a helyét, hogy az U9 lenne a legkisebb korosztály, amelynek labdarúgó edzést tartanak, ám a legtöbb mérhető adat és szakanyag legelőször ebből a korosztályból származik, és hát egy példának amúgy is tökéletesen megteszi, ha a gyermek korosztályból – merthogy az U7 – U11 korosztályt nevezzük ennek – ha úgy tetszik, teljesen random módon az U9-eseket vesszük alapul a cikkben.

Nézzük e korosztály életkori sajátosságait! Ugye az mindenki számára világos, hogy amikor U9-ről beszélünk, akkor az alatt nagy általánosságban a 8 éveseket értjük. A konkrét biológiai paramétereket akkor elmondhatjuk, hogy az ilyen korúak átlagosan 132 cm magasak és 29 kg-osak. 22-25-ször vesznek levegőt percenként, vérnyomásuk átlagban 120/75, napi alvásigényük 11 óra, napi vízszükségletük megközelítőleg 1,5–2,5 liter. Ezen paraméterek ilyen szintű meghatározására azért van szükség, mert ha egy igazán profi edzéstervet akarunk összedobni – bár rendszerint ilyen azért ebben a korosztályban ritkán létezik – akkor ezeket mind-mind figyelembe kell venni.

Ebben a korban befejeződik az első alakváltozás, a testalkat harmonikussá válik; kialakul a kettős „S” alakú gerincgörbület. Visszafejlődik az óvodáskori pocak, eltűnnek a zsírpárnák. A végtagokon és a törzsön áttűnik az izomzat, megindul a kéz- és lábtőcsontok csontosodása. A már korábban megkezdődött fogváltás tovább folytatódik. Az átlagos súlygyarapodás ekkor 3,0–3,5 kg/év, az átlagos hossznövekedés pedig 6–10 cm/év.

A kognitív fejlődés is jelentős ilyen korban: egy 8 éves gyerek képes mentális műveletek elvégzésre, kialakult logikája van. Készség szinten alkalmazza a megtanultakat. Magas szintű szabályalkotó képességgel rendelkezik, már tud több szempontból (decentráltan) gondolkodni. Kifejlődnek az absztrakciós képességek.

Ugye érezzük, hogy ezek a képességek visszaköszönnek majd a labdarúgó edzés során is?

Nézzünk most már egészen konkrét dolgokat, amiknek egyértelműen köze van a sporthoz: milyen egy 8-9 éves gyerek mozgásfejlődése?

Ez a sportági mozgástanulás legintenzívebb szakaszának kezdete. A mozgásfejlődés első csúcsidőszaka; a mozgástanulásra, a mozgástanításra egyik legkedvezőbb periódus a gyermekkorban. Megindul a mozgás strukturálódása. 9 éves korig stabilizálódik az oldaliság, a felső-alsó végtagokon és a szemen is. A mozgáskoordináció kifejezetten javul. A nagymozgások csökkenésével párhuzamosan fejlődnek a finom mozgások. Ugyanakkor fáradhatatlan egy ilyen korú gyerek: ez többek között edzésen is megtapasztalható. Konkrét térészlelése van.

Egy nagyjából 8 éves gyerek 15-20 percig képes figyelni. Ezt érdemes észben tartani edzés során, főleg, amikor valamit magyaráz az edző. A konkrét, saját maga által tapasztalt tényeket tudja felfogni és megjegyezni. Ez előjön például a taktikánál, a posztoknál, a viselkedésnél és az edzői utasításoknál. Valamint az emlékezet segítségével megőrzi a tapasztalatait, a képzelet segítségével pedig a szükségletnek megfelelően át tudja azokat rendezni. Ez szükségeltetik a játékkészségben, a kreativitásban és a cselezésben történő fejlődéshez.

Végül pedig ejtsünk néhány szót a szociális fejlődésről is, ami ugyancsak – sőt, talán mondhatjuk, jelentős részben – kihat az edzésen nyújtott teljesítményre, az ebben a korban járó utánpótlás-labdarúgó fejleszthetőségére.

Ebben a korban megkezdődik az átpártolás. Fontos az adott kortárscsoport, ezt nyilván el nem hanyagolható részben a csapattársak (is) jelentik. Kialakul az empátia, az „én” és a „mi és a mások” tudat. Időnként tapasztalható, hogy furcsákat kérdeznek a gyerekek ennyi idősen – akár a fociedzőtől is. Jelentkezik néha egyfajta metafizikai szorongás is: például élet és halál kérdésében. Időnként visszahúzódóvá, különössé válik a gyerek, sokszor unatkozik, álmodozik, rosszalkodik, és sértődékeny – egyszóval igen labilis.

A gyerekcsoport dinamikussá és tagolttá válik. A páros kapcsolatait felváltja az alcsoportok szerveződése. Az alcsoportok közti határ határvillongások színtere. Társas rangsorok és szerepmegosztások alakulnak ki – csak hogy a példánál maradjunk, ez valószínűleg számtalan U9-es csapat sajátossága.

Zárszóként pedig egy idekapcsolódó fontos gondolat: rosszul vezetett, érzelmileg túlterhelt gyerekcsoportban idő előtt erős rivalizálás alakulhat ki, ami kitaszítottsághoz, elmagányosodáshoz vezethet! Ezt pedig érdemes minden edzőnek észben tartania.

Folytatása következik!

(Az előforduló mérési adatok és a belőlük történő következtetések Dr. Sáfár Sándor és Baranya István előadásaiból származnak.)

 

Nézd meg Webshopunkat is!

FOOTBALL kiegészítők

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

RUHÁZAT

 

 

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.