Focicipők ápolása és tisztítsa – Útmutató
Termékbemutató/teszt

Focicipők ápolása és tisztítsa – Útmutató

Mindenki szeretné, ha legújabb focicipője sokáig megőrizné újszerű, makulátlan formáját, ez azonban a folyamatos igénybevétel és a külső hatások miatt nem egyszerű. Nem csak azért fontos a focicipőink ápolása, hogy kedvenc cipőink mindig szépek legyenek, hanem hogy élettartamát is meghosszabbítsuk ezzel. Higgyétek el, a cipők meg fogják hálálni a folyamatos karbantartást, ugyanakkor oda kell figyelni rá, hogy ezt a lehető legoptimálisabb módon végezzük el. Ha esetleg nem tudnád, hogy vágj bele, mire figyelj oda akkor ez a cikk Neked készült, hiszen most összegyűjtöttük ismereteinket a focicipők ápolásával, kezelésével kapcsolatban. Lássuk hát:

 

Rendeltetés szerinti használat:

 

Először is, a legfontosabb, hogy focicipőinket a megfelelő rendeltetés szerint használjuk. Ezzel nagyon sokat tehetünk azért, hogy meghosszabbítsuk cipőink élettartamát és hogy egyúttal a cipő garanciáját is megőrizzük.
A legtöbb esetben ez a focicipők talpának, stoplirendszerének kialakításától függ.

A különböző külső hatásokhoz alkalmazkodva a sportszergyártók különbséget tesznek egy adott cipő megalkotásakor. Nem mindegy, hogy a játéktér milyen keménységű, mivel borított, illetve az időjárási körülményeket is figyelembe kell venni, ezért fontos, hogy a bizonyos cipőt a megfelelő talajtípuson használjuk.
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendkívül sok opciót kínálnak nekünk a márkák a választást illetően. Ezt összegyűjtöttük és most összefoglaljuk az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat, ismereteket:

 

Talpszerkezetek:

SG:

Nedves, sáros, puha talajú pályákon történő használatra.

Fém, vagy vegyes (fém + műanyag) stoplikialakítás, mely azt a célt szolgálja, hogy a csúszósabb, puhább felületeken is megfelelő stabilitást biztosítson.

FG:

A normál füves, száraz talajon való használatra

Műanyag, gumis stoplikialakítás, mely lehetővé teszi számunkra a megfelelő tapadást és stabilitást normális keményégű, száraz füves, talajon.

AG:

Hosszabb, műfüves felületeken való használatra

Az AG talpszerkezet egy speciálisan műfüves pályákra kialakított stopliszerkezet, mely tökéletes stabilitást nyújt hosszabb szálú műfüves felületeken. A stoplik úgy lettek kialakítva, hogy bírják a keményebb talaj külső hatásait és ne használódjanak el idő előtt, illetve ízületeinket is védik.

MG (FG/AG):

Füves és műfüves felületeken való használatra

Igen, ez bizony egy elég nagy Joker a pakliban, hiszen kombinálja az előző két kategória pozitív tulajdonságait, és lehetővé teszi, hogy focicipőnket mindkét borítással rendelkező felületen használjuk. Biztosítja számunkra a megfelelő tapadást és stabilitást hosszabb szálú műfüves és normál füves talajú felületeken egyaránt.

TF:

Elsősorban rövid szálú műfüves felületeken való használatra

A focicipő műfüves felületekre készített, a köznyelvben „hernyótalpas”-ként elterjedt TF talpszerkezete tökéletes tapadást és stabilitást biztosít rövid szálú mesterséges talajon.

IC:

Teremben való használatra

A focicipő IC gumitalpa úgy lett kialakítva, hogy tökéletes tapadást és stabilitást biztosítson teremben, a keményebb felületeken.

 

A focicipők talpának tisztításakor viszonylag könnyű dolgunk van. Nincs más dolgunk mint egy cipőkefe, vagy szivacs használatával, vízzel és valamilyen tisztítószerrel lemosni őket, majd ez után egy száraz ronggyal áttörölni a felületet.

 

A focicipők tisztítása, ápolása:

 

Most, hogy a talpszerkezetekkel végezünk, itt az ideje, hogy szót említsünk a focicipők felsőrészeiről, és ezek anyaghasználatáról is, hiszen ezen fejezet szempontjából ezek a legfontosabb tényezők.

Akárcsak a talpszerkezeteknél, a sportszergyártók a cipők felsőrészeinek anyaghasználata szerint is többféle opciót kínálnak nekünk.
Manapság a legtöbb focicipő szintetikus anyagból készül, de ezek összetétele és így a kezelési, ápolási igényük is eltér egymástól. Ezek mellett pedig ott vannak a klasszikus, bőrből készült cipők is, melyeknél kifejezetten fontos, hogy folyamatosan karbantartsuk őket annak érdekében, hogy sokáig megőrizzék minőségüket.

Nagyon fontos, hogy minden felületet a számára legmegfelelőbb eszközzel és tisztítószerrel kezeljünk és SOHA ne mossunk focicipőt mosógépben, mert a cipők agyagában, technológiai elemeiben kárt tehet, és a garanciáját is elveszíti a cipő.

 

Szintetikus felsőrészek kezelése ápolása:

 

Ez az a felület, ami talán a kevesebb törődést, karbantartást igényli, ugyanakkor fontos, hogy ezeket is tisztán tartsuk, és odafigyeljünk arra, hogy a megfelelő módon tesszük mindezt.

A felsőrész általában be van vonva egy külső réteggel, ami viszonylag megegyszerűsíti a tisztítást. A legoptimálisabb eszköz a tisztításukhoz egy puhább cipőkefe, de egy szivacs vagy vileda is tökéletesen megfelel. Vízzel és szappannal, vagy más univerzális tisztítószerrel tisztítsuk meg a cipőt. Tisztítás után alaposan öblítsük ki a cipőből a tisztítószert, ugyanis a világosabb színű anyagokkal ellenkező esetben előfordulhat, hogy száradás közben besárgulnak. Mikor úgy látjuk, hogy a felület már tiszta, töröljük át egy száraz ronggyal.

FONTOS, hogy a cipőt szoba-hőmérsékleten, száraz helyen hagyjuk megszáradni, ne tegyük fűtőtestre, és ne tegyük zacskóba, táskába míg meg nem száradt.

Sok esetben a cipőn előfordulnak textilből, kötött anyagból készült felületek, amik egy fokkal már kényesebbek tisztítás szempontjából. Én ez esetben is egy puha cipőkefét, vagy szivacsot ajánlanék, amivel nem sértjük az agyagot, de azért ki tudjuk belőle szedni a szennyeződést.
Ebben az esetben is vízre és tisztítószerre lesz szükség, azonban nagyon fontos, hogy a tisztítás után alaposan kiöblítsük a cipőből a tisztítószert, ugyanis a világosabb színű anyagokkal ellenkező esetben előfordulhat, hogy száradás közben besárgulnak. Ha esetleg előfordulna, semmi probléma, ezt is ki lehet szedni, csak fontos, hogy odafigyeljünk az alapos kiöblítésre tisztítás után ebben az esetben is, hogy ne ismétlődön meg.

Tisztítás után ugyan úgy törüljük át a felületet száraz ronggyal és szoba-hőmérsékleten, száraz helyen hagyjuk száradni. Ne alkalmazzunk hőkezelést a szárítás során.

 

Bőr felsőrészek kezelése ápolása:

 

Bőr focicipőknél fontos figyelembe vennünk, hogy ez az anyaghasználat igényli leginkább a folyamatos ápolást, karbantartást. Tisztítás szempontjából hasonlóan célszerű eljárnunk, mint a szintetikus felsőrésszel rendelkező focicipőknél, ugyanakkor kifejezetten figyelnünk kell arra, hogy az eszköz, amit használunk tisztításkor ne sértse a bőr felsőrészt. Egy puhább kefe vagy szivacs tökéletesen megfelel a célra. Kevés vízzel és tisztítószerrel töröljük át alaposan a felsőrészt. Ez esetben is fontos, hogy megfelelően kiöblítsük belőle a tisztítószert, mert ebben az esetben is előfordulhat, hogy az anyag besárgul. Ez után töröljük át egy száraz ronggyal.
Tisztítás után ebben az esetben is szoba-hőmérsékleten, száraz helyen hagyjuk megszáradni, ne alkalmazzunk hőkezelést a szárításhoz. Száradás közben tömjük ki a cipőt száraz ronggyal vagy újságpapírral.

Mivel a bőr focicipők igényesebbek, fontos, hogy száradás után alkalmazzunk a felületen bőrápolót (színtelen), hogy a cipő felsőrésze megőrizze minőségét, és hogy a bőr felület ne repedezzen, puha maradjon.

Tárolásukkor célszerű sámfát használni, hogy a cipő megőrizze alakját.

 

Cipőfűzők tisztítása:

 

A cipőfűzők szinte minden esetben könnyen koszolódnak, így ezeket a legmegfelelőbb külön kezelni, hogy az anyaguk ne sérüljön, és megfelelő mértékben el tudjuk távolítani belőlük a szennyeződést.
Ehhez a legalkalmasabb, ha kifűzzük őket a cipőből, és tisztítószeres, szappanos meleg vízben beáztatjuk őket, és egy viledával, ronggyal megtisztítjuk őket, majd külön száradni hagyjuk, majd miután megszáradtak visszafűzzük őket a cipőbe.

 

Összefoglalva a leírtak legfontosabb elemei:

 

  • Focicipőnket mindig rendeltetés szerűen használjuk, így meghosszabbítjuk élettartamát, és megőrizzük a garanciát.
  • Cipőinket rendszeresen tisztítsuk, ápoljuk.
  • Minden felületet a számára megfelelő tisztítószerrel és eszközzel kezeljünk.
  • Bőr cipőinket kezeljük bőrápolóval.
  • Focicipőinket SOHA ne mossuk ki mosógépben.
  • Tisztítás után cipőinket szoba-hőmérsékleten, száraz helyen hagyjuk száradni, ne szárítsuk fűtőtesten, hajszárítóval.

 

 

 

Reméljük hasznos ismertető volt számotokra ez a cikk, és segített Nektek, hogy megfelelő módon tudjátok kedvenc focicipőiteket ápolni, tisztítani. Higgyétek el a cipők meg fogják hálálni a törődést. Nem csupán minden meccsen makulátlan cipőben léphettek pályára, de minőségüket is tovább megőrzik a rendszeres karbantartásnak köszönhetően.

 

Látogass el Webshopunkra:

NIKE futballcipők

Adidas futballcipők

Puma futballcipők

Tamás

Kovács Tamás vagyok, a Football Factor csapatának tagja. A labdarúgás az életem szerves részét képezi. Tizenkét évig aktívan fociztam, és a mai napig is űzöm, hobbi szinten. Jelenleg a Testnevelési Egyetemen tanulok Rekreáció szervezést és Sportmenedzsmentet. Minden focicipő mögött áll egy történet. Cikkeimmel igyekszem majd még érdekesebbé tenni Számotokra az üzletben kapható termékeinket illetve betekintést nyújtani a sportszergyártás világába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.